G4Media.ro

Maladiile misterioase ale diplomaţilor americani în Cuba şi în China, explicate printr-un…

Maladiile misterioase ale diplomaţilor americani în Cuba şi în China, explicate printr-un atac cu microunde

Diplomaţi americani, care au suferit de simptome misterioase la ambasadele SUA din Cuba şi China, au fost – probabil – victime ale unei iradieri cu microunde „dirijate”, similară celei utilizate de Uniunea Sovietică, relatează Reuters.

Noul raport al Secţiei de Ingerinei a Academiei Naţionale de Ştiinţă (National Academies of Sciences, Engineering), comandat de Departamentul de Stat american, este cea mai recentă tentativă de a găsi o explicaţie simptomelor derutante care au început să apară la sfârşitul anului 2016 printre membrii personalului Ambasadei SUA la Havana.

Între sfârşitul anului 2016 şi luna mai 2018, mai mulţi diplomaţi americani şi canadieni aflaţi la post în capitala cubaneză s-au plâns de probleme de sănătate de origine necunoscută. Potrivit unei evidenţe a guvernului american, 26 de membri ai ambasadei SUA au fost afectaţi la început.

Unii au raportat că au auzit sunete acute similare celor ale greierilor în casă sau în hoteluri, ceea ce a condus iniţial la teoria unui atac sonor. O înregistrare audio a sunetului de dronă persistent a fost realizată de personalul american din Cuba.

Studiul asupra maladiilor publicat sâmbătă a relevat că simptomele par „a fi în concordanţă cu efectele energiei direcţionate, cu frecvenţă radio pulsatorie”, opinează raportul Secţiei de Inginerie a Academiei de Ştiinţă, aceasta fiind explicaţia cea mai plauzibilă pentru simptomele de dureri de cap, stări de vomă, asurziri şi dificultăţi cognitive.

Raportul menţionează că această explicaţie este mai probabilă decât alte cauze considerate anterior ca fiind maladii tropicale sau probleme psihologice.

Studiul nu a numit sursa energiei şi nu a spus că ea provine de la un atac, deşi a notat că cercetări anterioare asupra acestui tip de răniri fuseseră efectuate în fosta Uniune Sovietică. Se ştie că sovieticii au atacat Ambasada SUA la Moscova cu microunde în anii 1970 şi 1980.

În raportul său, comitetul format din 19 membri a notat că s-a confruntat cu provocări importante în încercarea de a clarifica misterul medical.

Printre ele, toţi diplomaţii nu au semnalat aceleaşi simptome şi cercetarea Academiei Naţionale de Ştiinţă nu a avut acces la toate studiile precedente asupra maladiilor, dintre care unele sunt clasificate.

„Comitetul a considerat aceste cazuri destul de preocupante, în parte din cauza rolului plauzibil al energiei frecvenţei radio pulsatorii dirijate atât ca mecanism, cât şi ca suferinţe şi debilităţi importante care s-au produs la unele dintre aceste persoane”, a declarat preşedintele comitetului, David Relman, profesor de medicină la Universitatea Stanford.

„În calitate de naţiune trebuie să tratăm aceste cazuri specifice, precum şi posibilitatea unor cazuri viitoare cu o abordare concertată, coordonată şi globală.”

Acest „sindrom Havana” a constituit mult timp subiectul unor speculaţii, ţinând seama de natura simptomelor, localizarea mesajelor şi tăcerea guvernului american.

Secretarul de stat american Mike Pompeo afirmase în octombrie că „resurse semnificative ale guvernului american au fost consacrate cercetării acestui mister, în care peste 40 de angajaţi ai executivului SUA au fost afectaţi între anii 2016-2018.

Departamentul de Stat declarase în iunie 2018 că a adus acasă diplomaţi de la Consulatului american din Guanghzhou, în China, din cauza îngrijorării că ei sufereau de aceleaşi simptome.

Aceste maladii au determinat SUA să-şi reducă cu mai mult de jumătate numărul diplomaţilor la Havana în 2017.

Raportul de sâmbătă marchează pentru prima dată când Washingtonul oferă oficial o explicaţie, deşi puţin concludentă, potrivit Reuters.

Sursa: Agerpres

Photo by Markus Winkler from Pexels 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. E previzibil, rasa galbena va stapani lumea.

 2. I-au atacat cu 5G-ul. 😉

  • Da. In primavara spuneau ca e teoria conspiratiei cu 5G. Acum ca e cu pericolul chinez merge asta cu microundele. Normal ca radiatiile telefonice ucid. De unde credeti ca vin toate cazurile astea de cancer?

  • Iar incepeti cu 5G? Mai puneti mai oameni buni mana pe o carte si mai instruiti-va putin ca va faceti dracului de ras pe aici…
   PS: cites-te explicatia de mai jos a lui Vlad, poate intelegi totusi ceva…

 3. Ma mir ca daca rusii au folosit asa ceva inca din anii ’70, americanii nu au ca standard uzual sa-si faca o „cusca Faraday” din orice ambasada sau consulat. Nici macar nu e asa de greu.

 4. Si 5G este conspiratie?

  • Teoriile conspiratiei despre 5G nu au niciun sens. Pentru ca este vorba de putere. Cu cat frecventa e mai mare, cu fotonii au energie mai mare, dar este nevoie de mai putini fotoni, deci rezultatul net este acelasi.

   Si puterea 5G va fi intre 1 W si 20 W la emitator, pe frecventele mai mari. Cuptorul meu cu microunde are 800W. Lumina de la soare reprezinta si ea unde radio, si are 1000W pe metru patrat.

   Daca aproximam corpul tau ca avand o inaltime de 2 m si o latime de 0,5 metri, suprafata corpului tau e de un metru patrat fata, si un metru patrat spate.

   Deci daca stai cu fata spre soare, te lovesc 1000 de W de energie de la soare, mai mult decat puterea unui cuptor mediu pe microunde, si la o frecventa mult mai mai mare, fiecare foton are o energie de peste 100 de mii de ori mai mare decat fotonii din cuptorul cu microunde, si de vreo 10 mii de ori mai mare decat fotonii de la 5G.

   Deci esti lovit de soare cu 50 de ori mai multa energie fata de 5G, si la o frecventa mult mai mare.

   Partea amuzanta e ca pe masura ce creste frecventa, cu atat energia mai mult se reflecta, in loc sa fie absorbita de organism. Deci 5G-ul e mai putin periculos, pentru ca la frecventele pe care le foloseste, mult mai mari decat cele ale cuptoarelor cu microunde, energia nu patrunde prea adanc in piele, si in mare parte este reflectata, la fel ca lumina soarelui.

   Dar da, daca ai un aparat cu microunde la frecvente relativ mici, de genul cuptoarelor cu microunde, si are cateva mii de wati, si directionezi toata puterea paralel, catre o persoana, nu e de mirare ca poate fi afectata, cum se suspecteaza aici.

   Inca ceva, spectrul 3G foloseste frecvente apropiate de cele ale cuptoarelor cu microunde, deci daca insisti sa-ti fie frica de ceva, chiar daca nu e cazul, ar fi bine sa-ti fie frica de 3G, nu de 5G.

 5. Numai intentii bune!?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.