G4Media.ro

Marile necunoscute ale spitalului metropolitan anunțat de Gabriela Firea: documentele și conceptele…

Marile necunoscute ale spitalului metropolitan anunțat de Gabriela Firea: documentele și conceptele de care are nevoie o investiție majoră în sistemul sanitar din București (Op-ed)

Gabriela Firea a anunțat în interviul de la G4Media.ro că începe construcția spitalului metropolitan. În fapt, lipsa completă a informațiilor despre noua investiție, scopul său, integrarea spitalului în sistemul sanitar indică faptul că primarul general, intrată în campania de realegere, va folosi momentul pentru încă o fotografie cu casca de constructor la tăierea unei panglici la inaugurarea șantierului.

Să stai patru ani degeaba și cu trei luni înainte de alegeri să vii cu un asemenea heirupism arată disperarea Gabrielei Firea dată de precaritatea sa în sondaje. Problema este că această investiție, dacă nu e bine fundamentată și pusă în practică, ne va costa pe noi toți extrem de scump. Experiența ultimilor 30 de ani ne arată că un proiect început pe genunchi de o administrație incompetentă va fi foarte greu și foarte costisitor de redresat.

Gabriela Firea spune că are documentația tehnică gata și ca dovadă arată câteva cutii de carton în care ar fi „toate documentele”. Un plan de spital nu înseamnă o cutie de carton cu documente sau un PDF cu platitudin. De-astea am tot văzut în România, de la minciunile de campanie ale PSD la cele peste 20 milioane de euro, bani cheltuiți de PNL pe studiile de fezabilitate devenite maculatură la Ministerul Sănătății.
Am putut citi acum câteva luni documentația despre care probabil că vorbește Gabriela Firea. Cu ceea ce am văzut eu la acel moment nu ar putea obține nicio autorizație. Iar dacă ar fi să se construiască așa ceva, am putea avea la final o clădire nefuncțională și foarte scumpă.
Mai mult, Gabriela Firea tocmai a anunțat că spitalul va fi construit de companiile municipale, după modelul CNI al Udrea-Dragnea-Olguța. Să ne amintim rețeta: e greu să manipulezi contracte mari, când toată lumea stă cu ochii pe ele, dar e mult mai ușor de aranjat lucrurile dacă o companie municipală cumpără totul la bucată. De la clanțe la echipamente medicale, de la rigips la servicii de construcție.
Riscul pe care îl transferă asupra bucureștenilor demararea unui astfel de proiect este imens – pentru un proiect care îi aparține în totalitate – Firea este client, proiectant, finanțator, emitent al autorizației de construire și astăzi aflăm că e și constructor.
Într-o scrisoare deschisă către Gabriela Firea din decembrie 2019 am enumerat lucruri de bază care lipsesc proiectului în forma pe care am văzut-o împreună cu echipa mea.
Îi solicit deci public din nou Gabrielei Firea să publice „Studiul de Fezabilitate“ despre care spune că este „gata“. De asemenea, îi solicit să facă publică situația avizelor și autorizațiilor.

Iată principalele documente pe care societatea civilă și specialiștii trebuie să le studieze pentru a înțelege dacă această investiție este una justificată, utilă și bine executată.
A. Un document esențial pentru începerea oricărui demers de acest fel numit Analiză a Necesitaților. Aceasta trebuie să fie bazată pe numărul total al locuitorilor din zona de influență, structura de vârstă, determinarea celor mai frecvente boli pe grup de vârstă, calculul numărului necesar de paturi în funcție de cazuistica și durata medie de spitalizare, durata medie a intervențiilor chirurgicale etc. Orice demers care nu pornește de la necesitățile pe care dorește să le rezolve e vânare de vânt și rezultatul va fi suboptim pentru contribuabili și pacienți. În mod normal, toate astea ar trebui făcute împreună cu Ministerul Sănătății.

B. Aducerea la zi a conceptului de organizare a unităților spitalicești:
– Secții interdiciplinare de îngrijire redusă, normală, intensivă;
– Creșterea volumului intervențiilor chirurgicale de zi;
– Organizare care să permită tratamentul pacientului în grupuri multidisciplinare de medici, fără că pacientul să fie mutat dintr-o secție în alta.

C. Fluxuri și căi de acces diferențiate. Chiar dacă „Centrele Medicale” sunt organizate descentralizat, din motive economico-constructive‚ acestea trebuie să dispună de o zonă de „tehnologie avansată”, respectiv un centru de diagnosticare și tratament, care este accesibil atât pacienților spitalizați, cât și celor din ambulatoriu, având căi de acces și fluxuri diferențiate.

