G4Media.ro

Mădălina Turza a fost înlocuită la conducerea Autorității pentru persoane cu dizabilități,…

Mădălina Turza a fost înlocuită la conducerea Autorității pentru persoane cu dizabilități, copii și adopții cu fosta deputată PNL Florica Cherecheș, semnatară a amendamentului prin care educația sexuală în școli a fost înlocuită cu educația sanitară condiționată de acordul părinților

Maria Mădălina Turza, activistă pentru drepturile omului, mama unei fetițe cu sindrom Down, a fost înlocuită la conducerea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții cu fosta deputată PNL Florica Cherecheș, semnatară a amendamentului prin care educația sexuală în școli a fost înlocuită cu educația sanitară condiționată de acordul părinților.

Florica Cherecheş a fost numită în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al autorității, printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu publicată, luni, în Monitorul Oficial. Maria Mădălina Turza a fost numită în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

Florica Cherecheș, 61 de ani, a fost deputat PNL în legislaturile 2012-2016 și 2016-2020. Este membră PNL din 2008, când a și fost aleasă fost consilier local la Oradea. A absolvit Facultatea de mecanică Cluj Napoca – Tehnologia construcțiilor de mașini și are un master în Economie socială la Universitatea din Oradea. În perioada 1983-1991 a lucrat ca inginer la Întreprinderea de mașini-unelte Înfrățirea din Oradea, apoi a lucrat la Institutul Biblic Emanuel, Societatea Misionară Română, la o societate comercială de tinichigerie-vopsitorie auto și la Asociația Integra România. La alegerile din 2020 a candidat pentru un nou mandat de deputat din partea PNL, însă nu a obținut locul.

În legislatura trecută, Florica Cherecheș a semnat, alături de deputaţii Robert Sighiartău (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (ALDE), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi senatorul Titus Corlăţean (PSD), amendamentul prin care educația sexuală în școli a fost înlocuită cu educația sanitară condiționată de acordul părinților.

Legea privind predarea educației sexuale în școli a fost inițiată de USR, a fost adoptată de Parlament în luna martie 2020 și a fost promulgată, pe 3 aprilie, de preşedintele Klaus Iohannis. În varianta inițială, legea prevedea ”derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”. Prin amendamentul adoptat în iunie 2020 de Parlament, acesta a fost modificat astfel: ”derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.”

În noiembrie 2020, președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea acestei legi, invocând între altele:

 • Prin introducerea sintagmei „educație pentru viață, inclusiv educație sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educației pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011. Practic, reglementate în acest mod, programele de educație pentru sănătate sunt evidențiate doar prin educația sanitară, componenta de educație pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informații cu privire la igiena personală.
 • Importanța educației pentru sănătate, mai ales a educației sexuale rezultă îndeosebi din necesitatea asigurării unui climat sănătos, în deplină siguranță pentru realizarea relațiilor dintre indivizi, care să garanteze integritatea fizică și psihică a acestora. În acest sens, amintim existența mai multor studii care reliefează faptul că atât copiii, cât și tinerii trebuie să aibă acces, cu celeritate, la educație și informații obiective, spre a-și putea evalua și realiza în mod corect interacțiunile cu ceilalți indivizi din societate.
 • În acest sens, învederăm recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit cărora, în ceea ce privește nevoia de realizare a educației sexuale, aceasta poate fi suplinită, în mod pozitiv și cu succes, prin intermediul unor specialiști care să abordeze acest domeniu în mod profesional. Totodată, OMS consideră că educația sexuală trebuie predată într-o manieră adecvată vârstei, să corespundă gradului de dezvoltare și înțelegere, specific fiecărui individ și să țină cont de influențele culturale, sociale și de gen.
 • Cu privire la obligativitatea existenței acordului din partea părinților/reprezentanților legali în vederea derulării, cu caracter sistematic în unitățile școlare, a acestor programe de educație, apreciem că aceasta are ca efect restrângerea accesului copiilor la o educație adecvată, cu atât mai mult cu cât această limitare nu se aplică și în cazul altor tipuri de programe. Această măsură legislativă este de natură să creeze un obstacol în realizarea interesului superior al copilului, astfel cum acesta este prevăzut de convențiile internaționale la care România este parte și care trebuie să primeze dreptului părintelui de a decide pentru copilul său.

Maria Mădălina Turza, care deținea funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții din noiembrie 2019, a anunțat pe pagina sa de Facebook că își încheie mandatul, întrucât postul revine PNL, prin algoritmul politic.

Postarea Mariei Mădălina Turza:

