G4Media.ro

Marele compozitor grec, Mikis Theodorakis, care a scris coloana sonoră pentru filmul…

Sursa foto: Twitter/ Ministerul Culturii din Grecia - @cultureGR

Marele compozitor grec, Mikis Theodorakis, care a scris coloana sonoră pentru filmul „Zorba Grecul”, a murit la vârsta de 96 de ani. Ministerul Culturii din Grecia: „Astăzi am pierdut o parte din sufletul Greciei”

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, care a scris coloana sonoră pentru filmul „Zorba Grecul”, a murit la vârsta de 96 de ani, a confirmat Ministerul Culturii din Grecia.

„Astăzi am pierdut o parte din sufletul Greciei”, a declarat ministrul Culturii, Lina Mendoni, într-un mesaj de condoleanțe postat pe Twitter.

„Mikis Theodorakis, Mikis al tuturor, profesorul, intelectualul, stânga radicală. Cel care i-a făcut pe toți grecii să cânte poezii”, a mai transmis Medoni.

Moartea compozitorului s-a produs la domiciliul său din centrul capitalei elene, Atena. Theodorakis a avut mai multe spitalizări în ultimii ani, în special pentru tratament cardiac.

Mikis Theodorakis s-a născut pe 29 iulie 1925, pe insula Chios din Marea Egee, într-o familie de origine cretană.

Cariera prolifică a lui Theodorakis, care a început la vârsta de 17 ani, a produs un corp de lucrări extrem de variat, care a variat de la simfonii sumbre la televiziune populară.

Este considerat cel mai renumit compozitor grec din istorie și o icoană a rezistenței grecești.

În timpul ocupației naziste asupra Greciei, Theodorakis, care s-a alăturat comuniștilor, a fost arestat în 1943 când avea doar 18 ani și a fost supus torturii.

Artistul a fost, de asemenea, persecutat de dictatura colonelilor (junta grecească), care a început în 1967, obligându-l la exil. Regimul i-a interzis muzica.

Mai recent, în timpul crizei financiare din anii 2010, a ieșit în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate.

Sursa foto: Twitter/ Ministerul Culturii din Grecia – @cultureGR

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Redacția!! Tot de covid?? Era antivaxx?? Daca nu!!! Ce rost are???

  2. Nu a murit ,a trecut la cele veșnice .El va fi prezent in fiecare cântec ascultat .Dumnezeu sa l ierte și sa l odihneasca,un mare ortodox.

  3. G4, v-ati facut si cu alta ocazie de tot rasul, angajati niste traducatori/redactori mai luminati. Icoana, televiziune populara?! Pacat de meseria pe care o stiu unii dintre voi…