G4Media.ro

Lucian Bode, acuzat că a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai ca să…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lucian Bode, acuzat că a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai ca să blocheze un iminent verdict de plagiat: Comisia de Etică a Universității nu poate desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care eu nu fac parte

Ministrul de interne, Lucian Bode, susține că a dat în judecată Universitatea Babeș Bolyai din Cluj deoarece ”Comisia de Etică a Universității nu poate desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care eu nu fac parte”. Bode mai spune, într-un punct de vedere pentru G4Media.ro, că a transmis o notificare Universității Babeș-Bolyai pentru lămurirea câtorva aspecte de legalitate asupra procedurii de reanalizare a tezei sale de doctorat, notificare la care nu ar fi primit răspuns.

Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit, înt-un text publicat pe pressone.ro, că ministrul de Interne Lucian Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), într-o încercare disperată de a bloca emiterea unui previzibil verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat.

PressOne a dezvăluit pe 24 noiembrie 2022, în exclusivitate, că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect.

În aceeași zi, UBB a anunțat printr-un comunicat de presă că reia analiza, după ce „a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar și faptul că Comisia de Etică „s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații”.

Redăm mai jos integral punctul de vedere transmis de Lucian Bode:

”După cum știți, am manifestat, cu fiecare ocazie, deschidere totală față de solicitările venite din partea Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai referitoare la teza mea de doctorat.

Prin toate demersurile pe care le-am făcut până la acest moment, am urmărit un singur lucru: respectarea legii. Susțin în continuare că teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate, toate preluările fiind evidențiate prin indicarea acestui lucru în notele de subsol și în lista de referințe, conform regulilor de redactare în vigoare la data susținerii tezei.

Reiterez faptul că, în ultimii ani, teza mea de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeș-Bolyai și de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituții, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării.

Comisia de etică a UBB mi-a solicitat recent să prezint un punct de vedere asupra unui demers non-academic, fără relevanță științifică, însă, parcurgând conținutul acestuia, nu am identificat elemente concrete la care ar trebui să răspund sau pe care ar trebui să le justific.

Procedura la care faceți referire a presupus, de fapt, două demersuri distincte:

În primul rând, am transmis o notificare Universității Babeș-Bolyai pentru lămurirea câtorva aspecte de legalitate asupra procedurii de (re)analizare a tezei mele de doctorat, notificare la care nu am primit răspuns.

Următorul pas firesc a fost să adresez prin avocații care mă asistă în legătură cu această problemă o cerere în instanța de contencios administrativ, pentru a mă asigura că toate procedurile efectuate de Comisia de Etică sunt în deplină conformitate cu legea. Cu atât mai mult cu cât, conform legii, Comisia de Etică a Universității nu poate desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care eu nu fac parte.

Tot conform legii, acest ultim demers, al depunerii cererii în instanță, l-am inițiat la Tribunalul Sălaj, județul unde am domiciliul.

Așa cum am arătat cu alte ocazii, sunt hotărât să sprijin deplin orice demers al Universității Babeș-Bolyai, atâta vreme cât acesta se plasează în limitele legii și urmărește interese legitime.”

Context

Atât rectorul UBB, Daniel David, cât și președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș, au anunțat public că UBB va apela la experți internaționali pentru acestă nouă analiză a lucrării științifice a ministrului de Interne, în baza căreia acesta a obținut în 2018 – sub coordonarea prof. univ. Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI – titlul de doctor.

Anterior, la finalul lunii octombrie 2022, Universitatea „Babeș-Bolyai” a stabilit printr-o hotărâre – privită cu suspiciune în spațiul public, întrucât analiza de plagiat a fost una limitată și nu a vizat întreaga teză – că doar 2,95% din lucrarea lui Lucian Bode este plagiată, conținut pe care l-a justificat, cu indulgență, prin „necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin „erori de citare”.

La foarte scurt timp după ce Comisia de Etică a UBB făcea publică hotărârea prin care se anunța neglijabilul procent de 2,95% de conținut plagiat, ministrul de Interne „saluta” pe pagina sa de Facebook, aproape exaltat, „publicarea rezultatelor evaluării UBB”.

„Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut. Recent, UBB s-a pronunțat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările inițiale ale tezei”, scria Bode pe Facebook.

Ziarista Emilia Șercan notează că, două luni mai târziu, ”după ce am prezentat dovezi zdrobitoare că în teza de doctorat a ministrului de Interne există cel puțin 18,5% conținut plagiat – în special prin traducere din limba engleză – fără respectarea normelor de citare și atribuire, Lucian Bode a trecut de la a „saluta” Comisia de Etică a UBB la o acționa în judecată la data de 5 ianuarie 2023”.

