G4Media.ro

LIVE VIDEO Peste 5.200 de morți și peste 25.000 de răniți după…

Sursa foto: ILYAS AKENGIN / AFP

LIVE VIDEO Peste 5.200 de morți și peste 25.000 de răniți după cutremurul din Turcia, cel mai mare din ultimul secol/ Vremea rea împiedică salvatorii să ajungă cu elicopterele/ Peste 100 de replici cu magnitudinea peste 4

Peste 5.200 de persoane au murit în Turcia și în Siria și peste 25.000 au fost rănite, după unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în ultimii peste 100 de ani, cu o magnitudine de 7,8 pe scara Richter.

Ora 21:00 Cele două cutremure puternice care au zguduit luni sudul Turciei şi nordul Siriei vecine s-au produs într-o regiune ce găzduieşte milioane de refugiaţi care se aflau deja într-o situaţie dificilă, relatează marţi Agerpres. „Nu ştim numărul exact de refugiaţi afectaţi şi este posibil să nu ştim mai devreme de câteva zile, însă suntem îngrijoraţi că numărul ar putea fi mare, având în vedere că epicentrul cutremurului a fost aproape de zonele cu o mare densitate de refugiaţi”, a declarat marţi Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR).

Ora 20:30 Cel puţin 4.544 de persoane au murit şi 26.721 au fost rănite în 10 provincii din Turcia, după ce două cutremure puternice au zguduit luni partea de sud a ţării, conform bilanţului actualizat în cursul zilei de marţi de Autoritatea de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din această ţară (AFAD), relatează AFP.

Ora 20:00 Cel puţin 1.823 de persoane au murit şi aproape 4.000 au fost rănite în Siria, în urma cutremurelor produse luni în Turcia vecină, au anunţat marţi autorităţile şi salvatorii, într-un bilanţ actualizat – relatează AFP.

Ora 16:45 Trei cetățeni britanici sunt dați dispăruți în urma cutremurului cu magnitudinea 7,8 care a lovit luni Turcia și Siria, a anunțat ministrul britanic de externe James Cleverly, potrivit CNN.

Ora 16:43 Cel puțin 5.261 de persoane din Turcia și Siria au fost ucise în urma cutremurului care a lovit luni regiunea, relatează CNN.

Numărul persoanelor ucise în Siria este de peste 1.712. Căștile Albe din Siria – cunoscute și sub numele de Apărarea Civilă siriană – au declarat marți că peste 900 de persoane au fost ucise în zonele controlate de opoziție. În zonele controlate de guvern, bilanțul victimelor este de 812 morți, potrivit agenției de presă de stat SANA.

În Turcia, bilanțul victimelor este de 3.549 de morți, potrivit declarațiilor făcute marți de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Peste 25.000 de persoane au fost rănite, potrivit cifrelor guvernului turc, ale Căștilor Albe și ale presei de stat siriene.

Ora 16:30 Semiluna Roşie siriană a cerut marţi Uniunii Europene să ridice sancţiunile împotriva Damascului în urma cutremurelor devastatoare care au ucis peste 1.600 de persoane în Siria. Detalii aici

Ora 15:17 Grupul „Căștile Albe”, cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană și care operează în teritoriile controlate de rebeli în Siria, a declarat că sute de familii sunt încă blocate în urma cutremurului din nord-vestul țării, scrie CNN. Grupul a precizat într-un tweet că bilanțul morților și răniților „se așteaptă să crească semnificativ, deoarece sute de familii se află încă sub dărâmături”. Peste 210 clădiri s-au prăbușit în totalitate în nord-vestul Siriei, au adăugat Căștile Albe. Membrii comunității internaționale s-au intensificat pentru a coordona eforturile de ajutorare a Turciei și Siriei după puternicul cutremur.

Ora 15:10 Mii de locuințe au fost distruse în zonele afectate de cutremurul care a lovit Turcia și Siria, a declarat marți purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva, transmite CNN.

Ora 14:57 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat stare de urgență în 10 provincii pentru trei luni, în timp ce țara se confruntă cu un cutremur puternic produs luni, care a provocat moartea a peste 5.000 de persoane în Turcia și Siria, scrie CNN.

„Declarăm cele 10 provincii în care a avut loc cutremurul ca zone calamitate. Am decis să declarăm starea de urgență în baza autorității care ne este dată de articolul 119 din Constituție, pentru a ne asigura că activitățile de căutare și salvare și studiile ulterioare pot fi efectuate rapid”, a declarat Erdogan în timpul unui discurs televizat marți.

„Cu această decizie, vom finaliza rapid procesele prezidențiale și parlamentare”.

Ora 14:22 Condițiile meteorologice severe îngreunează eforturile de salvare a celor prinși sub dărâmături în Turcia și Siria și pun în pericol miile de persoane ale căror case au fost avariate de cutremurul de luni, transmite CNN.

