G4Media.ro

Magazinul IKEA din Franța, foşti şefi ai filialei şi poliţişti, trimişi în…

Magazinul IKEA din Franța, foşti şefi ai filialei şi poliţişti, trimişi în judecată pentru spionarea unor angajaţi şi clienţi / Compania, acuzată că plătea pentru informații confidențiale despre sindicaliști sau despre cei cu care avea litigii

IKEA Franţa şi mai multe persoane fizice, printre care foşti şefi ai filialei gigantului suedez de mobilă, au fost trimise în judecată sub acuzaţia că au creat un amplu sistem de spionare a salariaţilor şi clienţilor, a anunţat joi parchetul din Versailles, în apropiere de Paris, informează AFP, citată de Agerpres.

Pe lângă companie, mai sunt trimise în faţa tribunalului judiciar din Versailles 15 persoane, printre care doi foşti responsabili ai IKEA Franţa, Stefan Vanoverbeke şi Jean-Louis Baillot, precum şi mai mulţi poliţişti, pentru strângere şi divulgare ilegale de date personale, fapte ce datează mai ales din perioada 2009-2012.

Cazul a apărut la începutul lui 2012 odată cu dezvăluirile săptămânalului satiric Canard Enchaîné, care a scris că şefii companiei creaseră un sistem structurat de supraveghere a anumitor angajaţi, mai ales a celor cu activitate sindicală considerată incomodă, precum şi a unor clienţi aflaţi în litigiu cu IKEA.

Scopul era să se strângă cât mai multe informaţii despre antecedentele judiciare ale respectivilor şi despre situaţia conturilor lor bancare.

Pentru aceasta, compania ar fi încheiat un ‘contract’ cu angajaţi ai poliţiei cu acces la ‘STIC’, un amplu fişier de poliţie în care sunt înregistraţi autorii şi victimele infracţiunilor. În schimbul unor sume de bani, poliţiştii respectivi urmau să transmită companiei date confidenţiale.

În urma acestui scandal, IKEA a anunţat o serie de măsuri etice pentru a încerca să-şi spele ‘spele’ blazonul şi a trage învăţăminte, notează AFP.

În Franţa, IKEA are 34 de magazine şi 10.000 de angajaţi.

Sursa Foto: Conexionfrance.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Ambasada Suediei ar posta o mema, daca nu ar fi toti angajatii plecati in concediu de ingropare a bunicii.

  2. Bai, nu e de ras! IKEA e o corporatie care spiona oameni cu ajutorul politistilor corupti care aveau acces la o baza de date confidentiala! ASTEA SUNT FAPTELE, chiar daca ne place mobila de la Ikea sau chiftelutele de ren.
    NASOL!!