G4Media.ro

Lucrări de decolmatare în Delta Dunării/ Pescarii sunt tot mai afectați de…

sursa foto: Pexels

Lucrări de decolmatare în Delta Dunării/ Pescarii sunt tot mai afectați de înfundarea canalelor

Lucrările de decolmatare a Deltei Dunării începute anul trecut sunt realizate în proporţie de circa 50%, iar acum ritmul lor este unul alert, a declarat, pentru AGERPRES, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Gabriel Marinov, în timp ce pescarii susţin că peştele este tot mai puţin, din cauza lipsei acestor lucrări.

Proiectul aflat în stadiul cel mai avansat, respectiv peste 90%, este cel care vizează complexele lacustre Gorgova-Uzlina şi Roşu-Puiu, iar proiectul aflat în stadiul incipient, circa 10% realizat, este cel care are în vedere decolmatarea zonelor Şontea-Fortuna, Matiţa-Merhei şi Somova-Parcheş şi care este şi cel mai mare, vizând decolmatarea a 93 de kilometri de canale.

„Vremea a fost principalul motiv pentru care lucrările au stagnat oarecum. Nu s-a putut lucra în ritmul corespunzător pe timp de iarnă, dar odată cu încălzirea vremii lucrul acesta s-a schimbat. Acum se lucrează într-un ritm mult mai alert. Avem asigurări din partea constructorilor că lucrările se vor încadra în termenele stabilite şi nu vor exista sincope în derularea lor”, a precizat guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov.

El a mai spus că lucrările de decolmatare a complexelor lacustre Dunavăţ-Dranov, Razim-Sinoe şi Sinoe-Istria-Nuntaşi au fost realizate în proporţie de circa 50%.

Lucrările de decolmatare au fost solicitate în repetate rânduri atât de operatorii turistici care s-au plâns din cauză că nu pot intra cu navele pe traseele turistice autorizate, cât şi de pescari care au susţinut că din cauza lipsei acestor lucrări resursa piscicolă scade.

Situaţia se acutizează în timpul prohibiţiei generale a pescuitului, atunci când persoanele din Delta Dunării ale căror venituri depind exclusiv de capturile înregistrate pot prinde doar câteva specii de peşte, cea mai valoroasă fiind scrumbia, specie care migrează pentru reproducere din Marea Neagră în Dunăre.

„Nu sunt comunist, Doamne fereşte!, îmi place să trăiesc în democraţie, dar pe timpul lui Ceauşescu se trimiteau drăgi să decolmateze gura de vărsare a Dunării de la Sfântu Gheorghe, pentru ca scrumbia să intre în Dunăre şi să-şi depună icrele. Acum, în gură la mare, în Sfântu Gheorghe, te dai jos din barcă şi-ţi bei cafeaua. Iar noi vrem scrumbie. Dar ce, scrumbia este oaie şi merge pe dig? Mergem împreună în Deltă şi vă arăt ce butuci sunt şi cum ne rupem motoarele”, a declarat Marian C., pescar din Mahmudia, sat aflat pe braţul Sfântu Gheorghe al Dunării.

Administraţia RBDD a lansat, începând cu luna noiembrie a anului 2020, trei proiecte de decolmatare care vizează facilitarea accesului ambarcaţiunilor pe canale cu o lungime totală de circa 150 de kilometri.

Toate proiectele sunt realizate în parteneriat cu Institutul Naţional Delta Dunării şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, sunt finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi se vor încheia la finele anului 2023.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. cat timp mafia PNL-PSD-UDMR e la guvernare poluarea va fi la ea acasa

  2. Au umplut de plase toate canalele și acum se vaită că nu mai este peste? Nu trebuie dragat nimic totul să rămână la fel ca la începutul deltei și interzise motoarele peste 5 cai. Sportivii nu mai pot pescui nimic, si lor tot nu le mai ajunge pestele.

  3. Cum se poate da vina pe colmatarea canalelor ca nu mai este peste in Delta. De ce nu dau vina pe cei cu curentul s-au cu monofilamente? Asa s-a dat vina zi pe pescari sportivi ca au distrus fauna piscicola si ne-au bagat al doi lea an de peohibitie la pestele de elita ca nu avem voie sa îl retinem. Oare cat peste bun trece ptin mana unui lansetar si cat peste trece prin mana unui braconier cu acte in regula..?

  4. Îmi place comentariul dvs.

  5. Complexul lagunar Razim-Sinoe e decolmatat doar pe hârtie, nici măcar nu e vreo urma de utilaj pe aici . Horia C. a mai dat un tun …….