„Mii de case au fost distruse, strămutând familii și expunându-le la intemperii într-o perioadă a anului în care temperaturile scad în mod regulat sub zero grade, iar zăpada și ploaia înghețată sunt frecvente”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, în cadrul unei conferințe de presă organizate marți la Geneva.

„Familiile strămutate în nord-vestul Siriei și familiile de refugiați sirieni care trăiesc în Turcia în așezări informale sunt printre cele mai vulnerabile, în condițiile în care temperaturile nocturne continuă să scadă sub zero grade Celsius (32 de grade Fahrenheit)”, a spus el.

Ora 14:00 Pentru multe dintre victimele siriene ale cutremurului devastator care a lovit luni Turcia și Siria, aceasta este doar cea mai recentă dintr-o serie de tragedii care durează de zece ani. În Siria, cele mai multe victime au fost în nord-vestul țării, predominant în orașele Alep, Hama, Latakia și Tartus, potrivit agenției de presă de stat SANA. Această regiune se străduia deja să reconstruiască infrastructura vitală puternic afectată de bombardamentele aeriene continue din timpul războiului civil din țară, care, potrivit estimărilor Națiunilor Unite, a făcut 300.000 de victime din 2011 încoace. Este o „criză în criză”, a declarat luni El-Mostafa Benlamlih, coordonator rezident și umanitar al ONU în Siria, pentru Christina Macfarlane de la CNN. Infrastructura a fost paralizată de situație, de război și așa mai departe”, a spus el.

Ora 13:20 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că aproape 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de puternicul cutremur care a lovit luni dimineață sudul Turciei și care s-a soldat cu peste 5.000 de morți și alte mii de răniți: „Hărțile de prezentare generală a evenimentului arată că potențial 23 de milioane de persoane sunt expuse, inclusiv aproximativ 5 milioane de populații vulnerabile, inclusiv peste 350.000 de persoane în vârstă, 1,4 milioane de copii”, a declarat Adelheid Marschang, ofițerul superior pentru situații de urgență al OMS, în cadrul reuniunii consiliului executiv al agenției de sănătate a ONU de la Geneva. Șeful OMS și-a exprimat îngrijorarea față de această situație, numind-o o „cursă contra cronometru”, transmite CNN.

Ora 13:10 Șeful Semilunii Roșii Arabe Siriene (SARC) a declarat că organizația este pregătită să trimită „imediat” convoaie de ajutoare în zonele controlate de rebeli, inclusiv în Idlib, prin intermediul Națiunilor Unite, în timp ce liderii internaționali se luptă să trimită ajutoare în zonele afectate de cutremur din nord-vestul Siriei, pe fondul conflictului continuu și al crizei politice. SARC se descrie ca fiind o organizație independentă. Grupul operează în principal în teritoriile controlate de guvern și are sediul în capitala Damasc, transmite CNN:

 • „Suntem pregătiți să trimitem un convoi de ajutoare prin linia de demarcație în Idlib dacă ne vor deschide drumurile”, a declarat președintele SARC, Khaled Hboubati, în cadrul unei conferințe de presă.

Ora 12:52 Educația a fost suspendată, marți după-amiază, în toată Turcia, până pe 13 februarie, în urma devastatorului cutremur cu magnitudinea 7,8 pe scara Richter, al cărui bilanț se ridică până acum la mii de morți și zeci de mii de răniți. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației Naționale, Mahmut Ozer, în urma unei deplasări într-una din zonele afectate de cutremur, potrivit unui comunicat de presă, transmite Edupedu.

Ora 12:48 Peste 13 milioane de persoane din Turcia au fost afectate de puternicele cutremure de pământ cu magnitudinea 7,8, respectiv 7,7, care au lovit luni regiunea de frontieră turco-siriană, potrivit estimărilor Guvernului de la Ankara, informează DPA, preluată de Agerpres.

Ora 12:42 Cel puțin 5.034 de morți au fost confirmați în Turcia și Siria. Bilanțul victimelor din Turcia a crescut la cel puțin 3.432 de morți, a anunțat marți Centrul de coordonare a dezastrelor din Turcia (AKOM). Decesele au fost raportate în provinciile Kahramanmaraș, Gaziantep, Șanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis și Malatya, a precizat AKOM. Cel puțin 21.103 persoane au fost raportate ca fiind rănite, a adăugat AKOM. Aproape 26.000 de membri ai personalului de căutare și salvare au fost implicați în operațiuni, împreună cu 360 de vehicule și 3.361 de echipamente, inclusiv peste 600 de macarale, a precizat acesta. În plus, 2.769 de persoane din 65 de țări au fost trimise în zona dezastrului, potrivit AKOM, conform CNN. 

