G4Media.ro

Dăncilă: Am început să fiu eu/ Nu mai trebuie să avem președintele…

Dăncilă: Am început să fiu eu/ Nu mai trebuie să avem președintele care să hotărască tot/ Mi-am dat seama că nu aș vrea ca de numele meu să fie legată declanșarea articolului 7

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni seara, la TVR că PSD nu mai trebuie să aibă un președinte care să hotărască tot și că fostul lider, Liviu Dragnea, a avut partea lui de vină, că s-a îndepărtat de forurile statutare și că deciziile trebuiau luate într-un cadru mai mare, nu restrâns. ”Nu mai trebuie să avem președintele care să hotărască tot”, a mai spus Dăncilă. Premierul susține că discuția despre amistie și grațiere a creat vulnerabilități pentru partid. ”Când am auzit că se declanșează articolul 7 pentru România mi-am dat seama că nu aș vrea ca de numele meu să fie legată declanșarea articolului 7. Nu voiam ca țara mea să fie pusă în această situație”, a expliat premierul la TVR.

 • (despre schimbarea de atitudine din ultima vreme) Am început să fiu eu, am mers după anumite deja desenate, după anumite mesaje pe care trebuia să le scot în spațiul public. A fost și teama de a nu-i dezamăgi pe cei care au crezut în mine. Au fost mai multe elemente care au făcut să fiu mai reținută. Acum mi-am dat seama că PSD a fost într-un moment critic și tote schimbările țin de modul în care voi acționa de-acum încolo ca președinte interimar, cum voi reacționa cu colegii și cum voi schimba modul de lucru în partid.
 • Erau anumite direcții pe care trebuia să le urmez. Dacă nu te identifici cu ceea ce spui, parcă nu ai credibilitate. Așa trebuia să fiu și a trebuit să merg pe drumul acela. Ce a fost, a fost… Poate a fost și vina mea că am acceptat anumite lucruri. Trebuie să îmi asum și eu partea mea de vină. Important e că acum sunt foarte hotărâtă să mă implic mult mai mult.
 • (dacă atitudinea premierului s-a schimbat după ce a renunțat la apropiații lui Liviu Dragnea) Au fost mai mulți factori care au contribuit la reținerea mea. Nu aș vrea să mă raportez la trecut. Din trecut trebuie să învățăm să nu mai repetăm greșelile.
 • Nu am putut să îmi construiesc propria echipă, am regretat că nu am luat atitudine atunci când ar fi trebuit să o fac. Am regretat că nu am spus lucrurile pe care voiam să le spun când a trebuit, că nu am separat activitatea Guvernului de viața de partid. Trebuia să trag mai multe semnale de alarmă.
 • (despre venirea la Guvern după 2 premieri PSD maziliți, dacă s-a gândit că ar putea avea soarta lui Grindeanu și Tudose) Nu m-am gândit. A nu face din orice lucru un scandal am crezut că va fi o cooperare foarte bună pentru că toți voiam ca Guvernarea să meargă bine, pentru că acest lucru urca partidul. Am crezut că o să am foarte multă susținere, că voi avea un dialog foarte bun. Și de multe ori nu a fost așa. De multe ori m-am izolat, am ajuns să discut în afara Guvernului. Dar nu vreau să dau vina pe nimeni altcineva. Dacă semnalam lucrurile care nu mergeau bine, poate se rezolvau. Fiecare are propria viziune, eu am venit cu alte speranțe și cu alt mod de a acționa.
 • Am crezut că și aici negocierea va fi ca la Bruxelles, că pot să discut cu partidele de opoziție, că pot prelua din ideile partidelor din opoziție dacă sunt idei bune. Din primele zile s-a căutat să fii catalogat în anumit fel, să fii jignit.
 • (dacă a uimit-o valul de jigniri) Da, nu mă așteptam. Am văzut atâta venin în jur și atâta jigniri încât mă gândeam că și dacă fac un lucru bun, și dacă fac un lucru rău, o să fiu criticată.
 • (cum a rezistat jignirilor) Sunt un om puternic. Mi-am dat seama că toată această atitudine a unora sau a unor partide este o atitudine care vrea să mă facă să renunț, să mă intitmideze și obiectivul nu era Viorica Dăncilă, ci să nu continui programul de guvernare și să vulnerabilizez partidul. Este cel mai mare partid de stânga și pentru mine era important să nu îi dezamăgesc pe cei care ne-au votat și pe colegi. Pericolul era dezamăgirea celor din jurul meu și că aș putea să iau decizii care să fie împotriva oamenilor.
