G4Media.ro

VIDEO Erori grave repetate la Spitalul Floreasca: Beuran folosea frecvent dezinfectantul puternic…

VIDEO Erori grave repetate la Spitalul Floreasca: Beuran folosea frecvent dezinfectantul puternic inflamabil. Intervenția în care a fost arsă pacienta făcută de medici rezidenți / Corpul de control al ministrului a fost trimis din nou la spital fiind informații că a mai fost ars un pacient

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a prezentat, marți, concluziile anchetei la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, după cazul pacientei arse în sala de operație, fiind înregistrate erori grave repetate. Ministrul a precizat că nu a fost respectată procedura preoperatorie, că s-a intervenit cu medici rezidenți și nu cu medicii specialiști care erau de gardă, că a fost folosită o cantitate foarte mare de substanță puternic inflamabilă, care de altfel a fost utilizată în alte zeci de cazuri. Corpul de control al ministrului a fost trimis din nou la spital, pentru că există informații că a mai fost un pacient ars în sala de operație, incidentul fiind de mai mică amploare.

Potrivit concluziilor anchetei, Mircea Beuran folosea frecvent substanța puternic inflamabilă care a fost folosită și în cazul pacientei arse în sala de operație.

Intervenția chirurgicală a fost începută de medici rezidenți, și nu de medicii specialiști care erau de gardă, iar pentru dezinfectare s-a folosit o cantitate foarte mare de substanță cu concentrație de 89% de etanol, fiind turnată soluția pe pacientă. S-a folosit această soluție, deși nu există informații certe că pacienta ar fi fost alergică la iod.

Ministerul are informații că a mai existat un alt caz similar, de mai mică amploare, pacientul fiind în viață și cercetează acest lucru. Victor Costache a făcut un apel ca toți pacienții care au suferit astfel de arsuri să le semnaleze.

Principalele declarații ale ministrului Sănătății, alături de reprezentanții Inspecției Sanitare:

 • Biocidul folosit pentru dezinfecția câmpului operator este avizat numai pentru dezinfecția chirurgicală a mâinilor echipei operatorii, nu pentru dezinfecția pacienților.
 • S-a ignorat o procedură adoptată la scară largă la nivel național și din 2016 la Floreasca, procedura de dezinfecție a tegumentelor în care se folosește în primă instanță betadină, iar dacă pacientul e alergic la iod se folosește gluconat de clorhexidină.
 • S-a diagnosticat greșit alergia la iod a pacientei. Nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei.
 • În ambele intervenții chiruguciale a fost folosită acesubstanță pe bază de etanol cu concentrație de 89%, cu risc combustional major. În acest context se folosește bisturiul electric și astfel ajungem la evenimentul deosebit de grav
 • Niciun medic din echipa operatorie nu era în serviciul de gardă. Avem o pacientă care a sângerat și s-a deteriorat pe parcursul nopții și s-a intervenit la 9 dimineața iar în echipa operatorie s-a preferat intervenția cu un medic rezident și apoi medic specialist veniți de acasă în loc să intervină medici primari care erau de gardă.
 • Acest accident apare într-o anexă a raportului operator și ne întrebăm de ce acest accident deosebit de grav nu a fost menționat de la început.
 • Rezidenții atunci când intervin trebuie să fie sub directa supraveghere a responsabilului de rezident, ceea ce nu s-a întâmplat
 • Mircea Beuran a fost demis ieri de către dl manager, iar noi l-am demis din funcția de președinte al Comisiei de chirurgie generală a Ministerului Sănătății.

Răspunsuri la întrebări:

Am retrimis Corpul de control la Floreasca, având în vedere și niște zone gri din raportul preliminar – circuitul epidemiologic, substanțe folosite, circuitul pacienților, intervențiile operatorii.

Chiar studenții învață cum trebuie folosite corect aceste substanțe.

Avem exemplu de eveniment catastrofic santinelă într-un spital mare.

