G4Media.ro

Ministrul propus al Culturii, Bogdan Gheorghiu, avizat pozitiv în comisiile parlamentare. Prioritățile…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul propus al Culturii, Bogdan Gheorghiu, avizat pozitiv în comisiile parlamentare. Prioritățile acestuia: restructurarea direcțiilor județene de cultură, revizuirea legislației privind drepturile de autor, reluarea procesului pentru includerea Roșia Montană în patrimoniul UNESCO

Ministrul propus al Culturii, Bogdan Gheorghiu, a primit marți aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. El a primit 14 voturi ”pentru”, 5 voturi ”împotrivă” și 6 abțineri.

Din cauza epuizării timpului, Gheorghiu nu a răspuns decât la câteva dintre întrebările care i-au fost adresate, după care s-a dat votul.

Ministrul propus al Culturii, Bogdan Gheorghiu, a fost audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Gheorghiu a prezentat principalele priorități în domeniu, între care debirocratizarea ministerului și reducerea numărului de demnitari, restructurarea direcțiilor județene pentru a reduce barierele birocratice, dezvoltarea rețelei Institutului Cultural Român (ICR), digitalizarea patrimoniului cultural, revizuirea legislației în domeniul finanțării activităților culturale, corelarea legislației drepturilor de autor la legislația europeană, corectarea inechităților de salarizare, reintroducerea de cercetător pentru specialiștii din muzee implicați în activitățile de cercetare, reluarea procesului de includere a sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.

Principalele declarații ale lui Bogdan Gheorghiu:

Fiind un Cabinet pentru un an, obiectivele mele sunt pe termen scurt și mediu. Trebuie asigurat un echilibru între protejarea patrimoniului și încurajarea creației culturale. În România statul rămâne un concurent neloial al pieței de evenimente și produse culturale. Lipsesc programe  de dezvoltare a educației artistice și culturale la nivelul învățământului preuniversitar.

Cultura scrisă necesită o reglementare urgentă, pentru că editurile nu beneficiază de programe și politici. Lipsa investițiilor se resimte și în domeniul muzeelor. Cinematografia se confruntă cu lipsa unui sprijin real.

Este necesară o valorificare superioară a resurselor publice reduse pentru finanțarea instituțiilor din subordine.

Programul de guvernare cuprinde un set de măsuri destinate diversificării resurselor pentru cultura independentă, elaborarea unor principii de guvernare solidă, debirocratizarea ministerului și reducerea numărului de demnitari, restructurarea direcțiilor județene pentru a reduce barierele birocratice, dezvoltarea rețelei ICR, digitalizarea patrimoniului cultural, revizuirea legislației în domeniul finanțării activităților culturale, corelarea legislației drepturilor de autor la legislația europeană, corectarea inechităților de salarizare, reintroducerea de cercetător pentru specialiștii din muzee implicați în activitățile de cercetare, reluarea procesului de includere a sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, execuția bugetară de 100%, acordarea unei contribuții anuale predictibile pentru susținerea cultelor.

Conservarea patrimoniului istoric este o resursă esențială pentru dezvoltarea socială și economică.

Patrimoniul cultural și cultura contemporană trebuie privite unitar. Ne propunem revizuirea adecvată a legislației din domeniu.

Patrimoniul cultural e esențial pentru proiectarea unei imagini pozitive a României în lume.

Nu trebuie să existe interese politice în domeniul cultural. Ministerul se va baza pe o structură de parteneriate.

Bogdan Gheorghiu s-a încurcat de câteva ori în timp ce a citit prezentarea, el cerându-și scuze la un moment dat și spunând că este din cauza emoțiilor.

Vă cer îngăduință pentru emoțiile care mă încearcă și vă asigur de deschiderea totală către orice propunere, către orice parteneriat în beneficiul culturii.

Întrebări:

– Una dintre cele mai sensibile spețe este Roșia Montană. Cum veți gestiona această speță deosebit de sensibilă?

– Care sunt intențiile în privința timbrului literar?

– Cum vedeți revitalizarea culturii în mediul rural?

– Ce schimbări preconizați la Institutul Cultural Român?

– Promiteți că programul de finanțare pentru achiziția de carte pentru biblioteci va avea finanțare anul viitor?

– Veți semna ordinele de ministru care definitivează clasarea monumentelor istorice de la Roșia Montană?

– Veți revoca ordinul ministrului Daniel Breaz din 10 septembrie care prevede autofinanțarea instituțiilor de cultură?

– Veți lua vreo măsură în sprijinul artiștilor independenți?

– Cum vedeți rezolvarea problemei muzeului Peleș?

– Vreți să faceți industrie privată cu bani publici?

– Cum apreciați activitatea Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală?

– Cine e directorul festivalului internațional George Enescu?

– Dacă va exista o rectificare bugetară negativă la Cultură, vă veți da demisia?

– Ați văzut că în programul de guvernare pe Cultură sunt greșeli gramaticale, le-ați cerut colegilor să le corecteze?

– Vă asumați riscul ca România eventual să plătească o despăgubire echivalentă cu 2% din PIB prin continuarea demersului de includere a Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO înainte de a se încheia procesul de la Curtea de Arbitraj Internațional?

– Ce înțelegeți prin restructurarea activității direcțiilor județene de Cultură?

– Luați în calcul nominalizarea unei persoane din partea Ministerului care să fie liantul între minister, comunitățile locale, asociația care răspunde Timișoara, Capitală culturală europeană?

Răspunsurile lui Bogdan Gheorghiu:

Candidatul la postul de ministru al Culturii și-a pregătit unele răspunsuri în scris.

Legat de Timișoara, capitală a culturii, există deja proiectul de lege pentru aprobarea OUG în acest sens, a fost deja trimis la promulgare. Din punctul de vedere al ministerului, trebuie făcute toate eforturile. Ministerul Culturii se va ocupa de alocarea finanțării.

Legat de Roșia Montană, e un subiect foarte delicat fiind obiectul unui litigiu. Una dintre priorități e înscrierea în patrimoniul UNESCO. Trebuie urmărit cum se va termina procesul Curții de Arbitraj, început în 21.07.2015, termenul următor fiind în decembrie 2019. Procesul mai are trei etape de parcurs.

Am fost la Muzeul Național de Istorie, am rămas stupefiat de ce am văzut acolo. În pod sunt obiecte de o valoare inestimabilă care stau în niște cutii. Procesul de refacere a fost blocat în 2006 și în 2017 o licitație internațională a fost anulată. Cred că trebuie o mai bună colaborare cu Ordinul arhitecților, pentru a evita aceste situații pe viitor. Mai e o problemă, unde se mută patrimoniul muzeului pe perioada lucrărilor, pentru că nu pot fi depozitate în orice condiții.

Nu uitați că astăzi vorbiți cu un ministru desemnat, iar rolul unui ministru este de a manageria.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează