G4Media.ro

Marile probleme din declarația de avere a baronului PSD de Neamț surprins…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Marile probleme din declarația de avere a baronului PSD de Neamț surprins în vacanțe exotice. Ionel Arsene e unul dintre fidelii lui Liviu Dragnea

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț și noul baron PSD al județului, a fost surprins în aeroportul din Dubai, unde venea dintr-o vacanță exotică. Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că Arsene, unul dintre aliații cei mai loiali ai lui Liviu Dragnea, ar fi venit dintr-o vacanță în insulele Maldive. Problema e că declarațiile de avere și interese ale familiei Arsene nu justifică asemenea cheltuieli.

Context:

Ionel Arsene (născut în 1972) a devenit unul dintre cei mai influenți baroni PSD pe care Liviu Dragnea se sprijină pentru a subordona revoltele din teritoriu. Asta pentru că Ionel Arsene, cel care ocupă postul de președinte al Consiliului Județean Neamț, a devenit liderul care coordonează regiunea Moldovei în PSD, regiunea cea mai importantă pentru partid pentru că de aici vin mare parte din voturi la alegeri.

Baronul de Neamț a fost fotografiat chiar în această săptămână pe aeroportul din Dubai de un român care a trimis fotografia la Cancan.ro. Arsene a fost surprins în aeroport într-o costumație de vară, cu pantaloni scurți.

Conform declarațiilor de avere și a situațiilor financiare ale firmelor familiei lui Ionel Arsene consultate de G4Media.ro, șeful PSD Neamț nu are suficiente venituri pentru vacanțe exotice.

Averea lui Ionel Arsene

Ionel Arsene și soția sa, Gabriela Arsene, au un minus de 605.046 de lei (aproape 150.000 de euro) între venituri (salarii, împrumuturi primite) și cheltuieli (împrumuturi acordate și ratele bancare) în perioada 2011-2017. Astă fără a mai pune la socoteală cheltuielile zilnice ale unei familii cu un copil.

Conform declarațiilor de avere completate din 2012, moment când a ajuns deputat de Neamț, Ionel Arsene și Gabriela Arsene nu au conturi bancare și nu au alte surse de venit decât salariile.

Cei doi dețin un apartament de 85 metri pătrați în Tîrgu Neamț și o casă țărănească de 66 metri pătrați în Bacău, care are și o curte de 365 metri pătrați. Ionel Arsene mai deține și un teren de 25.000 de metri pătrați, declarat ca fâneață. Un Mercedes cumpărat în 2007 este singura mașină la vedere a familiei. Soția sa conduce, conform presei din Neamț, un Land Rover, însă acesta ar fi trecut în acte pe numele unor prieteni.

Ratele bancare au fost peste veniturile declarate

Tot din 2007, familia Arsene a făcut trei credite bancare de 150.000 de euro (scadent în 2032), 46.000 de euro (scadent în 2017) și 5.000 de euro (scadent în 2017). Am apelat la aplicația de calcul a băncilor unde familia Arsene a realizat cele trei credite și reiese că acesta trebuie să achite următoarele rate lunare.

• rată de circa 500 de euro. Credit de 46.000 de euro la BCR, scadent în 2017 și început la 2007
• rata de circa 1.000 euro. Credit de 150.000 de euro la BCR, scadent în 2032 și început în 2007
• rata de circa 60 de euro. Credit de 5.000 de euro la Bancpost, scadent în 2017 și început în 2007

Rezultă că până în 2017 inclusiv, familia Arsene a plătit lună de lună circa 1.500 de euro rate, iar anual suma se ridică la circa 18.000 de euro.

Numai că aici apare problema financiară a familiei Arsene. Din 2011 și până în 2017, cei doi soți au – cu excepția unui singur an, 2015 – venituri și mai mici decât aceste rate. Nici dacă se adaugă profitul firmelor familiei – Rotercom Prestige și Consacre – veniturile nu depășesc ratele bancare, fără a mai pune la socoteală alte cheltuieli zilnice.

Minunea din 2016

Deși 2015 a fost singurul an în care veniturile familiei și ale firmelor soților Arsene sunt mai mari față de ratele bancare, în 2016, Ionel și Gabriela Arsene reușesc să acorde împrumuturi de 992.164 de lei din bani care nu apăreau în declarațiilor de avere, așa cum reiese din documentele publice completate de președintele Consiliului Județean Neamț.

Iată împrumuturile acordate de cei doi:

• 651.164 împrumut dat de Gabriela Arsene către Rotercom Prestige, firma unde cei doi soți sunt acționari
• 135.000 de lei împrumut dat de Ionel Arsene unei persoane fizice
• 40.000 de euro împrumut al Gabrielei Arsene la Consacre SRL, firmă unde aceasta este acționar majoritar cu 86% din acțiuni
• 20.000 de lei împrumut al Gabrielei Arsene la Consacre SRL

La capitolul venituri, din care soții Arsene puteau acorda împrumuturile de aproape un milion de lei, putem trece doar 102.177 de lei proveniți din salarii. Asta pentru că firmele Rotercom Prestige și Consagre nu au avut profit. Chiar și cifra de afaceri anuală a celor două societăți de-abia ajunge la un milion de lei. Cele două societăți ale familiei Arsene sunt specializate în prelucrarea lemnului, tâmplărie din lemn și termopan.

