G4Media.ro

Alegeri în SUA: Biden: Uriașul „val roșu” nu a avut loc /…

Sursa foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP

Alegeri în SUA: Biden: Uriașul „val roșu” nu a avut loc / Noapte de coșmar pentru Trump, victorie mare pentru DeSantis, guvernatorul republican al Floridei / Bătălie dură pentru controlul Senatului în statele cheie Arizona, Nevada și Georgia

Transmisia LIVE a evenimentelor legate de alegerile din SUA s-a mutat aici

 • Alegerile la mijlocul mandatului din SUA, desfășurate marți, au înregistrat rezultate mixte pentru ambele partide. ”Valul roșu” prognozat de analiști pentru Partidul Republican nu a avut loc la intensitatea așteptată, dar Republicanii sunt pe cale să își asigure controlul asupra Camerei Reprezentanților. Soarta Senatului depinde însă de numărarea ultimelor voturi din statele-cheie Arizona, Nevada și Georgia.

Vezi mai jos evenimentele principale înregistrate marți și miercuri în SUA:

08:13 În prezent, există 35 de confruntări pentru Camera Reprezentanților în care nu au fost numărate voturile – democrații conduc în numărarea voturilor în 24 dintre ele până la ora 23:30, în timp ce republicanii conduc în 11 dintre ele, scrie CNN. Republicanii trebuie să câștige încă 9 locuri pentru a ajunge la 218 necesare pentru a controla Camera, iar democrații trebuie să câștige încă 27 de locuri pentru a ajunge la 218.

08:00 Republicanii dețin 49 de locuri în Senat, în timp ce democrații au 48. Locul din Senat al Georgiei va fi decis de un tur de scrutin în decembrie. În Camera Reprezentanților, ar putea trece câteva zile până când va apărea o imagine completă, deoarece voturile sunt încă în curs de numărare în state precum California, Oregon, Nevada și Arizona, transmite CNN.

07:30 Alegerile din SUA de la mijlocul mandatului prezidenţial, desfăşurate marţi, care au sancţionat, cum era de aşteptat, politicile administraţiei democrate a lui Joe Biden, dar care, pe de altă parte, nu au adus un succes copleşitor pentru republicanii fostului preşedinte Donald Trump nu i-au făcut pe niciunul dintre ei să se răzgândească în privinţa planurilor de a candida pentru un nou mandat la Casa Albă în 2024.

07:03 Joe Biden a spus că alegerile desfăşurate marţi au arătat că a fost „o zi bună pentru democraţie” şi a subliniat rata bună de participare la vot şi mai ales proporţia de participare a tinerilor. El a dezvăluit că l-a sunat marţi seara pentru a-l felicita pe Maxwell Alejandro Frost , un democrat în vârstă de 25 de ani care ar urma să devină primul reprezentant al Generaţiei Z în Congresul federal. De asemenea, a ţinut să sublinieze că oficialii electorali şi-au făcut bine treaba.

Ziua 3, 10 noiembrie 06:30 Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este „pregătit” să lucreze cu opoziţia republicană din Congres, după ce a reuşit să contracareze „valul” conservator promis în alegerile intermediare (”midterms”), relatează AFP.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

01:16 Trump indică faptul că încă intenționează să facă anunțul privind candidatura la alegerile prezidențiale din 2024 săptămâna viitoare

Într-un interviu acordat miercuri postului Fox News Digital, fostul președinte american Donald Trump a declarat că informațiile potrivit cărora ar fi fost „furios” în urma rezultatelor de la alegerile intermediare nu sunt adevărate, informează CNN.

„Este exact opusul”, a spus Trump: „Oamenii pe care i-am susținut s-au descurcat foarte bine. Am avut o cotă de 98,6% în alegerile primare și 216 la 19 în alegerile generale – este uimitor”, a susținut Trump.

Trump a continuat să laude mai mulți dintre candidații pe care i-a susținut, inclusiv pe senatorul de Iowa Chuck Grassley și pe senatorul de Florida Marco Rubio, pentru care Trump s-a mobilizat. Grassley și Rubio erau amândoi puternic favoriți la victorie înainte ca Trump să apară alături de ei.

sursa foto: Facebook/ Donald Trump

Trump a avut, de asemenea, cuvinte favorabile pentru celebrul Dr. Mehmet Oz, care și-a pierdut candidatura la Senat în Pennsylvania în fața locotenentului John Fetterman.

„Oz a muncit foarte mult, dar au existat forțe împotriva lui”, a spus Trump.

Întrebat dacă rezultatele slabe vor schimba decizia lui Trump de a anunța o a treia candidatură la președinție marțea viitoare, fostul președinte a indicat că va merge mai departe cu acest plan.

„Am avut un succes extraordinar…. De ce s-ar schimba ceva?” a spus Trump.

23:53 Biden spune că este posibil ca democrații să mai păstreze Camera Reprezentanților, dar „va fi foarte strâns”

Președintele Biden a fost întrebat în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, miercuri seară, despre comentariul de aseară al liderului republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, potrivit căruia republicanii vor recâștiga majoritatea în Cameră – și dacă el crede că McCarthy are dreptate, relatează CNN.

Biden a răspuns că el crede că democrații încă mai au posibilitatea de a păstra Camera, dar a precizat că „va fi foarte strâns”.

„Este o țintă în mișcare în acest moment, dar va fi foarte strâns”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Biden a fost întrebat despre relația sa cu McCarthy. El a spus că nu a vorbit prea mult cu el, dar crede că va vorbi cu el în cursul zilei de miercuri.

În ceea ce privește modul în care vor colabora pe viitor, Biden a spus că „există întotdeauna destui oameni în cealaltă echipă, fie că este vorba de un democrat sau de un republican, la care partidul opus poate face un apel, poate îi poate agăța pentru a obține ajutor”.

23:24 Biden, după rezultatele alegerilor intermediare: „În timp ce presa și experții preziceau un val roșu uriaș, acesta nu s-a întâmplat” / Democrații au avut o noapte puternică / „Sunt pregătit să lucrez cu colegii republicani”

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri seara, în primul său discurs în urma alegerilor intermediare din Statele Unite, că, în timp ce presa prezicea venirea unui „gigantic val roșu” al republicanilor, însă „acest lucru nu s-a întâmplat”.

„A fost o zi bună pentru democrație și pentru America. Democrații au avut o noapte puternică. Cea mai bună noapte pentru (alegerea) guvernatori din 1986”, a afirmat Biden.

Citește în continuare aici.

22:43 Trump declară o „victorie foarte mare”, în ciuda „dezamăgirilor”

Fostul președinte american Donald Trump a declarat o „victorie foarte mare”, în ciuda rezultatului dezamăgitor al republicanilor, scrie BBC.

În ultimele săptămâni, acesta a făcut un tur al țării pentru a susține diverși candidați – dintre care mai mulți au pierdut alegerile.

Trump a sprijinit oficial 174 din cei 430 de candidați.

Postând de pe propria sa platformă de socializare, Truth Social, el a scris: „În timp ce, în anumite privințe, alegerile de ieri au fost oarecum dezamăgitoare, din punctul meu de vedere personal a fost o victorie foarte mare – 219 VICTORII și 16 PIERDERI în alegerile generale – Cine a făcut vreodată mai bine de atât?”. Cifra nu a fost confirmată oficial.

22:34 Biden a postat pe Twitter o înregistrare video cu telefoanele de felicitare

Președintele Biden a postat pe Twitter un videoclip care arată clipuri în care el a dat telefoane de felicitare în noaptea alegerilor, scriind: „Comandantul și cu mine am lucrat până la miezul nopții trecute sunând unii dintre marii noștri câștigători ai alegerilor. Aștept cu nerăbdare munca pe care o vom face împreună”.

22:33 Cel mai mare comitat din Nevada va număra buletinele de vot până la sfârșitul săptămânii

Oficialii din comitatul Clark din Nevada informează alegătorii cu privire la numărarea buletinelor de vot în acest stat atent supravegheat – unde se desfășoară una dintre cursele cheie care ar putea determina controlul asupra Senatului, relatează BBC.

Toate buletinele de vot care au fost depuse personal în ziua alegerilor au fost deja numărate, dar vor mai rămâne de numărat buletinele de vot trimise prin poștă.

„Există o cantitate considerabilă de cutii de depunere pe care le-am primit”, a declarat Joe Gloria, registratorul comitatului Clark.

Comitatul va continua să proceseze buletinele de vot în cursul săptămânii viitoare, a spus el. Ei vor primi în continuare buletine de vot prin poștă până sâmbătă, atât timp cât acestea sunt ștampilate până la 8 noiembrie.

Gloria a adăugat că rezultatele neoficiale vor fi publicate probabil joi.

În Clark – cel mai populat comitat din Nevada – au fost numărate până acum 78% din voturi.

Observatorii politici urmăresc îndeaproape cursa pentru Senat dintre democrata Catherine Cortez Masto, aflată în funcție, și adversarul său republican Adam Laxalt, care, miercuri după-amiază, avea un ușor avans.

22:15 Care este situația la această oră în lupta pentru controlul Senatului.

Patru alegeri – Georgia, Arizona, Nevada și Alaska – nu au fost încă stabilite. Cursa din Alaska este între doi republicani. Democrații trebuie să câștige cel puțin două din cele trei fotolii pentru a menține controlul asupra Senatului.

 • Georgia va organiza un al doilea tur de scrutin pe 6 decembrie, după ce niciunul dintre candidații la Senat – Raphael Warnock sau Herschel Walker – nu a obținut peste 50% din voturi.
 • cursa pentru Senat din Nevada este încă cotată ca fiind o confruntare incertă de către CBS, iar oficialii vor continua să numere voturile prin corespondență care sosesc înainte de 12 noiembrie (sâmbătă).
 • În cursa pentru Senatul Arizonei, care înclină spre democrați în acest moment, continuă numărătoarea

21:43 Nu există nicio dovadă că vreun sistem de vot din țară a fost compromis, spun oficialii de la Homeland Security

Oficialii federali nu au văzut nicio dovadă că vreun sistem de vot folosit în cele 8.800 de jurisdicții din SUA a fost compromis, a declarat miercuri după-amiază (ora locală) agenția de securitate cibernetică a Departamentului de Securitate Internă, relatează CNN.

„Nu am văzut nicio dovadă că vreun sistem de vot a șters sau pierdut voturi, a schimbat voturi sau a fost compromis în vreun fel în vreo cursă din țară”, a declarat într-un comunicat directorul Agenției americane pentru securitatea cibernetică și a infrastructurii, Jen Easterly.

Sursa foto: Robyn Beck / AFP

„Îndemnăm pe toată lumea să se orienteze către oficialii electorali din statul dumneavoastră și cei locali pentru cele mai exacte și actualizate informații despre numărarea voturilor și să rămână răbdători în timp ce oficialii electorali continuă să își facă treaba și să desfășoare procesul de certificare”, a adăugat Easterly.

Declarația vine în contextul în care cei care neagă alegerile, inclusiv fostul președinte Donald Trump, continuă să susțină în mod fals că defecțiunile tehnice din locuri precum Maricopa County, Arizona, sunt semne de fraudă electorală.

21:36 Strategia riscantă a democraţilor de a-i ajuta pe republicanii extremişti în alegerile primare pare să aibă succes

O strategie riscantă a Partidului Democrat de a cheltui milioane de dolari pentru a-i ajuta pe candidaţii republicani de extremă dreapta să câştige competiţia internă din partid pare să dea rezultate în alegerile de la jumătatea mandatului (‘midterms’) desfăşurate marţi în Statele Unite, democraţii învingându-i pe aceştia în câteva curse electorale, precizează Reuters.

Critici din interiorul Partidului Democrat avertizaseră că campaniile de publicitate electorală în favoarea unor candidaţi care au preluat acuzaţiile fostului preşedinte Donald Trump de fraudă la alegerile din 2020 ar putea ajuta la alegerea a exact acelor persoane despre care democraţii le spun americanilor că reprezintă un risc serios pentru democraţie.

Însă susţinătorii controversatei strategii au calculat că întărirea acestor candidaţi în defavoarea republicanilor mai moderaţi în alegerile interne (primare) îi va face concurenţi mai uşor de învins în ‘midterms’.

Pariul pare să fi fost câştigător: proiecţiile de miercuri îi dădeau învingători pe toţi cei opt candidaţi democraţi care au beneficiat de această strategie. Aceste rezultate ar putea oferi un tipar pentru viitoarele alegeri prezidenţiale din 2024.

