G4Media.ro

Localnicii din Harghita sunt terorizați de un urs care le-a ucis 300…

Sursa foto: Pixabay

Localnicii din Harghita sunt terorizați de un urs care le-a ucis 300 de găini/ Oamenii cer ca ursul să fie împușcat

Autorităţile din localitatea Sărmaş au solicitat Ministerului Mediului aviz pentru împuşcarea ursului care a ucis aproximativ 300 de găini în gospodăriile din comună, după ce demersurile pentru relocarea lui nu au avut succes.

„Am făcut toate demersurile pentru împuşcare, pentru că nu se mai poate, în situaţia în care nu am putut nicicum să îl relocăm. Acum aşteptăm avizul de la Ministerul Mediului, de la Bucureşti, pentru recoltare”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Sărmaş, Valentin Mîndru.

Acesta a precizat că, în ultimele două zile, ursul respectiv nu a mai venit în comună şi nu ştie dacă „s-a săturat sau a plecat în altă parte”.

Primarul a mai spus că mai sunt urşi care vin în apropierea comunei, la lanurile de grâu sau la pomii fructiferi, dar aceştia nu atacă animalele din gospodării. De asemenea, mai există un urs care preferă stupii, dar acesta nu vine în fiecare seară, ci se află „în trecere”.

Aproximativ 300 de găini din gospodăriile din Sărmaş au fost omorâte de un urs, în ultima perioadă, autorităţile încercând, fără succes, atât relocarea, cât şi împuşcarea lui, atunci când a atacat echipa de intervenţie.

În ceea ce priveşte ursul care venea în municipiul Gheorgheni, acesta a fost relocat în cursul zilei de sâmbătă.

Primarul oraşului, Csergő Tibor András, a precizat, pentru AGERPRES, că animalul a fost tranchilizat şi a fost dus într-un fond cinegetic mai îndepărtat de oraş, dar care aparţine municipiului Gheorgheni.

„Problema este rezolvată, este relocat. Este vorba de un urs de trei ani, dacă mai pot să spun că este pui, care se vede că nu a crescut în sălbăticie, pentru că nu se teme de oameni, este un fel de urs casnic, care umblă în jurul caselor”, a precizat primarul din Gheorgheni.

Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, Gheorghe Suciu, în ultima săptămână, jandarmii au fost solicitaţi să intervină în 14 cazuri în care s-a semnalat prezenţa unor urşi în localităţile Sărmaş, Gheorgheni şi Păuleni-Ciuc.

De la începutul anului, au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita un număr de 301 apeluri, făcute prin intermediul numărului de urgenţă 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite, în scădere faţă de anul trecut, când au fost 443 de astfel de cazuri.

În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.

sursa: Agerpres.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

  1. „Nu am putut nicicum să îl relocăm”
    Traducere: nu am făcut nimic să îl relocăm, ci vrem să îl împușcăm cât mai repede.

    • Laba de urs la gratar…
      Si cotofenele se impusca…Cotofana ca si graurii mananca starvuri de orice, dar omul le impusca si le papa. Tariful per cotofana impuscata e de cativa euro. Aseara niste grasani intr-un mare suv alergau pe o miriste dupa cine stie ce amarat de animal venit la cules boabele cazute. E limpede ca familiile lor nu mureau de foame. In contrast, un cioban, la corp parca iesit din lagarele naziste, cutreiera ziua campul cu cateva capre ca sa-si castige existenta. Cum se civilizeaza lumea asta? Sa ai un ADN atat de sofisticat, si toate mecanismele genetice ce guverneaza aceasta constructie, dar sa nu te departezi prea mult de porc.

  2. Nu uitati, ursii mananca si furnici. Salvati furnicile! Retorica cinegetica e in floare, cat de penibil sa spui ca localnicii vor asta. Totul pana la gaini! Asta spune multe despre natia asta.