Însă familia Arsene este ajutată în 2016 cu două împrumuturi acordate de persoane fizice ale căror nume nu a fost trecut în declarația de avere:

• 135.000 de lei împrumut primit de Ionel Arsene de la o persoană fizică
• 40.000 de euro împrumut primit de Gabriela Arsene de la o persoană fizică

Chiar și așa, în anul 2016, familia Arsene nu poate justifica, conform datelor asumate de baronul de Neamț, o sumă de 649.324 de lei.

Ionel Arsene nu a putut fi contactat telefonic pentru a-și spune punctul de vedere.

Trimis în judecată în două dosare

PSD Ionel Arsene a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iulie 2018 sub acuzația de trafic de influență. În februarie 2018, liderul local social-democrat a mai fost trimis în fața instanței, în stare de arest preventiv, pentru două infracțiuni de trafic de influență.

Potrivit anchetatorilor, în luna iunie 2015, Ionel Arsene, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unui primar de comună din jud. Neamț, de asemenea membru al PSD, a pretins de la un alt edil (martor în dosar), în schimbul atribuirii unui contract pentru construirea unei școli către firma administrată de soția acestuia din urmă, o parte din lucrări (cele de tâmplărie), care aveau să fie subcontractate unei societăți agreate de Arsene.

CVul lui Arsene

Studii și specializări
1986-1990 – Liceul industrial Ștefan cel Mare, Tîrgu Neamț
2004-2007 – USAMV București – Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurala, inginer economist
2002-2008 – UNAP Securitate și Aparare Națională

Activitate profesională
1994-2012 – SC Rotercom Prestige SRL (firma familiei), administrator

Funcții, activități într-un partid politic
2010 – 2012 – Președinte PSD Neamț
2012 – prezent – Președinte interimar PSD Neamț

Functii, activitati în organizatii internationale
2007 președinte ROTARY International Neamț

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Astia is atat de prosti ca nu stiu sa adune si sa scada, ca se le iasa bine la taxe. Va dati seama ce varza au facut economia!

  2. Mari probleme pentru coruptii PNL, nu pentru Dragnea.

  3. Arsene, președinte Rotary! Noaptea minții!

  4. agentia de integritate este in coma cand e vorba de PSD.
    ANAF ar trebui desfiintat din moment ce doarme in papuci.
    institutii care tin umbra degeaba pe pamant.
    desfiintate si gata.

  5. Pezedist, deci hoț Din această cloacă infracțională nu poate face nici un om cinstit,

  6. De bani negri la pzd nu s-a auzit?
    E hrana zilnică!
    De la lemn , cherestea cat si -o lua?
    Dar din contracte atribuite pe ochi frumosi?
    Rog sa nu-i plângem de mila .
    Poate se autosesizeaza cine trebuie, daca poate, sa vada de unde sunt bani de distracții.
    Agentia someaza.
    Trebuie desființată.

  7. Arsene, acest Stănică Rațiu…

  8. Creditele sunt in adtefel de cazuro o spalare de bani

  9. studii de inginerie de 3 ani???!!! nu exista asa ceva nici in botswana

  10. POT SA FURE CAT VOR. SI-AU DAT LEGI, TOADER SI CCR REZOLVA ORICE PROBLEMA AU „INFRACTORII” POLITICI.

  11. Arsene si cu interpusii lui numiti fara concurs ca adjuncti la IPJ Neamt solicita taxe de protectie SC din judetul Neamt certate cu legea de foarte multe sute mii eur/an, plus numirile si angajarile care trec pe la el, contracte atribuite, etc, verificati, aveti ce!

  12. Evaziune fiscala la greu.
    Imprumuturile facute de sotie catre propriile firme sunt de fapt bani insusiti de musiu arsene din propriile firme, prin forma asa zisului imporumut eludandu-se taxele la stat.
    Daca mai luam in considerare ca are o firma cu activitate in industria lemnului, putem sa ne gansdim la foarte multe invarteli cu bani la negru.
    Problema este insa sa dovedesti cele de mai sus, chiar daca este evident ca numai asa famiglia arsene poate sa faca excursii de lux in Maldive (o fi fost sa-i tina lumanarea hamsterului flausat in noaptea nuntii?) si sa aiba un minus de peste 600.000 lei. Ma intreb insa cum de nu e pitit la racoare aceste evazionist evident. Bine ca are grija dj orlando de banii datorati de Johannis.