21:18 Statul Georgia confirmă organizarea unui nou tur de scrutin în decembrie

Georgia se va îndrepta spre un tur de scrutin, a confirmat secretarul de stat Brad Raffensperger, potrivit BBC.

Cursa pentru Senat din Georgia este încă strânsă între republicanul Herschel Walker și democratul Raphael Warnock – Walker are peste 48% din voturi, în timp ce Warnock are 49%.

Niciunul dintre cei doi candidați nu a obținut mai mult de 50% din voturi, ceea ce înseamnă că trebuie să se organizeze alte alegeri, conform legilor din Georgia.

Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 6 decembrie.

21:13 Cursa între republicani din Alaska încurcă numărarea locurilor în Senat

În acest moment, numărul voturilor din Senat este egal, 48 la 48, în camera superioară a Congresului, care are 100 de membri.

Așadar, în condițiile în care patru locuri în Senat nu au fost încă numite, de ce vorbim doar despre trei locuri care atârnă în balanță?

Pentru că nu s-a făcut încă o proiecție pentru cursa din Alaska. Alaska are un sistem unic de „alegere clasată” care permite alegătorilor să își clasifice candidații în loc să voteze pentru sau împotriva unuia sau altuia, explică BBC.

Numărarea acestora este un proces complicat, dar concluzia este că s-ar putea ca abia pe 23 noiembrie să începem să obținem rezultate reale.

Cu toate acestea, cursa este acum între doi republicani, ceea ce înseamnă că, indiferent cine va câștiga în cele din urmă – actualul președinte Lisa Murkowski sau Kelly Tshibaka – locul va fi cu siguranță roșu.

21:11 Republicanii trebuie să schimbe două locuri în Senatul SUA pentru a obține controlul camerei superioare a Congresului și a bloca nu doar agenda legislativă a lui Joe Biden, ci și acte majore, cum ar fi confirmarea judecătorilor federali și, dacă ar fi cazul, a judecătorilor pentru Curtea Supremă a SUA, notează The Guardian.

La începutul serii de marți, aveau nevoie de o singură victorie, dar după ce John Fetterman l-a învins pe Dr. Oz pentru a câștiga locul liber din Pennsylvania, care fusese ocupat de republicanul Patrick Toomey, care se retrăgea din activitate, această cifră a crescut la două locuri.

În acest moment, cu toți ochii ațintiți asupra Georgiei și a Nevadei – și chiar a Arizonei – dar și Alaska.

21:04 Kelly este realeasă guvernator al statului Kansas, păstrând un punct de sprijin pentru democrați

Laura Kelly, guvernatoarea democrată a statului Kansas, a câștigat miercuri un al doilea mandat, potrivit The Associated Press, depășind o provocare din partea procurorului general Derek Schmidt și păstrând un punct de sprijin politic pentru democrați, relatează The New York Times.

Kelly, fost deputat, s-a prezentat în fața alegătorilor ca o moderată axată pe probleme precum educația și construcția de drumuri, în locul subiectelor de război cultural care au divizat mult timp acest stat conservator.

În calitate de democrată într-un stat roșu, ea a fost în mod regulat în dezacord cu Legislativul în timpul primului său mandat. Deși uneori a negociat compromisuri sau a colaborat cu disidenții republicani, Kelly s-a văzut constrânsă în probleme cheie de supermajoritățile republicane din parlamentul statului.

Sursa foto: Facebook / Laura Kelly

Legiuitorii au trecut peste veto-ul ei cu privire la hărțile de redistribuire a circumscripțiilor, dar nu au reușit să adune voturile necesare pentru a trece peste respingerea proiectului de lege privind sportul pentru persoane transsexuale.

Alegerile au avut loc la doar trei luni după ce alegătorii din Kansas au respins cu o majoritate covârșitoare un amendament constituțional care ar fi eliminat dreptul la avort la nivel de stat. Marja decisivă și participarea ridicată la acel vot din august au fost considerate la nivel național ca un semn al puterii politice a avortului de a-i implica pe democrați în această toamnă. Kelly susține dreptul la avort.

Deși locuitorii din Kansas votează în mod sigur republican în alegerile prezidențiale, ei au o istorie de alegere a membrilor ambelor partide în funcții la nivel de stat. Creșterea puterii democraților în suburbiile din Kansas City, cândva un bastion conservator, a remodelat coalițiile din stat în ultimii ani.

Ora 20:35 Republicanul McCarthy anunță că va candida la funcția de speaker al Camerei

Liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a trimis miercuri o scrisoare colegilor săi republicani din Cameră și le-a cerut sprijinul, în contextul în care și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Camerei, potrivit Fox News.

Sursa foto: Facebook / Kevin McCarthy

„În primul rând, felicitări pentru alegerea dumneavoastră într-un an critic și crucial”, a scris el. „De-a lungul ultimului secol, republicanii au răsturnat Camera de la democrați doar de patru ori: 1946, 1952, 1994 și 2010. Doar de două ori această răsturnare a avut loc în patru ani sau mai puțin. În timp ce o serie de curse rămân restante, pot să raportez cu încredere că ne vom alătura acestei liste, vom construi pe baza câștigurilor noastre semnificative din ciclul trecut și ne vom atinge obiectivul de a recuceri Camera.”

„Aceasta nu este o performanță mică”, a adăugat el

20:31 Alegerile intermediare din SUA: Rezultatele curselor cheie încă nu au fost stabilite

Democrații par să fi stăvilit pierderile pe care se așteptau să le sufere în alegerile de la mijlocul mandatului de marți, în mâinile alegătorilor care, potrivit sondajelor, s-au săturat de inflația ridicată și de creșterea criminalității, scrie The Guardian. În timp ce rezultatele mai multor curse cheie rămân de stabilit, aliații lui Joe Biden din Camera Reprezentanților și Senat se bucură de forța neașteptată de care au dat dovadă candidații lor. Cu toate acestea, republicanii au încă o cale de a prelua controlul atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat, dar s-ar putea să așteptăm câteva zile, dacă nu chiar săptămâni, pentru ca întregul echilibru al puterii să fie determinat.

Iată ce am aflat astăzi până acum:

 • Joe Biden va vorbi și va răspunde la întrebările reporterilor la ora locală 16:00 ET (23:00, ora României), în ceea ce ar putea fi un fel de tur de victorie.
 • Sarcina congresmanului Sean Patrick Maloney a fost să câștige locuri pentru democrați în Camera Reprezentanților, dar în schimb și-a pierdut propria candidatură pentru realegere.
 • Senatorul republican Ron Johnson a câștigat un nou mandat în Wisconsin, spulberând speranțele democraților de a recupera acest loc și de a-și mări majoritatea în Cameră.
 • În Kentucky, alegătorii au respins o măsură electorală care ar fi pregătit terenul pentru incriminarea avortului.
 • Cursa crucială pentru Senat din Georgia ar putea ajunge la un al doilea tur de scrutin, pe 6 decembrie.

20:26 ANALIZĂ Câteva observații despre alegerile din SUA: Republicanii tremură până la final, democrații exultă, steaua lui Trump apune, DeSantis e vedeta dreptei

Republicanii, marii favoriți la alegerile intermediare din Statele Unite de marți, nu au reușit până acum să confirme prognozele pre-electorale care-i dădeau drept câștigători confortabili a cel puțin uneia dintre camerele Congresului de la Washington. De partea lor, democrații au obținut câteva victorii importante care îi fac să spere că pot păstra Senatul. Election Day pare să marcheze începutul sfârșitului influenței lui Donald Trump printre republicani, confirmând în același timp statutul tot mai însemnat al guvernatorului Floridei, Ron DeSantis.

Luptă strânsă pentru Cameră

Candidații democrați pentru Camera Reprezentanților au reușit marți să oprească valul roșu al republicanilor preconizat de analiștii de peste ocean, păstrând zeci de locuri vulnerabile acolo unde liderii Partidului Republican (GOP) întrevedeau câștiguri pe scară largă.

Dar exuberanța democraților nu este completă: în ciuda performanțelor foarte bune, republicanii au zdruncinat majoritatea fragilă a democraților și sunt pe cale,  foarte probabil, să preia controlul camerei inferioare anul viitor.

Republicanii au înregistrat câștiguri în mai multe state cheie, inclusiv în Florida, unde au ocupat locul liber lăsat liber de Charlie Crist, și New York, unde l-au înlăturat pe Sean Patrick Maloney, șeful de campanie al democraților și omul însărcinat cu protejarea mandatelor democraților în acest ciclu electoral. Continuă să citești aici.

19:45 Republicanii trebuie să schimbe doar un singur loc pentru a obține controlul Senatului, în timp ce democrații trebuie să păstreze 50 de locuri pentru a menține controlul, explică The New York Times.

19:39 Cursa pentru Senat din Georgia dintre republicanul Herschel Walker și senatorul democrat Raphael Warnock se îndreaptă către un al doilea tur de scrutin, în 6 decembrie, potrivit proiecției CNN, în condițiile în care niciunul dintre candidați nu pare să primească mai mult de 50% din voturi.

În Georgia un candidat trebuie să obțină peste 50% din voturi pentru a câștiga din primul tur.

Rezultate oficiale aici.

19:34 Biden va susține o conferință de presă la ora 23,00, ora României

Președintele Biden va continua tradiția de a ține o conferință de presă oficială a doua zi după alegerile de la jumătatea mandatului și va răspunde la întrebările reporterilor la ora 23,00, ora României, a anunțat Casa Albă, citată de CNN.

„După-amiază, președintele va face observații și va răspunde la întrebări”, a precizat Casa Albă într-o actualizare a programului zilnic al președintelui, miercuri.

Președinții din trecut au ținut în mod tradițional conferințe de presă a doua zi după alegerile de la jumătatea mandatului. Acestea au produs momente notabile, cum ar fi atunci când președintele de atunci, Barack Obama, a recunoscut că democrații au fost „înfrânți” în 2010.

Obama a ținut conferințe de presă după alegerile de la jumătatea mandatului în 2010 și 2014. Fostul președinte Donald Trump a ținut o conferință de presă după alegerile de la mijlocul mandatului în 2018. Și fostul președinte George W. Bush a ținut conferințe de presă după alegerile de la jumătatea mandatului din 2002 și 2006.

19:07 Cele trei curse cheie pentru Senat rămase

Odată cu victoria republicanului Ron Johnson în Wisconsin, bătălia pentru controlul Senatului rămâne pe muchie de cuțit, potrivit BBC.

Prin urmare, toți ochii rămân ațintiți asupra celor trei curse pentru Senat care urmează să determine dacă democrații vor păstra controlul camerei superioare a Congresului sau dacă republicanii îl pot lua de la ei.

 • În Arizona, democratul Mark Kelly îl devansează ușor pe Blake Masters, susținut de Donald Trump, deși în prezent au fost numărate doar 69% din voturi.
 • În Nevada, republicanul Adam Laxalt conduce în fața democratei Catherine Cortez Masto, aflată în exercițiu, cu 80% din voturile așteptate numărate.
 • Dar cea mai mare necunoscută rămâne Georgia, unde candidatul republican Herschel Walker și democratul Raphael Warnock sunt la egalitate funcțională cu aproximativ 49% din voturi (cu 96% din voturile așteptate numărate).

Se pare probabil ca în acest stat din sudul țării să aibă loc un al doilea tur de scrutin între cei doi, în decembrie, având în vedere că în Georgia un candidat trebuie să obțină peste 50% din voturi pentru a câștiga din prima încercare.

18:47 Președintele Comitetului de campanie al Congresului Democrat, Maloney, a cedat în urma unei pierderi istorice în Camera Reprezentanților

Reprezentantul statului New York, Sean Patrick Maloney, președintele Comitetului de campanie al Congresului Democrat, a recunoscut că a pierdut în cursa pentru Camera Reprezentanților în fața contracandidatului republican Mike Lawler, relatează Fox News.

Lawler a confirmat într-o apariție la Fox News miercuri dimineață că Maloney l-a sunat pentru a recunoaște pierderea. Maloney însuși a făcut apoi anunțul în timpul unei alocuțiuni la Washington, D.C., în timpul căreia l-a felicitat pe Lawler pentru o „victorie bună”.

Este pentru prima dată în ultimele decenii când un președinte al DCCC pierde realegerea.

Sursa foto: Facebook / Rep. Sean Patrick Maloney

Maloney reprezintă în prezent districtul 18 din New York, dar a optat să candideze pentru districtul 17 în alegerile din 2022, după ce redistribuirea circumscripțiilor a dus la o hartă radical diferită pentru New York. Lawler, care este din și reprezintă comitatul Rockland în Adunarea de Stat, a declarat că acest lucru a jucat în favoarea sa.

