G4Media.ro

Secretarul de stat Mihai Chirică, acuzat că a exercitat presiuni asupra prefectului…

Secretarul de stat Mihai Chirică, acuzat că a exercitat presiuni asupra prefectului Speranța Cliseru pentru a aproba ordinul de intervenție în forța/ Jandarmeria, acuzată că a falsificat ora

Parchetul General îl acuză pe Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, că uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, la mitingul din 10 august. Pe de altă parte, procurori acuză jandarmeria că a falsificat ora la care prefectul Capitalei a aprobat intervenția, fiind consemnată în mod nereal ora 23.11. Amintim că prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a declarat că a aprobat ordinul de intervenție după miezul nopții.

Redăm pasajele relevante din comunicatul Parchetului General

”În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă. (…)

Comisarul șef de poliție Chirică Mihai Dan, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.”

Comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

Un număr de 770 de plângeri penale au fost înregistrate până luni la Secţia parchetelor militare din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protestul din 10 august.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, joi, că sunt încă documente care trebuie declasificate în dosarul referitor la modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului.

“Mereu sunt documente care sunt solicitate pentru a se clarifica toate lucrurile, (…) Avem încă documente care trebuie declasificate”, a precizat Lazăr. El spune că acest lucru îngreunează ancheta. “Evident că este mai dificil, dar eu zic că până la urmă ele vor fi declasificate”.

Pe data de 25 august, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a reacționat  la anunțul ministrului Tudorel Toader că va declanța procedura de evaluare a sa, acuzând ”o acțiune de destabilizare a Ministerului Public” și precizând că tema protocoalelor, invocată drept pretext pentru revocarea sa, este una falsă.

(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: George Călin)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Ce fata de cocalar are slugoiul lui Carmencita si Dracnea !

  2. cata gusa are bivolu asta …se cam infrupta gealatu’ din banul public

  3. sho pe el Lazar , baga-l la bulau impreuna cu dragnea, si da-le si putina vazelina…or sa aibe nevoie baietasii…he he

  4. Coana Dan a spus ca avertizarea in piata a fost facuta din ora in ora, incepand cu ora 20 !! Practic aprobarea trebuia sa vina anterior primului avertisment de la ora 20 ! Iar decizia de evacuare in forta trebuia sa fie luata ca urmare a unor evenimente deosebit de violente care nu puteau fi stapanite !! Cum acele evenimente nu apareau , au creeat chiar jandarmii cateva ! Aici e cheia , in jurul orei 23. Evident ca acele avertizari privind degajarea in forta a pietei, daca au fost facute, nu au ajuns la protestatari ! Evident ca nu plecam , dar macar intelegeam ce se intampla cand au declansat atacul, economiseam baterie pentru a filma violentele …..In noaptea aia am simtit la propriu cum acest stat poate fi nu numai abuziv, nedrept cu cetatenii ci si criminal !!!!!

  5. E lucru naibii cu presiunile astea , toti se plang ca simt presiune cand sunt la ananghie .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.