G4Media.ro

Manuscrisele lui Cioran şi Eliade achiziţionate de Ministerul Culturii vor fi expuse…

sursa foto: Institutul Cultural Român la Londra

Manuscrisele lui Cioran şi Eliade achiziţionate de Ministerul Culturii vor fi expuse publicului, joi, la Biblioteca Naţională a României

Cele cinci manuscrise ale scriitorilor Emil Cioran şi Mircea Eliade, care au fost achiziţionate de către Ministerul Culturii şi care urmează să intre în administrarea Bibliotecii Naţionale a României, vor fi expuse publicului, joi, în intervalul orar 15.00 – 17.00.

Evenimentul va avea loc la sediul Bibliotecii din Bd. Unirii, nr. 22, în spaţiul Atrium (parter), în prezenţa ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu şi a directorului general al Bibliotecii Naţionale a României, Adrian Cioroianu.

Cu această ocazie, vom marca Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor (23 aprilie), Ziua Bibliotecarului din România (14 aprilie) şi, totodată, împlinirea a 10 ani de la inaugurarea sediului nou al Bibliotecii, din Bd. Unirii, nr. 22.

Manuscrisele originale cu care publicul se va întâlni pentru prima dată la sunt: „Aveux et anathemes”, autor Emil Cioran, datare 1986, exemplar unic, „Note pentru 1935-1936”, Mircea Eliade, datare 1935-1936, exemplar unic ce cuprinde schiţele autorului în creion pentru cursul „Problema răului în filosofia indiană”, „Despre filosofia medievală”, autor Mircea Eliade, datare cca 1925, exemplar unic, „Schiţe şi note asupra filosofiei yoga”, autor Mircea Eliade, datare cca 1930, exemplar unic şi „Povestea unui om nenorocit”, autor Mircea Eliade, exemplar unic, scriere din tinereţea autorului – lucrare publicată în „Cum am găsit piatra filosofală”.

Expoziţia va fi însoţită de un moment artistic, în care actriţa Daniela Nane va citi câteva fragmente din opera celor doi scriitori, iar pianistul Andrei Racu de la Teatrul Muzical Ambasadorii va interpreta câteva piese clasice îndrăgite de publicul larg.

Sărbătorită pentru prima dată la data de 23 aprilie 1996, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor a fost decretată la Conferinţa UNESCO un an mai devreme, din dorinţa de a încuraja lectura şi de a marca trecerea în nefiinţă a trei scriitori de referinţă la nivel mondial: William Shakespeare, Miguel de Cervantes şi Inca Garcilaso de la Vega.

Instituită de Guvernul României pe 14 aprilie 2005, Ziua Bibliotecarului din România se sărbătoreşte anual de întreaga comunitate de bibliotecari, prin activităţi de promovare a lecturii şi manifestări dedicate propriei profesii.

 

sursa foto: Institutul Cultural Român la Londra

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Buey! Sunteți de belea! Ați pus o poză cu Eliade și… Eliade! Aveți ceva împotriva lui Cioran? :)))))

  • Buey D-zeu, crezi ca se prinde cineva.
   Nu vezi sute de comentarii pe aici.
   Eu unul nu stiu ce face Udrea, nu mai stiu nimic de Dragusanca si tu o tii langa cu Cioran, Eliade, Ionesco…. si alti belzebuti.

  • Cu Cioran n-au decat poze in franceza si cum nu prea mai stie publicul limba respectiva … 🤔

 2. Ba dar alti filozofi nu mai exista decat astia doi? Parca sunteti nebun1 cu Eliade si Cioran. Gata! Au expirat astia doi!

 3. Uhm… Wtf? Mi-ar fi placut sa le vad… doar ca, e imposibil daca e anuntat in aceeasi zi.