G4Media.ro

Medici sirieni din Alep: „Războiul și natura sunt împotriva noastră. Mă gândesc…

sursa foto: Captura Twitter

Medici sirieni din Alep: „Războiul și natura sunt împotriva noastră. Mă gândesc la un tată care și-a pierdut toți cei trei copii și la colegul meu care și-a pierdut familia” / ”Ne luptam deja cu o epidemie gravă de rujeolă și tocmai am trecut de vârful holerei”

Dirar Al-Hammadi lucrează la spitalul public Al-Razi din Alep, Siria, și a vorbit cu jurnaliștii italieni de la Corriere della Sera despre tragedia adusă de valurile seismice din această țară.

„Am în urechi sunetul sirenelor. Este o dramă pe care nu ne-o doream. Țara noastră este deja distrusă de 12 ani de război’

”Zgomotul este asurzitor. Auzim copii plângând, sirene de ambulanță. Suntem la telefon cu Dirar Al-Hammadi, un medic de 26 de ani care lucrează la spitalul public Al-Razi din Alep. De la ora 2.17 a.m. din această noapte, el se află în camera de urgențe, pansând, cusând și tratând victimele cutremurului cu magnitudinea de 7,9 care a lovit sudul Turciei și nordul Siriei, provocând moartea a peste 1900 de persoane și rănirea a mii de oameni”, relatează Corriere.

„Tocmai am vizitat o fetiță de 3 ani. Sunt atât de mulți oameni cu răni grave și zeci de morți. Am în urechi sunetul sirenelor. Este o dramă care nu a fost dorită. Țara noastră este deja distrusă de 12 ani de război, acum și natura. Casele, clădirile nu se opresc din cădere”. Se vorbește despre 800 de răniți și 150 de morți, dar acestea sunt cifre aproximative.

Alep este unul dintre orașele siriene cele mai afectate de cutremur. Multe clădiri, drumuri și infrastructura fuseseră deja grav avariate de bombardamente. Există o lipsă de ajutor, o lipsă de personal medical. Personalul local al unui ONG italian care lucrează în zonă, ne vorbește și despre Jindires, în districtul Afrin: „Totul se prăbușește în bucăți, atât de mulți sunt încă sub dărâmături”.

Lava Zada, un medic din Alep care lucrează pentru un ONG italian, și spune că întreaga zonă siriană de la granița cu Turcia se confruntă cu mai multe crize umanitare.

„Ne luptam deja cu o epidemie gravă de rujeolă și tocmai am trecut de vârful holerei, din cauza apei contaminate. Ca să nu mai vorbim de criza alimentară. Văd că ziarele internaționale scriu mult despre ceea ce se întâmplă în Turcia, pe bună dreptate, dar este important să nu uităm de noi”.

Pe lângă cei strămutați din cauza războiului, există acum și cei strămutați din cauza cutremurului.

„Familia mea, la fel ca alte mii de persoane, este pe străzi din această seară. Este foarte frig și habar nu au cum să se adăpostească. Mama spune că străzile sunt atât de aglomerate încât nu se poate trece. Casa noastră nu s-a prăbușit, dar nici nu este în siguranță”, continuă Zada.

Dr. Al-Hammadi spune că este șocat de durerea care îl înconjoară.

„Văd tragedii de neconceput. Nu pot să nu mă gândesc la un tată pe care l-am tratat și căruia i-au murit cei trei copii. Și la colegul meu, care și-a pierdut familia”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii din Siria, 570 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 1.403 au fost rănite în regiunile aflate sub control guvernamental în provinciile Alep, Latakia, Hama şi Tartous.

În zonele aflate sub controlul grupărilor rebele din nord-vest, cel puţin 430 de persoane au murit şi peste 1.050 au fost rănite, potrivit echipelor de salvare.

Bilanţul comun al morţilor a crescut la peste 2.600 după cele mai puternice cutremure care au lovit Turcia şi Siria în aproape un secol, notează AFP.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Un singur comentariu despre divinitate si cum aceasta „pedepseste” „paganii” este necesar sa ne faca mai rai decat diavolu’

  2. Activitatea din soare influențează planeta noastră, sunt forțe cosmice, citește mai jos de ce:
    https://revelacionesmarianas.com/en/Solar%20Activity.html
    Sincere condoleanțe sufletelor suferinde.