Procesul deschis de ministrul Lucian Bode în urmă cu patru zile, la Tribunalul Sălaj, secția Contencios Administrativ și Fiscal, are ca obiect decizia prin care Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat la data de 13 decembrie 2022, la 19 zile după ce am publicat, în premieră, probe care demonstrează că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

51 comentarii

 1. „doctorul” semi-analfabet sălăjan! Fiindcă i s-a permis. „Doctor”, haida-de! Un cititor de pe foi, inacapbil să lege o propoziție singur.

  • E clar încă o montura USRista
   Votam USL încă 30 de ani !!!
   Sa trăiască bineeeeeeee !!!

  • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE: ‘SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’ ADICA TOATA PUTEREA”

   „justitia” ESTE IARASI CE A FOST SI MAI MULT DE ATAT !

  • Lucian Bode are dreptate sa dea in judecata UBB.
   A fost indus in eroare. Omul, nu stia cu exactitate ce inseamna doctorat. A aflat ca multi amici si inamici politici se inscriu si iau doctorate, a incercat si el.
   UBB l-a admis la doctorat, cineva de acolo i-a fost indrumator, i-a sugerat ce sa faca, el a facut ce i s-a indicat. A prezentat lucrarea, o comisie a considerat-o corecta, i-a fost conferit acest titlu foarte onorant.
   Omul, are dreptate sa se creada doctor.
   Mai ales ca, atunci cand s-a trezit cineva sa-l acuze, UBB l-a sustinut, a declarat lucrarea in ordine.
   Iar acum, UBB incepe sase razgandeasca (daca nu cumva simuleaza, ca pana la urma sa declare lucrarea valida)
   Cum sa nu te superi? Cum sa nu apelezi la Justitie?

   Si eu as da in judecata UBB . Ca roman.

  • Bode are dreptate. El face parte din comunitatea plagiatorilor.
   Doar o Comisie aparținând comunității plagiatorilor ii poate verifica lucrarea.

  • Lucian Bode are dreptate sa dea in judecata UBB.
   A fost indus in eroare. Omul, nu stia cu exactitate ce inseamna doctorat. A aflat ca multi amici si inamici politici se inscriu si iau doctorate, a incercat si el.
   UBB l-a admis la doctorat, cineva de acolo i-a fost indrumator, i-a sugerat ce sa faca, el a facut ce i s-a indicat. A prezentat lucrarea, o comisie a considerat-o corecta, i-a fost conferit acest titlu foarte onorant.
   Omul, are dreptate sa se creada doctor.
   Mai ales ca, atunci cand s-a trezit cineva sa-l acuze, UBB l-a sustinut, a declarat lucrarea in ordine.
   Iar acum, UBB incepe sase razgandeasca (daca nu cumva simuleaza, ca pana la urma sa declare lucrarea valida)
   Cum sa nu te superi? Cum sa nu apelezi la Justitie?
   Si eu as da in judecata UBB – ca roman.

  • Imi cer scuze pentru „autoplagiat” Am tot asteptat sa apara si, crezand ca am facut o greseala tehnica, am postat din nou.
   Si, fiindca am intrat si eu in tagma plagiatorilor, o sa incerc sa-i apar. 🙂
   CEI MAI VINOVATI nu sunt ei, ci comisiile care ii indruma, le aproba teza si le acorda titlul.
   Nu numai pentru ca sunt platite sa faca aceasta munca si o fac in mod necinstit, dar COMPROMIT INVATAMANTUL ACADEMIC din Romania.
   ASTA NU SE IARTA! Legea trebuie modificata, sa prevada pedepse si pentru doctorii falsi si pentru girantii lor!
   Dar nu va fi o asemenea lege… In Romania e prea stransa complicitatea intre tentaculelle mafiote.

 2. Dl Bode, dvs ati facut parte din comunitatea UBB atunci cind ati fost doctorand si cind ati sustinut o teza de doctorat in care ati plagiat!

 3. Ing electromecanic Bode cercetează
  pt doctorat la Facultatea de istorie și filosofie, avandul coducator și îndrumători istorici și filosofi, obținând rezultate ,,remarcabile” în energetică. O nebunie!

 4. Eu nu inteleg de ce atata scandal cu doctoratul lui Bode. Mai inati ar trebui discutat cum si-a luat asta Bac-ul, cum a terminat o facultate si abia apoi sa trecem la doctorat.