 • (dacă a avut un moment în care familia i-a cerut să vină acasă, să renunțe sau dacă a avut căderi emoționale) Nu am avut căderi, a fost o singură dată în care am spus că dacă nu există încredere în omul Viorica Dăncilă, din partea colegilor de partid, atunci nu are rost să merg mai departe.
 • Au fost mai multe greșeli, vom verifica și vom face analize să vedem unde am greșit. Poate și Liviu Dragnea a avut vina lui. Poate ne-am îndepărtat de electoratul din 2016, poate măsurile din programul de guvernare trebuia pliat pe ce își doresc românii. Rezultatul de la alegeri a fost foarte prost.
 • (ce a simțit după votul din 26 mai) Dincolo de faptul că am vorbit foarte mult de Justiție, că poate și Liviu Dragnea a avut și partea lui de vină, că s-a îndepărtat de forurile statutare, că deciziile trebuia să le luăm într-un cadru mai mare, nu restrâns. Eu cred că ne-am îndepărtat de cetățeni, trebuia să mergem mai mult în mijlocul cetățenilor. Poate și faptul că nu am spus ceea ce ni se părea incorect și asta trebuie să își asume toți liderii CEx. Apoi, faptul că am dat Ordonanța 114 fără dezbatere.
 • Le-am spus tuturor liderilor din guvern: în momentul în care veniți cu un act normativ, ridicați-l pe site înainte, să fie dezbătut.
 • (dacă simțea că poate fi sacrificată când a refuzat să meargă în Parlament cu restructrurarea Guvernului) Nu funcția mea era importantă. Nu știu dacă s-a jucat o situație la limită, dar am simțit că nu trebuie să facem asta. Să zicem că trecea restructurarea. Nu aveam reglementat foarte clar ce se întâmplă dacă președintele României refuza acest lucru. Aveam o criză la nivel guvernamental. (părea că sunteți în coliziune cu Liviu Dragnea) Am justificiat de ce nu vreau restructrurarea. Eu cred că atunci când un lucru nu este bun trebuie să demonstrezi de ce nu susții acest lucru și să mergi până la capăt. (a fost punctul cel mai de jos în relația cu Liviu Dragnea?) Au fost și altele.
 • (noaptea alegerilor, când și-a dat seama că PSD a pierdut alegerile) În momentul în care am văzut prezența foarte mare la vot. În teritoriu, în campanie, am simțit că oamenii aveau multe lucruri de reproșat. Când s-au anunțat rezultatele am simțit că trebuie să merg la partid, să ne asumăm acest lucru, să mergem înainte indiferent de ce se întâmplă. Am sunat mai mulți miniștri și i-am rugat să vină la partid. Am fost curioși și să vedem ce vrea să anunțe Liviu Dragnea, eu nu știam ce vrea să anunțe. Am mers la partid, am văzut rezultatul, pentru noi a fost năucitor. Ne-am dat seama că e mai rău decât ne așteptam. Ne așteptam la un scor mic, dar nu la 22-23%
 • (s-a pus problema ieșirii de la guvernare în noaptea alegerilor?) Nu. Mai mult, Liviu Dragnea a zis ”să nu cumva să ieșiți de la guvernare, aveți obligația față de oameni să duceți la îndeplinire programul de guvernare”.
 • (despre condamnarea lui Liviu Dragnea) Eram la guvern împreună cu miniștri, discutam de ieșirea sau rămânerea la guvernare. Am primit vestea ca o a doua lovitură. Mi-am dat seama că e cea mai dificilă perioadă pe care a avut-o PSD. Cu colegii miniștri am dat telefon și am convocat imediat CEx pentru că era un moment în care era necesară implicarea și să adun toți liderii astfel încât să nu se scindeze PSD.
 • (a mai vorbit cu Dragnea în ziua condamnării) Nu. Ultima discuție a fost seara, la partid, după alegeri. (despre ce a zis Codrin Ștefănescu, că Liviu Dragnea e deținut politic) Domnul Codrin Ștefănescu să își asume ce a zis.
 • Am fost la mitingul de la Iași. Oamenii chiar urau. Am văzut că oamenii aceia urau foarte mult și orice i-am fi spus… Le spuneam colegilor din Guvern că pe mine mă cutremură atâta ură și modul în care se raportează la liderul partidului și că se va răsfrânge asupra PSD.
