G4Media.ro

Maria Gabriel (Bulgaria) este pe punctul de a deveni a doua cea…

Sursa foto: Facebook Mariya Gabriel

Maria Gabriel (Bulgaria) este pe punctul de a deveni a doua cea mai importantă persoană din NATO, dacă actualul secretar general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, intră în cursa prezidențială

Când a lăsat-o, în mod surprinzător, pe Maria Gabriel în afara listelor GERB pentru Parlamentul European, Boiko Borisov a declarat că ea are altă treabă. Spusele lui au fost percepute mai degrabă ca o încercare de a se acoperi retragerea favoritei sale până de curând din primele rânduri – mai ales că în lunile următoare Gabriel a dispărut efectiv de pe scena politică din Bulgaria, potrivit Rador Radio România.

Se pare că Borisov, ca întotdeauna, a avut dreptate și Gabriel se pregătește într-adevăr pentru postul de secretar general adjunct al NATO. Informația a apărut prima dată ca un zvon în urmă cu ceva timp și a fost publicată recent de Club Z. Ziarul „Kapital” a verificat-o, prin mai multe surse interne și externe, pentru a se asigura că situația este într-adevăr de așa natură și că Gabriel este favorită pentru post. Nimic nu este convenit definitiv și totul se poate schimba până în momentul în care noul secretar general Mark Rutte își va numi oficial adjunctul, dar deocamdată se pare că fostul vicepremier și comisar european bulgar se îndreaptă cu încredere către o nouă funcție de rang înalt.

O femeie din Europa de Est

La sediul NATO, numele Mariei Gabriel a fost probabil menționat pentru prima dată ca eventual secretar general adjunct în timpul summitului de la Washington (9-11 iulie). Motivul este legat de faptul că actualul secretar general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, venit din România, urmează să intre în cursa prezidențială din țara sa și ar trebui să elibereze postul până la sfârșitul lunii august. „Voi vorbi cu Mark Rutte la sfârșitul lunii august. Vrem să avem o continuitate ireproșabilă”, a declarat Geoană în urmă cu zece zile.

De ce și cum a intrat numele Mariei Gabriel în discuție rămâne neclar. O sursă susține că acest lucru se datorează Partidului Popular European (PPE), unde ea are poziții puternice. O alta a arătat că numele ei a fost menționat ca și cum a fost deja propus, la întâlnirea de la Washington, la care au participat toți miniștrii de externe din Alianță. Poziția nu a fost încă agreată în totalitate, dar surse ale ziarului “Kapital” cred că Gabriel este foarte aproape de post. Ea are un profil internațional bun, câteva posturi de conducere de rang înalt și, bineînțeles, acele eterne două argumente care sunt adesea invocate atunci când există o candidatură din Bulgaria: este femeie și este din Europa de Est, o regiune deosebit de importantă pentru NATO de la începutul războiului în Ucraina.

Potrivit informațiilor ziarului „Kapital”, ea are sprijinul SUA și al Marii Britanii, iar nimeni nu s-a pronunțat împotriva ei. Gabrie nu a răspuns la apelurile ziarului “Kapital”.

Întrebarea principală, desigur, este dacă Bulgaria se află în spatele candidaturii, deoarece este logic ca astfel de poziții înalte în organizații importante să fie susținute de statele membre. Deși nimeni nu comentează oficial, o sursă diplomatică spune că „dacă Borisov nu s-ar afla în spatele acestei candidaturi, noi am afla repede”. Până de curând, existau îndoieli că ea a ieșit din cel mai apropiat cerc al liderului celui mai mare partid din Bulgaria. Întrebarea aici este cine va guverna în Bulgaria și dacă va primi ea un posibil sprijin din partea următorului guvern interimar.

Care sunt atribuțiile secretarului general adjunct al NATO

Alegerea fostului premier olandez Mark Rutte în cel mai înalt post din NATO a făcut parte dintr-un acord mai amplu care a inclus realegerea Ursulei von der Leyen pentru un al doilea mandat în funcția de președintă a Comisiei Europene și a Robertei Metsola în cea de la Parlamentul European. Totuși, funcțiile adjuncților au un alt principiu de selecție, ușor diferit.

Secretarii generali adjuncți ai NATO nu sunt aleși de Consiliul Atlanticului de Nord, care este cel mai înalt organism politic al Alianței și ia deciziile prin consens. Practica până acum a fost ca ei să fie numiți de Secretarul General după consultări politice informale cu aliații și să aibă sprijinul țării emitente. Cu alte cuvinte: dacă Mircea Geoană se retrage în următoarele săptămâni, Maria Gabriel ar trebui să fie numită de Jens Stoltenberg în coordonare cu Rutte, care va prelua funcția de secretar general în toamnă. De asemenea, este important de menționat că postul de secretar general adjunct, care este în prezent ocupat de Mircea Geoană, a fost înainte întotdeauna ocupat de un american. Neoficial, se spune că românul a fost numit pe de o parte – pentru a acorda mai multă greutate țărilor aliate de pe flancul estic al NATO, iar pe de altă parte – pentru a-l împiedica pe Donald Trump să-și pună propriul om în funcție în timpul primului său mandat. În acest context, este posibil ca administrația Biden să se grăbească în prezent să repete această strategie înainte de alegerile prezidențiale din SUA.

Sursa: KAPITAL / Rador Radio România 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...