G4Media.ro

Marele incinerator de deșeuri din București: Nicușor Dan anunță o dezbatere publică…

Marele incinerator de deșeuri din București: Nicușor Dan anunță o dezbatere publică pe tema oportunităţii construirii acestui obiectiv controversat

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat astăzi că în curând va avea loc o dezbatere publică privind oportunitatea amenajării unui incinerator de deşeuri, subliniind că „foarte repede” va trebui luată o decizie în acest sens.

Reamintim că administrația Firea a adoptat o strategie de gestionare a deșeurilor, pe baza unui plan realizat de o companie de consultanță, ce prevede și construirea unui mare incinerator de deșeuri. Primarul Sectorului 4 a refuzat însă anul trecut să amplaseze acest obiectiv pe teritoriul sectorului, amenințând cu un referendum local.

Pe de altă parte, Bucureștiul are o problemă majoră cu deșeurile, iar un incinerator cu tehnologii moderne e prezentat de mai mulți specialiști drept o posibilă soluție.

„Pe deşeuri, avem nişte bani europeni care ne sunt alocaţi pentru toate etapele colectării, plus incinerator. Aici, pe cum facem cu deşeurile care rămân după sortare o să avem o dezbatere publică foarte curând. Adică: incinerator sau nu. Şi, în afară de asta, sunt destul de optimist, adică chiar în ipoteza în care nu vom face acel incinerator, sunt destul de optimist că vom putea utiliza banii care ne sunt alocaţi până în 2023 pentru toate etapele anterioare. (…) O să avem foarte curând o largă dezbatere publică pe subiectul acesta. Dacă e să fie incinerator, se poate resuscita proiectul european de care am vorbit. Sunt bani şi pentru colectare, şi pentru incinerator. O să vedem în urma dezbaterii, care cred că o să fie foarte curând, pentru că există două presiuni. Una care vine de la Comisia Europeană, pe deşeuri, şi a doua care vine de la gropile de la gunoi, care sunt aproape umplute în jurul Bucureştiului. Deci, trebuie să luăm foarte repede o decizie”, a arătat Nicuşor Dan în cadrul unei conferinţe de presă, citat de Agerpres.

El a adăugat că banii europeni pentru exerciţiul financiar 2014-2020 pot să fie accesaţi, de fapt, până în 2023, iar Comisia Europeană ar putea stabili o prelungire de şase luni, din cauza pandemiei.

În altă ordine de idei, edilul general a făcut referire la două proceduri de infringement împotriva României, legate de calitatea aerului din Bucureşti, menţionând că în cazul în care se va trece la etapa următoare, Comisia va începe să perceapă penalităţi. (Foto: Incinerator de deșeuri / Wikipedia)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Praf în ochi, pentru a ascunde praful din aerul Bucureștiului.

    Până acum câteva luni, dădeați vina pe instituția pe care o conduceți azi. Acum, o dați la întors. Stai să vedem, să ne gândim … bla … bla

    Sunt surse de poluare imensă atât în jurul Bucureștiului cât și în București (în special CET-urile). Continuați să ascundeți acest lucru, ca să nu se vadă clar cât ați mințit în ultimii ani, aruncând vina pe traficul gestionat de de primărie.

    Cinic este faptul că, imediat după alegerile locale (sep. 2020) senzorii de poluare au luat-o razna și semnalează zilnic o poluare masiva (cel puțin în zona de nord). Dar … parcă au asurzit, orbit și amuțit toți cei care erau vocali în trecut pe tema poluării.

    Probabil este perioada marilor tunuri în această „industrie” care „bubuie” în economia – NU, a României – ci a unor șarlatani care ar fi în stare să importe toate deșeurile radioactive pentru a le da foc lângă orașele românești pentru a-și burduși ei buzunarele …

    • Sunteti cumva „doamna” Firea ? Ca atatea tampenii intr-o postare n-am mai vazut de mult. Care sursa de poluare CET-uri ? Vorbesti dupa ureche, ca orice psd-ist obosit.