 • (cum arată PSD după Liviu Dragnea) În PSD trebuie să se regăsească fiecare, nu trebuie să împărțim PSD în partea baronilor și ceilalți, între Sud și Nord. Dacă nu se înțelege acest lucru vom avea de pierdut toți. În momente dificile PSD a fost foarte unit și am văzut același lucru și acum, toți colegii sunt motivați să mergem mai departe. După Congres vom merge foarte uniți în spatele candidatului nostru la prezidențiale.
 • (dacă șeful de partid trebuie să fie și premier) Nu este o regulă. Lucrurile trebuie să meargă tot bine, eu am o altă abordare. Atât președintele de partid, cât și premierul trebuie să ia hotărârile împreună. Nu mai trebuie să avem președintele care să hotărască tot. 
 •  (de ce a ajuns PSD să depindă de Liviu Dragnea) Și aceste foruri nu se întruneau atât de des pe cât trebuia. De aceea am stabilit să ne întâlnim săptămânal.
 • (a fost democrație vreodată în PSD?) Președintele partidului este de obicei un om care este ascultat, dar eu cred că fiecare trebuie să își spună opinia. În ultimul CEx am stat 3 ore și am ascultat opinia fiecărui coleg, poate din mai multe idei iese un proiect foarte bun. Oamenii vor să vorbească. Vreau să schimb acest mod de abordare. Poți să conduci cu o mână forte, dar și să îi asculți pe toți. Nu ești un om slab dacă îi asculți pe toți.
 • (despre alegerea zilei de 29 iunie pentru Congres, de ce s-au opus Firea, Ciolacu și Stănescu) Cred că fiecare și-a apărat punctul de vedere. Nu cred că sunt dușmanii partidului dacă s-au opus. Așa este în democrație, nu trebuie să avem toți aceeași opinie, e bine că fiecare își argumentează punctul de vedere.
 • (de ce a urgentat Congresul) Am să fiu foarte sinceră. Pentru că pentru noi prezidențialele reprezintă un obiectiv foarte important. Sunt mai mulți cei care vor să preia președinția partidului și să facă parte din conducere. Îmi era teamă că nu toți vom fi determinați să luptăm pentru alegeri. Așa că am zis că e mai bine să avem un Congres în care să alegem o conducere care să își asume alegerile, să dăm legitimitate conducerii partidului.
 • (poate PSD să câștige alegerile?) Da, cred acest lucru. Cred că candidatul nostru are o șansă în plus: că suntem la guvernare și că putem să ne punem în practică măsurile, că are în spate un partid bine organizat, puternic, chiar dacă am pierdut o bătălie, dar nu războiul. Și candidatul PSD va ști să adune toate organizațiile din teritoriu. Nu trebuie să fie neapărat un om de partid, dar acest lucru îl vom stabili tot în Comitetul Executiv Național.
 • (vrea să candideze Dăncilă) Nu. Exclus. Deja sunt premier și pot ajuta mult mai bine un alt candidat PSD. Eu le-am spus colegilor și cred în acest lucru că trebuie să avem încredere în noi că vom câștiga alegerile prezidențiale.
 • (loialitatea unui om cunoaște limite?) Da. Se poate opri la un moment dat. Atunci când nu se mai identifică cu ceea ce crede. Când vede că părerile sunt mult divergente. Și atunci când se uită în oglindă și, dacă va merge mai departe, nu îi va fi rușine cu ce a făcut. De ceea ce am făcut, nu, nu mi-a fost rușine. Poate au fost momente în care am fost dezamăgită de anumite decizii sau greșeli pe care le-am făcut. Am făcut greșeli dar am spus că niciodată nu am greșit printr-o decizie pe care să o iau împotriva oamenilor.
 • (despre Justiție) S-a vorbit foarte mult. Nu spun că nu au fost abuzuri și că nu trebuiesc eliminate. Dincolo de Justiție, care trebuie să fie independentă, am făcut în cadrul PSD o singură temă: mereu vorbeam de Justiție. Acest lucru nu cred că ne-a făcut bine. Și atunci acest subiect a devenit subiectul central, care ni l-au lipit ca o etichetă celelalte partid și un subiect pe care se trimiteau diferite adrese către Bruxelles, multe neconforme cu realitatea.