Acest protocol atipic, ca să fim eleganți, a fost folosit la cel puțin zeci de alți pacienți.

Chiar din prima zi, am verificat că în spital existau toți biocizii.

În referatele dlui profesor apare produsul incriminat ca folosit frecvent.

S-a evidențiat că pacienta ar fi declarat că are alergie la Furazolidon și s-a generalizat la alergie la iod, nu s-a făcut testul pentru alergie la iod.

Din dispoziția șefului de secție, nu a lăsat echipa de gardă să intervină.

Pacienta a fost operată de echipa profesorului Beuran. Pacienta a prezentat o sângerare secundară probabil în cursul nopții de sâmbătă spre duminică

S-a folosit cel puțin 200 ml de substanță, adică s-a dat puțin pe corpul pacientului, apoi s-a luat o tăviță și s-a turnat pe corpul pacientei. Acest lucru a fost făcut de medicul care era în acel moment în sală.

M-a șocat întregul eveniment și faptul că s-a pierdut un pacient datorită acestei erori care pleacă de la abecedarul chirugical

În sală a fost un medic rezident anul 5, care a făcut aseptizarea, un medic rezident anul 1 și pe parcurs s-au alăturat și medicul specialist și cele două asistente.

Rugăm ca toți pacienții care au suferit astfel de arsuri să le semnaleze.

Avem informația, pentru asta investigăm în continuare. Pacientul e în viață și a fost un eveniment de mai mică amploare, dar nu vreau să speculez

Spitalul va face o comisie pentru a stabili valoarea prejudiciilor și să identifice persoanele responsabile.

Întrebați-l pe domnul profesor Beuran dacă a făcut protocol pentru a solicita substanțe.

Toată echipa operatorie, începând cu cele două asistente a fost sancționată.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

35 comentarii

 1. abecedar? la asa somitati, zeitati?

  • S-a ajuns sa se foloseasca dezinfectant puternic inflamabil pebtru ca dezinfectantii obisnuiti sunt deja pipi de rechin…culmea e ca tot managerii spitalelor au permis mizeria asta si s-au pus singuri in situatiile astea periculoase pentru pacienti

  • urmatorul pas e dezinfectarea cu benzina

  • Se poate dezinfecta direct cu arzatorul de porc.

 2. E horror daca un ministru al sanatatii care e la randul lui acuzat de malpraxis indrazneste sa -l critice pe Beuran…Si motivul e penibil ca Beuran a folosit acelasi dezinfectant frecvent ..

  • Ministrul Sanatatii a prezentat rezultatele controlului efectuat de specilisti. Reiese clar ca dl. Beuran nu a respectat procedura.

  • Esti un PZDist convins… Dc pt tine, malpraxis inseamna si sa dai foc pacientului, inseamna ca esti cu adevarat cretin. Malpraxis inseamna ca procedura medicala a fost efectuata defectuos, iara nu ca PROTOCOLUL si cadrul LEGAL nu au fost respectate. In acest caz, cred ca insasi compania care a asigurat de malpraxis acesti „zei” de medici le va da cu FLIT si nu va plati nimic. Medicii vor plati din buzunare (care sunt grase si in continuare pline de SPAGA, chiar mai mare – pt ca salariul e mai mare) daunele pe care instanta le va da cu siguranta.

  • Mai citeste inca o data acuzele

  • Acuzati de malpraxis sunt o gramada de doctori de catre pacienti,asta inseamna ca justitia sa le dea dreptate automat?Totul se face minutios,pentru ca sa nu sufere nimeni ,nici medicul,nici pacientii,asta trebuie sa faca justitia,daca nu are cozi de topor in randurile judecatorilor,cum vedem des in cazul celor cu pile in psd…Mirosi a benzina pesedista, postakule,fata de ministrul liberal ,medicul vostru este criminal de impertinent si aparat de gruparea din colegiul medicilor care protejeaza pe oricine e medic pesedist !S-a inconjurat cu incompetenti ,probabil cu carnete rosii de partid ca al sau care sa-i apere reputatia in fata legii!