D. Respectarea distanțelor de siguranță și a altor prevederi pentru siguranța la incendiu. Organizarea între secțiile de Spitalizare Continuă, la fiecare nivel, a unui bloc operator (dedicat fiecărei secții), este nepotrivită din punct de vedere funcțional. Acest model restrânge/elimină flexibilitatea și conectivitatea interdiciplinare, ducând la dublări de circulații, funcțiuni, servicii. Iar din punct de vedere constructiv induce costuri suplimentare nejustificate. (Înălțimea minimă de nivel în Centrului de Diagnostic și Tratament recomandată este de aprox 4.5m, iar pentru Spitalizare Continuă, înălțimea este de 3.6 m). În plus, această relaționare transformă clădirea, din punct de vedere al securității la incendiu, dintr-o clădire cu înălțime „normală” într-o „clădire înaltă” și nu respectă legislația în vigoare privind securitatea la incendiu – nu sunt repectate distanțele de evacuare.

E. Subdimensionarea unității de primiri urgențe și a ambulatorului nu va fi rezolvată de heliport. Sunt interferențe majore între fluxurile utilizatorilor (pacienți, vizitatori, personal medical) generate de zonarea și dimensionarea deficitară a funcțiunilor (unitatea de primiri urgențe, ambulatoriul… sunt subdimensionate).

Chiar dacă se justifică într-un fel necesitatea heliportului, relația dintre această funcțiune și Unitatea de Primiri Urgențe, respectiv Blocul Operator, este inexistentă (exemplu: pacientul este transportat cu elicopterul, aterizează pe clădirea de birouri adiacentă spitalului, coboară la parterul clădirii de birouri, este transferat în UPU, trece prin holul principal al spitalului (unde se întâlnește cu pacienții celorlalte secții, aparținători, studenți), așteaptă liftul să vadă la ce etaj a fost repartizat pentru intervenție (nu există un grup de lifturi dedicate blocului operator).

Solicit de asemenea Guvernului României ca în interesul cetățenilor să verifice situația avizelor și autorizațiilor acestui proiect pentru care Gabriela Firea ne spune că va începe imediat construcția. Ultimul lucru de care are nevoie Bucureștiul este încă un șantier început fără avize și autorizații, fără cap și fără coadă. Nu duce lipsă capitala de așa ceva.

Vlad Voiculescu a fost ministru al Sănătății în 2016 și vicepreședinte al Diviziei de Finanțări de Infrastructură al Erste Group Bank. Este președintele PLUS București

Foto: Vlad Voiculescu (Inquam Photos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Vlad voiculescu esti la fel ca tatal tau mare om mare caracter

  • Ba, chiar crezi ca mai impresionezi pe cineva cu aceeasi replica. Sun-o si tu pe Duamna sa-ti dea idei noi, ceva de Soros, Bill Gates.

 2. ce spital ,fi-ti seriosi,doar o petarda de campanie,daca bucuresteni sunt prosti pun botul ,daca nu curvita asta a incercat !!!

 3. Va ramane pe hartie, fix ca alea 8 Spitale regionale pluis cel republican din Programul de guvernare al PSDragnea!
  Pariez!
  Ma indoiesc eu ca a luat-o careva in serios, scandalagioaica mahalagioaica e disperata!!!

 4. O mincinoasa unsa cu toate alifiile manipularii, asta e crainica de la antena3.
  Nu locuieste in Bucuresti, nu foloseste mijloacele de transport in comun si ne spune ca daca nu ne convine sa plecam din Bucuresti!

  Sper ca la vot sa-i spunem mai multi decat in anii precedenti : pleaca tu escroaco!

 5. Mai Voiculescule, tu unde ești arondat?

 6. Ce bine ar fi daca Romania ar avea mai multi oameni ca Voiculescu !

  • Da , e foarte bine ca in colonia Romanica serviciile sa aiba dreptul de a detine societati comerciale , asa nu se distorsioneaza libera concurenta .
   Mult imi este drag de iubitorii de securisti .

