G4Media.ro

Lumea politicii financiare s-a întors pe dos: Germania vrea să urmeze modelul…

Lumea politicii financiare s-a întors pe dos: Germania vrea să urmeze modelul Greciei

Ministrul desemnat al finanțelor din Germania a declarat marți că “Germania trebuie să aspire să devină la fel de ambițioasă ca politica internă a Greciei”.

Christian Lindner, liderul Partidului Liber Democrat (FDP), care va împărți puterea în cea mai mare economie a Europei cu Social-Democrații și Verzii, a spus că va urmări îndeaproape inflația și că criza Covid-19 a declanșat efecte unice.

“Viitorul guvern federal va rămâne pe (calea) ultimilor câțiva ani și, prin urmare, va susține stabilitatea”, a spus el într-o conferință de presă după semnarea acordului de coaliție.

El a spus că banca centrală trebuie să fie capabilă să răspundă evoluțiilor monetare și că zona euro ar trebui să își respecte angajamentul față de stabilitate, împreună cu eforturile de creștere și investiții.

“Viitorul guvern german va contribui la dezbaterea despre o revizuire a regulilor fiscale având în vedere acest lucru”, a spus Lindner, care își va prelua postul în cursul acestei săptămâni, după învestirea guvernului coaliției “Semafor”, condus de cancelarul Olaf Scholz.

Mulți politicieni din FDP s-au opus planurilor de salvare financiară a Greciei în timpul crizei din zona euro, dar Lindner a lăudat eforturile depuse de Atena pentru a schimba situația.

“În ultimii câțiva ani, [guvernul elen] a reușit să pună economia greacă pe o nouă direcție de succes cu măsuri de reformă foarte impresionante”, a spus Lindner.

În ultimii șase ani Grecia a aplicat măsuri severe de austeritate în vederea asanării finanțelor publice, care au dus la o scădere drastică a nivelului de trai al poopulației.

Surse: Reuters, Ekathimerini

Foto: Christian Lindner Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Eu din titlu înțelesesem ca Germania vrea sa dea faliment, și sa-și “ajusteze” datoriile, ca Grecia

 2. Cam acelasi scenariu ca in Grecia va fi si in Romania in 1-2 ani cind vom fi pe buza prapastiei

  • Noi sauntem pe buza prapastiei doar ca nu vedem inca deoarece Romania se uita doar in oglinda retrovizoare, noi ne laudam cu cresterea economica doar ca aia a fost dupa un efect de baza dar viitorul e naspa rau de tot

  • @ona
   noi suntem în acel loc – pe buza prapastiei – de peste 3 decenii da’ ne descurcăm de fiecare dată să rămânem tot acolo

 3. Germania are datorii de 3500 de miliarde de euro!

  • Si stai sa înceapă Unchiul Vladimir sa le trimită facturile la gaze…🤣

  • Da ,are dar a facut din fostul DDR o Germanie uita mai Moderne in Est si asta costa Ioane

  • Si tu daca ai avea de imprumutat 100 de miliarde de euro, nu i-ai da germaniei ca mai are 3500 miliarde datorie si i-ai da romaniei ca are „numai” cateva zeci???

 4. Logic, din moment ce lumea s-a intors cu curu-n sus!

 5. Mult succes!

 6. Grecia a fost in incapacitate de plata de prin 2011. Pentru haircut-ul de 50% din datorie se obligau sa cut 50% din salarii si pensii plus taxare extinsa, etc. Un referendum dublat de hotarari ale curtii constitutionale interzic taierile si masurile de austeritate la 30 iunie 2015. Tsipras a plecat la Bruxelles razboinic dar dupa o intalnire cu frizerii iese la conferinta si zice victorios ca accepta masurile de austeritate(simplu nu?). Acum, daca Romania ajunge la default ce credeti ca s-ar intampla? Ar fi singura posobilitate de a scapa de pensiile speciale si de a corecta multe, daca nu toate derapajele bugetare. Politicienii Romani nu ar avea curajul sa taie pensiile amarate si ar cantarii foarte electoral „the bang for the buck”. Atunci sa vezi cum nu mai conteaza ce zice curtea constitutionala despre pensiile magistratilor si alte hotarari de neclintit referitoare la aparatul de stat.

 7. Build back better herr Scholz?

 8. România se îndreaptă cu pași repezi spre soarta Greciei. Dl Câțu, cu sprijinul tacit al întregii societăți, a îndatorat inexplicabil de mult țara. Hodoronc, tronc mai cumpărăm în plină pandemie și încă 2 escadrile de F-26 și ne-am înscris și pt F-35. A nu se uita că Grecia a cumpărat submarine cu zecile de la Germania

 9. nu e problema cat de mult a indatorat-o ci e grav ce a facut cu banii aia. Si nu doar catu, experti la sifonat bani sunt pesedistii mai curand ca datoriile pe care le avem nu sunt toate de la penelei

  • Cand Câtu a luat functia de prim-ministru in bot , datoria tarii noastre era de 30% din pib … Si cutulica a adus o la 56-57% , deci un singur peneleu a imprumutat tara aproape cat toți pesedeii si zdrahonii care s au perindat pe acolo de la 89′ incoace…. Deci ce ziceai de pesedei?! Ca sunt mai rai sau doar ei?!?!? Eu zic sa te uiti mai bine , nu de alta , dar sa nu ramai agatat de o creanga pana se rupe si ramai cu EA in mana ……