  • Stimate domn,actualul ministru are o reclamație de la familia unei decedate in urma unei intervenții pe cord,operații grevate de o mare mortalitate!Desigur,reclamația trebuie cercetată!
   In cazul Dr.Beuran este un caz FLAGRANT de încălcare a procedurilor universal acceptate!
   Cât privește “chirurg de elita” eu zic MAI UȘOR CU ELITA PE SCĂRI!( Vorba poetului Sorescu).

  • Deci asta ai inteles tu? Na, fiecare dupa cat il duce capul… Oare daca pacienta incendiata de incompetenta medicilor era ruda cu tine, la fel de relaxat il aparai pe Beuran?

 3. Nu e de mirare de ce panaramele alea de medici fac grevă pentru o asemenea tentativa de om cum este Beuran. Toți sunt într-o cârdășie abominabilă.
  Sunt pline spitalele de șpăgari ordinari care nu dau doi bani pe oameni.

 4. Pai si care e problema cu echipa de garda? Tot Dumnezeu taie si spanzura la el pe mosie.
  E interesant de asemenea cine e manager la Floreasca? Nu un fost rezident pe chirurgie generala? Cum sa faca pipi impotriva vantului?
  Nu e absolut nici o problema. Tot famiglia Gaspar o sa-l scoata si de data asta.

 5. Cipack vorbești prostii. Dezinfectanții sunt buni, dar „măria sa beuran” se crede de neatins. Ai habar ce mafie au instaurat în spitale șefii de secții? Doar rezidenții pupincuriști au o viață relativ normală. Ceilalți sunt tratați ca niște balast in plus, sunt marginalizați, nu li se permite să aibă inițiativă. Așa au ajuns șefii de secții sa se creadă zei și de neînlocuit. Cu largi complicități, desigur. De ce crezi că „mai mulți șefi de secții s-au solidarizat cu beuran”? Am scris beuran cu „b” mic pentru că e un om execrabil.

  • Hercules: Confirm, subscriu, aprob! Da, asa este, din nefericire! Mizeria aceasta este valabila pentru intreg spectrul mediului de lucru din institutiile de stat si, de ceva vreme, incerc sa gasesc cauzele. Prima si cea care transpare instant este infiltrarea „politicului” in conducerea institutiilor/spitalelor urmata, desigur, de „insurubarea” pilelor, „pupicuristilor” si alti asemenea lor fara a se tine cont de competenta ci, din contra! Un specialit, un medic, un angajat competent este marginalizat imediat ce patrunde in „sistem” pentru ca el reprezinta un pericol. Acesta va fi supus mobbingului ( de catre sefi si toti pupincuristii) pina cind este redus la tacere sau pleaca. Jalnic! In ziua de azi nu conteaza competenta. Conteaza sa stii pe cine trebuie, unde trebuie si sa lingi!!!

 6. Specialistul roșu Beuran!

 7. Daca intr-un spital cu asemenea pretentii nu se respecta procedurile, rezidentii fac operatii de capul lor, iar cel care raspunde semneaza ca primarul, ce se va intampla cand rezidentiatul va fi acceptat in orice spital judetean?

  • E bine că au primit amenda și cele două asistente, de vina că au fost la munca.
   Unde in tara , asta asistenta medicala , care oricît de bine cunoaște procedurile îndrăznește să îi ia din mina medicului ,nfie el și rezident , instrumentarul sau biocidele, pai prima care va încerca să facă asta va avea referat și va zbura acasă a doua zi.?!
   Șefii de secții sunt zei, ei decid cine operează și cînd operează iar asistentele sunt doar factori de execuție. Fac ce li se spune chiar daca e greșit , nu au nici un fel de putere de decizie, și rezidenții de anul 1 care nu știu să completeze o fisa medicala le sunt superiori erarhici.
   Dar e bine că sunt sancționate și amendate că executa ordinele, daca s-ar opune ar fi date afara de la munca.
   Poate se afla in urma anchetei de acum și cum tone de biocid, fire de sutura, mănuși chirurgicale, lame de bisturiu,etc au părăsit spitalul Floreasca-microbuz-autogari-medici privați de provincie în ultimii 25 de ani!