  2. Marele incinerator de deșeuri din București trebuie plasat în nordul Capitalei, deoarece dacă are scăpări, cine protestează trebuie să fie ascultat cu atenţie, nu cum s-ar întâmpla în Sudul lăsat în curs de dezvoltare.

    • Avem deja unul in nord-vest, se cheama Rudeni, ocrotit bine din 2013 de autoritati si otraveste in fieacare noapte mai bine de 1/4 din Capitala!
      Unde mai pui ca il si platim pentru „cogenerare” in factura de energie electrica sa ne otraveasca…

    • Depinde de tehnologie.
      Si in Copenhaga exista un incinerator care mai produce si energie electrica.
      Noi romanii cand auzim de incinerator ne gandim imediat la balaoachesii aia care ard cauciucuri la marginea Bucurestiului.
      E si pacat sa nu profitam de bani europeni sa facem si noi un lucru ca lumea.

  3. Consider ca ar trebui construit nu un incinerator obisnuit, ci un convertor cu plasma, capabil sa dezintegreze deseurile la nivel molecular si sa le transforme in gaz.
    Exista in Europa astfel de centre pe baza de plasma, in Suedia si Germania. Sunt mult mai putin poluante deat un incinerator obisnuit. Voi trimite o petitie la Primarie cu o sugestie in acest sens.
    https://science.howstuffworks.com/environmental/energy/plasma-converter.htm

  4. Sper ca acest incinerator, daca va fi, sa fie amplasat in afara zonelor locuite nu in localitati asa cum e amplasata Groapa ecologica din zona Rudeni Chiajna la mai putin de cateva sute de metrii de locuinte, parte din aceasta groapa este amplasata in sectorul 1.
    Cel mai bine ar fi sa reciclam, asa am avea grija si de sanatatea noastra si a planetei iar viata nu ne va fi afectata de mirosurile de la asa zisele rampe ecologice de deseuri.

  5. Incineratorul de deseuri este absolut necesar. Daca are toate filtrele necesare, nu va polua de loc, indiferent de amplasament si va produce si energie. Dar populatia prost educata si prost informata are tot felul de idei prostesti.

    • Va rog sa va revizuiti parerea. Nimic facut pe vreamea lui „Firea” nu este o idee buna, decat daca esti PSD-ist, desigur. Nu pareti insa genul de om care sa plateasca cotizatie si sa depuna munca voluntara. Doar nu veti accepta ceva ce s-a propus atunci ca o solutie.

      Pentru aceasta problema de rezolvare trebuie refacut integral studiu cu o companie noua care de data asta sa fie chiar independenta, nu ca cea originala si sa sa propuna o solutie noua pentru rezolvarea problemei care sa fie in ton cu problema mediului. Gunoiul se poate exporta nu trebuie neaparat ars in Romania, exista republici „bananiere” care-l vor primi cu drag la un cost mai mic si montear cat si „al sanatatii”.

    • Ia zi nene, ai vrea sa locuiesti langa acesti incinerator? Eu unul nu. La cat de putrede de coruptie sunt toate institutiile, vor face aceste filtre de care zici tu doar pe hartie.

  6. Doamne ajuta, cu cea mai moderna tehnologie si cat mai departe de oras. Sa scapam si noi de gunoaie. Ar trebui o strategie nationala pentru asa ceva.

  7. Atata timp cat danezii au acest incinerator (care de fapt este Instalatie de TRATARE TERMICA cu valorificare energetica) in Copenhaga, iar deaspura lui au partie de ski, nu inteleg de ce ne impotrivim atata cand depozitele de deseuri de la marginea Bucurestiului sunt pline, iar poluarea generata de acestea este destul de intensa.
    Unde le mai ducem? E o solutie excelenta pentru TRATARE si VALORIFICARE ENERGETICA, fara a polua. In plus, fiind un proiect finantat de UE, cu criterii clare de eligibilitate pe partea de mediu, tehnologia va trebui sa demonstreze grad redus de poluare ca sa fie aprobata. Chill chill out, e de bine pentru toti:)