G4Media.ro

Lupta SUA-China în Pacific: Washingtonul avertizează națiunile insulare după ce Kiribati a…

Sursa foto: © Tanita Chunsiripongpann | Dreamstime.com

Lupta SUA-China în Pacific: Washingtonul avertizează națiunile insulare după ce Kiribati a primit asistență din partea poliției chineze

Luni, Statele Unite au avertizat națiunile din insulele din Pacific împotriva asistenței din partea forțelor de securitate chineze, după ce Reuters a relatat că poliția chineză lucrează în atolul îndepărtat Kiribati, vecin cu Hawaii, transmite Reuters.

Comisarul interimar al poliției din Kiribati, Eeri Aritiera, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că ofițeri chinezi în uniformă lucrează cu poliția în cadrul activităților de poliție comunitară și al unui program de baze de date privind criminalitatea.

Kiribati este o națiune de 115.000 de locuitori, a cărei cea mai apropiată insulă se află la 2.160 km sud de Honolulu, iar vestea vine în contextul în care Beijingul reînnoiește eforturile de a extinde legăturile de securitate în insulele din Pacific, în contextul intensificării rivalității cu Statele Unite.

Solicitat să comenteze relatările Reuters, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a răspuns folosind abrevierea Republicii Populare Chineze: „Nu credem că importul de forțe de securitate din RPC va ajuta vreo țară din insulele din Pacific.  În schimb, făcând acest lucru riscă să alimenteze tensiunile regionale și internaționale”.

Oficialul a adăugat că Washingtonul nu tolerează „eforturile de represiune transnațională” ale Chinei, inclusiv încercările sale de a înființa secții de poliție în întreaga lume.

„Suntem îngrijorați de potențialele implicații pe care acordurile de securitate și cooperarea cibernetică legată de securitate cu RPC le-ar putea avea asupra autonomiei oricărei națiuni insulare din Pacific”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

 1. …aș fi de părere ca americanii să’nvețe mai multă chineză,că nu se știe cât timp vor mai mânca MacDonald,și’n cele din urmă,orezul a fost mai ‘nainte de Mac Donald.
  Constituția SUA nu ia în calcul drepturile celorlalți cetateni când e vorba de drepturi pe teritoriul SUA si în lume…
  Acum e vremea să bage de seamă că bășinile americane’s fara resort,deoarece fasolea si carnatul sânt pe sfârșite iar lumea s’a plictisit de dolari și euro care vor să’nghită toti banii din lume,cu japca.
  Nu mai vorbim de războaie și alte teatre de luptă,pe care Occidentul le foloseste pt a acapara teritorii cu resurse naturale,…pt apărarea pacii.
  fire’ar ea a’ dreacu’ de pace,că numai americanii* stiu s’o apere.
  *Washington DC sau Pentagon.Americanii fiind un termen comun de exprimare dar nu americanii sânt raspunzatori direcți,ci oficialii mai sus menționați.
  dacă vă e dor de vreo Americă,luați’vă gândul,libertatea e oriunde,doar ca America nu’i o țară atât de…parfumată cum ne’o prezintă știrile și media.