G4Media.ro

LIVE Ziua 265 de război. Rusia a lansat aproximativ 100 de rachete…

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

LIVE Ziua 265 de război. Rusia a lansat aproximativ 100 de rachete asupra Ucrainei. Probleme mari cu energia în Kiev, Harkov și Liov / Rușii anunță retragerea din Nova Kahovka, de pe malul stâng al Niprului / Zelenski a prezentat condițiile de pace ale Ucrainei la summitul G20. Reacția Rusiei

În discursul său adresat liderilor mondiali reuniți la Bali, Volodimir Zelenski a prezentat o serie de condiții necesare pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Vorbind virtual din Ucraina, el a spus că Rusia trebuie să reafirme integritatea teritorială a Ucrainei, să-și retragă trupele de pe teritoriul ucrainean și să plătească despăgubiri pentru daunele cauzatem transmite The Guardian. De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut marţi omologului său chinez, Xi Jinping, să îşi unească forţele împotriva războiului din Ucraina şi să facă apel la preşedintele Putin pentru a „reveni la masa negocierilor”, subliniind că stabilitatea mondială este, de asemenea, în interesul Chinei, informează AFP. Președintele rus Vladimir Putin nu a fost prezent în sală, dar ministrul său de externe, Serghei Lavrov, a fost prezent la reuniunea din Bali.

Principalele evenimente ale zilei de marți, 15 noiembrie:

Ora 18:57 Kievul a acuzat Moscova că trimite pe front în Ucraina africani deţinuţi în Rusia, după moartea unui student zambian în luptă în perioada în care acesta ar fi trebuit să efectueze o pedeapsă cu închisoarea în apropiere de capitala rusă, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 18:36 Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a condamnat marți, într-un comunicat, o serie de atacuri cu rachete împotriva Ucrainei, scriind că atacurile „nu vor face decât să adâncească îngrijorările în rândul G20 cu privire la impactul destabilizator al războiului lui Putin”, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 18:27 Președintele Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni că s-ar putea confrunta marți cu noi lovituri cu rachete rusești, dar a declarat că țara va supraviețui, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 17:55 Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a declarat că Rusia a tras aproximativ 100 de rachete în cadrul unui atac în toată țara, ceea ce ar însemna că valul masiv de lovituri trase marți este cel mai masiv atac rusesc asupra Ucrainei de la începutul invaziei, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 17:35 Cel puțin jumătate dintre locuitorii Kievului nu au energie electrică, după ce loviturile rusești au forțat întreruperi de urgență

Ora 17:26 Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că atacurile rusești de marți arată ce crede Rusia despre orice posibile negocieri de pace, relatează CNN.

„Rachetele rusești ucid oameni și distrug infrastructura în toată Ucraina chiar acum”, a declarat Kuleba pe Twitter.

În contextul în care au fost raportate atacuri cu rachete rusești în mai multe locații din Ucraina, Kuleba a adăugat: „Iată ce are de spus Rusia cu privire la problema negocierilor de pace. Nu mai propuneți Ucrainei să accepte ultimatumurile rusești! Această teroare poate fi oprită doar cu puterea armelor & principiilor noastre”.

Ora 17:12 Cel puțin o persoană a murit în urma unui atac cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale din Kiev, potrivit administrației militare a orașului, citată de The Guardian.

Ora 16:48 Cel puțin jumătate din Kiev este în prezent lipsit de electricitate, potrivit primarului orașului, Vitali Klitschko.

„Din cauza unui atac masiv cu rachete, la ordinul companiei naționale de energie electrică Ukrenergo, industria energetică a început întreruperi de urgență ale energiei electrice în toată Ucraina. În special, în capitală. Acesta este un pas necesar pentru a echilibra sistemul energetic și a evita accidentele de echipamente. Programele de opriri de stabilizare nu sunt în vigoare în prezent! În capitală, cel puțin jumătate dintre clienți nu au energie electrică”, a scris primarul Kievului pe Telegram.

Ora 16:41 Un oficial ucrainean din orașul Kryvyi Rih, situat în sudul țării, a avertizat locuitorii că sunt așteptate mai multe rachete, relatează CNN.

„Mulțumită apărării aeriene, totul este în regulă deocamdată. Vor veni mai multe rachete. Rămâneți în adăposturi”, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului Kryvyi Rih, pe Telegram.

Ora 16:40 Dmytro Zhyvytskyi, guvernatorul orașului Sumy, a postat pe Telegram pentru a spune că în regiune au fost introduse întreruperi de urgență ale energiei electrice ca urmare a „atacurilor inamice în Sumy și în regiune”.

Ora 16:34 Și în regiunea Lviv există probleme de alimentare cu energie electrică în urma unei lovituri rusești, scrie The Guardian. Maksym Kozytskyi, guvernatorul din Lviv, a actualizat locuitorii pentru a spune:

„Inamicul a lovit o instalație de infrastructură energetică critică în regiunea Lviv. În Lviv, există probleme cu alimentarea cu energie electrică, întreruperi în activitatea operatorilor de telefonie mobilă. Rămâneți în adăposturi! Pericolul continuă”.

Ora 16:31 Ihor Terekhov, primarul orașului Harkov, a postat pe Telegram pentru a anunța că o instalație de „infrastructură critică” a fost lovită într-un atac rusesc, relatează The Guardian.

„Lovituri la o instalație de infrastructură critică. Nu există informații despre victime în acest moment. Din cauza deteriorării instalației, există probleme cu alimentarea cu energie electrică. S-a oprit transportul electric terestru, metroul. Inginerii energeticieni și utilitățile publice fac totul pentru a normaliza viața din Harkov cât mai curând posibil”, a scris oficialul ucrainean.

Vestea vine în contextul în care Rusia a lansat un val de atacuri în Ucraina, fiind raportate explozii în Lviv, iar pompierii se află la fața locului în Kiev, unde au fost lovite clădiri rezidențiale.

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak, a descris atacurile ca fiind un răspuns direct la discursul video al președintelui Volodymyr Zelenskiy la G20.

Ora 16:14 Andriy Sadovyi, primarul din Lviv, a postat și el pe Telegram: „În Lviv se aud explozii. Toată lumea să rămână în adăposturi!”.

Ora 16:12 Oleh Synyehubov, guvernatorul regiunii ucrainene Harkov a postat și el o scurtă actualizare pe Telegram: „Ocupanții lovesc Harkov! Rămâneți în adăposturi”.

Ora 16:08 Rusia a lansat marți o un nou val de lovituri în masă asupra Ucrainei. Radiodifuzorul public ucrainean a transmis că loviturile au vizat Kievul, regiunea Kiev, Poltava, Mykolaiv, Dnipro și Cernihiv, relatează The Guardian.

Orașul Kryvyi Rih, regiunile Poltava și Cherkassy au fost lovite, potrivit șefilor orașelor și regiunilor respective.

Sistemele de apărare antiaeriană lucrează pentru a doborî rachetele care se apropie în Kiev, Cernihiv, Vinnytsia, precum și în Poltava, potrivit șefilor lor regionali.

Ora 15:47 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a comentat rapoartele privind atacurile cu rachete asupra capitalei Ucrainei, precizând că au fost lovite două clădiri rezidențiale, relatează BBC. Detalii aici.

„Atac asupra capitalei. Potrivit informațiilor preliminare, două clădiri rezidențiale au fost lovite în cartierul Pechersky. Mai multe rachete au doborât apărarea aeriană deasupra Kievului. Medicii și salvatorii se află la locul loviturii. Informații mai detaliate mai târziu”, a scris Klitschko pe canalul său de Telegram.

Ora 15:42 Ocupaţia rusă a anunţat marţi că s-a retras din oraşul Nova Kahovka şi acuză armata ucraineană de bombardarea acestui oraş situat în sudul Ucrainei, în apropiere de un baraj hidroelectric considerat strategic, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 15:32 O explozie a fost auzită de echipa CNN din Kiev, la aproximativ 45 de minute după ce a fost sunată sirena de raid aerian, transmite televiziunea americană. Detalii aici.

