G4Media.ro

Manifestaţii în Polonia la un an după decizia Curţii Constituţionale care a…

Manifestaţii în Polonia la un an după decizia Curţii Constituţionale care a interzis practic avortul

În Polonia au fost organizate vineri demonstraţii pentru a apăra dreptul la avort legal cu ocazia marcării unui an de la decizia Curţii Constituţionale care a interzis practic întreruperea voluntară a sarcinii, informează AFP.

Câteva sute de manifestanţi s-au adunat la Varşovia, blocând traficul într-unul din cele mai aglomerate sensuri giratorii ale capitalei, după care s-au îndreptat către clădirea Curţii Constituţionale.

Proteste de dimensiuni mai mici au avut loc şi în alte oraşe din Polonia.

„Ne apărăm dreptul la avort, dreptul nostru fundamental de a decide pentru noi înşine şi viitorul nostru”, a declarat pe Facebook asociaţia pentru drepturile femeilor Strajk Kobiet, care a organizat protestul.

Pe 22 octombrie 2020, Curtea Constituţională, susţinută de guvernul populist de dreapta, a scos în afara legii întreruperea voluntară a sarcinii în cazul unei malformaţii grave a fătului, care a avut ca rezultat interzicerea oricărui avort, cu excepţia cazurilor de viol sau incest sau când viaţa mamei este în pericol.

Mii de poloneze au călătorit de atunci în străinătate pentru a putea avorta.

Organizaţia Avort fără frontiere, care ajută femeile din ţările europene în care avortul este ilegal sau foarte restricţionat, a declarat că a ajutat 34.000 de femei poloneze să avorteze după decizia Curţii Constituţionale.

Paisprezece ONG-uri, inclusiv Amnesty International şi Human Rights Watch, au declarat marţi că femeile poloneze „s-au confruntat cu obstacole extreme pentru a avea acces la avort legal în ultimul an”.

Citește și

Un an de la interzicerea avorturilor în Polonia / Activiste pentru drepturile femeilor: Guvernul polonez își torturează oficial cetățenii de un an / Femeile se tem să mai rămână însărcinate

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Asta se întâmplă când politicienii primesc fofo doar pe bani. Dacă aveau familii fericite nu dădeau legi care să limiteze drepturile cetățenilor.

  • Alino te doare neuronul daca incerci sa bagi si niste logica in ragaielile astea pe care le emiti sub forma de comentarii?
   Masura-mi-ai fericirea…

 2. Imi place poza cu respectati existenta mea si doar a mea , copilul sa pierdut pe drum.

  • s-a nu sa !
   Trecând peste faptul că ești ag.ramat, când spui copil te referi la un embrion care poate a rezultat dintr-un viol ? Cât de ha.ndica.pat să fii să o obligi pe femeia respectivă să dea viață rezultatului unui viol ? Crezi că îi va fi bine pe lume unui co.pil fără părinți care să îl iubească ?
   Sau te gândești egoist că nu mai e mână de lucru să îți plătească pensia ?

 3. Acum nu mai e „My body,my choice? Normal ca nu,sa nu dea de gandit celor care nu vor sa-si bage in ei fortat un tratament genetic experimental din cauza unei viroze banale!

 4. My body,my choice!