G4Media.ro

Londra vrea „o garanţie absolută” că agenția ONU pentru refugiați palestinieni nu…

Sursa foto: Bashar TALEB / AFP

Londra vrea „o garanţie absolută” că agenția ONU pentru refugiați palestinieni nu va angaja persoane dispuse să atace Israelul

Marea Britanie vrea ”o garanţie absolută” că Agenţia Naţiunilor Unite de ajutorare pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) nu va angaja persoane care sunt dispuse să atace Israelul, a afirmat miercuri, la Sofia, ministrul de externe britanic David Cameron, informează Reuters, transmite Agerpres.

La finalul lunii ianuarie, Israelul a acuzat mai mulţi angajaţi ai UNRWA de participare la atacul comis de mişcarea palestiniană Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie. La scurt timp, ţări occidentale, printre care cei mai mari donatori, SUA şi Germania, şi-au suspendat plăţile către UNRWA.

Ulterior, şi Londra a anunţat o ”pauză temporară” în finanţarea UNRWA.

Donatori precum Marea Britanie şi SUA au indicat că nu-şi vor relua sprijinul pentru UNRWA decât după încheierea investigaţiei interne desfăşurate de ONU. Un raport preliminar al acestei anchete este aşteptat în câteva săptămâni.

”Ceea ce aşteptăm este o garanţie absolută că acest lucru nu se poate întâmpla din nou. Se pare că oameni care lucrau pentru UNRWA au luat parte la atacurile din 7 octombrie asupra Israelului. Acest lucru este inacceptabil. De aceea ne-am întrerupt finanţarea şi au loc aceste revizuiri, pe care trebuie să le efectuăm rapid întrucât numeroşi angajaţi ai UNRWA fac o muncă absolut vitală în Gaza, unde ei sunt singura reţea de distribuire a ajutorului de care oamenii de acolo au atât de mare nevoie”, a declarat Cameron în timpul unei vizite în Bulgaria.

Aproape întreaga populaţie civilă din Fâşia Gaza se bazează pe UNRWA pentru acoperirea cererii de alimente, apă şi medicamente.

Atacul terorist de o cruzime fără precedent efectuat de comandouri ale Hamas în 7 octombrie a cauzat moartea a circa 1.160 persoane în Israel, în mare parte civili.

Drept ripostă, Israelul a promis să ”nimicească” mişcarea Hamas şi a lansat o amplă operaţiune militară în Fâşia Gaza, soldată cu peste 28.000 de morţi şi aproximativ 68.000 de răniţi, conform unui bilanţ publicat miercuri de Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Această agenție mai poate da garanții ?