 5. După moacă pare inteligent, totuși

 6. Reteta verificata: eu sunt cinstit pentru ca nimeni nu are voie sa confirme ca nu sunt. Exista si varianta soft in care au cativa voie sa verifice, dar aia se nimereste sa fie fix prieteni de partid/afaceri ai hotului.

 7. Iohannise !
  Plagiatorii tăi sunt mai puțin plagiatori decât ai altora ? Hal de președinte ! Hal de ministru !
  Ai distrus o coaliție . Ai distrus justiția . Ai distrus învățământul . Ai distrus politica externă de stăm că ultimile javre la frontiera. Ai distrus armata ,discreditand-o prin păstrarea în fruntea guvernului un prim ministru militar plagiator (Ciucă-maciuca) ce provine din MApN. Ai distrus ultimile speranțe de democrație prin atașamentul tau la principiile grivcoviene ale varanului . Va veni și ziua în care vei da socoteală pentru tot . Și se apropie cu pași grăbiți .

 8. Cand o sa vedem PNL la 10% atunci o sa vedem schimbari de analfabeti, pana atunci la 20% raman mai departe.

 9. Pai, foarte bine. Sa-l cerceteze pe Ivan, coordonatorul lucrarii. Sau nici el nu mai face parte din comunitatea universitara?

 10. Ha ,haaa !
  Te incoltesc astia ,mai Bode !
  Nici nu ti-ai inchipuit cat e de greu sa fii „doctor” ,nu ?
  La inceput parea simplu….! Tot simplu,pentru voi cei din PNL , era sa-i aratati cu degetu’ pe „doctorii” plagiatori din PSD !
  Toti sunteti la fel !
  Ia intreaba-l pe Rares Bogdan cam ce comenta el pe la Realitatea despre cei ca tine ,banuiti si dovediti c-au plagiat ?
  Ne vedem la alegeri .

 11. Se vede că toată validarea prin așa-zisele filtre de acum doi ani a lucrării de doctorat a lui Bode e făcută varză de o cercetare neutrală, incipientă a unor experți independenți,această validare de acum doi ani fiind supusă unor indicii de infirmare , situație în care nu poți să împiedici controlul asupra unei activități de cercetare-inovare cum este calificată legal lucrarea de doctorat a dlui.Bode,fie și numai prin prisma faptului că îl cercetezi pe dl.Adrian Ivan,ca membru al comunității universitare.

 12. Dreptul la justiție îl are orice om de pe planeta asta, este prevăzută și în Declarația Universală a Drepturilor Omului și în Constituția României, nu știu cum poate fi acuzat un om, indiferent cine-i el, că a apelat la justiție. Că sunt „suspiciuni rezonabile” asupra originalității tezei de doctorat este altceva, orice suspiciune sau percepție publică nu anulează dreptul de a apela la justiție.

  • Tu ai vazut pe presone marea lucrare? Este cu rosu pe toate paginile, pe TOATE!
   217 pagini in care ai elemente copiate!
   Chiar daca castiga in justitie, raul este deja facut, mai bine tacea accepta si se retragea dar la fel ca si ala de la aur se tine de un scaun. Asta e caracterul omului, infect!
   PNL mai scade 1 procent asa cu fiecare scandal, cu fiecare trepadus hotz!
   Ma bucur ca isi bat joc de noi, mai este un pic si votam!

  • Omul a apelat la justitie ca sa blocheze o operatiune pur administrativa prin care o universitate trebuia sa ii verifice teza de doctorat. Nu a mai avut rabdare sa lase facultatea sa faca verificarea. Iar „justitia” romana va face ce a facut si in cazul lui Ciuca: va bloca aceasta operatie ani si ani de zile.

   Asta numesti tu „apel la justitie”? E ca si cum eu ii fur unuia lucrurile din casa si apoi tot eu il dau in judecatata pe pagubit, cerand justitiei sa nu il lasa pe ala sa faca plangere impotriva mea. Iar coana justitie zice ca e ok asa!

  • Justitia din Salaj :)))))))))))))))))))))))))))))

 13. Liber la furat bai, in frunte cu ministrul plagiator si cu primul ministru!

 14. Măi Bode, ce ne poți spune despre demnitate, onoare și morală ?

 15. În lege scrie ca hoții au drepturi care trebuiesc aparate inainte de a stabili ca sunt hoți.
  Prevenția nu functioneaza cum credeam noi

 16. Un politucian cu o verticalitate si onestitate daca n-ar avea ceva de ascuns ar spune ” nu este adevarat ce se spune despre lucrarea mea de doctorat, ca sa se afle ca spun adevarul ma pun la dispozitia oricarei institutii pentru aflarea adevarului” dar el politician de carton tocmai pentru a nu se afla adevarul recurge la orice metode pentru a nu se afla despre plagiatul sau.Eu nu stiu cum tu munistru de interne poti sa ai autoritate in fata atâtor politisti si jandarmi personal civil unii onesti si inteligenti cand te simți ca esti vinovat si cauti sa prostesti opinia publica.PARTIDUL PNL SI CIUCA CE ZIC?

