G4Media.ro

MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de la…

MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de la frontiere care ar viza cu precădere românii

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, joi, că a solicitat clarificări din partea autorităților britanice în privința controlelor de la frontierele Regatului Unit care ar viza cu precădere cetățenii români.

„Ministerul Afacerilor Externe s-a sesizat cu privire la datele statistice apărute în presa britanică referitor la controalele autorităților de frontieră britanice care ar viza cu precădere cetățeni români și a solicitat prin Ambasada României la Londra clarificări la nivelul Home Office. Ambasada României la Londra urmează să prezinte elementele rezultate din interacțiunea cu Home Office și Delegației UE în plan local, precum și să semnaleze preocupările la nivelul Foreign, Development and Commonwealth Office”, se arată în comunicatul MAE.

În egala măsură, Ministerul Afacerilor Externe a transmis preocuparea față de această situație de fapt și Ambasadei Regatului Unit în România, cu solicitarea de clarificare de către autoritățile britanice a situației. A evidențiat faptul că, în cazul în care autoritățile britanice ar fi identificat dificultăți în deplasările efectuate de cetățenii români în Regatul Unit cu începere de la 1 ianuarie 2021, urmare aplicării noilor condiții de intrare și ședere generate de Brexit, acestea ar fi trebuit comunicate în prealabil autorităților române și evitată o abordare fundamentată pe controale sistematice, motivate de criteriul cetățeniei.

„Ministerul Afacerilor Externe a solicitat o abordare proporțională, echilibrată, din partea autorităților britanice la momentul dispunerii și efectuării controalelor la frontieră în raport cu cetățenii români, în spiritul relațiilor bilaterale apropiate, precum și de o manieră similară celor dispuse și față de cetățenii celorlalte state membre UE. Ministerul Afacerilor Externe reamintește că asigurarea unui tratament nediscriminatoriu cetățenilor români în Regatul Unit în raport cu cetățenii celorlalte state membre UE, constituie o preocupare constantă a instituției și a conducerii MAE, în contextul noilor relații generate de ieșirea Regatului Unit din UE”, se mai arată în comunicat.

Publicaţia The Guardian a relatat că peste 60% dintre cetăţenii statelor UE opriţi şi chestionaţi de autorităţile vamale în porturile britanice după Brexit sunt români, astfel că unii avocaţi evocă o posibilă profilare rasială, dezminţită de responsabilii britanici.

Citește integral Peste 60% dintre cetăţenii statelor UE opriţi şi chestionaţi de autorităţile vamale în porturile britanice după Brexit sunt români

sursa foto: Dreamstime.com | Uk Romania © Ruletkk

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Or fi fost niște „discriminați” din Țăndărei, Gârcini…
  Normal că-i verifică. Îi văd că-s ca pakișii doar că în fuste și cu pălării, cum să nu-i verifice.

 2. Nație de infractori notorii.

 3. Hai măi hautorități măi!!! Dacă este o țară de hoți cu premier hoț si cu președinte hoț, cu servicii speciale pline de hoți si magistrați hoți???
  Nu e logic sa-i controlezi și-n cxr?
  România – gunoiul Europei, plin de gunoi peste care merge gunoi cu 2 picioare!

 4. Ai uitat sa spui și cu opoziție hoți. În special gunoaiele pesediste care au adus tara în situația asta.

 5. Daca MAE ar avea coa3 (dar nu are!) ar cere mult mai multe explicatii inclusiv in legatura cu faptul ca daca un roman e atacat de englezi si ii bate, tot el e vinovat iar Romania il extradeaza fara probleme. Eu tin minte ca atunci cand un britanic a lovit cu masina si a omorat un roman, a fost imediat scos din tara si niciodata repatriat in Romania.
  Asadar MAE, dormiti in front? De ce nu se aplica acelasi tratament si cetatenilor britishoi care vin in Romania? Sa fie interogati si ei cu orele, tinuti intr-o camera la Otopeni 50 de insi sa doarma pe jos, fara apa si mancare si dupa 48 de ore pusi pe Ryanair si mars inapoi la Luton! Inclusiv directorii de multinationale care de 20 de ani nu au platit un sfantz gaurit impozit pe profit in Romania!