Ora 15:21 Kremlinul a declarat marți că va face „tot ce este posibil” pentru a împiedica Occidentul să pună mâna pe rezervele sale internaționale înghețate sau să le „jefuiască” pentru a plăti reparațiile către Ucraina, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 14:39 O centrală electrică dintr-o zonă din regiunea Herson, ocupată anterior, a fost „practic distrusă” înainte de retragerea trupelor rusești, a declarat marți șeful companiei naționale de electricitate din Ucraina, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 13:56 Fiul deținutului rus omorât cu un baros de mercenari Wagner se declară „îngrozit”: „A fost ucis ca un animal”

Ora 13:52 Președintele Vladimir Putin a semnat un decret care permite rușilor care au dublă cetățenie să servească în forțele armate ale țării, relatează Moscow Times, citat de Sky News. Detalii aici.

Ora 13:44 Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord nu a fost niciodată mai puternică dacât în această perioadă, a afirmat, marţi, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, la conferinţa internaţională „Gândirea Militară Românească”. Detalii aici.

Ora 13:31 Statele Unite au informații potrivit cărora Rusia ar fi amânat anunțarea retragerii sale din orașul ucrainean Herson, în parte pentru a evita să ofere administrației Biden o victorie politică înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit a patru persoane familiarizate cu aceste informații, citate de CNN. Detalii aici.

Ora 13:27 Rusia trebuie să „treacă printr-o transformare politică” și „nu-și poate continua existența în forma sa actuală”, a declarat un consilier prezidențial ucrainean. Detalii aici.

Ora 13:00 Pe măsură ce forțele rusești s-au retras în sudul Ucrainei, administrația Biden a anunțat o serie de noi pachete de ajutor militar pentru Ucraina, dar din toate acestea lipsea o piesă de armament pe care armata ucraineană o căuta de mult timp: drona multifuncțională Gray Eagle, înarmată cu rachete Hellfire, relatează CNN. Potrivit a doi oficiali, SUA a analizat modificările care pot fi aduse dronei mortale. Modificări care ar face ca potențialul de a pierde oricare dintre ele – cu tehnologia lor sensibilă de la bord – să fie mai puțin periculos și, eventual, să crească probabilitatea ca Ucraina să le primească. Detalii aici.

Ora 12:58 Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a calificat marți, în marja summitului G20 din Indonezia, drept „nerealiste” condițiile ucrainene pentru începerea discuțiilor în vederea încheierii războiului dintre Rusia și Ucraina, scrie Le Monde. Detalii aici.

Ora 12:51 Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a declarat marți că atât Rusia, cât și Ucraina au torturat prizonieri de război în timpul conflictului de aproape nouă luni, citând exemple care includ utilizarea șocurilor electrice și nuditatea forțată, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 12:42 UE revizuiește principiile de interacțiune cu Moscova, într-un posibil curs spre o izolare și mai mare a Rusiei. Detalii aici.

Ora 12:38 VIDEO Comentator politic la televiziunea rusă: Afirmațiile Moscovei privind încrederea în război au fost o „poveste de adormit copii” / „Este de două ori mai neplăcut atunci când noi înșine le oferim un pretext pentru a ne ridiculiza”

Ora 12:27 Este de așteptat ca Rusia să fie de acord cu o prelungire a unui acord mediat de Organizația Națiunilor Unite (ONU) care permite exporturile de cereale și alte produse agricole din Marea Neagră, a relatat marți Bloomberg, citată de Reuters. Detalii aici.

Ora 12:15 Orașul ucrainean Melitopol ocupat de Rusia a fost zguduit de o explozie puternică marți dimineață, potrivit primarului exilat al orașului din sudul Ucrainei, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 11:56 Zelenski propune un schimb total de prizonieri cu Rusia în discursul său de la G20 / Președintele Ucrainei a prezentat planul țării sale pentru încetarea războiului. Care sunt cele 10 condiții ale Kievului

Ora 11:31 Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia a negat marți orice implicare în execuția brutală a unui membru al organizației sale acuzat de dezertare în Ucraina, după ce inițial a lăudat acest lucru, transmite Le Monde. Detalii aici.

