G4Media.ro

Marele actor francez Jean-Louis Trintignant a murit la 91 de ani

captura youtube

Marele actor francez Jean-Louis Trintignant a murit la 91 de ani

Jean-Louis Trintignant, un monstru sacru al cinematografiei și teatrului francez, a murit vineri, la vârsta de 91 de ani, a anunțat soția sa, Mariane Hoepfner Trintignant, într-un comunicat citat de agenția AFP, preluată de Le Figaro.

Actorul „a murit liniștit, de bătrânețe, în această dimineață, la domiciliul său din Gard, înconjurat de familia sa”, a precizat soția sa. Pe scenă sau în fața camerei de filmat, nu a căutat niciodată să se dea mare.

Jean-Louis Trintignant s-a născut la 11 decembrie 1931 în regiunea Gard din Franța. Tatăl său, Raoul, un fost membru al Rezistenței, a devenit chiar primar al acestui sat pentru o perioadă de timp, între 1944 și 1947. A început, fără prea multă convingere, să studieze dreptul la facultatea din Aix-en-Provence, dar s-a îndreptat rapid spre Paris, în 1950, pentru a-și îndeplini visul de a deveni actor.

Dar, lucrând din când în când pentru a-și plăti studiile la IDHEC (Institut des Hautes Études Cinématographiques), perseverența sa a fost în cele din urmă răsplătită: s-a alăturat mai multor companii de teatru, inclusiv faimoasei Compagnie Grenier-Hussenot. Dacă a făcut primii pași în cinematografie sub conducerea lui Christian-Jaque în „Si tous les gars du monde”, în 1956, a fost remarcat în „Et dieu… créa la femme”, filmul lui Roger Vadim. Aici a jucat alături de Brigitte Bardot, care a devenit, grație acestui film, un simbol al feminității anilor 1950. O poveste de dragoste între cei doi actori a continuat în lunile care au urmat filmărilor. După serviciul militar, Jean-Louis Trintignant a fost angajat de Maurice Jacquemont pentru a-l interpreta pe Hamlet.

În 1966, a jucat în capodopera lui Claude Lelouch, „Un homme et une femme”, alături de Anouk Aimée. Filmat cu puține resurse, filmul a câștigat Palme d’Or la Cannes. Jean-Louis Trintignant interpretează rolul unui pilot de curse al cărui fiu, Antoine, se află la un internat în Normandia. Apoi o întâlnește pe mama unui student de care se îndrăgostește nebunește. O poveste sentimentală cu un fundal dramatic, cu o coloană sonoră maginifică realizată de Pierre Barouh, care a murit în decembrie 2016.

De la actor la regizor, călătoria unui iconoclast

Dar Jean-Louis Trintignant a trecut și de partea cealaltă a camerei de filmat, cu „Une journée bien remplie” în 1971 și „Le maître-nageur” în 1978. Acest din urmă film a fost un eșec comercial iar Trintignant nu a mai repetat experiența. În anii 1980, a realizat singurul său film cu François Truffaut: „Vivement dimanche”. În anii 1990, a jucat în primul lungmetraj al lui Jacques Audiard, „Regarde les hommes tomber” (1994), în care a jucat alături de Mathieu Kassovitz.

În 2003, pierderea fiicei sale, Marie, ucisă în bătaie de solistul Bertrand Cantat de la Noir Désir, l-a aruncat într-o tristețe neconsolabilă din care nu a mai reușit să iasă niciodată. Nu mai departe de septembrie 2017, el a vorbit la Europe 1 despre durerea irepresibilă care a continuat să-l asalteze chiar și în amurgul vieții sale: „Au trecut 14 ani și, timp de 14 ani, nu am încetat să mă gândesc la ea, la fiica mea”.

În 2008, a comparat uciderea fiicei sale cu o formă de sinucidere. „Când cineva se sinucide, este vina părinților, nu-i așa?”, spunea el atunci cu o voce întristată. Un episod tragic care avea să rămână, până în ultima zi, catastrofa absolută a vieții sale. În 2012, un film în care a jucat a câștigat din nou Palme d’Or la Cannes. A fost „Amour”, al regizorului austriac Michael Haneke, în care el și Emmanuelle Riva interpretează un cuplu octogenar cu sentimente indestructibile. O concluzie maiestuoasă pentru actorul care, de-a lungul vieții sale, și-a dedicat existența unui cinema al intimității și al misterului.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Incult si mandru. Tipic.

  • @cel de mai sus

  • @3V-Nu e incult, a auzit de Sun Tzu, nu vezi? Sunt sigur că știe “Arta Războiului” pe dinafară. Nivelul ăstora e exclusiv de filme cu supereroi, unde învinge binele întotdeauna. Aaa, în plus s-a și vrut spiritual. I-a ieșit și asta.

 2. RIP. Mare actor și frumos bărbat.

 3. Teribil talent, cred ca a fost cel mai bun actor francez…

 4. Săracul, a trăit îndeajuns ca să-și vadă țara în ce situație deplorabilă a ajuns. Încă douăzeci de ani de mai trăia, vedea Franța deja în lumea a treia.

  • Asa e, poZtac, Putinistanul e fanionul civilizatiei. Milioane, nu… miliarde asteapta la granite sa intre si sa se bucute de maretele lor realizari culturale si tehnologice.
   Tvoiu mati, j3gule!

  • Vladimir putin și cu tine sunteți gunoaie. Unu la mână, rămâi mă troll la un singur cont, ce tot scrii de pe 30 de conturi. Și alte platforme cenzurează, dar măcar scrii și nu apar tot felul de nebuni fără păreri, doar spamează de pe inșpe mii de conturi. Doi la mână, învață să scrii și după mai vorbim.

 5. cel mai bun actor francez ar fi Gerard Philipe

 6. a murit totusi prea tanar…

  Intotdeauna mi-a placut Sophie Marceau si Lino Ventura

  Pe Jean Marais il vad ca pe un Laurence Olivier al francezilor

 7. Aceste comentarii despre actorul Jean-Louis Trintrgnant ma face sa-mi dau seama cat de abject si inculti sunt majoritatea celor care postati pe acest site.

 8. condoleante/condoléances