G4Media.ro

Marile economii ale lumii nu și-au revenit încă după criza COVID-19, arată…

Marile economii ale lumii nu și-au revenit încă după criza COVID-19, arată un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică

Majoritatea marilor economii mondiale funcţionează sub nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, în pofida „accelerării” creşterii în trimestrul doi din 2021, se arată într-un raport publicat luni de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite DPA.

PIB-ul în statele membre OECD rămâne la 0,7% sub nivelul raportat la finalul lui 2019, înainte de izbucnirea pandemiei, în pofida unei creşteri economice de 1,6% în G7 (grupul ţărilor puternic industrializate) în trimestrul doi din 2021, după un avans de 0,4% în primele trei luni ale anului, informează instituţia cu sediul la Paris.

„Există variaţii semnificative” în rândul G7 (Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Germania şi SUA), apreciază OECD. Cel mai rapid avans al economiei se înregistrează în Marea Britanie, aproape 5% în perioada aprilie-iunie 2021, după un declin de aproape 2% în primele trei luni ale anului. Germania şi SUA au raportat creşteri de 1,6%, în timp ce Canada a fost singura ţară membră a G7 a cărei economie s-a contractat în trimestrul doi din 2021. Franţa şi Japonia au înregistrat creşteri mai lente, de 0,9% şi, respectiv, de 0,3%.

În pofida revenirii pe creştere, Marea Britanie este la 4,4% sub nivelul raportat la finalul lui 2019, Italia la 3,8%, în timp ce PIB-ul SUA s-a redresat la nivelul de dinaintea pandemiei.

Deşi economia mondială ar urma să înregistreze o creştere solidă anul acesta, atât Banca Mondială cât şi OECD se aşteaptă ca expansiunea să fie „inegală”, cele mai afectate urmând să fie ţările dependente de turism.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter