G4Media.ro

Lukoil şi-a vândut rafinăria din Italia unui consorţiu de fonduri de investiţii…

Foto: Compania Lukoil

Lukoil şi-a vândut rafinăria din Italia unui consorţiu de fonduri de investiţii condus de o firmă cipriotă

Grupul rus Lukoil şi-a vândut rafinăria din Italia unui consorţiu de fonduri de investiţii şi companii de trading occidentale, aceasta fiind prima vânzare majoră de active efectuată după invadarea Ucrainei de către Moscova, au anunţat luni companiile implicate, transmite Reuters, citată de News.ro.

De la înfiinţarea sa, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Lukoil a fost unul dintre cei mai activi cumpărători de active din Occident, dar aceste active din străinătate au devenit problematice după ce Occidentul a impus sancţiuni ample Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Moscova.

Vânzarea rafinăriei italiene către un consorţiu, condus de firma cipriotă de capital privat G.O.I. Energy, cu sprijinul companiei de trading Trafigura, cu sediul la Geneva, reprezintă finalizarea discuţiilor din ultimele luni şi poate fi privită ca un succes parţial, având în vedere procesele dezordonate din alte regiuni, în care Moscova şi Occidentul îşi confiscă reciproc bunurile.

Sancţiunile globale au îngheţat în jur de 300 de miliarde de dolari, aproape jumătate din ceea ce Rusia avea în rezervele sale de aur şi valută, deşi Lukoil nu a fost vizat direct de sancţiunile occidentale.

Procesul de vânzare este în contrast cu confiscarea de către Germania a rafinăriei Schwedt a Rosneft şi a Gazprom Germania, sau cu preluarea de către Rusia a exploatării petroliere Sahalin 1 de la Exxon Mobil.

G.O.I. Energy este condusă de Michael Bobrov, care este, de asemenea, directorul general al companiei israeliene Green Oil, care deţine o participaţie majoră în cea mai mare rafinărie din Israel, Bazan Group.

Trafigura va oferi unele finanţări şi va gestiona livrările de ţiţei şi producţia de produse rafinate, au spus companiile. Trafigura nu va deţine o participaţie la rafinărie.

Acordul marchează o extindere în sectorul de rafinare pentru Trafigura, care a încheiat un acord similar cu Prax în 2021, pentru o rafinărie din Marea Britanie.

Trafigura deţine, de asemenea, un pachet de 3% la rafinăria italiană Saras, o participaţie indirectă în principala rafinărie Nayara din India şi conduce două mici rafinării, prin intermediul subsidiarei sale Puma Energy.

Rafinăria ISAB din Sicilia rafinează 320.000 de barili pe zi de ţiţei, reprezentând o cincime din capacitatea de rafinare a Italiei, şi angajează direct aproximativ 1.000 de oameni, într-o zonă deprimată din punct de vedere economic din regiunea cea mai sudică a ţării.

Companiile au spus într-un comunicat că tranzacţia ar trebui să se încheie în martie dar nu au oferit o valoare a tranzacţiei.

Discuţiile anterioare despre preţ cu alţi ofertanţi au fost de puţin sub 1,5 miliarde de euro (1,61 miliarde de dolari).

Acordul de vânzare a fabricii necesită aprobarea guvernului Italiei, care, în conformitate cu ceea ce sunt cunoscute sub denumirea de reglementări privind puterea de aur, îşi rezervă dreptul de a bloca sau de a impune condiţii tranzacţiilor care implică companii considerate de importanţă strategică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu stiam ca ciprioti sunt foarte mari „experti” in industria petroliera, eu credeam ca se pricep numai la vize de aur, firme off-shore si ascunderea banilor rusilor. Uite ca legaturile directe cu rusii te dezvolta si din punct de vedere profesional. Maine poimaine o sa ii vedem pe ciprioti ca o sa exploateze si prin Marea Neagara ceva petrol…sa fim totusi atenti in ce directie pun tevile, spre est sau spre vest…

  2. Daca noul proprietar este din Cipru,avem ,,o noua MARIE,cu alta palarie,,!!

  3. Scuze,,aceiasi Marie,cu alta palarie,,!!