G4Media.ro

Mai multe grupuri civice solicită CNA să discute sesizările împotriva România TV,…

Mai multe grupuri civice solicită CNA să discute sesizările împotriva România TV, după fake news-ul cu furci și topoare la protest

Mai multe grupuri civice, printre care Geeks for Democracy, #Rezistența, Declic, Corupția Ucide și Funky Citizens, solicită CNA să nu mai tergiverseze și să discute în ședința de joi, 14 iunie, sesizările referitoare la emisiunile România TV din data de 12 mai.

Sesizările, 25 la număr, au fost depuse în urmă cu o lună, după ce postul de televiziune fondat de Sebastian Ghiță a transmis un fake news referitor la manifestația pașnică ”Vrem Europa, nu Dictatură”, din 12 mai din Piața Victoriei. România TV a susținut pe tot parcursul zilei că la protest sunt oameni cu furci, bâte și topoare, încercând să compare mitingul cu răscoala din 1907.

Un alt fake news celebru la România TV a fost difuzat în iarna anului 2017, când mai mulți angajați ai postului de televiziune au susținut că la protestele împotriva OUG 13 George Soros a dat câte 50 de lei de om și 30 de lei de câine pentru a protesta împotriva Guvernului PSD. Televiziunea a fost atunci amendată cu 50.000 de lei pentru modul în care a reflectat protestele antiguvernamentale.

Redăm mai jos comunicatul integral al grupurilor civice: 

Grupurile civice Geeks for Democracy, #REZISTENȚADeclic, Corupția Ucide și Funky Citizens aduc în atenția mass media tergiversarea nefondată de către Consiliul Național al Audiovizualului a analizării sesizărilor referitoare la emisiunile România TV din data de 12 mai și solicită în mod public discutarea acestora în ședința consiliului de mâine, 14 iunie.
A trecut o lună de când CNA a înregistrat 25 de sesizări împotriva modului deformat (difuzarea, pe tot parcursul zilei, a textului ”protest cu furci și topoare”) prin care postul de televiziune RomaniaTV a prezentat mitingul pașnic Vrem Europa, nu Dictatură,din 12 mai, în Piața Victoriei.

În tot acest timp Grupul de lucru Combatere FakeNews Televiziuni a întreprins demersuri de sensibilizare a membrilor CNA în sensul analizării cu celeritate a dezinformărilor și denigrării participanților la protest, difuzate de RomaniaTV. Conform art 13 din OUG 2/2001 sesizările adresate CNA sunt asimilate contravențiilor și, dacă nu au fost analizate timp de șase luni, se prescriu de către instanțe. Pentru a preîntâmpina o astfel de practică, am întreprins mai multe acțiuni:

 • 15 mai: protest pamflet, cu jucării și pancarte reprezentând furci și topoare organizat în fața sediului CNA. Președinta CNA, dna Laura Georgescu, a acceptat dialogul cu o delegație a protestatarilor, promițând că știrile Romania TV despre protest vor fi monitorizate și analizate cu celeritate. https://www.facebook.com/RezistentaLIVE/videos/458429234602634/
 • 22 Mai: participare la ședința publică a CNA unde am subliniat importanța faptului ca sesizările referitoare la dezinformările și denigrările RomaniaTV din 12 mai să nu intre sub incidența prescrierilor și ni s-a promis posibilitatea susținerea punctului de vedere la o ședință viitoare deodată cu reprezentantul RomâniaTV. (https://www.facebook.com/RezistentaLIVE/videos/460849044360653/)
 • 7 Iunie: CNA a introdus pe ordinea de zi punctul referitor la RomaniaTV, ”Emisiuni difuzate pe data de 12.05.2018 – 25 de reclamații”. Am participat din nou la ședință, reprezentantul RomaniaTV a fost prezent în sală, dar dezbaterea și analiza sesizărilor a fost din nou amânată.
 • 12 iunie: am fost prezenți din nou la ședința CNA unde, aproape de sfârșitul zilei, unul dintre membrii consiliului a părăsit sala, ședința rămânând fără cvorum pentru punctele neacoperite din ordinea de zi. În consecință, discutarea sesizărilor noastre a fost din nou amânată pentru 14 iunie.
  Atragem atenția că munca membrilor titulari ai CNA este ineficientă. Instituția are la dispoziție tehnicieni pe monitorizare, juriști și alți specialiști care își fac treaba bine, însă efectul muncii lor este anulat de atitudinea celor care votează în consiliu.

Solicităm public soluționarea în ședința Consiliului Național al Audiovizualului de mâine, 14 iunie, a reclamațiilor la adresa emisiei România TV din 12 mai. Considerăm necesar ca această soluționare să ia în calcul că amenzile anterioare aplicate nu au dus la o ameliorare a conduitei acestui post de televiziune.

În baza analizei ședințelor la care am participat, a modului de lucru și al legislației și regulamentelor de funcționare vom reveni cu comunicarea publică a unui set de măsuri pe care le considerăm necesare pentru îmbunătățirea activității CNA.
Geeks for Democracy
#REZISTENȚA
Declic
Corupția Ucide
FunkyCitizens

Foto: Captură foto România Tv, 12 mai 2018

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Pai de ce sa se grabeasca CNA-ul cu discutarea deraierilor si cu amandarea postului Romania TV? Ei s-au grabit sa ii dea amenda lui Iohannis ca a numit „penali” chiar pe aceia care sunt penali intradevar.

 2. Ghiță scursura nu scapă !! PSD-ul nu poate cu majoritatea lor cu tot și vin anticipatele. Ș’o să-și roage Ghițișor moartea.

 3. O tampenie de stire…
  Cine putea sa-si imagineze ca milenialii pot sa vina cu furci si topoare la miting?
  Chiar daca poarta barbi si par fiorosi ei sunt sensibili, se plimba cu trotineta, sunt niste domnisoare de barbati.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.