  • Este vorba de un spital puternic pesedizat, „marii” profesori Bradisteanu si Beuran, medici de casa ai comunistilor iliescu,nastase,acum si chitoiu! Vai de bietii pacienti fara pile in Kiseleff!

 8. asta e romanika , plina de monstri sacrii

  • @Sanitarul de la 12:10: Fii te rog amabil si civilizat si alege-ti alt nickname. Multumesc.

 9. Pacientă era in stare gravă si a fost dată pe mâinile rezidenților, sa-si experimenteze tehnicile, dacă murea in timpul operației, justificarea era usoară. Trist:(((((

  • Sunteti singura persoana pe aici care nu-i se pare normal ca un rezident sa opereze fara sa fie supavegheat/asistat de medicul specialist. Din pacate, tatal meu a avut o experienta similara, a supravetuit doar 10 ore dupa operatie. Mama a incercat sa ia legatura imediat, dupa operatie, cu medicul chrurg principal sa afle daca diagnosticul initial se confirma . Medicul i-a spus ca” era varza si ca acum ceo vrea Dumnezeu”. Mama a vazut ca un rezident era mai interesat de soarta tatalui meu dupa operatie, care i-a spus ce a facut si dres in timpul operatiei. E adevarat ca era in ultimul stadiu, dar totusi nu mi se pare normal sa experimenteze, puteau sa-l lase asa, fara sa-i de sperante desarte doar ca rezidenti sa-si faca ‘mana’. La 7 ani distanta, imi vine mie randul sa am nevoie de operatii complexe dar norocul meu e ca ma aflam intr-un spital universitar strain, cu 1000+ paturi, unde fiecare specialist era secondat de un rezident. Diferenta de mentalitate de la cer la pamant, inainte de operatie medicul chirurg si cel anestezist, secondati de rezidenti, vin sa-ti explice ce urmeaza se se intample, sa-ti raspunda la eventuale intrebari.

 10. Oricat de mare ar fi salariul,poate sa fie de 100 000 de euro tot asa suntem tratati daca nu dam spaga.O asistenta are 6 000 de lei.Credeti ca isi face treaba mai bine decat atunci cand avea 2 000?Deloc!!!!!Ei sunt Dumnezei pe pamant si daca nu dai nu te opereaza.Nu cer!!!!Dar stai in pat mult si bine!!!!!

  • Nu cred nici eu că își justifică salariile nici medicii nici asistentele, dar, că există un dar, medicul e factor de decizie asistenta e factor de execuție.
   O asistenta indiferent cît de bine pregătită este sau cit de bine cunoaște protocoalele este subordonată medicului.
   Nu are voie sa ii ia instrumentarul din mina sau biocidul, și nu are voie să vorbească peste el sau să îl contrazică, daca îndrăznește să facă asta a doua zi are referat și zboară.
   Medicul pune diagnostic, indica tratamentul și îngrijirile ,corect sau nu ,asistenta doar le aplica la indicația medicului fie el chiar rezident de anul 1 care nu știe să complecteze corect o fisa medicala.
   Asta e realitatea fie că ne place sau nu Medicul este Dumnezeul la care se închina toți și asistenții și pacienții!

 11. Daca in „referatele dlui profesor apare ca era folosit frecvent” inseamna ori ca prefera biocidul asta, ori ca toti cei cu alergie la iod se operau la dl. profesor.
  Domnului profesor ar trebui sa i se retraga dreptul de practica, sa ramana ca dl. profesor Ciomu (macar ala nu l-a omorat pe pacient): pofesor si jupan la o catedra de la UMF.