 • (despre tema abuzurilor în Justiție, va fi abandonată?) Nu. Dar dacă intervine un om politic care discută despre ce se întâmplă în Justiție nu este un lucru credibil. Acest lucru trebuie discutate cu oameni din Justiție, cu oameni care pot lua și măsuri legate de aceste lucruri. Acolo unde vedem că se greșește și s-a greșit destul, trebuie să modificăm. Dar nu vorbeam doar despre Justiție, ci și despre modificări ale legilor, despre amnistie și grațiere, care au creat vulnerabilități pentru partid.
 • Când am auzit că se declanșează articolul 7 pentru România mi-am dat seama că nu aș vrea ca de numele meu să fie legată declanșarea articolului 7. Nu voiam ca țara mea să fie pusă în această situație.
 • Nu am venit cu ”to do list” de la Bruxelles. M-am dus să tratez cu demnitate, am spus lucrurile care ne-au nemulțumit, care nu au fost corecte pentru România.
 • (despre protocoalele SRI-DNA, sintagma ”stat paralel”) Eu cred că putem reglementa relația cu serviciile și acest lucru e și în favoarea lor. Transparența ar fi benefică și pentru Parlament și pentru servicii. Este un obiectiv care trebuie discutat și trebuie implementat. Toate aceste ascultări și protocoale… oamenii pot avea percepția că ele continuă sau poate chiar continuă. Dacă ar exista transparență nu ar mai exista suspiciuni. Eu nu m-am ferit să vorbesc la telefon dar au fost persoane care mi-au zis că nu ar vrea să vorbească la telefon cu mine ci față în față. Nu, nu este normal. Trebuie o cooperare interinstituțională, conform legii.
 • (despre relația cu Klaus Iohannis, dacă e coabitare sau normalitate) Eu cred că normalitatea este cooperarea interinstituțională. Din partea premierului am spus de la început că există deschidere pe obiectivele importante pentru țară. Dincolo de lupta politică România are obiective care au nevoie de această cooperare. Față de Republica Moldova nu trebuie să existe puncte de vedere diferite, a președintelui, Guvernului și ministrului de Externe, ci o poziție a României.
 • (de ce n-a demis-o pe Carmen Dan) În momentul în care demit pe cineva trebuie să am argumente, nu pot să demit pe cineva pentru că nu îi place președintelui sau altcuiva. Nu am înțelegeri secrete absolut cu nimeni.
 • (despre moțiune) Este normal să am emoții pentru că este o moțiune împotriva Guvernului pe care îl conduc. Din punct de vedere al colegilor PSD și ALDE nu am emoții.
 • (Tudose, viitorul premier?) Nu am văzut un proiect din partea PNL, cum va fi cabinetul viitor sau ce premier vor să propună. În momentul în care vii și prima afirmație e că vei tăia beneficiile IT-iștilor nu cred că e o abordare care să fie sprijintă.
 • (priorități de guvernare, dacă se mai fac spitalele regionale) Nu vă grăbiți. Vom demara, sper, curând, spitalul regional de la Constanța, în colaborare cu Turcia. Suntem în stadiu avansat și cu cel din Iași. Cred că va explica doamna Pintea de ce nu le-am făcut cu fonduri europene. În momentul în care pentru trei spitale am avut alocate 150 milioane de euro, în urma estimărilor făcute de BEI un spital costa 460 milioane de euro, deci aveam nevoie de 1 miliard și ceva. În Belgia un spital costă peste 200 milioane de euro.
 • (e loc de întoarcere în PSD pentru cei de la PRO România?) Toți cei care vor să ni se alăture sunt bineveniți. PSD nu este un partid emertic.
 • (despre Narcis Neaga la CNAIR) Am carnet, dar nu am mai condus de vreo 5 ani. Aici trebuie să luăm niște măsuri (la CNAIR). Vrem să facem un departament care să analizeze săptămânal fiecare obiectiv în parte. Sunt atâți angajați la CNAIR. Dacă ar merge cu o foaie de parcurs în teren să vadă ce se execută zilnic, ar fi mai eficient.
 • (ce va face când nu va mai fi premier) O să mă odihnesc. Apoi voi sta alături de familie. Duc lipsa timpului liber. Întotdeauna mi-a plăcut să merg în diferite locuri, să vizitez. Îmi place să fac sport. Joc tenis de masă, înot. Să stau cu animăluțele mele. Am un câine, Rocky, și o pisică, Naf-Naf.