Ora 11:05 Forțele rusești ar putea lansa acum un „atac masiv de artilerie” asupra Hersonului după ce s-au retras vineri din orașul strategic, a avertizat fostul șef al armatei britanice, generalul Lord Richard Dannatt, citat de Sky News. Detalii aici

Ora 10:34 Locuitorii din orașul Herson își încărcă telefoanele mobile în piața principală a orașului cu ajutorul unui generator, după cum arată o imagine publicată pe Twitter consilierul prezidențial al Ucrainei, Anton Gerașcenko, scrie Sky News. Detalii aici

Ora 10:05 Institutul american pentru studiul războiului (ISW), în analiza sa zilnică dedicată situației militare din Ucraina, consideră că este posibil ca trupele rusești să își transfere forțele în regiunea Donețk după ce s-au retras de pe malul drept în regiunea Herson, pentru a-și intensifica operațiunile în jurul Donețkului, Bahmut și în vestul regiunii Donețk. ISW admite că Rusia ar putea face progrese în Donbass în viitorul apropiat, dar doar limitate, potrivit BBC. Detalii aici

Ora 08:47 Premierul indian Narendra Modi a făcut apel marți dimineața, în cadrul summitului G20 de la Bali, la pace și la negocieri diplomatice pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina, transmite The Guardian. Detalii aici

Ora 08:38 Guvernul Ungariei consideră că sunt revoltătoare şi respinge ferm acuzaţiile, potrivit cărora ar folosi naraţiunea rusească în legătură cu sancţiunile UE împotriva Rusiei, a precizat luni, la Bruxelles, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, transmite MTI. Detalii aici

Ora 08:25 Jucătorul rus de tenis Andrei Rublev a profitat de prezenţa la Mastersul de la Torino pentru a-şi repeta discursul împotriva războiului din Ucraina. Detalii aici

Ora 08:14 Rusia s-ar putea confrunta cu o lipsă acută de rachete de croazieră, iar această problemă nu poate fi rezolvată atât de simplu – consideră Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene din Ucraina, transmite Korespondent, citat de Rador. Detalii aici

Ora 08:08 Rishi Sunak a declarat că Rusia trebuie „să iasă din Ucraina și să pună capăt acestui război barbar”, în timp ce s-a confruntat cu oficialii ruși la summitul G20 de la Bali, potrivit Downing Street, transmite Sky News. Detalii aici

Ora 07:20 Marea Britanie a anunţat că va cheltui 4,9 miliarde de dolari pentru cinci noi nave ale marinei militare pentru a consolida securitatea „în faţa ameninţărilor tot mai mari ale Rusiei”, anunţă The Guardian.

Ora 07:15 Zelenski solicită de asemenea organizarea unei conferințe internaționale pentru a „cimenta elementul cheie al arhitecturii de securitate postbelică” și pentru a preveni repetarea „agresiunii rusești”. De-a lungul discursului său, el a mulțumit în mod special „G19” – cu excepția Rusiei – pentru că a arătat clar că „nu există scuze pentru șantajul nuclear”.

Ora 07:00 Președintele rus Vladimir Putin nu a fost prezent în sală, la Summitul G20, dar ministrul său de externe, Serghei Lavrov, a fost prezent la reuniunea din Bali.

Ora 06:30 De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut marţi omologului său chinez, Xi Jinping, să îşi unească forţele împotriva războiului din Ucraina şi să facă apel la preşedintele Putin pentru a „reveni la masa negocierilor”, subliniind că stabilitatea mondială este, de asemenea, în interesul Chinei, informează AFP.

Ora 06:00 În discursul său adresat liderilor mondiali reuniți la Bali, Volodimir Zelenski a prezentat o serie de condiții necesare pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Vorbind virtual din Ucraina, el a spus că Rusia trebuie să reafirme integritatea teritorială a Ucrainei, să-și retragă trupele de pe teritoriul ucrainean și să plătească despăgubiri pentru daunele cauzatem transmite The Guardian.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ha ha haaaa ha haaaa 🤣

  2. Da, China sigur renunta la tot comertul cu lumea civilizata, aia care conteaza, ca sa faca much love cu cadavrul tarii lu’ putin. Vise muscale de la cocaina indoita cu praf de gandaci.