G4Media.ro

Lukașenko anunță că a plasat Belarusul în stare de alertă teroristă sporită.…

Sursa foto: president.gov.by

Lukașenko anunță că a plasat Belarusul în stare de alertă teroristă sporită. Liderul de la Minsk invocă tensiuni la granițe, fără a prezenta dovezi

Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat vineri că a plasat țara sa în ceea ce a numit stare de alertă teroristă sporită din cauza tensiunilor de la granițele sale, relatează Reuters.

Lukașenko a legat această măsură de anunțul său de luni, în care a ordonat ca trupele belaruse să se desfășoare alături de forțele rusești în apropierea graniței sudice a Belarusului cu Ucraina.

„În legătură cu escaladarea tensiunilor, a fost introdus un regim de pericol terorist sporit”, a declarat Lukașenko într-un interviu pentru televiziunea rusă.

„Prin urmare, am început o procedură cu grupul de forțe al Uniunii, la baza căruia, așa cum am spus deja, se află armata belarusă, care va fi completată cu unități din Federația Rusă. Totul decurge conform planului”.

Aliat cu Moscova și situat între Rusia, Ucraina și trei țări NATO, Belarus a permis Rusiei să folosească teritoriul său ca una dintre rampele de lansare pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina.

Ultimele sale mișcări de trupe au stârnit îngrijorare la Kiev și în Occident că Lukașenko ar putea fi pe cale să își angajeze armata pentru a sprijini efortul de război șubred al Rusiei.

Analiștii politici spun că aceasta este o opțiune neatrăgătoare pentru el, dar că s-ar putea să nu fie în măsură să refuze dacă președintele rus Vladimir Putin o cere.

Belarus depinde de Rusia din punct de vedere politic și economic, iar sprijinul lui Putin l-a ajutat pe Lukașenko să supraviețuiască protestelor masive pro-democrație din 2020. Lukașenko a zdrobit demonstrațiile și toate figurile importante din opoziție au fost încarcerate sau forțate să fugă în străinătate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Trebuia sa plaseze tara in stare de alerta terorista sportia de cand a fost investit ca presendinte, pentru ca teroristul este el insusi.

  2. A mobilizat din orașele mici de frica sa nu se răscoale. A început ca Putin, mobilizare parțială! 😂😂😂

  3. Ii tremura mustata, lider slab, la marea impartire nu o sa stea la masa.

  4. Cu 20000 de militari ruși pe teritoriul Belarus se așteaptă să aibă probleme. Și va avea.

  5. Un slugoi…

  6. Moș Cartof.

  7. Ca orice autocrat, când nu poate și nici nu vrea să facă țara să prospere, pentru că atunci s-ar deșteapta și l-ar da jos, trebuie să țină atenția poporului pe ceva, trebuie să arate ce treabă importantă face el, și atunci inventează subiecte d’astea false.

  8. Dupa ce cade Putin pe prostimea de la ei nu va mai avea cine sa ii opreasca.