G4Media.ro

Malcolm Beith, autorul cărții „The Last Narco,” despre condamnarea lui El Chapo:…

Malcolm Beith, autorul cărții „The Last Narco,” despre condamnarea lui El Chapo: Tribunalele din SUA au un rol crucial în războiul împotriva drogurilor

Trimiterea la închisoare a lui Joaquin El Chapo Guzman, şeful temutului cartel mexican al drogurilor Sinaloa, nu va schimba nimic în războiul mai extins împotriva drogurilor, dar dovedește că schimbul de informații și coordonarea activităților polițienești funcționează cu adevărat atunci când două națiuni (Mexic și Statele Unite) lasă în urmă diferențele și cooperează, a afirmat ziaristul Malcolm Beith, autorul cărții „The Last Narco.”

Beith, care a scris despre războiul împotriva drogurilor din Mexic pentru Newsweek, Slate.com, Foreign Policy, The Sunday Times sau Jane’s Intelligence Weekly, a comentat pentru G4Media.ro pe marginea procesului lui El Chapo, încheiat zilele trecute la New York, și în urma căruia şeful cartelului Sinaloa a fost declarat vinovat la toate cele zece capete de acuzare. Verdictul ar putea duce la detenție pe viaţă pentru El Chapo, care, cel mai probabil, va fi închis în ADX Florence, o închisoare de maximă securitate din Colorado. „Șansele ca el să evadeze din închisoare în America sunt zero,” crede Malcolm Beith.

Marți, la capătul a trei luni de proces și a șase zile de deliberări, juriul l-a declarat vinovat pe El Chapo, printre altele, pentru conspiraţie în vederea spălării de bani de pe urmă vânzării de stupefiante, trafic și distribuire la nivel internaţional de cocaină, heroină, marijuana şi alte droguri şi de folosire unor arme de foc.

În ultimele două luni şi jumătate, juriul de la tribunalul din Brooklyn a audiat mărturiile a 56 de martori chemaţi de procuratură. Paisprezece dintre aceşti martori – majoritatea traficanţi de droguri asumaţi şi asociaţi ai unor carteluri – au cooperat cu procurorii în speranţa obţinerii unei reduceri a sentinţei.

Joaquin El Chapo Guzman, care în 2009 a fost plasat pe locul 41 (din 67) în topul celor mai puternici oameni din lume de către revista Forbes, cu o avere de un miliard de dolari, a pledat nevinovat la toate capetele de acuzare. El urmează să își afle sentința la 25 iunie, după care US Bureau of Prisons va decide unde îl va trimite să își ispășească pedeapsa. Cel mai probabil, El Chapo va ajunge la faimoasa închisoare ADX Florence din Colorado, cunoscută sub numele de „The Alcatraz of the Rockies,” unde nivelul de securitate este extrem de ridicat și unde deținuții petrec cea mai mare parte a timpului în izolare completă. Experții au afirmat de altfel că, după ce șeful cartelului Sinaloa a evadat deja de două ori din închisorile mexicane, autoritățile americane vor lua toate măsurile necesare pentru ca narcotraficantul să nu mai aibă nicio șansă de scăpare.

Șeful cartelului Sinaloa a evadat dintr-o închisoare mexicană în 2001, într-un cărucior pentru rufe murdare, iar în 2015 printr-un tunel. După ce a fost prins din nou, în 2016, el a fost extrădat către Statele Unite pentru a fi judecat.

Referindu-se la verdictul în procesul lui El Chapo, Malcom Beith a afirmat pentru G4Media.ro că declararea acestuia vinovat la toate capetele de acuzare și condamnarea lui ulterioară „nu vor schimba nimic în războiul mai extins împotriva drogurilor, dar demonstrează că schimbul de informații și coordonarea forțelor de poliție funcționează cu adevărat atunci când cele două țări (Mexic și Statele Unite) lasă la o parte diferențele dintre ele.”

Beith, care a scris numeroase articole despre războiul drogurilor din Mexic și despre cartelurile care acționează în țara nord-americană, a declarat că verdictul împotriva lui Guzman „nu echivalează cu sfârșitul cartelului Sinaloa, dar este un semn că forțele de ordine pot lovi un cartel până în punctul în care un lider ca El Chapo Guzman poate fi prins.”

Ziaristul e de părere că condamnarea lui Guzman este „un semn esențial că instanțele americane continuă să joace un rol important în războiul împotriva drogurilor și că, în loc să recurgă pur și simplu la focuri de armă și violență, pot aduce în fața justiției oameni ca El Chapo Guzman.” Vorbind de evadările anterioare ale lui Guzman, Beith crede că ținând cont de modul în care funcționează sistemul penitenciar american, „șansele de scăpare ale lui Guzman sunt zero.”

Rugat să spună ce crede că se va întâmpla în continuare în Mexic în ceea ce privește violențele provocate de așa-numiții „narcos” (așa cum sunt cunoscuți traficanții de droguri mexicani), Malcolm Beith a spus că cartelul Sinaloa, al cărui lider a fost El Chapo, „va continua să se fragmenteze,” în condițiile în care organizația este acum condusă de fiii săi, iar alții se vor lupta pentru a prelua puterea. „În următoarele câteva luni, violența se va intensifica,” susține Beith, care e de părere că, în timp, cartelul Sinaloa va dispărea, iar traficul de droguri va fi controlat de bande și nu ca până acum de grupuri monolitice mari, asa cum sunt cartelurile.

În sfârșit, G4Media.ro l-a întrebat pe autorul cărții „The Last Narco” ce crede despre fascinația publicului și a presei, mai ales din Statele Unite, cu temutul narcotraficant mexican. „El Chapo a fost o figură creată în parte de către mass-media și de mituri. A fost astfel firesc că, în final, procesul său a fost unul dintre cele mai vizibile și mai urmărite din istoria Statelor Unite, precum și unul unde măsurile de securitate au fost cele mai ridicate. Ce anume nu trebuia să ne fascineze în legătură cu el? El Chapo a controlat un imperiu de droguri care s-a întins în întreaga lume. Ca om de afaceri, a avut un succes extraordinar. Părea că a avut toate semnele succesului și, în același timp, toate lucrurile oribile care au venit la pachet cu statutul său de criminal, plin de lăcomie, de putere și, poate, care avea sentimentul că nimic nu mai avea importantă.”

Foto: Joaquin El Chapo Guzman (Captură youtube)

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.