G4Media.ro

Ludovic Orban: Parlamentarii Forța Dreptei, neafiliați și AUR vor sesiza Curtea Constituțională…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ludovic Orban: Parlamentarii Forța Dreptei, neafiliați și AUR vor sesiza Curtea Constituțională cu privire la modificările care au fost aduse la Codul de procedură penală prin care interceptările realizate de serviciile secrete pot fi utilizate ca probe în procesele penale

Deputatul Ludovic Orban a declarat miercuri că parlamentarii Forţa Dreptei, neafiliaţii şi cei de la AUR vor contesta la Curtea Constituţională modificările la Codul de procedură penală făcute săptămâna trecută în Camera Deputaţilor, relatează Agerpres.

„Împreună cu colegii mei parlamentari din Forţa Dreptei am luat decizia de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la modificările care au fost aduse la Codul de procedură penală. Considerăm profund neconstituţionale, antidemocratice şi împotriva drepturilor şi libertăţilor individuale ale cetăţenilor români două prevederi din Codul de procedură penală modificate de majoritatea parlamentară. Este vorba de acceptarea ca probe a interceptărilor făcute de servicii de informaţii pe mandate de siguranţă naţională, în toate tipurile de procese pentru infracţiunile care sunt cuprinse în articolul 139”, a spus Orban la Palatul Parlamentului.

Acesta a menţionat că al doilea motiv de neconstituţionalitate în cazul Codului de procedură penală este articolul „care limitează dreptul la apărare al cetăţenilor” şi care obligă cetăţenii români să apeleze la avocaţi care au certificat ORNISS, atunci când este vorba de procese care vizează siguranţa naţională.

„Acest lucru este o aberaţie. Acordarea certificatului ORNISS se face de o instituţie a statului care poate să acorde cui vrea şi cui nu vrea certificate ORNISS. Prin împiedicarea alegerii avocatului dorit de către persoana care se află în cursul unui proces este împiedicată exercitarea dreptului constituţional la apărare, care este conferit oricărui cetăţean român”, a menţionat el.

Ludovic Orban a afirmat că sesizarea la CCR va fi depusă de 53 de parlamentari din Forţa Dreptei, neafiliaţi şi de la AUR.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis marți să sesizeze Curtea Constituţională pentru controlul constituţionalităţii legilor, înainte de promulgare, în ceea ce privește proiectele de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală votate săptămâna trecută în Parlament, potrivit unui comunicat al instituției. Detalii aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...