G4Media.ro

MAE modifică mesajele generate automat de platforma e-consulat.ro, după ce doi români…

MAE modifică mesajele generate automat de platforma e-consulat.ro, după ce doi români nu s-au putut căsători în Dubai deși depuseseră actele online și aveau programare

Ministerul Afacerilor Externe a dispus modificarea textelor generate automat de platforma www.e-consulat.ro pentru evitarea mesajelor neclare care pot induce în eroare, după ce doi cetățeni români nu s-au putut căsători în Dubai, deși au depus actele online, aveau confirmarea de primire și fuseseră programați la consulat, și verifică „de urgență” comportamentul funcționarului consular, precizează un comunicat de presă al instituției.

 • „MAE regretă pe deplin situația creată și consecințele neplăcute pentru persoanele implicate”, se afirmă în comunicatul care anunță că Ministerul „a dispus verificarea de urgență a comportamentului funcționarului consular în cazul semnalat și a modului în care a fost gestionat dialogul cu cetățenii români care s-au prezentat la consulat”.

Totodată, conducerea MAE a dispus reanalizarea și modificarea textelor generate automat de platforma www.e-consulat.ro „pentru evitarea mesajelor neclare care pot induce solicitantul în eroare”.

Tânăra Raluca Mureșan a povestit luni, pe contul de Facebook, cum a decurs discuția cu funcționarul consular în ziua în care a mers la consulatul din Dubai să se căsătorească, având confirmarea că actele transmise online au fost primite și obținuse o programare pentru oficierea cununiei civile.

 • „Am zis numele, am dat dosarul, la care am fost întrebați: “Ați venit să depuneți actele, nu?!”, “Nu! Le-am depus online, am respectat tot pașii din procedură exact așa cum scrie pe site, avem confirmare primirii actelor, avem confirmarea programări pentru oficierea căsătoriei.”, moment în care domnul funcționat și-a pus mâinile în cap, s-a frecat pe frunte și la ochi, i-a zis colegei de la ghișeul alăturat că el cum face acum, că n-are cine să oficieze și s-a uitat căuta noi și a zis: “am niște vești proaste..”.
  Ceea ce ne-a comunicat el a fost că:
  – mailul de confirmare a datei de oficializare a căsătoriei se trimite automat, nu trebuie luat în seamă, e greșeală de sistem
  – actele se depun la ghișeu, nu online, deși online scrie că se depun online
  – am zis ca am încercat să sunăm să ni se confirme telefonic, dar nu merg numerele de pe site, la care ni s-a răspuns “numerele acelea nu sunt ale noastre, nu știm cine le-a pus acolo”
  – când am întrebat de ce nu ni s-a comunicat nimic in cele 19 zile de când am făcut programarea (greșită din punctul lui de vedere), ni s-a spus că actele care se încarcă online nu se verifică niciodată de cei din consulat. Pai și atunci ce rost mai are să depui actele online?!
  – certificatul medical nu mai e valabil, acesta e valabil doar 14 zile de la emitere (deși pe el scrie citeț că e valabil 3 luni!!!!), de unde absurdul situației ajunge la cote maxime: pentru a face programare la consulat, trebuie să ai certificatul medical care e valabil 14 zile, însă termenul pe care noi l-am primit a fost de 19 zile. Așadar, noua ne-a expirat certificatul înainte sa poată fi folosit.
  – iar Cireașa de pe tort: certificatul nu e in engleză, asta ni s-a zis, deși certificatul este bilingv arabă engleză”, a scris tânăra.

Precizările MAE referitoare la acest caz:

Cu privire la situația specifică semnalată, MAE precizează că, în data de 3 noiembrie a.c., persoanele în cauză au formulat o cerere online pentru o programare în vederea depunerii documentelor necesare încheierii unei căsătorii. Conform normelor de aplicare a Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare, înainte de oficierea căsătoriei, dosarul complet trebuie depus personal la sediul misiunii diplomatice, se semnează declarațiile în fața consulului și se efectuează programarea pentru oficierea căsătoriei, care poate avea loc, conform legii, numai după 10 zile de la data depunerii documentelor.

Totodată, MAE precizează că, potrivit art. 42 alin.(1) lit. c din normele de aplicare a Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru oficierea căsătoriei este necesară prezentarea unui certificat medical privind starea sănătății, întocmit pe formular-tip, care trebuie să poarte numărul de înregistrare, data certă, sigiliul/ștampila unității sanitare, semnătura și parafa medicului. Acest certificat medical este valabil 14 zile de la data emiterii și trebuie să cuprindă mențiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători. Certificatele medicale emise de instituții medicale în străinătate pentru uzul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României trebuie să conțină toate rubricile și să fie însoțite de traducerea în limba română legalizată, cu apostilă sau supralegalizare, după caz.

Pentru a veni în întâmpinarea cetățenilor români, în sensul evitării unor costuri suplimentare legate de traducerea actelor, certificatele medicale supralegalizate de către autoritățile emirateze competente pot fi prezentate Consulatului General al României la Dubai în limba engleză.

MAE subliniază că aceste informații se regăsesc pe platforma www.econsulat.ro, meniul Acte de stare civilă, sub-meniul Înregistrarea (oficierea) căsătoriei la misiunea diplomatică/oficiul consular, iar toate informațiile necesare prestării acestui serviciu consular sunt publicate și pe site-ul Consulatului General al României la Dubai: http://dubai.mae.ro/node/855.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Sunteti de toata *** și o sa va chice astea în cap de peste tot. Nu se poate asa o bătaie de joc. Trebuia să găsiți o soluție atunci, nu după ce-ați mai dat un șut în c…, asa incat sa fie sigur românu’ ca n-a plecat degeaba de-acasa si ca trebuie sa stea departe de orice contact cu ce-i românesc, spre fericirea lui.

 2. De doua luni incerc sa fac o programare la consulatul din Toronto pentru maca-mea. Ea trebuie sa se declare vie pana la 31 dec ca sa poata primi pensia din Ro pentru care a muncit 40 de ani. Misiune imposibila, consulatul nu lucreaza pe motiv de covid iar pe aia de la casa de pensii din Ro ii doare in c_r, ei vor hartia! Asa ca, probabil, de la 1 ianuare mama nu-si va mai primi pensia. Noaptea mintii….

  • Traiesti in Canada de banii din Romanai? Credeam ca esti bogat, ca i-ai dat-o lui Dracnia, ca nu mai vrei sa auzi de korupzionen si manelisti.

   „Arbitraj” se cheama cand iei leafa mare sau furi portofele grase in Occident, dar cheltuiesti banii unde sunt preturi mici, gen R Moldova. Ce faci tu e pe dos, si se mai cunoaste si sub numele de „noaptea mintii”.

  • Apoi asa răutate si prostie ca la tine @Bravo oaie mai rar. Din ăștia or fi si prin consulate… români pur sânge.

 3. La Londra. Am cerere din IANUARIE 2020 pt pasaport minor (in decembrie 2020 expira). Am fost in septembrie la consulat ( la tel nu raspunde nimeni) sa intreb cand voi primi programarea…raspunsul a fost asa- nu stim… dar sigur nu anul asta-. In 2021 aplicam pt cetatenie britanica….mai repede luam pasaportul britanic pana schimb pasaportul romanrsc la copil. NISTE JEGURI!!!! votez USR PLUS.

 4. Bine, regretul ca regretul. Dar sa schiteze macar un gest pentru a rezolva situatia oamenilor?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.