G4Media.ro

Maia Sandu nu renunță la ideea retragerii militare a Rusiei din Transnistria…

Maia Sandu nu renunță la ideea retragerii militare a Rusiei din Transnistria și spune că este dispusă la un dialog deschis pe acestă temă cu Moscova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat într-un interviu pentru cotidianul rus Kommersant că nu ar refuza o întâlnire cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dar că mai întâi este nevoie de stabilirea problemelor ce urmează a fi discutate pe agenda bilaterală, după învestirea unui nou guvern la Chișinău.

„Suntem interesați de o conversație pragmatică și substanțială [cu Putin -n.r.]. Avem o anume agendă pe privește probleme noastre pe care va trebui să o abordăm. Când se va forma un nou guvern la Chișinău, acesta va începe să lucreze cu guvernul Federației Ruse, inclusiv pentru organizarea unei întâlniri (cu președinte rus Vladimit Putin -n.r.) și asupra unei vizite [la Moscova -n.r.]”, a declarat Maia Sandu pentru Kommersant.

Cu toate acestea, Maia Sandu a reiterat necesitatea retragerii trupelor ruse și a munițiilor de pe vremea sovietică din regiunea separatistă transnistreană și discutarea dosarul acestui conflict înghețat cu Moscova.

Mai este și problema Transnistriei. Probleme foarte importante în acest sens sunt scoaterea muniției de acolo și retragerea trupelor rusești. Acestea sunt probleme importante pe care trebuie să le discutăm. În ceea ce privește soluția conflictului, cred că ar trebui rezolvată aici, în țară. Și apoi această decizie ar trebui discutată cu cei care participă în formatul de negocieri internațional 5 + 2”, a mai spus lidera de la Chișinău.

Întrebată dacă ar putea participa la summitul CSI de la finele anului, Maia Sandu a răspuns că este prea devreme pentru o astfel de decizie și că este nevoie de formarea la Chișinău a unui nou guvern și apoi această chestiune va fi discutată între Președinției și noul Executiv de la Chișinău.

Nu în ultimul rând, Maia Sandu a evidențiat relația bună cu România, în ciuda unei întrebări care a încercat să asocieze România cu AUR, partid ce a desfășurat o campanie electorală scandaloasă pentru parlamentarele de la Chișinău și a obținut un scor rușinos de 0,45%.

Avem o relația sinceră cu România, în ciuda partidelor politice pe care le-ați menționat [AUR – n.r.]. Avem relații foarte bune cu România. Există ajutor pe care l-am primit înainte de a deveni președinte și acum, în perioada pandemiei. Niciun partid politic nu poate strica aceste relații, deoarece România îi ajută pe cetățenii Moldovei”, a subliniat Maia Sandu.

În paralel, Maia Sandu a pledat pentru o relație necesară cu NATO a Republicii Moldova în ceea ce privește necesitățile de securitate ale statului, chiar dacă „nimeni nu planifică să schimbe articolul referitor la neutralitate din Constituția Republicii Moldova”. 

Foto: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-o conversație telefonică. Sursa/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Rușii sunt cei mai proști ever

 2. prosti nu sint doar ca au tupeu Acum in plina lupta de largire a sferei lor de influenta si dominare , maia cere retragerea lor Ma indoiesc de reusita dar incercarea moarte n-are

 3. joc de imagine a Maiei, si un cochil de 5 ani stie ca rusii nu vor pleca niciodata de acolo
  in caz de nevoie, totusi, cu toata Transnistria si Gagauzia dupa ei =➡️
  Romaniei nu-i mai ramane aproape nimic, in afara de un numar consistent de rusofoni⚡
  atunci sa vezi distractie la bucales

 4. Sincer,R.Moldova dacă se v a uni cu România o va face fara Tranistia.Va fi un troc politic, la nivel european.

 5. Sincer,R.Moldova dacă se va uni cu România ,o va face fără Tranistria,Va fi un troc politic! E o realitate pragmatică.

 6. Cererea de retragere a truprlor rusești este de fapt o incercare cunoaștere a Moscovei a poziției Republicii Moldova față de Transnistria ! A nu o face inseamnă aprobarea tacită a stării de fapt !

 7. Maia Sandu mai bine ar cere Ucrainei ,Bucovina de Nord si tinutul Herta care nu au fost niciodata a statului artificial creat numit Ucraina ,Transnistria nu a fost teritoriu Romanesc.

 8. Ha,ha ha …. cine -i m.s. să ceară retragerea rușilor din Transnistria? Câtă prostie , câtă prostie !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.