G4Media.ro

Lucrătorilor non-comunitari care se angajează în România li se oferă protecție sindicală…

Sursa: G4Media.ro

Lucrătorilor non-comunitari care se angajează în România li se oferă protecție sindicală de către BNS

Blocul Naţional Sindical (BNS) anunță că va oferi statut de membri de sindicat lucrătorilor non-comunitari care muncesc sau care urmează să vină la muncă în România, în scopul informării acestora cu privire la drepturile lor şi protejării drepturilor lor.
Iniţiativa BNS survine în contextul în care Guvernul a majorat de la 25.000 la 50.000 contingentul lucrătorilor non-UE care pot solicita drept de muncă în România în acest an.

„Blocul Naţional Sindical a luat act de decizia Guvernului României de a mări contingentul de lucrători din state terţe la 50.000 de persoane. Pe cale de consecinţă, Biroul Executiv BNS, reunit astăzi, 12 august 2021, a decis iniţierea unor proceduri interne, împreună cu reprezentanţi ai federaţiilor membre din diferite domenii (construcţii şi materiale de construcţii, HORECA, agricultură, industria constructoare de maşini, etc), în vederea preluării ca membri de sindicat a cetăţenilor extracomunitari veniţi pe teritoriul României în scop de muncă, în măsura în care aceştia vor dori să-şi exercite dreptul la liberă asociere”, se precizează în comunicatul transmis de BNS.

În acest sens, Blocul Naţional Sindical a pregătit pachete de informaţii relevante pentru acest tip de lucrători, care vizează standardele obligatorii de muncă din România (salariul minim, programul de lucru, condiţiile de lucru în weekend, condiţiile de sănătate şi securitate în muncă specifice fiecărui domeniu, etc) precum şi alte elemente din legislaţia naţională care vizează atât condiţiile de locuire, cât şi normele incidente dreptului de muncă pe teritoriul ţării noastre, potrivit BNS.

„Aceste informaţii vor fi puse la dispoziţie atât lucrătorilor care se află deja în ţară, cât mai ales celor care intenţionează să vină în scop de muncă pe teritoriul României. Se va asigura de asemenea informarea prealabilă a lucrătorilor care urmează să ajungă în România, atât asupra modului şi condiţiilor în care urmează să se încheie contractele individuale de muncă şi eventuale acte adiţionale, cât şi asupra altor aspecte care să-i sprijine pe respectivii lucrători să evite încheierea unor contracte cu clauze abuzive sau să cadă pradă traficanţilor de carne vie”, conform BNS.

Blocul Naţional Sindical va comunica atât cu angajatorii români, pentru a asigura respectarea contractelor de muncă de către ambele părţi, cât şi cu instituţii publice precum Inspecţia Muncii (pentru încălcări ale contractelor de muncă şi ale normelor de sănătate şi securitate în muncă) sau Inspectoratul General pentru Imigrări (pentru elemente care ţin de dreptul de şedere al lucrătorilor în România sau repatrierea lucrătorilor străini), se menţionează în comunicat.

Totodată, BNS va semna, la începutul săptămânii viitoare, un parteneriat care vizează informarea, asistarea şi sprijinirea lucrătorilor din Nepal care se află pe teritoriul României sau care urmează să vină în scop de muncă şi va propune şi altor categorii de muncitori non-comunitari parteneriate similare, pentru asigurarea apărării drepturilor lucrătorilor străini.

De asemenea, începând din 15 septembrie va deveni operaţional un sistem care va permite fiecărui lucrător interesat care aderă la sindicat să aibă un cont individual deschis în platforma BNS, care le permite să fie în contact permanent cu structura sindicală şi să semnaleze ori de câte ori este cazul problemele cu care se confruntă, potrivit comunicatului.

Acest sistem este funcţional şi disponibil lucrătorilor români membri de sindicat BNS de la sfârşitul anului 2016, informează BNS.

Sursa Foto: G4media/muncitori vietnamezi

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Momentul ăla când cetăţeni străini au mai multe drepturi în ţara ta, decât tine care munceşti ca fraierul în privat…

  2. Fosilele sindicaliste încearcă să găsească fraieri noi care să cotizeze la bunăstarea lor!

  3. Facem un efort și încercăm chestia asta și cu Apaprod-ul ? Cât mai există căci se pare că e pe tobogan, după Mintia…