 17. Asa, Bode, tine cu dintii de functie, biet analfabet ce esti!
  Fara functiile politice ai fi somer, nu te-ar angaja nimeni!!!
  Asa sunteti toti, o adunatura de plagiatori analfabeti!

 18. La faianta!

 19. Curios cum adepții „respectării” legii incriminează un drept constituțional: acela de a te apăra. Nimic de spus despre radicalii din uesereu par a fi, in oglinda, frati cu cei HAUR !!!
  Pentru liniștea opiniei publice, rog U Babes Bolyai să publice câte lucrări de doctorat au depistat a fi plagiate in 2022 ?

  • Altefel, Univ. Babes Bolyai poate fi considerată un organ de agresiune politică !!!! UBB nu poate fi implicată în acțiuni de tip politică bolșevică !!

  • Asta numesti tu „aparare”? Ce aparare frate, ca e atac in toata regula, pe metoda Ciuca. Prin metoda asta, Bode blocheaza pe termen nelimitat posibilitatea UBB sa ii verifice teza de doctorat.

   Logic era sa ii lase pe aia sa faca verificarea si, daca era atat de nemultumit de rezultat, sa ii dea in judecata. Justitia din Romania a inceput sa blocheze, la comanda, activitatile absolut normale ale unor institutii publice, ca sa nu deranjeze hotii. Ce urmeaza acum, dupa ce te prinde cineva furand? Blocarea politiei? Blocarea procuraturii?

 20. Bode nu face parte din din comunitatea academică, este un adevăr. Nici nu a făcut și nici nu va face vreodată. Fiindcă nu a avut, nu are și nu va avea educația, preocupările și anvergura necesare. Este un impostor pe care comunitatea academică trebuie să îl respingă ca atare și public, în bloc cu impostorii care l-au ajutat să își aroge titlul de doctor prin lucrarea aceea penibilă. Mi-este rușine să fiu reprezentat de Bode și Ciucă oriunde.

  • Comunitatea academica din UBB se pupa cu Bode pe gingii de ani de zile. Cum sa il respinga?

   O mare pata de rusine peste o universitate care e considerata printre cele mai bune din Romania.

 21. Bode are dreptate. Nu face parte din vreo comunitate ştiințifică sau/şi universitară.
  El face parte din clica /gaşca politicienilor de rit nou masonic, fara morala, bun simț, civism, samd.
  Tot ce conteaza este funcția de top, privilegii si sinecuri date de stat pentru toata familia.
  O teza, „scrisă” probabil in somn, este doar cireasa de pe tortul nesimtirii acestui individ.

 22. @ După ce a primit titlul de „baron intelectual” din partea educaților l-a obținut și pe acela de „mogul educat” din partea acelorași educați, stârnind confuzii printre cei care i-au acordat titlurile, colegi universitari ai domnului Emil Boc, ?

 23. Pentru un site care permite in rubrica de comentarii toate vulgaritatile sosocilor, aurarilor sau pe cele ale pesedeilor pe rosu sau pe galben, mi se pare inadmisibil ca ati ajuns sa cenzurati comentariile in care ne spunem parerea despre Bode.
  Adica, nu e ca si cum ar mai fi de zis ceva de bine despre asta.

 24. Eu nu am contestat dreptul domnului Bode de a apela la justiție, ci faptul că nu face acest lucru în legătură cu un eventual raport finalizat asupra lucrării de doctorat,întocmit de experți independenți.dacă îi va fi nefavorabil.

 25. Altminteri dă impresia că ascunde mizeria sub preș,căutând chichițe procedurale cu aparență de legalitate pentru a împiedica cercetarea lucrării sale de doctorat.

 26. Prof Ivan, conducătorul de doctorat a lui Bode, pt. implicarea sa a primit recompensă funcția de rector la SRI. Urmăriți cronologia faptelor…. DNA- somn ușor.

 27. & Dezbarea despre „înșelăciuni” cu diplome, practicate în mediul universitar și academic și despre derobarea de competențele educaționale și ținuta academică și științifică a mediului academic și universitar și despre fraudarea competențelor de către beneficiarii de diplome, continuă în mediul universitar și academic , îndeosebi de dreapta, al intelectualilor politici, ?