G4Media.ro

Violențele din 10 august, audieri în Senat – Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru:…

Violențele din 10 august, audieri în Senat – Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru: Eu nu am semnat un ordin, eu am aprobat un ordin emis de Jandarmerie / Am avut informări de la structura internă de informații cu o zi înainte de miting. Nu era ceva spectaculos

”Eu nu am semnat un ordin, eu am aprobat un ordin emis de Jandarmerie”,a declarat prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, referitor la ordinul de evacuarea a pieței în data de 10 august. Cliseru este audiată la această oră în Comisia de Apărare din Senat.

Cliseru le-a explicat senatorilor că a existat o confuzie în spațiul public din cauză că legea jandarmeriei și legea adunărilor publice conțin prevederi contradictorii. Legea jandarmeriei menționează că intervenția se dispune în scris de către prefect, în timp ce legea adunărilor publice prevede că prefectul aprobă intervenția la cererea Jandarmeriei.

”A fost o mică confuzie la nivelul ministerului, nimeni nu m-a întrebat dacă am emis sau nu am emis. Toată lumea s-a lămurit între timp, colegii din minister, conducerea, parchetul”, a explicat Cliseru.

”Eu nu am semnat un ordin, eu am aprobat un ordin emis de Jandarmerie. Nu au fost decât solicitări de a semna, nu mi s-a spus de ce. Nu a încercat cineva să mă convingă. Au fost anumite solicitări pe parcursul serii”, a precizat prefectul Capitalei.

 • Nu cred că am intrat intr-un joc, mi-am făcut datoria. Am fost investită de primul ministru să apăr legislația, Constituția, ordinea publică Nu am participat și nu voi participa niciodată la nici un fel de jocuri politice sau de altă natură
 • Întrebată dacă există vreo diferență între ordinul privind restabilirea ordinii publice și ordinul de intervenție în forță: Intervenția în forță se dispune pentru restabilirea ordinii publice.
 • Solicitarea de intervenție în forță a fost făcută de Laurențiu Cazan, șeful obiectivului Piața Victoriei. Nu vă pot da detalii despre conținutul ordinului pentru că nu este public. În general, în preambul, se detaliază situația pentru care se solicită intervenția
 • Întrebată care a fost implicarea sa în organizarea forțelor de ordine pentru miting: Nu prefectul organizează dispozitivele, ci alte structuri – Jandarmeria și alte structuri din MAI. Noi suntem civili, acționăm pe cale administrativă
 • M-am preocupat, ținând cont de toată emoția cu privire la intențiile protestatarilor, la dorințele dumnealor de a schimba Guvern și de a face fel de fel de lucruri. Exista o stare de îngrijorare la nivelul tuturor instituțiilor de apărare a ordinii publice. Am discutat cu jandarmeria și cu Poliția, dar nu am participat și nu am fost invitată la nicio ședință pentru organizarea pazei în Piața Victoriei
 • Legat de aceste mitinguri, autorizate sau nu, într-adevăr nu trebuie permise mitinguri neautorizate. Știți bine că de un an și jumătate sunt fel de fel de manifestații în Piața Victoriei care sunt numai anunțate, nu autorizate. Nu pe mine trebuie să mă întrebați cum s-a creat această istorie, cum a fost posibil să se desfășoare atâtea așa zise adunări fără autorizație.
 • Vă rog să actualizați legea din 1991, a fost făcută în grabă și nu mai corespunde cu cerințele din ziua de azi. O simplă notificare către primar nu poate să țină loc de aprobare a unei adunări publice, din foarte multe motive, având în vedere ce se întâmplă astăzi, cu amenițările teroriste.
 • Trebuie să aibă minime condiții civilizate pentru adunare, toalete publice instalante, ambulanțe, să știe pe unde afluiește, pe unde defluiește. Nu mai putem continua cu aceste adunări anunțate prin fax-uri, prin mail-uri și considerate că sunt legale.
 • Am avut informări de la structura internă de informații cu o zi înainte de miting. Nu era ceva spectaculos și nu erau mai multe lucruri decât puteam afla din surse deschise.
 • Senatorul Moga (PSD): Trebuia să acționați demult, trebuia să preveniți dar nu ați făcut lucrul ăsta. Întrebarea mea ar fi dacă ați luat vreo măsură sau ați făcut ceva pentru că aveți prerogative să convocați toate organele care răspund de ordinea publică. Constat că nu ați cunoscut bine legea 60, nici legea Jandarmeriei.
 • Probabil sunt niște presupuneri ale dumneavoastră cele referitoare la necunoașterea legilor. Eu am convocat organele responsabile de două ori, ne-am întâlnit, am luat toate măsurile, cunosc ambele legi foarte bine. Am făcut absolut tot ce trebuia să fac în calitate de prefect. De ce nu am fost invitată la ședințele operative de organizare să îi întrebați pe cei care vin azi în fața dumneavoastră (Carmen Dan, Jandarmerie – n. red.). Vă asigur că în calitate de prefect cunosc foarte bine legea și o aplic în litera și în spiritul ei.
 • Moga: Remarc obrăznicia dumneavoastră, vă rog să îmni spuneți ce ați propus dumneavoastră ca măsuri pentru 10 august.
 • Cliseru: Vă rog să o întrebați pe doamna ministru ce propuneri am făcut pentru că le știe foarte bine
 • Senatoarea Pauliuc: Cine minte, cine a fost coordonatorul acțiunii, doamna ministrul de interne sau altă persoană?
 • Cliseru: Jandarmeria a acționat în baza legii ei și coordonatorul acțiunii a fost domnul Laurențiu Cazan de la Jandarmerie. Nu am nici o altă informație despre alt coordonator.
 • Întrebare senator: La ce oră ați semnat? Cred că a lămurit Parchetul, nu trebuie să mă mai întrebați pe mine.

