G4Media.ro

Manfred Weber (PPE) nu exclude varianta ca Uniunea Europeană să interzică exporturile…

Manfred Weber (PPE) nu exclude varianta ca Uniunea Europeană să interzică exporturile de vaccinuri anti-COVID-19 / Ursula von der Leyen are întâlniri cu uşile închise cu trei grupuri din Parlamentul European

Liderul grupului popular din Parlamentul European, Manfred Weber, a sugerat marţi că Uniunea Europeană nu trebuie să excludă o posibilă interzicere a exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în statele membre, în urma disputei cu compania AstraZeneca, după ce aceasta a anunţat o reducere a numărului dozelor de vaccin care vor fi livrate blocului comunitar în primul trimestru.

”O posibilă interzicere a exporturilor nu este de neimaginat, trebuie să fie o opţiune pe masă pentru UE”, a semnalat Weber la o conferinţă de presă, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

Deşi a susţinut că deocamdată trebuie apărată ideea cooperării internaţionale, el a amintit că Statele Unite au o interdicţie de acest fel, iar, în contextul ultimelor evenimente ,Europa ”nu trebuie să fie naivă”.

Comisia Europeană a adoptat vineri un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în statele UE, pentru a împiedica ieşirea din blocul comunitar a unor cantităţi de vaccin care, în virtutea contractelor încheiate cu companiile farmaceutice, ar trebui să fie destinate statelor membre.

Executivul comunitar a luat această decizie – valabilă până la sfârşitul lunii martie – în urma disputei sale cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca. Aceasta din urmă, invocând probleme de randament al producţiei, a anunţat că în primul trimestru va putea livra doar 60%, apoi numai un sfert din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar.

În urma acestui anunţ, Comisia Europeană a cerut companiei AstraZeneca să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor, întrucât aşa s-a angajat faţă de guvernul de la Londra, care a semnat contractul cu trei luni înaintea Comisiei Europene.

După ultimele discuţii cu Comisia Europeană, AstraZeneca a anunţat că va livra către UE încă 9 milioane de doze de vaccin în plus faţă de cantitatea redusă, astfel că ar urma să livreze blocului comunitar aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin în primul trimestru, în continuare mult sub cantitatea preconizată iniţial.

”Acum contăm pe abordarea Comisiei de a pune în practică un sistem de supraveghere (a exporturilor de vaccinuri, n.red.), dar, din nou, trebuie să fie o opţiune pe masă” interzicerea acestor exporturi, a insistat Weber.

Statele UE se plâng de livrări insuficiente de vaccinuri anti-COVID-19 şi de calendare incerte în acest proces de achiziţii gestionat de Comisia Europeană. Cu toate acestea, Manfred Weber crede că este un ”mare succes” faptul că Uniunea Europeană a abordat unită cumpărarea vaccinurilor şi nu vrea să-şi imagineze cum s-ar fi desfăşurat campania de vaccinare anti-COVID-19 dacă statele UE s-ar fi luptat unele cu altele pentru a obţine vaccinurile.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va avea marţi întâlniri cu uşile închise cu grupurile popular, social-democrat şi liberal din Parlamentul European pentru a da explicaţii despre strategia europeană de vaccinare, dar mai multe partide i-au cerut să vină săptămâna viitoare şi în plenul legislativului european.

Citește și: 

Fostul șef al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o critică pe Ursula von der Leyen: Nu am avut în Europa experienţe pozitive cu restricţiile asupra exporturilor

Comisia Europeană a introdus un mecanism de control al exporturilor vaccinurilor anti-COVID, după disputa cu AstraZeneca

Sursa foto: Manfred Weber / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.