G4Media.ro

Magistrații anunță că vor protesta vineri în fața Palatului de Justiție din…

Magistrații anunță că vor protesta vineri în fața Palatului de Justiție din București împotriva OUG-ului de modificare a legilor justiției / Dănileț: De săptămâna viitoare, judecătorii și procurorii își vor suspenda activitatea

Judecătorii și procurorii anunță că vor protesta vineri, începând cu ora 18:00, în fața Palatului de Justiție din București față de modificarea prin ordonanță de urgență a legilor justiției.

”Magistrații vor protesta în București, vineri, 22 februarie, ora 18:00, pe treptele Palatului de Justiție, față de modificările intempestive aduse în această săptămână legilor justiției prin ordonanță de urgență, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii și a corpului de magistrați. Toate instituțiile statului trebuie să respecte independența justiției, separația și echilibrul puterilor în stat, sub semnul transparenței și a loialității, atât față de celelalte instituții, cât mai ales față de cetățeni”, se prevede într-un anunț distribuit joi pe Facebook de mai mulți magistrați.

Judecătorul Cristi Dănileț, fost membru al CSM, a anunțat la RFI că magistrații români vor organiza proteste după model polonez. El a spus că unii judecători și procurori vor fi în sala de judecată ”doar pentru cauzele urgente”, mai exact pentru cauzele cu arestați și vor găsi motive ca pentru celelalte cauze să nu intre în sală.

”Eu ca magistrat în sistem vă spun că nu aveam nevoie de modificări la legile justiției, nici prin legile date de Parlament, nici prin OUG, dar ceea ce se întâmplă în momentul de față nu face decât să confirme îngrijorările magistraților și anume că legile s-au făcut în grabă, legile s-au făcut prost, legile au determinat aspecte ineficiente la unele instanțe și parchete, legile au mari probleme de respectare a unor standarde internaționale și iată că ele trebuie corectate prin Ordonanță, însă Guvernul nu se rezumă la a corecta legile imperfecte ale Parlamentului, ci Guvernul adoptă și alte măsuri, prin care își întărește controlul asupra sistemului judiciar. Or lucrurile acestea nu le mai putem accepta. Acesta este motivul pentru care în aceste zile veți vedea judecătorii și procurorii protestând, nu doar prin comunicate de presă și prin ieșiri în fața palatelor de justiție, ci chiar prin suspendarea activității, începând de săptămâna viitoare”, a declarat Dănileț la RFI.

Miercuri, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și Judecătoria Brașov au protestat și ei față de ordonanța de urgență adoptată de guvern. Procurorii din Brașov susțin că OUG-ul va transforma Secția de investigare a magistraților într-o ”structură de parchet paralelă, în afara Constituției” (detalii aici).

Tot miercuri, secția pentru procurori a CSM a anunțat că a convocat adunările generale ale procurorilor pentru formularea unui punct de vedere vizavi de ordonanța de urgență prin care au fost modificate legile justiției. ”În şedinţa din data de 20 februarie 2019, Secţia pentru procurori a hotărât convocarea adunărilor generale ale procurorilor în vederea formulării unui punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi nr. 317/2004, aduse prin O.U.G. adoptată în şedinţa de guvern din data de 19.02.2019, modificări care privesc activitatea Ministerului Public”, se arată într-un comunicat transmis de CSM (detalii aici).

Foto: Protest al magistraților pe treptele Palatului de Justiție din București, septembrie 2018

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

 1. Blocati toata justitia! Greva generala.

 2. Dacă la atât vă rezumați, veți obține din partea lui Draknea și Toderas câte-un ceai cald în pahar de plastic…!

 3. Trebuie blocata toata tara, nu numai tot sistemul de justitie. GREVA GENERALA! Alfel Romania infestata cu CIUMA PCR nu o sa aiba scapare! Sunt diabolici!

 4. Greva generala pe termen nelimitat, pana cade guvernul!!!!!
  O sa vi se alature si transportatorii in curand, prin blocarea drumurilor.
  Altfel astia nu cad, sunt agatzati de putere cu ghearele!!!!!

  • Transportatorii? Care? Ca sunt mai multe Uniuni/Asociatii/Sindicate…

  • Care transportatori? Ăștia sunt una dintre acele categorii care protestează doar dacă îi ustură ceva la buzunare. N-am auzit niciodată pe cineva(cu notabila excepție care a cerut autostrăzi în Moldova) să protesteze și să facă grevă pentru stat de drept sau pentru condiții mai bune de muncă, ci doar pentru salarii. Mai pe scurt, potol să fie, că restul nu mai contează… popor de sclavi!

 5. Protestele masive, greva generala si nesupunerea civica sunt singura solutie in aceste momente de grea cumpana pentru Romania. Trebuie sa intelegem ca nu mai este loc de intors. Grupul infractional organizat abuzeaza de puterea obtinuta prin alegeri si guverneaza si legifereaza impotriva propriului popor. Au fost votati de numai 18% dintre romani, dar noi, ceilalti 82% suntem poporul. Puterea ticaloasa a adus tara pe marginea prapastiei si instaureaza dictatura in Romania. Ei ne obliga SA RECURGEM LA TOATE MIJLOACELE PASNICE pentru a opri demolarea statului de drept si aservirea institutiilor statului puterii psd – alde. TREBUIE SA MERGEM PANA LA CAPAT. NU MAI PUTEM SA ASTEPTAM ALEGERILE ATATA TIMP CAT EI VIOLEAZA JUSTITIA SI STATUL DE DREPT IN FIECARE ZI. REACTIA NOASTRA VA FI CONSECINTA ACTIUNILOR LOR MARSAVE ,ANTIDEMOCRATICE SI ANTINATIONALE.

 6. Wow, magistrații, care oricum dau verdicte cu curul, bazate pe probe false, protestează…Bine, mă, nesimțiților, puteți protesta, după ce ați distrus vieți…Sunteți zero.

  • Vă invităm pe dumneavoastră să ne spuneți cum ar trebui să procedeze magistrații… asta în cazul în care nu sunteți vreun postac plătit. Adică cum ar fi normal , cei care fură și iau șpăgi sa fie iertați, ca nu cumva să li se distrugă viețile? Celor de la care se fură nu cumva li se distrug viețile? Cei care dau șpăgi nu cumva trebuie să facă un efort pentru asta? Mă rog, aduc argumente degeaba… nu văd cum altfel ar putea gândi un popor de ratați și de hoți care și-a ales în funcții de conducere oameni asemenea lor.

  • @K3looo Să-și facă treaba cu profesionalism, procurorii să instrumenteze dosare cu probe de netăgăduit înainte de prescrierea infracțiunilor astfel încât judecătorii să nu fie nevoiți să claseze dosare din lipse de probe. Judecătorii să oblige procurorii să instrumenteze corect și în timp util dosarele și să motiveze soluțiile în termenele stabilite. Asta ar trebui să facă magistrații.

 7. Singura solutie democratică – moțiunea pe aceste legi imbecile.
  Dar sa se depună si se facă repede.
  Altfel a degeaba.

 8. Cel mai mic salariu a unui judecător sau procuror este de 10 000 Ron. Răspundere ba, CSM nu face nimic contra lor. DNA nici atât. Nu este corect ca să răspundă si iei material, penal , să fie dați afară. Culmea un prostănac face o facultate de drept si prin mai multe ” metode” ajunge judecător. Si ne mai miram de calitatea justiției. În Germania judecători si procurorii răspund în fața legii , în Moldova la fel în România NU.