Context. Parchetul General îl acuză pe Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, că uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, la mitingul din 10 august. Pe de altă parte, procurori acuză jandarmeria că a falsificat ora la care prefectul Capitalei a aprobat intervenția, fiind consemnată în mod nereal ora 23.11. Amintim că prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a declarat că a aprobat ordinul de intervenție după miezul nopții. (Vezi detalii aici)

 

(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: George Călin)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Ba din păcate chiar joci politic în tabăra grupării infracționale psd-alde. Agresiune generală față de cetățeni și dispreț pt libera exprimare a acestora. Sunteți cu toții niște lichele care vă credeți atotputernici. Da nu-i vorba de război că ați trecut voi și prin mai grele. Averile să vă rămână.

 2. ALO, ALO…
  TOVARSUL DRAGNEA A DECIS LA PARTID CA VIOLENTELE JANDARMILOR IMPOTRIVA PROPRIILOR CETATENI AU FOST LEGALE.
  TUDORELE, DREPTI! INCHIDEREA DOSARULUI, PEDESPSIREA PROCURORILOR,SCHIMBAREA PROCURORULUI GENERAL! EXECUTAREA!

 3. Cliseru e proasta dar,nu chiar de tot ca tuta si sefii jandarmeriei.a,chiar nu vrea sa intre la puscarie pt ddy si carmen gaz.La comisie,prsedintele psdist,nu a lasato sa raspunda la intrebari cheie ceeaese va intimpla si cu ceilali.Acest psdist imbecil ,brioiu este u mare jeg.

 4. Bai e de toata fala Clistir asta !
  Ii dublu ingroapa pe Carmela si pe jandarii ei !

  O data pt ca prin declaratiile sale publice (repetate in fata procurorilor militari) l-a facut pe unul din conducerea jandarmeriei suspect de fals si pe ceilalti suspecti, fie de abuz in serviciu, fie de instigare sau participatie improprie la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu
  si
  a doua oara pt ca, pe de o parte il contazice cu probe pe Dragnea, in ceea ce priveste asa-zisul pericol de lovitura de stat iar pe de alta parte pt ca ii contrazice (cu aceleasi probe) pe sefii jandarmeriei si pe ministreasa de la Interne in legatura cu necesitatea inarmarii fara precedent a jandarmilor si a interventiei lor ulterioare dupa amiezii de 10 august, in forta si in mod cu totul si cu totul disproportionat fata de pericolul real.

  PS. Si daca te uiti la ea, n-ai da doi bani : pare adormita, ametita, fraiera, victima sigura !
  Si cand colo, ce face instinctul de conservare din om, dublat si de convingerea ca nu esti vinovat si, este adevarat si foarte important si de pastrarea unor dovezi ale neamestecului in porcariile puse la cale de altii !! 😉

 5. Speranta prefecturii îi baga la apă pe jandarmi ca sa-și salveze pielea. Dar se vede ca tot neam de mârțoagă psd-alde a rămas!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.