G4Media.ro

Marea Britanie cere G7 un mecanism rapid privind propaganda și dezinformarea

Marea Britanie cere G7 un mecanism rapid privind propaganda și dezinformarea

Regatul Unit doreşte ca grupul celor mai bogate şapte state ale lumii, G7, să instituie un mecanism pentru a contracara rapid propaganda şi dezinformarea, în special din Rusia, a declarat ministrul de externe britanic Dominic Raab, informează duminică AFP.

Chestiunea va fi abordată în cadrul reuniunii miniştrilor de externe din ţările G7, care se va desfăşura la Londra de luni până miercuri.

„Vrem ca G7 să se unească cu un mecanism rapid de respingere, astfel încât, atunci când vedem difuzate aceste minciuni, această propagandă sau ştiri false, să putem (…) dezminţi şi să restabilim adevărul, pentru oamenii din această ţară, dar şi din Rusia sau din China şi din întreaga lume”, a declarat reporterilor ministrul de externe britanic.

Potrivit Sunday Times, un studiu finanţat de Foreign Office a constatat că „trolii proruşi” postează comentarii rău intenţionate pe site-urile ziarelor britanice pentru a da impresia că publicul susţine agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Acestea sunt apoi utilizate de mass-media de stat ruse pentru a face să pară că opinia publică britanică sprijină Moscova, potrivit ziarului, care susţine că acelaşi proces este folosit şi împotriva mass-media din alte 14 ţări, inclusiv unii membri ai G7, cum ar fi Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite.

Acest studiu urmează să fie prezentat marţi la Londra, la prima reuniune cu prezenţa fizică a miniştrilor de externe din G7 din ultimii doi ani.

Ministerul de Externe britanic l-a convocat recent pe ambasadorul rus la Londra, guvernul britanic spunând că este „extrem de îngrijorat de tendinţa statului rus de a adopta o atitudine răuvoitoare”.

Diplomaţia britanică a anunţat totodată sâmbătă un buget de opt milioane de lire sterline (9,2 milioane de euro) pentru proiectele serviciului internaţional al BBC de a lupta împotriva dezinformării.

Săptămâna aceasta, unitatea de luptă împotriva dezinformării a diplomaţiei europene a publicat un raport în care se apreciază că Rusia şi China sunt angajate în campanii de denigrare pentru a submina încrederea în vaccinurile aprobate de UE cu scopul de a-şi plasa propriile vaccinuri.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. E din filmul „Ceausescu bruiaza Vocea Americii”, dar nu era Ceausescu, ci Johnson, si nu mai era radio, era internet.

  2. Marea Britanie cere infiintarea unui Minister al Adevarului.Ca sa combata minciunile.
    Rusia si China deja au unul.Au si adevarul.Daca zici altfel,te corecteaza.
    Se grabesc si tarile libere sa aiba si ele,nu e corect?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.