Dragi prieteni,
Doamnelor și domnilor,
Închei aici mandatul meu de Secretar de Stat, președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA).
Așa cum știți, funcția pe care am ocupat-o mai bine de un an de zile este o funcție politică de demnitate publică. În urma algoritmului stabilit la nivel politic, această funcție va reveni unui reprezentant al Partidului Național Liberal.
La finalul acestei etape, încerc să sumarizez câteva dintre elementele de reformă și măsurile pe care le-am gândit și implementat în beneficiul celor cărora mi-am dedicat timpul, știința și pasiunea:
1. Am reglementat în premieră a serviciile de RESPIRO pentru copiii cu dizabilități și am securizat finanțarea europeană pentru acestea.
2. Am înființat un Program de finanțare pentru servicii RESPIRO pentru adulții cu dizabilități destinat DGASPC – în 7 județe din țară se vor înființa în acest an centre respiro.
3. Am activat linia de finanțare a ANDPDCA destinată ONG-urilor pentru înființarea de servicii de zi, echipe mobile și servicii respiro pentru copiii și adulții cu dizabilități.
4. Am gândit și implementat un amplu program de eficientizare, monitorizare și control a procesului de adopție – peste 9000 de copii adoptabili, o nouă Lege a Adopției și normele metodologice aferente – Planul de Acțiune – Copii, NU DOSARE!
5. Am creat împrună cu Ministerul Educației primele locuri dedicate pentru elevii cu CES în licee și școli profesionale (Parteneriat ANDPDCA-MEC)
6. Am încheiat primul Acord de Parteneriat ANDPDCA-IGPR pentru prevenirea și combaterea traficului de copii în sistemul de protecție.
7. Am elaborat și implementat Planul de Acțiune – Creștem Copii LIBERI – prin intemediul căruia ANDPDCA derulează în parteneriat cu societatea civilă formarea specialiștilor în domeniul traumei asociate traficului de minori.
8. Am reglementat în premieră Standardele de calitate pentru serviciile destinate copiilor victime ale traficului de persoane
9. Am creat primul Mecanism de sesizare a abuzurilor din centrele de copii și adulți cu dizabilități într-un amplu parteneriat cu societatea civilă și UNICEF România.
10. Am reglementat redeschiderea unităților protejate autorizate.
11. Am promovat în premieră reglementarea decontării carburantului pentru persoanele cu dizabilități – modificarea Legii 448/2006 și am elaborat normele de aplicare.
12. Am depus eforturi substanțiale de flexibilizare a acordării mijloacelor de tehnologii asistive acordate inclusiv elevilor peste 18 ani și studenților prin voucherele ANDPDCA, inclusiv pentru afecțiuni bilaterale
13. Am coordonat prima Diagnoză a situației persoanelor cu dizabilități din România în baza căreia a fost elaborată Strategia Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități – 2021-2027 – un document programatic cu o amplă anvergură reformatoare.
14. Am susținut la Curtea Constituțională neconstituționalitatea punerii sub interdicție a persoanelor cu dizabilități și am demarat procesul de lucru și reglementare a deciziei asistate pentru persoanele cu dizabilități.
15. Am elaborat primul Raport al României la Comitetul Convenției ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, după zece ani de tăcere.
16. Am reglementat dublarea bugetului pentru serviciile sociale – Noile Standarde de Cost.
17. Am gestionat alături de echipa ANDPDCA și cele 47 de Direcții pandemia Covid 19 în serviciile sociale, în cele mai complexe momente ale situației de urgență din România.
Toate aceste măsuri au fost derulate sub auspiciile principiului transparentizării și a deschiderii instituționale către cei pe care suntem chemați să-i servim.
Vreau să mulțumesc colegilor mei din ANDPDCA, și în special celor care au făcut pasul către noua viziune de schimbare, au construit alături de mine și au trecut prin procesul complicat și provocator al fuziunii a două instituții mari și grele.
De asemenea, vreau să mulțumesc celor 47 de directori de DGASPC alături de care am străbătut o perioadă dificilă și să-i invit să reflecteze, mai presus de interese vremelnice, la rolul și misiunea pe care o au în viața a zeci de mii de copii și adulți pe care îi au în grijă.
Mi-aș dori foarte mult, ca măsurile implementate în acest an să nu se disipeze, chiar dacă sunt grele sau incomode, iar atunci când vor lua o decizie grea, să se întrebe dacă vor să aleagă, eufemistic vorbind, COPIII SAU DOSARELE.
Un mare mulțumesc se îndreaptă și către partenerii din societatea civilă alături de care în acest an am făcut corp comun în multiplele provocări pe care le-am avut de înfruntat. Le mulțumesc pentru tenacitate, consecvență, efort, pentru că nu de puține ori contribuția lor a dus la îmbunătățirea deciziilor și învățare. Vă mulțumesc că m-ați ținut în alertă, prezentă în realitatea de la firul ierbii.
Nu vreau să închei, fără a mulțumi micii mele echipe, care a dat contur viziunii și aspirațiilor mele, Aneli Bogdea Ștefpnescu, Lili Covaci și Alexandra Bogdan.
La nivel personal închei un an greu, istovitor, parcurs uneori cu îndârjire, alteori cu entuziasm, dar mereu cu azimutul bunei credințe și al faptului că acest sacrificiu personal, pentru care îi cer iertare fetiței mele Clara, a fost un serviciu în beneficiul oamenilor.
Fără a avea pretenția perfecțiunii și exhaustivității, închei acest mandat cu puterea de a mă uita în oglinda faptelor mele și cu recunoștința de a fi putut contribui la un pas înainte.
Drumul meu continuă mai departe, animată de aceleași valori care mi-au ghidat pașii până la 42 de ani.
Vă mulțumesc! Să fim sănătoși!

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Aţi votat PNL, ca nişte inteligenţi ce sunteţi.

  • @putin da, dacă nu promovează iubirea pentru fund în școli nu are ce căuta acolo

 2. @ O V:
  păi dacă pe lângă postac mai ești și homofob ar fi cazul să îți schimbi nickul, că Leonardo te-ar fi pus capră dacă ai fi fost atrăgător :)))

 3. Impresionantă lista de realizări a Mădălinei Turza, și toate într-un singur an! Ar fi fost bine să poată continua în interesul copiilor instituționalizați și al persoanelor cu dizabilități.

  Și încă o plăcuță suedeză pentru PNL!

 4. masini unelte 🙂

 5. Nu te pui cu partidul, PNLeii vor functii, ca doar nu au intrat in politica sa faca voluntariat, NU!
  Vor FUNCTII bine platite si rasplatite si mai ales functii ca sa se umfle in pene, cu sofer la scara si masina incalzita si multe alte privilegii!!
  Ai grija, Vasilica Catu, uite ce POATE partidul!
  Partidul te „omoara”, daca vrea!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.