„El nu cunoaște pe nimeni acolo”, a declarat Lawler în octombrie, precizând că 75% din districtul 17 este nou pentru Maloney, în timp ce comitatul său reprezintă 42% din district.

Trecerea lui Maloney în districtul 17 este doar o parte a unui joc de scaune politice cauzat de redistribuirea care a făcut ca mai mulți democrați din actuală legislatură a Camerei Reprezentanților să piardă cursele primare. Reprezentantul democrat progresist Mondaire Jones reprezintă în prezent districtul 17, dar odată cu mutarea lui Maloney, acesta a trecut să candideze în districtul 10, care a rămas liber când reprezentantul Jerrold Nadler (D-N.Y) a decis să se mute de acolo în districtul 12.

Jones a sfârșit prin a pierde alegerile primare din cel de-al 10-lea district în fața fostului procuror federal și avocat specializat în procedura de destituire a Camerei, Dan Goldman, în timp ce Nadler a înlăturat-o pe președinta Comisiei de supraveghere a Camerei, reprezentanta Carolyn Maloney. Goldman și Nadler au câștigat amândoi alegerile generale de marți.

18:37 Proiecție CNN și BBC: Senatorul republican Ron Johnson va câștiga în cursa cheie pentru Senat din Wisconsin

Senatorul republican Ron Johnson va fi reales în Wisconsin, potrivit proiecțiilor CNN și BBC, învingându-l pe locotenentul guvernator democrat Mandela Barnes într-una dintre cele mai importante curse pentru Senat din țară.

Sursa foto: Wikimedia Commons – Flickr / Gage Skidmore

Victoria a fost o altă demonstrație a durabilității politice remarcabile a lui Johnson, în vârstă de 67 de ani, care a câștigat acum trei alegeri consecutive foarte disputate, în ciuda sondajelor care îl arătau de mult timp printre cei mai puțin populari senatori care vor fi realeși în acest an.

Prin faptul că l-a ținut în frâu pe Barnes – pe care democrații îl considerau la începutul ciclului electoral din acest an ca fiind o potențială stea în ascensiune – Johnson a întărit, de asemenea, speranțele Partidului Republican de a obține controlul Senatului.

18:29 Analiză CNN: Negaționiștii alegerilor din 2020 au fost cei care au pierdut la alegerile intermediare

Alegerile din 2022 sunt acum în cărți, deși numărarea voturilor continuă în multe locuri, cu atât de multe curse încă nedeclarate. Democrații, care se așteptau să sufere pierderi considerabile în Camera Reprezentanților, par să se fi menținut, dar tot se pare că vor ajunge în minoritate, relatează CNN.

În Senat, situația este foarte strânsă, democrații obținând în prezent un singur loc în Pennsylvania. Acum, toți ochii sunt ațintiți spre Arizona, Georgia, Nevada și Wisconsin, toate acestea fiind prea strânse pentru a fi declarați câștigători.

Cu toate acestea, este clar că negaționiștii alegerilor din 2020 au fost cei care au pierdut până acum în rezultatele alegerilor de la mijlocul mandatului.

Mai mulți negaționiști electorali de profil înalt care au candidat pentru funcția de guvernator în întreaga țară au ieșit în pierdere. În Wisconsin, Tim Michels a pierdut. În Michigan, Dixon a eșuat. Mastriano a fost eliminat în Pennsylvania. La fel și Dan Cox în Maryland. Și Darren Bailey în Illinois.

În timp ce CNN nu a anunțat câștigătorul cursei pentru postul de guvernator al Arizonei, republicana Kari Lake este în urmă.

18:21 Istoria alegerilor parțiale este presărată cu pierderi pentru partidul președintelui

Poate fi ciudat pentru unii să constate că democrații au performanțe peste așteptări astăzi, având în vedere că se pare că vor pierde Camera Reprezentanților, iar bătălia pentru Senat este echilibrată pe muchie de cuțit, notează 63157389.

Dar o privire rapidă asupra istoriei alegerilor de la jumătatea mandatului din ultimele decenii arată că partidul care deține președinția pierde aproape invariabil controlul Congresului la prima întrebare.

De la primul set de alegeri parțiale ale lui Richard Nixon, în 1969, președinția și Congresul au fost unificate de opt ori, comparativ cu divizate de 18 ori.

Dintre aceste opt ocazii în care un partid a controlat ambele ramuri ale guvernului american, doar Jimmy Carter (în 1977) și George W Bush (în 2002 și 2004) au reușit să dețină controlul atât al Camerei și Senatului după ce au fost deja în funcție.

Prin comparație, Donald Trump, Barack Obama și Bill Clinton au pierdut cu toții controlul Congresului la primele lor alegeri de la jumătatea mandatului – în timp ce Richard Nixon, Ronald Reagan și George HW Bush nu au avut niciodată controlul ambelor camere în niciun moment al președinției lor.

17:44 Republicanii au câștigat votul majorității femeilor albe, iar democrații au pierdut sprijin în rândul alegătorilor latino-americani

În acest an, republicanii au câștigat majoritatea femeilor albe, un important bloc de vot pe care cele două partide l-au împărțit în 2018, scrie CNN.

De asemenea, republicanii și-au respectat previziunile potrivit cărora vor avea rezultate mai bune în rândul alegătorilor latino decât în urmă cu patru ani.

Sprijinul democraților în rândul bărbaților latini a fost de 63% în 2018 și este sub 55% în 2022, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne (exit-poll). Republicanii au părut să reducă din avantajul democraților în rândul femeilor latino, deși democrații au obținut în continuare sprijinul a aproximativ două treimi dintre ele.

17:28 Candidații care fac istorie

Rezultatele proiectate continuă să apară și, deși toate victoriile sunt speciale, unele fac istorie. Iată câțiva dintre candidații care schimbă cărțile de recorduri în alegerile parțiale din 2022, potrivit BBC.

 • Democratul Maxwell Frost, în vârstă de 25 de ani, este proiectat să câștige în cel de-al 10-lea district electoral din Florida. Născut în 1997, el este primul membru al Generației Z ales pentru a face parte din Congresul SUA.
 • Candidata republicană Katie Britt, în vârstă de 40 de ani, va fi aleasă ca prima femeie din Alabama care va ocupa un post în Senatul SUA, potrivit proiecțiilor partenerului american al BBC, CBS News.
 • Democratul Wes Moore, în vârstă de 44 de ani, a intrat, de asemenea, în istorie ca prim guvernator de culoare al statului Maryland. El este doar al treilea guvernator de culoare ales în istoria de 246 de ani a națiunii, alături de Deval Patrick din Massachusetts și Douglas Wilder din Virginia.
 • Democrata Maura Healey, în vârstă de 51 de ani, câștigătoarea preconizată a cursei pentru postul de guvernator al statului Massachusetts, este prima lesbiană aleasă guvernator. Democratul James Roesener, în vârstă de 26 de ani, ar urma să devină primul bărbat transsexual ales în legislativul unui stat din istoria SUA.

17:08 Fost consilier al lui Trump: „Noaptea trecută a fost cel mai mare indicator că Trump nu ar trebui să fie candidatul republican în 2024” / „El i-a costat pe republicani locuri care puteau fi câștigate”

Fosta consilieră a lui Trump, Sarah Matthews, spune că modul în care a decurs noaptea trecută în privința alegerilor intermediare indică faptul că Donald Trump îi costă pe republicani locuri care pot fi câștigate, relatează CNN.

În perioada premergătoare alegerilor de la jumătatea mandatului, republicanii au sperat că vor avea o majoritate clară în Camera Reprezentanților în noaptea alegerilor.

Cu toate acestea, începând de miercuri dimineață, rezultatele sunt încă în curs de afișare, iar controlul Congresului încă atârnă în balanță.

sursa foto: Facebook/ GOP

„Cred că noaptea trecută a fost cel mai mare indicator că Donald Trump nu ar trebui să fie candidatul republican în 2024. El i-a costat pe republicani locuri care puteau fi câștigate, impulsionând candidați de slabă calitate”, a declarat Matthews, fost adjunct al secretarului de presă al Casei Albe în timpul președintelui Trump.

Ea a adăugat: „Aveți o inflație record, temeri sporite cu privire la criminalitate, cea mai gravă criză la graniță din istorie, un președinte nepopular, iar performanța republicană a fost în continuare sub așteptări. Și asta s-a datorat în mare parte candidaților pe care Trump i-a susținut. Ei nu au fost la înălțimea calității. Cred că aceasta este o lecție învățată pentru republicani că a), Trump nu este un câștigător național și, b), calitatea candidaților contează.”

16:54 Oz și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Fetterman într-un apel telefonic în această dimineață, spune echipa de campanie a lui Fetterman

Republicanul Mehmet Oz l-a sunat pe democratul John Fetterman pentru a-și recunoaște înfrângerea în cursa pentru Senat din Pennsylvania în această dimineață la ora 9:30 ET, potrivit purtătorului de cuvânt al campaniei lui Fetterman, Joe Calvello, precizează CNN.

16:52 Căile pentru a prelua controlul Senatului

Bătălia dintre democrați și republicani pentru controlul Senatului SUA se va reduce la câteva curse foarte disputate, care ar putea oscila în direcția oricăruia dintre partide, relatează BBC.

În momentul de față, conform rezultatelor, democrații au 48 de locuri, iar republicanii 47. Democrații trebuie să ajungă la 50 pentru a menține controlul camerei, în timp ce republicanii au nevoie de 51 – asta pentru că, atunci când este 50-50, vicepreședintele Kamala Harris asigură votul de departajare („votul de aur”) pentru democrați.

Cursele sunt încă prea strânse pentru a fi stabilite în Arizona, Georgia, Nevada și Wisconsin. Alaska nu a fost încă desemnată, dar candidații din față sunt amândoi republicani care se înfruntă între ei.

Sursa foto: Stefani Reynolds / AFP

Deși nimic nu este bătut în cuie, iată cum stau lucrurile în acest moment:

 • Cursa din Arizona înclină spre actualul senator democrat Mark Kelly, cu 93% din secțiile de votare în
 • În Nevada, republicanul Adam Laxalt conduce în fața democratei Catherine Cortez Masto, în exercițiu, dar multe voturi nu au fost încă numărate
 • În Wisconsin, situația este prea strânsă pentru a fi stabilită, dar republicanul Ron Johnson îl devansează la limită pe contracandidatul democrat Mandela Barnes

Așadar, cu curse atât de strânse, toți ochii se vor îndrepta din nou spre Georgia. În acest moment, niciunul dintre candidați nu pare să atingă pragul de 50% necesar pentru a câștiga în acest stat, ceea ce înseamnă că senatorul Raphael Warnock și contracandidatul său republican Herschel Walker se vor îndrepta probabil spre un al doilea tur de scrutin.

Aceste alegeri vor avea loc la începutul lunii decembrie. Astfel, dacă nici republicanii, nici democrații nu vor reuși să obțină o majoritate fără ea, Georgia va fi în atenția tuturor în următoarele patru săptămâni.

16:31 Campania lui Oz nu a făcut până acum nicio concesie sau declarație publică după pierderea prognozată în Pennsylvania

Până miercuri dimineața devreme, republicanul Mehmet Oz nu a recunoscut public că a pierdut în fața locotenentului guvernator democrat John Fetterman în cursa pentru Senat în Pennsylvania, relatează CNN.

Tăcerea din partea candidatului și a staff-ului este demnă de remarcat.

Sursa foto: Wikimedia Commons / Office of United States Senator Claire McCaskill

După încercări repetate de a lua legătura cu campania, nu a fost confirmat niciun comentariu sau detalii privind o declarație a candidatului – scrisă sau verbală.

Oz a vorbit la sediul său de campanie din comitatul Bucks, marți târziu, înainte de proiecția cursei, spunând mulțimii: „Când toate buletinele de vot vor fi numărate, credem că vom câștiga această cursă”.

16:28 Victorie „pro-Choice” în Kentucky prin respingerea amendamentului care elimina dreptul la avortul – AP

Alegătorii din Kentucky au spus „nu” unui amendament constituțional care ar fi eliminat în mod explicit dreptul la avort din Constituție, relatează agenția de presă Associated Press, citată de BBC.

În timpul nopții, în timpul unui eveniment electoral pro-alegere din Louisville, Kentucky, participanții la petrecere au sărbătorit și au răsuflat ușurați, în timp ce se auzeau rezultatele.