 7. „Programul de guvernare locală pentru Bucureşti 2016-2020” este Programul politic asumat de Gabriela Firea candidata la Primaria Bucuretsi!
  Uite Programul electoral angajat în faţa bucureştenilor la alegerile din 2016, cu care Gabita lu’ Pandele a castigat alegerile in 2016 la Primaria Bucuresti!
  O poveste lunga, o insiruire de cuivnte, FARA Termene, FARA Impact financiar, NICICUM nu intelegi CAT va Costa fiecare minciuna si CAND va fi Finalizata!
  Cu asemenea bazaconie a castigat aceasta escroaca Primaria Capitalei!
  http://www.cdep.ro/presa/Program_guvernare.pdf

  18.12.2019.: „Spital promis in 2016.
  Singurul lucru care se știe despre spitalul metropolitan din București, care ar urma să „după modelul AKH Viena, dar mai mare, cu 2.500 de paturi”, este că s-a aprobat terenul pe care ar urma să fie construit, în zona Pipera. Data începerii lucrărilor, precum și existența fondurilor necesare rămân niște necunoscute.
  Asta, în condițiile în care, conform promisiunilor PSD din programul de guvernare, construirea spitalului metropolitan ar fi trebuit să înceapă în 2017, dupa ce Firea a anuntat ca il CONSTRUIESTE in 2016, dupa ce a castigat alegerile, PROMISIUNE facuta si in campanie.

  „Anul acesta vom demara construirea spitalului metropolitan, care va primi pacienți din București și județele limitrofe: Ilfov, Giurgiu, Ialomița, Argeș și altele din această zonă, pentru că va purta rolul unui spital regional”, declara Gabriela Firea pe 22 februarie 2018.

  Iată cum, la 1 an distanță, Primarul Capitalei ANUNTA doar demararea procedurilor pentru realizarea studiului de fezabilitate: „Este unul dintre cele mai importante proiecte și îl urmăresc îndeaproape. În această săptămână a fost semnat raportul procedurii privind realizarea studiului de fezabilitate și a PUZ-ului, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro. Compania Municipală de Dezvoltare Durabilă are la dispoziție opt luni pentru realizarea acestora. De astăzi, 25 februarie, încep ședințele efective în teren, pentru studii topografice, geodezice, studii de trafic”.

  În sectoarele 3 și 6 vor fi construite alte 2 unități spitalicești, cu câte 300 de paturi. Asta promitea pe 2 februarie 2018 Gabriela Firea:

  „Vom construi 2 spitale zonale, unul în Sectorul 3 şi unul în Sectorul 6, cu aproximativ 300 de paturi fiecare. Am avut discuţii atât cu domnul primar al Sectorului 3, cât şi cu domnul primar al Sectorului 6. Avem câteva propuneri de terenuri, atât din partea Primăriei Capitalei, cât şi din cele identificate de domniile lor. În perioada următoare rămâne să şi stabilim care vor fi până la urmă cele două terenuri.
  Cele două spitale din Sectoarele 3 şi 6, a câte 300 de paturi, ar costa în jur de 60 de milioane de euro. Vom demara în cel mai scurt timp studiile de oportunitate, care pot releva două situaţii: că din bugetul propriu putem aloca aceste sume sau există posibilitatea să intrăm într-o zonă de parteneriat public-privat, cu investitori privaţi, români sau străini, care să preia aceste proiecte şi să-şi recupereze investiţia ulterior, ori prin plata directă, eşalonată pe perioada cătorva ani din partea Primăriei Capitalei, ori prin folosinţa unor spaţii anexe unităţilor spitaliceşti, aşa cum se întâmplă în toată lumea civilizată”.

  Iunie 2020: NU a construit NICI 1 Spital, NU a pus macar o CARAMIDA, nici Terenurile NU le are juridic rezolvate, cresc buruienile acolo!

  • O completare la informatiile utile de mai sus – terenul din pipera despre care vorbeste firea este fosta autobaza STB care a fost dezafectata anul trecut in toamna. Pe acest teren, acum, s-a construit (desi e mult spus) un ceva din containere care ar trebui sa fie spital pt covid. Se lucreaza la el de mai mute luni si nu se mai termina, desi am vazut ca madam firea l-a inaugurat deja. Am inteles ca a costat primaria 2 milioane de euro.
   Oricum, ansamblul de containere este asezat direct pe betonul autobazei, intr-o mizerie crunta, praf si gunoaie, numai bine pentru bolnavi.
   Interesant este ca firea a anuntat la bilantul (negru) a patru ani de „domnie”, inceperea constructiei marelui spital.
   Judecati si voi, ce administratie avem si ce nulitati ajung in asemenea pozitii – asa cum bine spunea lili, in baza unor minciuni cat casa poporului.

 8. O individa baltata si impertinenta arunca o petarda de campanie si 10 destepti muncesc sa-i dovedeasca ca e proasta, corupta si disperata.
  Pe de alta parte, daca desteptii dorm, baltata incepe sa para desteapta si harnica, ceea ce ne dauneaza pe termen lung.
  Go, Voiculescu!
  Explica tot, pe larg, oriunde poti. E foarte Ok ce faci!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.