Ora 12:41 O nouă replică cu magnitudinea 5 pe scara Richter a avut loc în Turcia. 

Ora 12:20 Două grupuri umanitare israeliene au închiriat marți un zbor spre Gaziantep pentru a aduce personal și echipamente pentru victimele cutremurului din Turcia. United Hatzalah, un serviciu medical de urgență voluntar israelian, a închiriat zborul cu El Al Airlines, alături de grupul de ajutor IsraAid, a declarat purtătorul de cuvânt al United Hatzalah, Raphael Poch, transmite CNN.

Ora 12:00 China a declarat că va face tot posibilul pentru a oferi asistență Turciei și Siriei după ce un cutremur devastator a lovit luni regiunea, provocând moartea a peste 5.000 de persoane și rănirea a peste 24.000 de persoane în ambele țări, scrie CNN.

Primul lot de ajutor pentru Turcia va fi de 40 de milioane de yuani chinezi (5,9 milioane de dolari), trimițând în același timp echipe de salvare și medicale, precum și provizii de urgență, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe (MAE), Mao Ning.

Beijingul se coordonează cu Siria pentru livrările de urgență și accelerează implementarea proiectelor de ajutor alimentar în curs de desfășurare, a adăugat Mao.

Ora 11:39 Seismul de luni din Turcia şi Siria sporeşte provocarea pentru organizaţiile umanitare şi ţările occidentale pentru a veni în ajutorul populaţiei siriene, în special din zona Idleb controlată de rebeli, în nord-vestul ţării, relatează AFP.

Ora 11:36 De ce este Turcia atât de vulnerabilă geologic și au loc cutremure în mod frecvent. 

Ora 11:26 Bilanțul victimelor cutremurului puternic care a lovit Turcia și Siria a depășit marți 5.000 de morți, potrivit datelor oficiale, iar echipele de salvare continuă să caute supraviețuitori prinși în capcană, transmite agenția AFP. Cel puțin 3.419 persoane au murit în Turcia și 1.602 în părțile controlate de guvern și de rebeli din Siria, ridicând totalul la cel puțin 5.021, au declarat oficiali și surse medicale.

Ora 10:54 Christian Atsu, fotbalistul ghanez al clubului turc Hatayaspor, a fost găsit în viață după cutremurele devastatoare din Turcia și Siria. „El (Christian Atsu) a fost scos din dărâmături, dar are câteva răni. Din păcate, directorul nostru tehnic Taner Savut se află încă sub dărâmături”, a declarat un purtător de cuvânt al clubului turc, scrie cotidianul Voetbal International, citat de Le Figaro. Detalii aici

Ora 10:26 Prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif se va deplasa miercuri la Ankara pentru a-și oferi sprijinul în urma cutremurului devastator, transmite CNN.

Într-o declarație făcută marți, ministrul informațiilor, Marriyum Aurangzeb, a declarat că Sharif va „exprima condoleanțe și solidaritate cu președintele [Recep Tayyip] Erdogan și cu poporul turc pentru pierderea de vieți prețioase și distrugerile cauzate de cutremurul mortal de ieri”.

Pakistanul a trimis, de asemenea, două echipe de căutare și salvare în Turcia.

Ora 10:06 Cel puțin 4.940 de morți au fost confirmați în Turcia și Siria, până la acest moment, potrivit CNN.

Ora 9:35 O nouă replică cu magnitudinea de 5,7 a avut loc, marți dimineață, în estul Turciei, potrivit Centrului Seismologic Euro‑Mediteranean. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 46 km, la o distanță de 34 km ESE de Malatya și 13 km de Sincik.

Ora 9:28 Cel puțin 4.890 de morți au fost confirmați în Turcia și Siria, transmite CNN.

Bilanțul victimelor din Turcia a crescut la cel puțin 3.381 de morți, marți, în jurul orei locale 9:45, a declarat Orhan Tatar, un oficial din cadrul agenției de gestionare a dezastrelor din această țară, în cadrul unei ședințe televizate.

De asemenea, au fost raportate cel puțin 20.426 de persoane rănite, potrivit lui Tatar.

Până în prezent, 11.000 de clădiri au fost raportate ca fiind avariate în Turcia, a precizat el. Aproape 25.000 de salvatori lucrează la locurile afectate, a adăugat el.

Salvatorii folosesc cel puțin 10 nave și 54 de avioane pentru a transporta răniții și a ajuta la operațiunile de căutare, a spus el.

În Siria, bilanțul victimelor a crescut la 1.509 morți în zonele controlate de guvern și de opoziție, au declarat oficialii.

De asemenea, cel puțin 3.548 de persoane au fost rănite în Siria, potrivit oficialilor.