„Alegătorii din Kentucky au spus-o clar: nu vom da înapoi când politicienii vor încerca să vină după dreptul nostru de a ne controla propriul corp și viitorul”, a declarat Tamarra Wieder, directorul de stat din Kentucky pentru Planned Parenthood Alliance Advocates.

Sursa foto: MANDEL NGAN / AFP

Aceasta este o victorie majoră pentru activiștii pro-alegere („pro-Choice – n.r.) într-un stat solid conservator și urmează o serie de victorii în alte referendumuri de stat pe această temă. Mai devreme, marți, Vermont, Michigan și California au consfințit dreptul la avort în constituția lor.

Dreptul la avort a fost o problemă de top în aceste alegeri de la mijlocul mandatului, după ce Curtea Supremă a anulat cauza Roe vs. Wade la începutul acestui an, deschizând calea pentru ca statele să restricționeze accesul la această procedură.

16:22 Trump „este livid” și „țipă la toată lumea” după prestația Partidului Republican la alegerile intermediare, spune un consilier

Fostul președinte Donald Trump „este livid” și „țipă la toată lumea” după rezultatele dezamăgitoare de aseară ale Partidului Republican în alegerile de la mijlocul mandatului, spune un consilier al lui Trump care a fost în contact cu cercul intim al lui Trump la CNN.

„Candidații contează”, a spus consilierul lui Trump.

Sursa foto: JIM WATSON / AFP

„Toți au fost candidați proști”, a continuat consilierul, criticând mulți dintre contracandidații aleși de Trump în statele cheie din zona de bătălie.

Acest consilier a spus că este puțin probabil ca Trump să își amâne anunțul prezidențial așteptat, deoarece „este prea umilitor pentru a întârzia”. Dar consilierul a spus că există prea multe necunoscute în acest moment.

14.55: Fosta consilieră a lui Trump, Sarah Matthews, spune că modul în care a decurs seara alegerilor din 2022 indică faptul că Donald Trump îi costă pe republicani locuri care pot fi câștigate, transmite CNN. În perioada premergătoare alegerilor de la jumătatea mandatului, republicanii au sperat că vor avea o majoritate clară în Camera Reprezentanților în noaptea alegerilor. Cu toate acestea, începând de miercuri dimineață, rezultatele sunt încă în curs de afișare, iar controlul Congresului încă atârnă în balanță.

„Cred că noaptea trecută a fost cel mai mare indicator că Donald Trump nu ar trebui să fie candidatul republican în 2024. El i-a costat pe republicani locuri care puteau fi câștigate, impulsionând candidați de slabă calitate”, a declarat Matthews, fost adjunct al secretarului de presă al Casei Albe în timpul președintelui Trump.

Ea a adăugat: „Avem o inflație record, temeri sporite cu privire la criminalitate, cea mai gravă criză la graniță din istorie, un președinte nepopular, iar performanța republicană a fost sub așteptări. Și asta s-a datorat în mare parte candidaților pe care Trump i-a susținut. Ei nu au fost la înălțimea calității. Cred că aceasta este o lecție învățată pentru republicani că Trump nu este un câștigător național și că de fapt calitatea candidaților contează”.

14.26: Cei mai de stânga deputați ale Partidului Democrat în Camera Reprezentanților, cunoscute colectiv sub numele de „Squad”, au fost realese cu ușurință în alegerile de marți, transmite FoxNews. E vorba despre Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Cori Bush și Jamaal Bowman, potrivit FoxNews.

Ocasio-Cortez, Omar, Pressley și Tlaib au fost membrii fondatori ai „Squad”, au câștigat notorietate ca proaspeți deputați după alegerile din 2018 pentru că au împins Partidul Democrat mult spre stânga, punând presiune pe conducerea partidului să adopte poziții considerate exagerate de electoratul centrist. Bush și Bowman s-au alăturat grupului informal după ce au câștigat alegerile în 2020.

13.51: Controlul politic asupra Senatului s-ar putea decide abia în decembrie, arată CNN și FoxNews. Competiția extrem de disputată pentru Senat în Georgia încă nu are un câștigător, senatorul democrat Raphael Warnock și contracandidatul republican Herschel Walker fiind implicați într-o cursă strânsă care ar putea decide controlul Senatului SUA.

Dacă niciunul dintre candidați nu depășește pragul de 50%, Warnock și Walker vor intra la un al doilea tur de scrutin pe 6 decembrie. În funcție de rezultatul curselor pentru Senat din Pennsylvania, Arizona și Nevada, alegătorii din Georgia ar putea atunci – pentru al doilea ciclu electoral consecutiv – să aibă majoritatea în Senat în mâinile lor.

13.25: Detalii despre demografia votului (analiză FoxNews):

La fel ca la alegerile recente, alegătorii s-au împărțit puternic în funcție de sex, educație și tipul de comunitate. Bărbații au susținut candidații republicani pentru Congres cu 10 puncte procentuale, iar femeile au optat pentru democrați (+4 puncte). Alegătorii care nu au studii superioare (+10 puncte) și locuitorii din mediul rural (+28 de puncte) au optat pentru republicani, absolvenții de studii superioare (+9 puncte) și locuitorii orașelor au înclinat spre democrați (+30 de puncte).

Analiza Fox News Voter Analysis (FNVA), un sondaj efectuat pe un eșantion de peste 90.000 de alegători din întreaga țară, evidențiază principalele teme ale alegerilor și grupurile demografice centrale – și, atunci când este comparată cu rezultatele din alegerile din 2018 și 2020, arată schimbări cheie care au favorizat în general republicanii.

Republicanii au obținut un sprijin de bază puternic, în special din partea evanghelicilor albi, a alegătorilor din mediul rural, a albilor fără diplomă universitară și a conservatorilor.

Majoritatea grupurilor demografice s-au deplasat spre dreapta în comparație cu alegerile din 2020. Unele dintre cele mai importante schimbări au avut loc în rândul grupurilor care l-au susținut pe Biden în urmă cu doi ani. Femeile, de exemplu, au votat pentru Biden cu 12 puncte în 2020 și pentru democrați în acest an cu doar 4 – o schimbare de 8 puncte în favoarea republicanilor. Alte câștiguri notabile ale Partidului Republican au inclus alegătorii cu vârsta sub 30 de ani (schimbare de 12 puncte), alegătorii de culoare (+15 puncte), hispanicii (+10 puncte), absolvenții de facultate (+11 puncte), moderații (+11 puncte) și alegătorii din suburbii (+9 puncte).

11.30: Cursa pentru Senat e în continuare strânsă. Atât FoxNews, cât și CNN dau rezultatul 48-48 pentru cele două partide. Pentru controlul Senatului e nevoie de 51 de locuri.

În ce privește Camera Reprezentanților, FoxNew dă scorul 199-172 în favoarea Republicanilor, iar CNN 198-178 tot în favoarea Republicanilor. Pentru a aavea majoritatea, un partid are nevoie de 219 locuri

11.28: Partidul Republican (de dreapta) câștigă în rândul latino-americanilor din Florida, potrivit unei analize CNN, care arată că această tendință ar putea remodela peisajul politic în mai multe state oscilante. Cel mai puternic semnal că republicanii au continuat să obțină câștiguri în rândul acestei comunități a venit în comitatul Miami-Dade, unde locuiește o mare populație cubaneză.

10.57: Influentul senator republican Lindsey Graham și-a exprimat marți seară dezamăgirea față de lipsa de victorii republicane în alegerile de la jumătatea mandatului. „Cu siguranță nu a fost un val republican, asta e al naibii de sigur”, a declarat Graham într-un interviu pentru NBC News, citat de FoxNews. „Cred că vom fi la 51 – 52 de locuri în Senat”, a spus el (majoritatea în Senat e de 51 de locuri – n.red.).

Întrebat dacă performanța sub așteptări a Partidului Republican la jumătatea mandatului a fost rezultatul „efectului Donald Trump”, în care asocierea cu fostul președinte ar fi putut dăuna candidaților republicani, Graham a răspuns „nu chiar”, sugerând totuși că alegerile au reprezentat un „referendum asupra lui Biden”, adăugând: „Dacă recuperăm Camera și obținem majoritatea în Senat, este o noapte foarte bună. Un val ar fi fost New Hampshire și Colorado”.

10.42: Guvernatorul Republican al Floridei, Ron DeSantis, devine o figură tot mai importantă a Partidului Republican după ce l-a zdrobit pe contracandidatul Democrat și și-a confirmat mandatul, scrie CNN. Victoria detașată îi oferă un argument puternic în cazul în care încearcă să obțină nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale din 2024.

10.40: Fostul președinte Donald Trump e criticat dur pentru performanța slabă a candidaților republicani pe care i-a susținut la alegerile din SUA: „Cel mai mare perdant”. Vezi aici o analiză FoxNews

9.36: Kevin McCarthy, liderul facțiunii Republicanilor din Camera Reprezentanților, a declarat că republicanii vor prelua majoritatea în Cameră și o vor înlătura pe Nancy Pelosi (Partidul Democrat) din funcția de președinte al Congresului, transmite FoxNews

9.20: Cursă extrem de strânsă pentru controlul Senatului. Potrivit FoxNews, scorul parțial este egal, 48-48 locuri pentru fiecare partid, în timp ce proiecțiile CNN arată că Partidul Democrat (stânga) are 48 de locuri, iar Partidul Republican (dreapta) are 47 de locuri asigurate.

Un partid trebuie să ajungă la 51 de locuri pentru a obține majoritatea în Senat, care are 100 de membri. O împărțire de 50-50 îi va lăsa pe Democrați în control, cu vicepreședintele Kamala Harris ca vot de departajare.

Wisconsin, Georgia, Nevada și Arizona sunt statele-cheie de al căror vot depinde controlul Senatului.

Lucrurile sunt mult mai clare în cursa pentru Camera Reprezentanților, unde și CNN și FoxNews proiectează un avans de circa 20 de locuri pentru Partidul Republican.

08:54 Associated Press anunță că senatorul republican Mike Lee a fost reales în Utah, transmite The Guardian. El s-a confruntat cu independentul Evan McMullin, care s-a prezentat ca un dușman al lui Trump. În timp ce sondajele de opinie îl arătau, în general, în avantaj, Lee a cerut ajutor în campanie, inclusiv din partea colegului său senator Mitt Romney, care nu a susținut niciunul dintre candidați, spunând că îi consideră pe amândoi prieteni.

08:39 Democratul John Fetterman, pe care CNN estimează că îl va învinge pe Mehmet Oz în cursa pentru Senat din Pennsylvania, a declarat că este onorat să fie următorul senator al statului. „Vă mulțumesc foarte mult”, le-a spus el susținătorilor săi. El a subliniat sloganul campaniei sale „fiecare județ, fiecare vot”, transmite CNN.

08:31 Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și Kevin McCarthy, liderul minorității republicane care dorește să-i ia ștafeta, au fost realeși în Congres din partea Californiei, potrivit Associated Press. Din același stat, au fost realeși și reprezentanți democrați, printre care Adam Schiff, Ted Lieu, Maxine Waters și Barbara Lee.

08:20


08:13 Associated Press estimează că Mayra Flores (Partidul Republican), prima membră a Congresului născută în Mexic, a fost înfrântă de adversarul său Democrat, Vicente Gonzalez, în cursa pentru Camera Reprezentanților din Texas, potrivit Fox News. „Valul roșu nu s-a produs. Republicanii și independenții au rămas acasă. Nu vă plângeți de rezultate dacă nu v-ați făcut treaba”, a scris Flores pe Twitter.

08:11 O prezență intensă a poliției a înconjurat marți seară clădirea centrală de totalizare din Phoenix pentru a descuraja genul de activități văzute în afara centrului în 2020, când susținătorii lui Donald Trump au protestat în fața acestuia și au amenințat lucrătorii electorali. Marți seară, polițiști de la biroul șerifului din comitatul Maricopa au împânzit parcarea și perimetrul clădirii. Unii ofițeri au mers pe cai în jurul barierelor, transmite The Guardian.

08:10 Proiecție FoxNews în Pennsylvania: Candidatul democrat John Fetterman îl va învinge pe republicanul Mehmet Oz (fost prezentator TV).

08:00 Secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, care a refuzat cererea fostului președinte Donald Trump de a „găsi” voturile necesare pentru a anula înfrângerea suferită în 2020 în statul Peach State, va fi reales în funcție, estimează CNN. Refuzul lui Raffensperger – și rolul său de martor în fața comisiei selecte a Camerei Reprezentanților care investighează atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA – l-a transformat într-unul dintre cei mai cunoscuți șefi electorali din țară.

07:53 CNN: Unii republicani care neagă rezultatul alegerilor din 2020 vor câștiga cursele electorale. Unii candidați republicani care au negat sau au refuzat să afirme rezultatele alegerilor din 2020 vor fi aleși ca secretari de stat, fiind însărcinați cu organizarea de alegeri în statele respective, prognozează CNN. Postul de televiziune afirmă că cel puțin trei dintre acești candidați urmează să câștige cursele lor electorale.

Alabama: Wes Allen, un congresman local, care a susținut efortul juridic condus de Texas pentru a determina Curtea Supremă să răstoarne victoria lui Joe Biden.

Indiana: Diego Morales, un fost consilier al lui Mike Pence, care a scris un articol în timpul alegerilor primare din 2022 în care a numit alegerile din 2020 drept „înșelătorie” și a spus că „rezultatul este discutabil.”

Dakota de Sud: Monae Johnson, care a refuzat în mod repetat într-un interviu din octombrie 2022 să spună dacă a acceptat că Biden a câștigat alegerile din 2020 în mod legitim.

În plus, candidatul republican Chuck Gray din Wyoming a candidat fără opoziție la funcția de secretar de stat la alegerile generale, după ce a câștigat scrutinul primar republican.

Alți patru candidați care resping rezultatul scrutinului pentru Casa Albă din 2020 vor pierde alegerile, afirmă CNN.

Massachusetts: Rayla Campbell, care a susținut că Donald Trump a fost adevăratul câștigător al alegerilor „furate” din 2020.

Minnesota: Kim Crockett, care a spus că alegerile din Minnesota din 2020 au fost „fără lege” și a fost de acord cu un intervievator care le-a numit „ilegitime.”

New Mexico: Audrey Trujillo, care a susținut în mod fals că alegerile din 2020 au fost „furate” lui Trump.

Vermont: H. Brooke Paige, un alt candidat care a susținut că stânga „a furat” alegerile.

CNN a menționat că cel puțin 12 candidați republicani la funcția de secretar de stat au pus la îndoială, au respins sau au încercat să răstoarne rezultatele alegerilor din 2020.

07:36 Democratul Alex Padilla a devenit primul latino-american ales pentru a reprezenta California în Senatul SUA. Associated Press a anunțat acest lucru la doar câteva minute după închiderea urnelor, Padilla fiind mare favorit la victorie. El a fost numit în această funcție în 2021, pentru a ocupa locul deținut anterior de Kamala Harris, transmite The Guardian.

07:32 Alegeri din SUA: Tsunamiul republican anunțat nu pare că se va produce/ Democrații se mențin pe poziții. 

07:21 Associated Press a anunțat că democratul Josh Shapiro va câștiga cursa pentru postul de guvernator al Pennsylvaniei, transmite The Guardian. Acesta îl învinge pe republicanul Doug Mastriano, un contestatar strident al victoriei electorale a lui Joe Biden în 2020, care a declarat că susține interzicerea avortului, fără excepții.

07:18 Associated Press confirmă că senatorul democrat Patty Murray din Washington a fost reales în funcție. Ea va avea un al șaselea mandat ca reprezentantă a acestui stat tradițional democrat, după ce alegătorii au respins-o pe contracandidata sa Tiffany Smiley. Partidul Republican a sperat că ratingul scăzut de aprobare al lui Joe Biden și frustrarea alegătorilor față de inflație vor duce la o înfrângere surpriză pentru Murray, transmite The Guardian. 

patt murray washington democrati sua
sursa foto: Facebook/ Patty Murray

Ziua 2, 9 noiembrie: 07:00 Guvernatorul republican al Dakotei de Sud, Kristi Noem, a ieșit triumfătoare din alegerile guvernamentale de marți, plină de energie și cu ținta îndreptată spre președintele Biden, declarându-și intenția de a construi pe baza realizărilor primului său mandat și afirmând că Dakota de Sud este un model de guvernare republicană de succes, transmite Fox News.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

06:42 Associated Press estimează că senatorul republican de stat Jen Kiggans a detronat-o pe reprezentanta democrată Elaine Luria, schimbând în roșu Districtul 2 al Congresului din Virginia, în una dintre cele mai competitive curse pentru Camera Reprezentanților din alegerile de la mijlocul mandatului din 2022, transmite Fox News.

jen kiggans sua alegeri congres republicani
sursa foto: Facebook/ Senator Jen Kiggans

 

06:40 În timp ce sondajele din mai multe state din vestul țării încep să se închidă, republicanii au cu două locuri în Senat în plus față de democrați – având nevoie să mai câștige încă patru pentru a obține controlul asupra Camerei, transmite CNN. Se preconizează că republicanii vor câștiga 46 de locuri, iar democrații 44, în condițiile în care multe alte state încă mai numără buletinele de vot, dar fereastra de oportunitate ar putea deveni tot mai mică pentru democrați, a declarat John King de la CNN în cadrul unei analize.

06:31 Candidatul republican JD Vance a câștigat cursa pentru un loc liber în Senatul din Ohio, relatează Associated Press, refuzând democraților posibilitatea de a-și mări majoritatea în camera superioară a Congresului, transmite The Guardian.

06:30 O dinamică similară pare să se desfășoare în Carolina de Nord, unde republicanul Ted Budd ar putea să fi obținut locul liber din Senat, scrie The Guardian.

06:28 Gavin Newsom, care a fost prezentat ca un posibil candidat democrat la alegerile prezidențiale din 2024, a fost reales în funcția de guvernator al Californiei, transmite The Guardian.

06:21 Cel mai influent ziarist conservator din SUA cere renunțarea la mașinile electronice de vot

Unul dintre realizatorii principali ai Fox News și cea mai importantă personalitate media conservatoare de peste ocean, Tucker Carlson, a cerut încetarea utilizării aparatelor electronice de vot la doar câteva ore după ce s-au închis primele secții de vot în alegerile intermediare de marți din Statele Unite. Ziaristul s-a referit la problemele care au afectat procesul de votare în Arizona pentru a solicita eliminarea mașinilor electronice de vot.

Solicitarea lui Carlson

Marți seara, la câteva ore după ce primele secții de votare se închiseseră în America, Carlson a argumentat că „problema principală” este „că nu suntem foarte serioși în privința democrației dacă folosim aparate electronice de vot sau dacă nu avem nevoie de un act de identitate cu fotografie pentru a vota.”

„Vom avea aceste momente în care toată lumea din țară se teme de volatilitate, deoarece o parte (din populație) nu crede că rezultatul este real. Vedeți acest lucru de ambele părți,” a continuat el.

„Nu este doar dreapta nebună. Este situația în care toată lumea își pierde încrederea în însuși sietemul electoral. Așa că sper că, dacă există un lucru care iese din asta și sper să fie bipartizan – fără aparate de vot electronice,” a spus el, adăugând: „Solicitați documentul de identitate și apoi putem să terminăm.” Citește în continuare aici.

06:02 New Hampshire: Democrata Hassan, proiectată să câștigă cursa pentru Senat

Sursa foto: Wikimedia Commons / Tim Pierce

Senatoarea democrată Maggie Hassan ar urma să își păstreze locul, potrivit CBS, citată de BBC.

06:00 Este ora locală 23:00 ET. Secțiile de votare se închid acum în California și în alte 3 state:

 • Idaho
 • Oregon
 • Washington

California este un bastion democrat în anii de alegeri prezidențiale, dar în alegerile de astăzi se desfășoară mai multe curse strânse pentru Camera Reprezentanților. Dinamica este cam aceeași la Washington, deși republicanii au speranțe mari de a o înlătura pe senatoarea democrată Patty Murray.

Idaho este un bastion republican unde se așteaptă puține surprize în această seară. În Oregon, republicanii cred că au o șansă de a prelua fotoliul de guvernator, pe fondul unei reacții negative în ceea ce privește persoanele fără adăpost și criminalitatea, precum și a prezenței în cursă a unui candidat independent.

Cursa pentru postul de guvernator al statului Oregon este împărțită în trei, după ce un fost deputat democrat a ales să candideze ca independent – împărțind astfel votul democraților în acest stat renumit ca fiind înclinat spre liberalism, notează BBC.

Tina Kotek este candidata democraților în Oregon. Dacă va câștiga, va fi al doilea guvernator lesbiană din SUA, după democrata Maura Healey din Massachusetts, care a intrat în istorie câștigând cursa electorală marți.

De asemenea, cursa a luat o turnură după ce co-fondatorul Nike, Phil Knight, cel mai bogat om din acest stat și unul dintre cei mai bogați din lume, a donat bani pentru independenta Betsy Johnson, înainte de a o susține ulterior pe republicana Christine Drazan.

Cele 52 de locuri din California în Camera Reprezentanților ar putea determina în mare măsură cine păstrează controlul Camerei, în timp ce senatorul democrat de lungă durată din Washington Patty Murray se confruntă cu o provocare neașteptat de dură din partea noii venite în politică Tiffany Smiley.

Deși secțiile de votare s-au închis în tot vestul SUA, în Alaska încă se mai votează, iar închiderea secțiilor de votare în această țară este prevăzută pentru ora 00:00 ET (07:00, ora României).

05:57 Alegătorii din Maryland au dat undă verde unui amendament constituțional pentru legalizarea marijuanei în scop recreativ pentru adulții de peste 21 de ani

Votul plasează Maryland printre cele 19 state, și Districtul Columbia, care au legalizat canabisul pentru adulți, potrivit The Baltimore Sun, citat de The Guardian.

Alegătorii din alte patru state – inclusiv bastioane conservatoare precum Arkansas, Missouri, Dakota de Nord și Dakota de Sud – iau în considerare măsuri de vot care să legalizeze marijuana pentru adulți în timpul alegerilor de la mijlocul mandatului de marți.

Amendamentul constituțional din Maryland nu înseamnă că adulții pot pur și simplu să intre într-un magazin și să cumpere marijuana în mod legal. Această măsură înseamnă, de fapt, că legiuitorii statului Maryland pot stabili acum industria legală a marijuanei în acest stat.

Potrivit ziarului, industria ar putea începe „chiar de la” 1 iulie. Votul în favoarea canabisului pentru adulți va pune în vigoare și unele legi care au fost aprobate în timpul sesiunii legislative de stat din 2022.

Votul înseamnă, de asemenea, că adulții de 21 de ani și peste această vârstă pot crește în mod legal până la două plante de marijuana la domiciliul lor începând cu 1 iulie. Fiecare gospodărie poate avea maximum patru plante, „care trebuie să fie cultivate în siguranță și departe de ochii publicului”, a relatat The Sun.

Ora 05:50 O vor înlătura alegătorii latin-americani pe prima senatoare latină a Statelor Unite?

Sondajele s-au închis cu puțin timp în urmă în Nevada, unde republicanii încearcă să obțină o întorsătură de situație în lupta lor pentru controlul Senatului.

Analiștii au numit-o pe Catherine Cortez Masto „cea mai vulnerabilă democrată” din Senat în acest an, relatează BBC.

Aleasă în 2016 cu un sprijin puternic din partea alegătorilor din clasa muncitoare din stat, ea este prima latină care a făcut parte din această cameră.

Dar aceiași alegători care au trimis-o acolo ar putea să o înlăture în această seară în favoarea republicanului Adam Laxalt.

05:46 Alegeri pe zăpadă în Nevada

În Reno, statul Nevada, al doilea oraș ca mărime din stat, alegătorii au așteptat afară timp de peste o oră pentru a-și exprima votul în această dimineață, în ciuda unei furtuni de zăpadă care a afectat regiunea.

Un alegător a spus CBS News că stau la coadă „pentru că trebuie”.

„Acesta este dreptul meu la vot, oriunde, oricând. Indiferent de ceea ce crezi sau cum te simți, trebuie să fii capabil să-l exprimi și să o faci.”

Vremea capricioasa fusese prevăzută de experți. În Nevada, unde republicanul Adam Laxalt speră să o invinga pe senatoarea democrata Catherine Cortez Masto, Serviciul Național de Meteorologie (NWS) prognozase ninsori marți pentru o mare parte din partea de nord a statului.

05:38 Marile orașe din Wisconsin ar trebui să termine numărarea voturilor în următoarele două ore, spun oficialii electorali

Oficialii electorali din patru dintre cele mai mari orașe din Wisconsin au declarat pentru CNN că este posibil ca toate acestea să termine numărarea voturilor în următoarele două ore.

Milwaukee, cel mai populat oraș din stat, se așteaptă să termine numărarea voturilor prin corespondență înainte de ora 22:00 CT (06:00, ora României), a declarat Claire Woodall-Vogg, directorul executiv al Comisiei electorale din Milwaukee, în cadrul unei conferințe de presă.