 

 

 

Foto: Viorica Dăncilă. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Măi PSD-iştilor ar fi trebuit să ascultaţi de Stănescu pentru că după alegerile astea a voastre pe repede înainte PSD va dispărea ca partid dacă nu trece moţiunea.
  Dacă aş fi inteligent nu aş face cum a spus Ponta şi aş face moţiunea înaintea de alegerile PSD, aşa cu vreo 2-3 înainte că deja se va şti cine va câştiga până atuncea în PSD şi şansele să treacă moţiunea sunt mai mari pentru că le daţi o şansă să se schimbe şansele pentru cei care nu vor câştiga la alegerile PSD.
  ACUMA IA GHICIŢI CUM AR PUTEA SĂ SE SCHIMBE TOATĂ POVESTEA ÎN FAVOAREA CELOR PIERZĂTORI DIN PSD?…..CUMVA SĂ TREACĂ MOŢIUNEA IAR DĂNCILĂ SĂ PIARDĂ SINGURUL LUCRU CARE O ŢINE ÎN POZIŢIA DE A O AJUTA SĂ IA CONDUCEREA PARTIDULUI?
  Faceţi ca nenea nu ca Ponta că va ieşi mai bine.

  • Serios? Mai exista TVR 1 și fac și altceva în afara de „Telenciclopedia” sau „Viata Satului după Dragnea 11:1”? Păcat ca mai exista totuși.
   Toți cei 50 telespectatori sunt hyped.

  • motiunea e complet inutila

   lasa PSD-ul acolo, sa se autodistruga, iar la parlamentare ii curatam

  • Doar doua cuvinte :
   Mu13 PSD !!!

 2. Vine proasta la tv. O să râdem ca la revelion

 3. Ce sa zica si femeia asta. Apa e uda, pamantul e rotund. Truisme. Oricum e mai mult decat penibilă, dar si mai penibil si trist e ca femeia asta are fraiele tarii asteia.

 4. Din pacate, TVR s-a raliat aparatului de propaganda al penalilor.

  • @emil:
   Care mai e viata ta, bai postache-pesedache?
   A intrat ayatolahul la racoare si acum te dai mare dizident?

 5. Duamna veo, o intrebare: la ciorba de varza, ouale se pun intregi sau se pune doar galbenusul?

 6. cum trebuie sa fi ca sa asculti ce scoate vasilica pe gura ?

