G4Media.ro

Secția pentru procurori a CSM a convocat adunările generale ale procurorilor pentru…

Secția pentru procurori a CSM a convocat adunările generale ale procurorilor pentru formularea unui punct de vedere la OUG-ul privind legile justiției

Secția pentru procurori a CSM a anunțat miercuri că a convocat adunările generale ale procurorilor pentru formularea unui punct de vedere vizavi de ordonanța de urgență prin care au fost modificate legile justiției.

”În şedinţa din data de 20 februarie 2019, Secţia pentru procurori a hotărât convocarea adunărilor generale ale procurorilor în vederea formulării unui punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi nr. 317/2004, aduse prin O.U.G. adoptată în şedinţa de guvern din data de 19.02.2019, modificări care privesc activitatea Ministerului Public”, se arată într-un comunicat transmis de CSM.

Marți, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a criticat dur ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției adoptată de Guvern la propunerea lui Tudorel Toader, atrăgând atenția că avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistratilor procurori, iar eliminarea delegărilor este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor.

Comunicatul de marți al secției pentru procurori a CSM:

Membrii procurori nu au avut cunoştinţă de vreun demers instituţional, altul decât cel privind amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, şi cu atât mai puţin de conţinutul acestor propuneri despre care se susţine că ar aparţine Consiliului Superior al Magistraturii.

Subliniem că avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi principiul legal al separării carierelor instituit prin art. 3 din Legea nr. 303/2004, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistratilor procurori.

Atragem atenţia că modificarea dispoziţiilor legale care permiteau delegarea în toate funcţiile pentru care numirea se face de Preşedintele României este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor în contextul în care instituţia delegării este menită a genera tocmai soluţii rapide în situaţii de urgenţă provocate de o vacantare intempestivă a unui post de conducere.

Procedura de numire prevăzută de lege este una de durată, ce presupune parcurgerea mai multor etape şi participarea mai multor autorităţi publice, context în care se poate ajunge la situaţii în care, pe perioade relevante de timp, la conducerea unor structuri importante din Ministerul Public să nu se găsească nicio persoană.

Astfel de situaţii ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza însăşi atribuţiile specifice prevăzute de Constituţia României şi legile organice, anume de a reprezenta interesele generale ale societăţii şi a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat, marți, după ședința de Guvern,  că executivul a adoptat două ordonanțe de urgență în domeniul justiției: una în ce privește înființarea Parchetului European și a doua care modifică legile justiției. O modificare importantă anunțată de ministrul Toader permite și judecătorilor care au fost procurori să candideze la funcțiile de rang înalt din Parchetul Genera: procuror general, șef DIICOT, șef DNA sau adjuncții acestora. Interimatul pe funcțiile de conducere nu poate depăși 45 de zile, avizul pentru numirea în funcții se mută de la secția de procurori, ostilă guvernului, la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea.

În urma modificărilor adoptate azi prin OUG, Toader blochează posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazăr, să infirme a actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice.

De subliniat că OUG-ul a fost adoptat în mare secret, n-a fost anunțată oficial pe ordinea de zi și nici de premierul Viorica Dăncilă în preambulul ședinței. Proiectul de OUG a fost transmis luni seară la CSM, care nu a anunțat dacă a acordat vreun aviz (detalii aici).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Ca maine, Tudorel va da o ordonanta prin care toate instantele de judecata se subordoneaza lui Bercea Mondialu!!! Si numai cei cu condamnari de peste cinci ani au voie sa faca legi.

    • Noul Bercea mondialul este noul sau sef,dragnea!Numai la el in birou il vezi si se duce tot timpul !tradiceanu l-a propus dar nu l-am vazut sa il cheme la el in birou in ultimul timp!S-o fi inscris in psd si noi nu stim…

  2. Piata! Duminica! Toti!

  3. De acord cu voi! Dacă nu facem ceva urgent ,asta înainte de alegerile europarlamentare , pentru „dragnealăii” ăștia ,noi, poporul ,nu existăm!! Trebuie să demonstrăm că avem demnitate , respect și onoare față de noi, înaintașii noștri, familie și viitorul tuturor!!

  4. pentru judecatori dragnea e mos craciun. mos craciun care ia de la gura copiilor si de la patul bolnavilor si le da lor. iar ei trebuie doar sa fie judecatori cuminti.

  5. „Formularea unui punct de vedere”? Pai gata, asta deja il face pe TT sa tremure si opreste definitiv campania anti-justitie. Pe bune ca ne meritam soarta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.