Acest lucru este cu câteva ore mai devreme decât în timpul alegerilor din 2020, când orașul a avut nevoie până după ora 3 dimineața pentru a termina numărarea și a transmite rezultatele către oficialii din comitat. Procesul mai rapid se datorează în parte faptului că anul acesta există doar o treime din numărul de buletine de vot prin corespondență pe care orașul trebuie să le numere, comparativ cu 2020, a spus Woodall-Vogg.

În Madison, capitala statului, rezultatele vor fi transmise comitatului în următoarea oră, a declarat pentru CNN secretarul orașului, Maribeth Witzel-Behl. Madison nu are o „numărătoare centrală” a voturilor prin corespondență, astfel că atât voturile personale, cât și cele prin corespondență sunt numărate la secțiile de votare locale.

Green Bay își va „încheia” probabil numărătoarea „în următoarea oră sau două”, a declarat pentru CNN secretarul orașului, Celestine Jeffreys.

„Avem o mulțime de lucrători (electorali), cu siguranță mai puține buletine de vot prin corespondență și, de asemenea, am accelerat procesul”, a spus Jeffreys.

Și în Racine, secretarul orașului, Tara McMenamin, a declarat într-un mesaj text că anticipează că numărătoarea se va încheia aproape de ora 22.00 CT (06:00, ora României).

În sistemul electoral descentralizat din Wisconsin, municipalitățile numără voturile și apoi raportează rezultatele lor comitatelor, care apoi le postează online. Așadar, ar putea dura mai mult timp până când comitatele vor raporta public rezultatele pe care le primesc.

05:33 Secretarul de stat din Pennsylvania, apel la răbdare în timpul procesului de numărare a voturilor, care va dura „câteva zile”

Secretarul de stat interimar din Pennsylvania, Leigh M. Chapman, a declarat că va dura „câteva zile” pentru ca rezultatele neoficiale ale alegerilor din acest stat să fie complete și a cerut „alegătorilor, candidaților și mass-mediei” să aibă răbdare, transmite CNN.

„Oficialii electorali din toate cele 67 de comitate sunt conștienți de faptul că ochii națiunii sunt ațintiți în această seară asupra statului Keystone”, a declarat Chapman în cadrul unei conferințe de presă în capitala statului, Harrisburg. „Și ei numără cât de repede pot. Dar ei prioritizează, de asemenea, acuratețea în detrimentul vitezei, așa cum ar trebui.”

sursa foto: Pexels

Chapman, un democrat, a citat „o mână de incidente tipice zilei alegerilor”, inclusiv câteva secții de votare care s-au deschis cu întârziere, pene de curent și o scurgere de gaz. Dar ea a spus că „toate au fost gestionate rapid”.

„Într-un mediu foarte dinamic, Pennsylvania a executat încă o dată alegeri libere, corecte și sigure”, a spus Chapman.

05:30 Dacă abia te-ai alăturat LIVE-ului:

Nu au fost încă multe surprize în această seară, dar au fost câteva evoluții notabile, remarcă BBC.

Iată care este situația la ora 22:30 ET, (05:30, ora României) :

 • Guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, care a fost sugerat ca un rival al lui Trump pentru Casa Albă în 2024, a reușit să respingă un contracandidat democrat și să câștige un nou mandat;
 • Trump a vorbit din casa sa din Mar-a-Lago, Florida, unde și-a asumat meritele pentru victoriile republicane de până acum și a prezis că vor urma și altele. El a declarat anterior că „ar trebui să primească tot creditul” dacă republicanii câștigă și „nu ar trebui să fie învinuit deloc” dacă pierd;
 • În acest moment, urnele s-au închis în majoritatea statelor, dar în câteva state importante, precum Pennsylvania și Georgia, cursele sunt prea strânse pentru a fi prezise;
 • Camera Reprezentanților înclină spre preluarea controlului de către republicani, conform ultimelor proiecții, dar Senatul este încă în balanță;
 • Au apărut câțiva deschizători de drumuri – inclusiv primul guvernator lesbian din SUA și primul membru al Congresului din generația Z.

05:28 Vermont a votat covârșitor pentru protejarea dreptului la avort

Vermont a votat cu o majoritate covârșitoare pentru a proteja avortul în constituția sa de stat, relatează BBC.

Alegătorii din acest stat din estul SUA au fost chemați să voteze dacă vor sau nu să protejeze drepturile reproductive – inclusiv avortul – în constituția statului Vermont.

Rezultatele preliminare arată că aceștia au votat cu o majoritate covârșitoare pentru protejarea autonomiei reproductive.

Sursa foto: Pexels

Vermont este unul dintre cele cinci state în care avortul figurează pe buletinul de vot pentru alegerile de la mijlocul mandatului din SUA din acest an.

Susținătorii amendamentului constituțional spun că acesta nu numai că va proteja accesul la avort în acest stat, dar va garanta și alte drepturi reproductive, cum ar fi accesul la controlul nașterii.

Cu toate acestea, opozanții au declarat că formularea amendamentului este prea vagă – iar unii se tem că acesta va proteja și avorturile tardive.

05:25 Trump spune că este o „noapte foarte interesantă”

Fostul președinte Donald Trump a ținut un discurs în fața susținătorilor de la proprietatea sa din Florida, Mar-a-Lago, informează BBC.

„A fost o noapte foarte interesantă”, a spus Trump.

Sursa Foto: Facebook / Donald Trump

El a spus că presa a sperat la „pierderi mari”, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Trump a mai afirmat că din cei 330 de candidați pe care i-a susținut, 224 au fost proiectați să câștige.

El a menționat curse specifice, inclusiv Ohio, unde a spus că JD Vance conduce, și în Georgia, unde a spus că Herschel Walker conduce. Cele mai recente date electorale spun că cursa pentru Senat din Georgia este încă prea strânsă pentru a fi stabilită.

05:21 Biden le dă „telefoane de felicitare” învingătorilor democrați

Președintele Joe Biden a dat „telefoane de felicitare” unor candidați democrați care au câștigat alegerile marți seara, a declarat Casa Albă.

„În această seară, președintele a dat telefoane de felicitare guvernatorului ales al statului Massachusetts, Maura Healey, guvernatorului statului Rhode Island, Dan McKee, senatorului ales Peter Welch, reprezentantei Lisa Blunt Rochester, guvernatorului statului Colorado, Jared Polis, reprezentantei Abigail Spanberger și liderului majorității din Senat, Chuck Schumer”, a precizat Casa Albă într-un comunicat remis presei.

05:16 Victoria Spartz, singurul membru al Congresului de origine ucraineană, câștigă în Indiana

Victoria Spartz, republicană din Indiana și singurul membru al Congresului de origine ucraineană, a fost realeasă pe locul pe care l-a câștigat pentru prima dată în 2020.

Fosta femeie de afaceri s-a impus cu peste 60% din voturi împotriva democratei Jeannine Lee Lake.

Sursa foto: Facebook / Representative Victoria Spartz

Spartz, care a devenit cetăţean american în 2006, a călătorit în Ucraina de câteva ori după ce forțele lui Vladimir Putin au atacat ţara sa natală, în februarie 2022.

Ea a fost, de asemenea, o voce rară a criticilor liderilor americani la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, acuzându-i colaboratorii de corupție.

05:08 O fostă purtătoare de cuvânt a lui Trump va deveni prima femeie guvernator în statul care l-a lansat pe Bill Clinton

Odată cu victoria sa preconizată în Arkansas, fostul secretar de presă al Casei Albe în mandatul lui Trump, Sarah Huckabee Sanders, va deveni prima femeie care va ocupa această funcție în statul sudic, relatează BBC.

Ea calcă pe urmele tatălui ei, Mike Huckabee, care a deținut cândva același rol și a candidat de două ori la președinție.

Printre alți foști guvernatori din Arkansas se numără celebrul democrat Bill Clinton, care a folosit această funcție ca o trambulină spre președinția SUA.

Sursa foto: Wikimedia Commons – Flickr / Gage Skidmore

Rivalul democrat al lui Sanders, Chris Jones – ministru baptist și inginer nuclear, care ar fi fost primul guvernator de culoare al statului dacă ar fi câștigat – a devansat-o cu o diferență de două cifre în timpul cursei.

Sanders a fost operată în septembrie de cancer tiroidian. După operație, medicii ei au declarat că nu mai are cancer.

Ea a promis că va folosi funcția pentru a se confrunta cu „stânga radicală” și cu președintele Biden.

În timpul celor doi ani în care a fost purtătoare de cuvânt a Casei Albe, ea a redus numărul de ședințe zilnice de informare după ciocniri repetate cu ziariștii.

05:00 Este ora locală 22:00 ET, iar urnele se închid în următoarele state:

 • Montana
 • Nevada
 • Utah

Secțiile de vot se închid și în cel de-al doilea district al Camerei Reprezentanților din Idaho.

Acestea sunt câteva dintre cursele cheie din Nevada: În timp ce Nevada încearcă să-și revină după o recesiune pandemică care a afectat în mod deosebit industria turismului, senatoarea Catherine Cortez Masto și guvernatorul Steve Sisolak se numără printre cei mai vulnerabili candidați în funcție ai Partidului Democrat.

Cortez Masto se confruntă cu o provocare din partea fostului procuror general al statului, Adam Laxalt, care, în ciuda faptului că a pierdut o candidatură la postul de guvernator în 2018, a câștigat la nivel statal în 2014. Sisolak candidează împotriva lui Joe Lombardo, șeriful celui mai mare comitat al statului.

04:57 ANALIZĂ Mișcare tectonică uriașă pe scena politică americană: Florida devine un fief republican sigur

Florida pare să fi devenit un stat republican sigur din punct de vedere politic, după o serie de victorie clare ale candidaților Partidului Republican (GOP) în alegerile intermediare desfășurate marți în Statele Unite. Analiștii vorbesc despre o mișcare seismică importantă pe scena politică din America, mai ales în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024.

Mișcare seismică

Analiștii care au comentat marți seara rezultatele alegerilor din Statele Unite au descris victoriile republicane în Florida drept un tsunami politic care schimbă fața statului sudic și anunță modificări majore pentru anii care urmează, inclusiv pentru Washington.

Sursa foto: Wikimedia Commons / David Adam Kess

Ei s-au referit la victoria zdrobitoare a guvernatorului Ron DeSantis, care a reușit să câștige alegerile inclusiv în districtul Miami-Dade din sudul Floridei, cel mai mare din stat și considerat un bastion democrat, care nu mai votase un guvernator republican din 2002. Zona este extrem de populată și foarte diversificată.

De remarcat a fost și procentul mare cu care DeSantis s-a impus în fața rivalului său democrat, Charlie Crist, republicanul având circa 57% din opțiunile de vot față de doar 42% pentru democrat. La alegerile anterioare, republicanul s-a impus cu mai puțin de jumătate de procent. Continuă să citești aici.

04:50 Diferență majoră de gen în votul pentru Senat din Pennsylvania, arată sondajele exit-poll

Datele sondajelor la ieșirea de la urne (exit-poll) reflectă o diferență semnificativă între femei și bărbați în cursa pentru Senat din Pennsylvania, relatează CBS News, citat de BBC.

Bărbații îl susțin masiv pe candidatul republican, Mehmet Oz. Inflația este principala problemă care îi motivează pe votanții de sex masculin.

Femeile – care spun că avortul este principala lor problemă – îl susțin pe democratul John Fetterman cu aproximativ aceeași marjă.

04:47 Cursa pentru Senat rămâne blocată într-o situație fără ieșire

În Senat sunt 35 din cele 100 de locuri puse la bătaie, iar până acum au fost publicate doar rezultatele prognozate pentru câteva dintre ele.

Democrații au câștigat cursele pentru Senat în Vermont și New York – bastioane democrate de încredere.

Republicanii au obținut locuri în Senat în state precum Florida, Indiana și Oklahoma.

Nu au existat surprize majore până acum. Iată cum stă situația în Camera superioară a Congresului american până acum, potrivit BBC:

Sursa foto: BBC

04:30 „O victorie pentru totdeauna”: Guvernatorul Ron DeSantis le mulțumește alegătorilor din Florida pentru că l-au reales în funcție

Guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, care a fost reales în funcție, potrivit proiecțiilor CNN, le-a mulțumit alegătorilor pentru că l-au susținut pe el și politicile sale, anunțând că „nu numai că am câștigat alegerile, dar am rescris harta politică”.