 12. De unde rezulta ca in spitalele din romania e o chestie de mare sansa ca nu crapi dupa o operatie ca oricum nu te baga in seama nimeni daca patesti ceva decat dupa ora 9-10 dimineata dar nu sambata duminica …ca somitatile nu lucreaza …iar mare prof. dr beuran pare ca e depasit si carpaci…ma intreb rezidentii aia de la cine sa invete daca nu stiu chestii elementare de rutina.. ce drk ei ca chirurgi nu stiut decat sa cioparteasca…sa foloseasca corect substantele si intrumentele cine trebuie sa stie?? femeia de servici???…mare scoala de medicina…astia toti trebuie dati afara…macar daca tot e sa crapi macar sa nu fi chinuit si ars de niste cioflingari cu pretentii…

 13. Pacienta nu a murit din cauza arsurilor. Restul comentariilor sa le facă cel care la locul lui de muncă nu a încălcat niciodată procedurile. De data asta, s a produs un accident. Nimeni nu este scutit de greșeli.

 14. Eu ziv sa hotarati sa inchideti toate spitalele, toti medicii profesori sa fie alungati si sa vina tapalaga, cea care a scris aceasta mizerie de articol, subinginerul prim ministru, ministrul chimist, profesorul de fizica, profesoara de engleza, acordeonistul, etc. Si nu uitati, spitalul de urgenta care este psdist far are director pnlist sa fie faramat din temelii. Sa ne tratam la vrajitoare.

  • Pai cam asa am ajuns sa ne tretam la vrajitoare decat ars de viu ..arsuri 40%…nici nu ma gandesc cat a suferit femeia aia ..dupa ce ca avea cancer terminal s’-au gasit niste cretini sa o si arda ca sa isi faca ei mana…si poate n-ar strica intradevar niste profi de fizica si chimie sa ii invete si pe doctorii aia cum e cum e cu subst alea cu oxigenul…cu curentul electric cum sa foloseasca niste instrumente etc etc…ca doctorii ai tu impresia ca nu trebuie sa stie bine fizica si chimie ..doctorii tre sa fie idioti si doar sa memoreze asa cum de fapt si sunt multi din ei…puneti ba mana si invatati temeinic materiile de baza …si poate ar trebui sa se schimbe si modul de admitere la facultatile de medicina sa nu mai ajunga acolo toti idiotii buni memoratori…ca medic tre sa fi capabil sa gandesti sa iei decizii corecte si sa iti pese de oameni

 15. Medicii rezidenti sunt mult mai competenti decat medicul de garda, pentru ca fac practica pe sectia respectiva !!
  Medicul de garda putea fi de cu totul alta specialitate. Poate nu era nici chirurg.
  Genul asta de acuzatii este o furmoasa tampenie, facuta de niste ziaristi tampiti/interesati.

  • Aberezi grav, sunt permanent 5 (cinci) medici primari si 4(patru) medici specialiști chirurgie generala la Spitalul Floreasca ! Pacienta putea fi operată noaptea în care a sângerat.
   Doar ca nimeni nu are voie să se atingă de pacienții „zeului” Beuran

  • Floreasca nu e un spital de provincie, cu un singur medic de gardă care acoperă toate specialitățile

  • Iar la 9 dimineața, când a avut loc intervenția, sunt prezenți toți medicii ! Ar fi de investigat de ce nu era Beuran la serviciu. Era în concediu ?

  • Cum sa nu fie chirurg medicul de garda. De ex. pe sectia ginecologie 1,2,3, nshpe, medicul de garda e ginecolog, nu orl-ist. Da, e si cineva de la ATI de garda, ca doar n-o sa faca anestezia chirurgul. Sectia de unde a fost demis Beuran se numeste „chirurgie 3”, deci era de garda clar un chirurg si cineva de la ATI.