 7. Te-a facut dragnea cu ea indoita si acum vii si spui ca nu ți-a placut. Ai putea sa tragi singura concluzia.

 8. Ia uite-o si pe proasta satului. Alo, g4media, nu mai scrieti despre asta ca nu ma pot abtine sa n-o jignesc! Saraca de ea!

 9. ”…Liviu Dragnea a zis ”să nu cumva să ieșiți de la guvernare, aveți obligația față de oameni să duceți la îndeplinire programul de guvernare…”
  Duamna Veo,
  Liviu v-a spus treaba asta inainte sau dupa…balul bobocilor din anul I, de la…Facultatea Rahova…?
  PS. Oare a mers la bal, strangand ursuletul de plus la piept sau gardienii nemilosi i l-au oprit la intrare?

 10. Guvernul si actuala conducere PSD sunt fie hipnotizati, fie ostateci care fac declaratii cu sabia deasupra capului. Aveti curaj: dati-va demisia si igasiti-va un serviciu nebugetar.

  • nu se poate, lichelele PSDiste si-au petrecut intreaga viata evitand munca cinstita

  • Fii serios. In privat sunt muritori de foame, teoretic. Practic au furat intr-atata incat nu trebuie sa īsi faca griji.

 11. Da-ți demisia din toate pozițiile in care n-ai fost TU, și poți sa începi sa fii din nou TU

  Sigur te alege partidul in cele mai înalte funcții , când o sa vadă Noua Femeie.

 12. Bravo toanto!
  Romania e acum obligata sa asiste si sa suporte transformarea ta din larva scarboasa in cine stie ce silfida!?
  Fa dracului astfel de experimente la tine acasa, si foloseste-ti familia in loc de cobai. dar nu-i obliga pe romani sa-ti acorde tie credit pt a-ti satisface ifosele si a-ti intretine ego-ul!
  Esti tinuta la guvernare pt un singur motiv.
  Esti atat de proasta incat cei din jurul tau te folosesc pt interesele lor personale, in timp ce tu incerci sa-i aburesti pe romani ca peste noapte ti-ai lepadat caracterul de sluga obedienta, ti s-a dublat IQ-ul si ai devenit specialista in economie, administratie si politica internatioinala!

  Nesimtito!

 13. „Onorata instanta, am fost un dobitoc”
  Au trecut 30 de ani si avem aceesi nomenklatura.

 14. Urmatoarea zi dupa ce s-a auzit zvonul despre posibilitatea activarii art. 7 impotriva noastra ai dat fuga la Bruxelles sa le spui tuturor ca Romania este stat suveran si trebuie lasat sa legifereze. Adica nu esti doar analfabeta , esti si uituca. Ca nu cred ca esti mincinoasa. ???

 15. Vasilica Veorica, paralela cu ea insasi!
  A inceput sa fie ea, pana cum era paralela cu ea!
  Cam greu si-a dat seama, 1 An si cateva Luni!!
  Javra ordinara!

 16. Oh, Dăncilezo…când vă înghesuiați la Kongress, să-l pupați în kr pe mărețul Flaușat,si o giugiuleați care mai de care la pi.z.dikă pe Irina, ați uitat.
  Acu’ toți/ toate vă dați „virgine”…dar ghinion.
  Noi n-am uitat așa că… mu ha haa.
  Apropo: spuneți-i lui Manivelă Șerban, mare senator din fundu curții, că chiar dacă nu se votează din vârful patului, la viitoarele alegeri voi psd veți deveni pulbere în vânt…sau mai concret, un kkt în ploaie.
  Să vezi atunci „transformări statutare”… pe bandă rulantă !!

 17. Care Eu? Pana acum ce-ati fost ? In curand veti fi parte din istoria neagra postdecembrista a Sec. 21. Problema noastra este Romania , nu voi care ati adus-o in pragul colapsului economic si cu datorii de peste 30 de mld de Euro., datorie nu platita de voi ci de intreg poporul roman , care a mai supravietuit in Tara si pe care L-ati calarit cum ati vrut , ptr. ca ati putut.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.