„Vă mulțumim că ne-ați onorat cu o victorie pentru totdeauna”, a spus DeSantis.

Sursa foto: Wikimedia Commons – Flickr / Gage Skidmore

De asemenea, guvernatorul le-a mulțumit alegătorilor care nu l-au votat la ultimele alegeri, spunând că este „onorat să vă fi câștigat încrederea și sprijinul în acești patru ani” pentru a fi reales acum.

DeSantis a spus că, deși rezultatele de marți au fost în mod explicit pentru alegerile de la jumătatea mandatului, „dar în realitate americanii votează de mulți ani, votează cu picioarele”, ceea ce înseamnă că oamenii care nu sunt mulțumiți de politicile din alte state s-au mutat în Florida, potrivit lui DeSantis, care a indicat lucruri precum criminalitatea și economia.

„Oamenii vin aici pentru că politicile noastre funcționează, conducerea contează”, a adăugat el.

04:26 Liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer, a fost reales în New York

Liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer, a fost reales în New York, confirmă Associated Press, citată de The Guardian.

Sursa foto: Wikimedia Commons – Flickr / Senate Democrats

În ultimii doi ani, Schumer a condus majoritatea democrată în camera pe care o controlează cu un singur vot. Alegerile de astăzi vor determina dacă el va continua în acest rol sau va reveni la poziția de lider al minorității din cameră, în cazul în care democrații vor pierde controlul.

04:12 Proiecție CNN: Democrata Alexandria Ocasio-Cortez va fi realeasă în cel de-al 14-lea district al Congresului din New York

Sursa foto: Wikimedia Commons / Matt Johnson

Reprezentanta democrată Alexandria Ocasio-Cortez va fi realeasă în cel de-al 14-lea district al Congresului din New York, potrivit proiecțiilor CNN.

04:06 Primul membru al Generației Z ales în Congres

Democratul Maxwell Alejandro Frost este prezentat ca învingătorul scrutinului în districtul 10 din Florida, devenind astfel primul membru al Congresului de generația Z. El l-a învins pe republicanul Calvin Wimbish, fost membru al Green Beret, pentru un loc în Camera Reprezentanților într-un district din Orlando, considerat sigur pentru democrați.

Frost, în vârstă de 25 de ani, va ocupa locul lăsat liberat de democrata Val Demings, care a candidat – fără succes – pentru un post de senator în Sunshine State. Demings a pierdut competiția în fața republicanului Marc Rubio.

Sursa foto: Facebook / Maxwell Alejandro Frost

Frost este un fost organizator al March For Our Lives ce militează pentru legi mai stricte privind controlul armelor și se opune restricțiilor privind drepturile la avort.

Frost a șocat elitele democrate când a câștigat alegerile primare din partid, ieșind învingător în fața unei liste de personalități politice de rang înalt.

Generația Z se referă în general la cei născuți între sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2010. Pentru a deveni membru al Congresului, candidații trebuie să aibă cel puțin 25 de ani.

04:03 Un judecător respinge cererea de prelungire a votului în Arizona

Judecătorul a respins cererea de prelungire a orelor de vot cu încă trei ore la secția din Maricopa din Arizona, relatează BBC.

04:00 Este ora locală 21:00 ET. Se închid urnele în Arizona, Texas, New York și în alte 12 state:

 • Arizona
 • Colorado
 • Iowa
 • Kansas
 • Louisiana
 • Michigan
 • Minnesota
 • Nebraska
 • New Mexico
 • New York
 • North Dakota
 • Dakota de Sud
 • Texas
 • Wisconsin
 • Wyoming

Iată ce trebuie să știți despre cursele cheie din Arizona: Republicanii speră să recupereze Arizona după ce democrații au făcut progrese în acest stat în 2020, când președintele Biden a câștigat statul și Mark Kelly a schimbat un loc în Senat pentru democrați.

Cu toate acestea, Partidul Republican nu pune moderați pentru a ajuta această cauză. Candidatul republican la funcția de guvernator, Kari Lake, și candidatul republican la Senat, Blake Masters, au fost amândoi susținuți de Trump și și-au exprimat scepticismul că Biden a câștigat în mod legitim statul.

Acestea sunt cursele cheie din Michigan: Toți ochii în Michigan vor fi ațintiți asupra cursei pentru postul de guvernator al statului, în timp ce guvernatorul democrat Gretchen Whitmer se va confrunta cu comentatorul conservator Tudor Dixon, care speră că sprijinul său pentru Trump va ajuta la întoarcerea statului spre republicani.

Dreptul la avort va fi, de asemenea, pe buletinul de vot. Democrații speră că această problemă va contribui la creșterea prezenței la vot în rândul alegătorilor lor de bază.

Votul și alegerile vor fi, de asemenea, subiecte cheie, deoarece alegătorii din Michigan vor decide asupra unei măsuri de extindere a accesului la vot și vor alege un nou secretar de stat. Democrata în funcție Jocelyn Benson se confruntă cu republicana Kristina Karamo, care a sprijinit minciunile lui Trump cu privire la alegerile din 2020.

Și acestea sunt cursele care se desfășoară în Wisconsin: Wisconsin este unul dintre cele mai divizate state din națiune, iar senatorul republican Ron Johnson și guvernatorul democrat Tony Evers se confruntă cu campanii de realegere foarte competitive.

Johnson, care are un istoric de declarații controversate cu privire la pandemie și la asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului, se confruntă cu locotenentul guvernator democrat Mandela Barnes, care la un moment dat a semnalat sprijinul pentru eliminarea finanțării poliției.

Evers se confruntă cu omul de afaceri republican Tim Michels, care a câștigat sprijinul lui Trump în alegerile primare prin amplificarea agresivă a minciunilor electorale ale fostului președinte pentru 2020.

03:59 Buletinele de vot prin corespondență din Pennsylvania ar putea fi „calea spre victorie” pentru John Fetterman

În Pennsylvania, lucrătorii electorali au procesat până la 1,4 milioane de buletine de vot prin corespondență pe tot parcursul zilei de marți, relatează Fox News.

Aproximativ 70% din toate buletinele de vot prin corespondență au fost trimise către democrații înregistrați din întregul stat, un număr care ar putea fi în avantajul candidatului democrat la Senat John Fetterman, odată ce toate buletinele vor fi numărate.

Sursa foto: Wikimedia Commons – Flickr / Governor Tom Wolf

Oficialii spun că numărarea ar putea dura mai multe zile din cauza unor proceduri de securitate a numărătorii pentru a prinde voturile duble.

03:56 Nu sunt surprize, dar iată care sunt locurile din Senat care se estimează până acum că vor rămâne în mâinile republicanilor, potrivit BBC:

 • Marco Rubio și-a păstrat locul de senator în Florida
 • În Oklahoma, atât James Langford, cât și Markwayne Mullin și-au păstrat locurile lor
 • În Alabama, se estimează că Katie Britt își va păstra locul în Senat.
 • Tim Scott și-a păstrat locul de senator în Carolina de Sud
 • Iar Todd Young va rămâne senator din partea statului Indiana
 • Cursele pentru Senat din Pennsylvania, New Hampshire și Georgia rămân incertitudini.

03:47 Proiecție CNN: Guvernatorul republican Chris Sununu va fi reales în New Hampshire

Sursa foto: Wikimedia Commons – Flickr / Gage Skidmore

Guvernatorul republican Chris Sununu va câștiga realegerea în New Hampshire, potrivit proiecțiilor CNN.

03:34 Cursă strânsă pentru Senat în New Hampshire

Cursa pentru Senat în New Hampshire între actuala democrată Maggie Hassan și republicanul Don Bolduc este prea strânsă pentru a anunța un câștigător clar în acest moment, a anunțat Fox News.

Hassan a câștigat acest scaun cu puțin peste o mie de voturi în 2016, făcând-o cea mai vulnerabilă democrată care candidează în acest ciclu electoral.

Bolduc, în vârstă de 61 de ani, un general de armată în retragere, care a servit de zece ori în Afganistan, este un adept al teoriilor conspirației, considerat de unii din propriul său partid ca fiind prea extrem pentru a câștiga acest scrutin. Printre altele, el a susținut, apoi a renunțat la opinia că Trump a câștigat alegerile din 2020.

Democrata a militat în timpul campaniei pentru protejarea accesului la avort, dar a fost dezavantajată după ce Trump – care l-a susținut pe Bolduc – și republicanii la nivel național și-au reorientat atenția asupra acestei, investind masiv în această cursă. Înainte de Election Day, alegătorii din acest stat din nord-estul Americii s-au declarat nemulțumiți de inflație, de creșterea costurilor la energie și de performanța senatoarei Hassan în Senat.

O victorie a republicanilor în The Granite State din New England ar reprezenta o umilință majoră pentru democrați care au cheltuit bani pentru a-i impulsiona campania lui Bolduc de câștigare a nominalizării republicane, fiind convinși că el ar fi prea extrem pentru a o învinge pe Hassan. Strategie pare acum că se va întoarce împotriva lor.

03:32 Camera Reprezentanților înclină spre republicani

Sursa foto: BBC

Camera Reprezentanților înclină către republicani pentru a prelua controlul de la democrați, potrivit unei estimări a CBS News, citat de BBC.

03:30 Este ora locală 20:30 ET, iar urnele se închid în Arkansas. 

Iată câteva dintre cursele care se desfășoară în acest stat:

Senatul SUA: Senatorul republican John Boozman vs. democrata Natalie James.

Guvernator: Republicana Sarah Huckabee Sanders vs. democratul Chris Jones.

03:27 Proiecție CNN: Ron DeSantis va fi reales în funcția de guvernator al statului Florida

Guvernatorul Ron DeSantis, liderul republican al Floridei care a devenit un nume cunoscut în timpul pandemiei, va câștiga un al doilea mandat la conducerea statului însorit, potrivit proiecțiilor CNN, zădărnicind încercarea democratului Charlie Crist de a-și recăpăta vechea funcție.

Cu campania pentru realegere în spatele său, viitorul politic al lui DeSantis se va concentra acum asupra anului 2024, scrie CNN. Se prefigurează o decizie cu privire la posibilitatea ca el să se bazeze pe succesul său politic în Florida pentru a intra într-o campanie națională pentru Casa Albă, unde s-ar putea afla pe un curs de coliziune cu fostul președinte Donald Trump.

Foto: Ron DeSantis / Facebook

În campania electorală, DeSantis a petrecut puțin timp atacându-l pe Crist, concentrându-se în schimb pe președintele Joe Biden și pe bătăliile sale politice naționalizate. Campania sa a lansat o serie de videoclipuri și reclame convingătoare, orientate atât către cei care îl urmăresc din ce în ce mai mult la nivel național pe rețelele de socializare și pe e-mail, cât și către alegătorii din Florida. Într-unul dintre ele, intitulat „Top Gov”, DeSantis, care a servit ca avocat în Marină, s-a costumat în pilot de vânătoare în timp ce își împărtășea „regulile de angajare” pentru „lupta cu câinii” cu „presa corporatistă”. În altul, soția sa Casey DeSantis a prezentat o relatare emoționantă a luptei sale cu cancerul la sân. Ultimul său anunț a sugerat că Dumnezeu l-a creat pe DeSantis pentru a fi un luptător.

În drumul său spre victorie, DeSantis a construit un avantaj fără precedent în bani față de Crist și campania sa de 31 de milioane de dolari. Jumătate din cele 200 de milioane de dolari strânse de DeSantis au provenit din donații de 50.000 de dolari sau mai mult, deși a primit și zeci de mii de contribuții mici din întreaga țară. La data de 3 noiembrie, DeSantis avea 66 de milioane de dolari nefolosiți între cele două comitete politice ale sale. Surse apropiate de echipa guvernatorului au declarat anterior pentru CNN că operațiunea politică a lui DeSantis a explorat modul în care să valorifice banii de campanie rămași pentru o cursă federală.

Într-un al doilea mandat, DeSantis a promis să elimine permisele pentru portul de arme de foc și să „extindă în continuare protecțiile pro-viață”, deși nu a precizat care ar putea fi acestea.

DeSantis a fost ales pentru prima dată în Camera Reprezentanților în 2012. A fost reales de două ori, deși a demisionat mai devreme din cel de-al treilea mandat după ce a obținut nominalizarea republicană pentru funcția de guvernator în 2018. DeSantis a învins un candidat mai bine susținut de establishment în acele alegeri primare, pe fondul unei susțineri din partea lui Trump.

