G4Media.ro

Majoritatea măștilor faciale obișnuite au o eficiență de doar 10% în interior…

foto: www.fda.gov

Majoritatea măștilor faciale obișnuite au o eficiență de doar 10% în interior împotriva Coronavirus. Se recomandă folosirea măștilor N95 și ventilația interioară – studiu canadian

Un nou studiu canadian evidențiază nevoia de utilizare pe scară largă a măștilor faciale de mai bună calitate și importanța unei bune ventilații pentru a atenua răspândirea Coronavirus în interior.

Cercetătorii în inginerie de la Universitatea din Waterloo, Ontario, au efectuat experimente folosind un manechin pentru a simula o persoană așezată respirând într-o cameră mare. Studiile au arătat o acumulare semnificativă de-a lungul timpului a picăturilor de aerosoli – picături expirate atât de mici încât rămân suspendate și călătoresc prin aer – în ciuda utilizării de pânză obișnuită și măști chirurgicale albastre.

Nu există nicio îndoială că este benefic să purtați orice acoperire a feței, atât pentru protecție în imediata apropiere, cât și la distanță într-o cameră”, a spus Serhiy Yarusevych, profesor de inginerie mecanică și mecatronică și liderul studiului. “Cu toate acestea, există o diferență foarte serioasă în eficacitatea diferitelor măști atunci când vine vorba de controlul aerosolilor.”

Cercetările anterioare au descoperit că aerosolii dispersați de persoanele infectate sunt o sursă de transmitere a virusului SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19, chiar și în afara zonei de distanțare socială de doi metri recomandată pe scară largă de oficialii din domeniul sănătății publice.

Studiul a arătat că majoritatea măștilor obișnuite, în principal din cauza problemelor de potrivire, filtrează numai aproximativ 10% din picăturile de aerosoli expirați. Aerosolii rămași sunt redirecționați, mai ales în partea superioară a măștii unde se potrivește peste nas și scapă în aerul ambiental nefiltrat.

În schimb, măștile N95 și KN95 de calitate superioară și mai scumpe au filtrat mai mult de 50% din aerosolii expirați care se pot acumula în interior și răspândesc virusul COVID-19 atunci când sunt inhalați de alte persoane.

Yarusevych, investigator principal în Laboratorul de Cercetare a Mecanicii Fluidelor, a declarat că eficacitatea mult mai mare a măștilor N95 și KN95 față de măștile de pânză și chirurgicale aduce argumente convingătoare în favoarea purtării lor în medii interioare, cum ar fi școlile și locurile de muncă, pe cât posibil.

Multe dintre acestea pot părea de bun simț”, a spus el. “Există, de exemplu, un motiv pentru care medicii poartă măști N95 – funcționează mult mai bine. Noutatea aici este că am furnizat cifre solide și analize riguroase pentru a susține această opotez. ”

Experimentele au cuantificat, de asemenea, impactul sistemelor de ventilație, care circulă și înlocuiesc aerul din camere, asupra acumulării de aerosoli. Chiar și ratele de ventilație modeste s-au dovedit a fi la fel de eficiente ca cele mai bune măști în reducerea riscului de transmitere.

În mod ideal, a spus Yarusevych, dovezile arată că măștile de înaltă calitate și o ventilație adecvată ar trebui utilizate în combinație pentru a atenua cât mai mult posibil amenințarea reprezentată de acumularea de aerosoli interiori.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. E cat se poate de logic!