G4Media.ro

LIVE Ziua 283 de război: Rusia nu va accepta plafonarea preţului pentru…

Foto: Telegram/ Serviciul de Urgență al Ucrainei

LIVE Ziua 283 de război: Rusia nu va accepta plafonarea preţului pentru petrolul rusesc / Asaltul rușilor asupra orașului Bahmut din Donețk pentru o victorie de moral

Ora 22.29: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat sâmbătă plafonul de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc, impus  printr-un acord al UE, G7 şi Australiei, estimând că „nu este o decizie serioasă”, relatează AFP. „Nu este o decizie serioasă să se stabilească o astfel de limită pentru preţul rusesc, este foarte confortabil pentru bugetul statului terorist”, a afirmat Zelenski, conform preşedinţiei de la Kiev, Cursul barilului de petrol rus (ţiţei Ural) este în prezent în jur de 65 de dolari, puţin sub plafonul european, notează AFP.

Ora 21.20 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunță sâmbătă seara că a avut o întâlnire cu comandanții săi de război care i-au raportat situația din zonele arzătoare de conflict. „În regiunea Donețk – Bakhmut, Soledar – acum, ca și înainte, este cel mai dramatic, cel mai dureros. Facem totul pentru a-i ajuta pe băieții noștri de acolo. Toți cei de acolo merită cea mai mare recunoștință!”, a transmis președintele Ucrainean. În ce privește regiunile Luhansk și Harkov, armata ucraineană își întărește forțele, continuând să anihileze capacitățile ocupanților ruși. „La frontieră, întărim întregul perimetru”, a mai adăugat Zelenski, subliniind că și în zona apelor Mării Negre se fac eforturi pentru ca rachetele rusești Kalibr să ajungă „cel puțin pe fundul mării”. „Astăzi am avut, de asemenea, o întâlnire cu liderii blocului nostru de politică externă. Am făcut bilanțul săptămânii – și pregătim noi evenimente pentru decembrie-ianuarie. Pași foarte puternici. Poziția Ucrainei va fi auzită, interesele Ucrainei vor fi realizate în ciuda a tot ceea ce se întâmplă. Glorie tuturor celor care luptă pentru Ucraina! Glorie tuturor celor care muncesc pentru țara noastră! Veșnică memorie și respect pentru toți cei care și-au dat viața pentru independență”, și-a încheiat președintele ucrainean discursul.

Ora 18.32: Vladimir Putin va merge „la momentul potrivit” în Donbas, a anunţat, sâmbătă, Kremlinul, în contextul în care preşedintele rus nu a vizitat încă această zonă din estul Ucrainei pe care a anexat-o la sfârşitul lunii septembrie, fără însă ca armata să o controleze pe deplin. „La timpul potrivit, desigur, o astfel de vizită va avea loc. Este o regiune a Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ora 16.52: Rusia nu va accepta plafonarea preţului pentru petrolul rusesc şi analizează un răspuns, a indicat sâmbătă Kremlinul, după ce UE, ţările din G7 şi Australia au convenit asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril, relatează AFP. „Nu vom accepta acest plafon”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse. Acesta a menţionat că Moscova era pregătită pentru o astfel de plafonare, fără a da alte detalii. Rusia a afirmat în mod repetat că nu va furniza petrol ţărilor care aplică un plafon, poziţie reafirmată sâmbătă în social media de Mihail Ulianov, ambasadorul rus pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena. „Începând din acest an Europa va trăi fără petrolul rus”, a scris el.

Ora 16.05:  Plafonarea prețului la petrolul rusesc, aprobată vineri de aliații occidentali, are ca scop să împiedice țările să plătească mai mult de 60 de dolari (48 de lire sterline) pentru un baril de țiței rusesc transportat pe mare. Măsura – care urmează să intre în vigoare luni – intensifică presiunea occidentală asupra Rusiei în legătură cu invazia, relatează BBC într-o analiză.

Plafonarea prețului la petrolul rusesc a fost propusă în septembrie de grupul G7 al națiunilor industrializate (SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Japonia și UE) în încercarea de a afecta capacitatea Moscovei de a finanța războiul din Ucraina. Într-o declarație comună, G7, Uniunea Europeană și Australia au afirmat că decizia a fost luată pentru „a împiedica Rusia să profite de pe urma războiului său de agresiune împotriva Ucrainei”.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că plafonarea prețurilor va constrânge și mai mult finanțele președintelui rus Vladimir Putin și „va limita veniturile pe care acesta le folosește pentru a-și finanța invazia brutală”, evitând în același timp să perturbe aprovizionarea globală, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor la benzină în întreaga lume. „În condițiile în care economia Rusiei este deja în contracție și bugetul său este din ce în ce mai subțire, plafonarea prețurilor va reduce imediat cea mai importantă sursă de venit a lui Putin”, a spus ea într-o declarație, citată de BBC.

Ora 9.40: Rusia face eforturi militare majore pentru a cuceri orașul Bahmut din regiunea Donețk, susține Ministerul britanic al Apărării în cel mai nou mesaj legat de războiul din Ucraina.

Trupele ruse de invazie se concentrează pe linia frontului, lungă de 15 km, în jurul orașului Bahmut și e posibil să plănuiască încercuirea localității.

Miza? Deși capturarea orașului ar avea o valoare operațională limitată, operațiunea vizează este un obiectiv simbolic din punct de vedere politic pentru Rusia, după retragerea percepută drept rușinoasă din Herson.

Ora 9.30: Trei persoane au fost ucise și șapte rănite în bombardamentele rusești asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei din ultimele 24 de ore, a declarat guvernatorul regional, citat de The Guardian.

În paralel, autoritățile instalate de Rusia în regiunea Herson au declarat că vor începe să evacueze unele persoane cu mobilitate redusă din orașul Kakhovka, ocupat de ruși, situat pe malul estic al râului Nipru. Evacuările ar urma să înceapă sâmbătă.

Ora 9.15: Securitatea alimentară este un punct al formulei de pace ucrainene, a spus vineri seara preşedintele Volodimir Zelenski, care a explicat că ideea din spatele iniţiativei sale Cereale din Ucraina este ca „lumea să vadă şi să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”, potrivit News.ro.

„Ne mişcăm destul de activ în ceea ce priveşte un alt punct al formulei de pace ucraineană – securitatea alimentară. Ne folosim de fiecare zi pentru ca lumea să vadă şi să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul pe care îl transmite către ucraineni la sfârşitul fiecărei zile.

El a anunţat că vineri a intrat în portul Odesa deja cel de-al treilea vas din cadrul iniţiativei „Cereale din Ucraina”, care va transporta 25.000 de tone de grâu în Somalia în scopuri umanitare. O a doua navă, care în prezent este încărcată în portul Ciornomorsk, va avea ca destinaţie Etiopia, cu 30.000 de tone de grâu la bord, în timp ce prima navă din cadrul acestui program se îndreaptă deja tot spre Etiopia.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. De 7 luni, Rusia încearcă să cucerească Bahmut. Patetic.