Ora 8:50 Bilanțul victimelor din Turcia a crescut la 3.381 de morți, potrivit agenției de presă Anadolu, care citează Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență. Cu numărul de victime din Siria, a căror cifră cea mai recentă este de 1.444, se ajunge la un total de 4.825 de victime, transmite The Guardian.

Ora 8:19 Peste 7.800 de persoane au fost salvate în 10 provincii din Turcia, potrivit lui Orhan Tatar, un oficial din cadrul autorității de gestionare a dezastrelor din Turcia, transmite The Guardian.

Ora 8:17 Salvatorii români au ajuns în Turcia și construiesc baza de operații în apropiere de Antakia.

Ora 7:46 Vremea şi amploarea dezastrului creează dificultăţi pentru echipele de ajutorare, potrivit ministrului turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, care a vorbit în timpul unei conferinţe de presă transmise în direct la CNN Turk, luni seara de la Centrul de coordonare a situaţiilor de urgenţă din Hatay. El arată că elicopterele nu au putut decola astăzi din cauza condiţiilor meteorologice, transmite News.ro.

Ora 7:43 Cel puțin 100 de replici cu magnitudinea 4 sau mai mare au avut loc de la cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni dimineață sudul Turciei, potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite, transmite CNN.

Ora 7:39 Drumul dintre Gaziantep și Adana este distrus în urma cutremurului, conform imaginilor postate pe Twitter.

Ora 7:35 Reprezentantul principal pentru situaţii de urgenţă în Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Catherine Smallwood, spune că numărul morţilor în urma seismului de luni din Turcia ar putea creşte la peste 20.000, relatează The Guardian. (detalii aici)

Ora 7:30 Noapte de coșmar în Turcia, unde temperaturile au scăzut aproape de îngheț / Familii rămase fără locuințe în urma cutremurului s-au adunat în jurul focului și s-au înfășurat în pături

7:00 Cel puţin 4.372 de morţi au fost confirmaţi luni dimineaţă, transmite CNN, care îl citează pe Yunus Sezer, şeful serviciilor pentru dezastre din Turcia, conform News.ro.

Bilanţul Turciei a crescut la 2.921 de persoane începând de marţi dimineaţă, potrivit lui Yunus Sezer, şeful serviciilor pentru dezastre din Turcia.

În total, au fost raportaţi 15.834 de răniţi, a declarat Sezer într-o conferinţă de presă la Ankara.

Sezer a declarat că va oferi o actualizare mai cuprinzătoare la ora locală 6 a.m. (10 p.m. ET).

În Siria, 1.451 de morţi şi 3.531 de răniţi au fost raportate de oficiali.

Cel puţin 5.606 clădiri s-au prăbuşit în Turcia în timpul şi după cutremur, potrivit Agenţiei de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din Turcia. Există rapoarte despre distrugeri similare în nordul Siriei.

Coordonatorul umanitar al ONU în Siria, El-Mostafa Benlamlih, a declarat pentru CNN că multe clădiri s-au prăbuşit – şi altele ar putea cădea în continuare.

Ora 06:50 Mărturii din Siria. Lava Zada, un medic din Alep care lucrează pentru un ONG italian, și spune că întreaga zonă siriană de la granița cu Turcia se confruntă cu mai multe crize umanitare.

„Ne luptam deja cu o epidemie gravă de rujeolă și tocmai am trecut de vârful holerei, din cauza apei contaminate. Ca să nu mai vorbim de criza alimentară. Văd că ziarele internaționale scriu mult despre ceea ce se întâmplă în Turcia, pe bună dreptate, dar este important să nu uităm de noi”. Mai multe detalii despre situația din Siria, puteți citi aici.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Nimeni nu merită o asemenea catastrofă.
  R.I.P victimelor.
  😔

  • Voi fi extrem de atent atunci când voi cumpăra un apartament în București și alte orașe, să fie rezistente la cutremure.

  • @bravo – Io zic sa iesi din negura Evului Mediu si sa revii in zilele noastre. Asa cum zice Levente, e o catastrofa nefericita si atat.

  • Pentru Ra: cauta The SHARE European Earthquake Catalogue (SHEEC) 1000-1899, exista si o lista separata pana in 2006. Siteul e emidius. eu. Ca sa te ajute sa iei decizia buna.

 2. De ce să cumpăr apartament în bloc direct de la dezvoltatorul imobiliar? Mai bine să cumpăr casă lângă oraș să trăiesc după cutremur.

 3. Nu se poate importa un asemenea cutremur pentru palatul Parlamentului ?

 4. era bine sa fi fost cutremurul in unitatile militare ale orcilor

 5. Am muncit ceva la comentariul ala…

 6. Alt titlu
  Alte greseli gramaticale

  Cu magnitudinea DE peste 4 grade