03:15 Proiecție CNN: Reprezentantul Markwayne Mullin va deveni primul senator amerindian din Oklahoma după aproape un secol

Reprezentantul republican Markwayne Mullin din Oklahoma va câștiga alegerile speciale pentru Senatul SUA, potrivit proiecțiilor c, devenind astfel primul nativ american care va reprezenta Oklahoma în această cameră în aproape un secol.

Mullin, care reprezintă în prezent cel de-al doilea district al Congresului, profund conservator, o va învinge pe candidata democrată Kendra Horn, o fostă membră a Congresului, în cursa pentru locul senatorului republican Jim Inhofe, care va demisiona în ianuarie, scrie CNN.

Sursa foto: United States House of Representatives via Wikimedia Commons

Cetățean al națiunii Cherokee, Mullin a fost ales pentru prima dată în locul său în Camera Reprezentanților în estul Oklahomei în 2012 și a continuat să se alinieze îndeaproape cu fostul președinte Donald Trump.

03:09 Proiecție CNN: Marco Rubio o va învinge pe Val Demings în cursa pentru Senat din Florida

Alegătorii din Florida îl vor realege pe senatorul republican Marco Rubio pentru un al treilea mandat în fața reprezentantei democrate Val Demings, potrivit proiecțiilor CNN, un rezultat care cu siguranță va întări argumentele că statul însorit nu mai este „câmpul de luptă violet de altădată”.

Sursa foto: Wikimedia Commons / Jason H. Salley

Rubio a rămas în urmă în ceea ce privește strângerea de fonduri pe tot parcursul cursei și a desfășurat o campanie discretă, cu puține evenimente publice și doar o singură dezbatere. Dar a fost suficient pentru a o învinge pe Demings într-un stat care a avut o tendință roșie de la ultimul ciclu de la jumătatea mandatului, când o altă competiție pentru Senat a fost decisă printr-o renumărare a voturilor

03:00 Este ora locală 20:00 ET. Se închid urnele în Pennsylvania, Florida și în alte 14 state.

 • Alabama
 • Connecticut
 • Delaware
 • Florida
 • Illinois
 • Maine
 • Maryland
 • Massachusetts
 • Mississippi
 • Missouri
 • New Hampshire
 • New Jersey
 • Oklahoma
 • Pennsylvania
 • Rhode Island
 • Tennessee

De asemenea, se închid urnele de vot în unele circumscripții legislative din Kansas, Michigan și Texas.

De reținut: Secțiile de votare din comitatul Luzerne, Pennsylvania, vor rămâne deschise până la ora 22.00 ET (05:00, ora României), potrivit unui ordin al judecătorului Lesa S. Gelb. Avocații care au solicitat prelungirea timpului au invocat o lipsă de hârtie la secțiile de votare care a dus în cele din urmă la imposibilitatea de a imprima buletine de vot pe hârtie și a necesitat utilizarea buletinelor de vot de urgență și a buletinelor provizorii, ceea ce a dus la întârzieri pentru alegători.

Iată ce trebuie să știți despre cursele cheie care au loc în Pennsylvania: Statul care l-a pus pe președintele Biden în fruntea listei în 2020 găzduiește unele dintre cele mai importante curse pentru Senat și guvernator din țară.

Republicanii speră să păstreze un loc deschis în Senat cu fosta personalitate TV Mehmet Oz, în timp ce locotenentul guvernator John Fetterman speră că atracția sa netradițională îl poate ajuta să mute locul în coloana democraților.

Procurorul general al statului, Josh Shapiro, încearcă să mențină controlul democrat asupra guvernării din Pennsylvania într-o cursă care a căpătat o importanță sporită deoarece guvernatorul numește oficialul responsabil cu alegerile. Adversarul lui Shapiro este senatorul republican de stat Doug Mastriano, care a fost o figură centrală care a susținut eforturile lui Trump de a anula alegerile din 2020.

02:57 Electoratul de la alegerile intermediare din acest an ar putea fi mai în vârstă față de 2018 – exit-poll

Primele indicii sugerează că electoratul de la alegerile intermediare din acest an ar putea fi mai în vârstă decât votanții din 2018, potrivit rezultatelor preliminare la nivel național ale sondajului la ieșirea de la urne realizat pentru CNN și alte rețele de știri de Edison Research.

Doar aproximativ o zecime dintre alegătorii din aceste alegeri au avut sub 30 de ani, în timp ce aproximativ o treime au avut 65 de ani sau mai mult. În 2018, aproximativ 13% au avut sub 30 de ani, iar aproximativ 26% au avut 65 de ani sau mai mult.

Electoratul din acest an a fost împărțit aproximativ între cei care se identifică în general ca fiind democrați (aproximativ 34%) și cei care se identifică în general ca fiind republicani (aproximativ 35%), restul fiind format din independenți politic sau membri ai altor partide. În 2018, democrații au reprezentat un grup de vot ușor mai mare, aproximativ 37%.

Aproximativ 76% dintre alegători au fost albi, iar aproximativ 24% au fost alegători de culoare. Alegătorii albi cu studii superioare par să reprezinte o parte ușor mai mare a electoratului în acest an – aproximativ 40% conform datelor preliminare, față de 31% în urmă cu patru ani. În schimb, alegătorii de culoare fără diplomă universitară par să fi constituit o parte ușor mai mică a electoratului în acest an.

02:53 Nancy Pelosi: Democrații pot menține controlul Congresului

Președinta Camerei Democraților, democrata  Nancy Pelosi, a declarat marți seară pentru PBS NewsHour că ea crede că democrații pot sfida trendurile istorice și pot menține controlul asupra Congresului.

Pelosi a spus că nu a acordat niciodată prea multă atenție tendinței conform cărora Congresul a ajuns în mâinile opoziției politice în timpul alegerilor intermediare. În opinia ei, candidații democrați din buletinul de vot au multe de oferit, iar alegătorii știu asta.

Ea a spus că are încredere în poporul american.

„Avem candidați grozavi care au încredere și curaj să candideze pentru că cred și știu de ce candidează, știu că democrația noastră (este) în joc, planeta noastră este în pericol, dar, de asemenea, că vor câștiga aceste alegeri rezolvând problemele traiului zilnic.”

Sursa foto: AFP / Brendan Smialowski

Potrivit tendințelor electorale din ultimele decenii, partidul aflat la putere – în acest caz, democrații – pierde aproape întotdeauna mandate în alegerile intermediare.

Astfel, în 2018, republicanii lui Trump au pierdut 40 de locuri în Camera Reprezentanților și majoritatea. În 2010, democrații lui Obama au pierdut 63 de locuri în camera inferioară a Congresului și majoritatea. Iar în 1994, democrații conduși de Clinton au pierdut 54 de locuri în Cameră și majoritatea. Ultima dată când partidul care se afla la putere nu a pierdut, ci a câștigat locuri în legislativ a fost la scrutinul din toamna anului 2002, când republicanii s-au bucurat de val de sprijin printre americanii traumatizați de atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, reușind să obțină opt locuri suplimentare în Camera Reprezentanților și două în Senat, lucru care le-a dat controlul deplin al Congresului.

În acest an, poziția Partidului Democrat este șubrezită și de o inflație galopantă, cu prețuri în creștere la alimente, combustibili și chirii.

02:46 ANALIZĂ Cum au reușit republicanii să facă din rata criminalității un subiect electoral major și de ce democrații sunt văzuți ca fiind prea blânzi cu infractorii

Candidații republicani în alegerile intermediare din Statele Unite au reușit să transforme problema criminalității într-una din cele mai importante din acest ciclu electoral, transmițând mesajul că democrații, în special oficialii din marile orașe, nu reușesc să implementeze politici care să asigure siguranța cetățenilor. Dacă democrații au fost considerați ca fiind „prea moi cu infractorii,” republicanii au promovat un mesaj coerent, care pare să fi rezonat cu americanii îngrijorați de numărul mare de crime.

Un subiect major

În perioada premergătoare alegerilor din Statele Unite, candidații republicani și-au concentrat o mare parte din mesajele finale pe criminalitate, în special din marile orașe, pompând milioane de dolari în reclame menite să-și înfățișeze oponenții democrați ca fiind „slabi în ceea ce privește infractorii.” Această strategie pare să fi funcționat. Sondajele sugerează că șansele democraților de a păstra controlul în Congres, care părea să se îmbunătățească pe parcursul verii, au scăzut în ultimele săptămâni, iar accentul pus de republicani pe valul de infracțiuni a dat roade.

Economia, în special inflația, continuă să fie principala problemă pentru alegători. Dar procentul de americani care spun că criminalitatea este „foarte importantă” a crescut în ultimele luni, cu o creștere deosebit de notabilă în rândul independenților care pot decide curse cheie în întreaga țară, potrivit unui sondaj Yahoo News/YouGov publicat luna trecută.

Foto: Unsplash/ Harold Mendoza

De asemenea, șaizeci și unu la sută dintre alegătorii înregistrați au declarat pentru Pew Research Center luna aceasta că crimele violente sunt foarte importante pentru felul în care votează de Election Day. Un sondaj Gallup din octombrie a plasat rata criminalității pe locul trei, după economie și avort. Sondajul FoxNews din octombrie a arătat că criminalitatea este pe locul doi după inflație în mintea alegătorilor. Potrivit unui alt sondaj Gallup recent, un număr record de 56% dintre americani au afirmat că în zona lor există mai multe infracțiuni decât anul trecut.

Această schimbare a sentimentului alegătorilor a coincis cu o creștere semnificativă a discuțiilor despre criminalitate în mass-media conservatoare și cu un val de reclame negative din partea republicanilor care susțin că politicile liberale ale democraților au provocat o creștere majoră a criminalității în întreaga țară. Criminalitatea este din nou o problemă de interes național.

În ciuda acuzațiilor făcute de republicani, analiștii afirmă că imaginea reală a criminalității în SUA este mult mai complicată. După ce au scăzut constant timp de zeci de ani, crimele au crescut semnificativ în 2020, în apogeul pandemiei de coronavirus și al demonstrațiilor organizate de Black Lives Matters după moartea lui George Floyd, multe dintre acestea terminându-se cu violențe pe scară mare. Continuă să citești aici.

02:30 Este ora locală 19:30 ET, iar urnele se închid în următoarele state:

 • Carolina de Nord
 • Ohio
 • Virginia de Vest

02:28 Proiecție CNN: Guvernatorul republican Mike DeWine va fi reales în Ohio

Sursa foto: Wikimedia Commons / Jason H. Salley

Guvernatorul republican Mike DeWine va câștiga realegerea în Ohio, potrivit proiecțiilor CNN, și o va învinge pe democrata Nan Whaley.

02:12 Curse strânse în Georgia

Senatorul democrat Raphael Warnock și republicanul Herschel Walker sunt umăr la umăr în cursa pentru Senat din Georgia, anunță Fox News, care precizează că niciunul dintre cei doi nu pare să aibă un avans semnificativ.

Warnock este un pastor care a devenit primul senator de culoare din Georgia datorită faptului că alegătorii afro-americani s-au prezentat în număr mare la urne în 2020. De această dată, republicanii au nominalizat și ei un candidat de culoare: Herschel Walker, fostă vedetă a fotbalului american, care a fost convins să intre în cursa de prietenul său, Donald Trump.

Sursa foto: Unsplash / Joshua Woroniecki

Campania lui Walker a fost afectată de o serie de scandaluri personale, în special de acuzațiile că a plătit în trecut cel puțin două femei pentru a face avort. Cu toate acestea, alegătorii conservatori par să aprobe pledoaria lui pentru mântuire și respingerea politicilor liberale.

Warnock speră că campania sa de protejare a avortului și a dreptului de vot îi va inspira pe liberali – dar inflația ridicată, problemele economice și lipsa de popularitate a președintelui Biden îi amenință mandatul, complicând șansele sale de a se menține în scaun.

Tot în Georgia, postul de televiziune a anunțat că guvernatorul republican Brian Kemp are un avans ușor împotriva ldemocratei Stacey Abrams, dar această cursă este prea strânsă pentru a fi declarat un câștigător. Georgia este unul dintre statele în care candidații trebuie să strângă 50% pentru a fi declarați câștigători. În caz contrar, se va organiza un al doilea tur de scrutin în decembrie.

02:08 Proiecție CNN: Senatorul republican Tim Scott va câștiga cursa pentru Senat în Carolina de Sud 

Sursa foto: Wikimedia Commons – Flickr / Gage Skidmore

Senatorul Tim Scott, singurul republican de culoare din Cameră, va fi reales în funcție, potrivit proiecțiilor CNN, și o va învinge pe reprezentanta democrată a statului Krystle Matthews.

02:00 Este ora 19:00 ET, iar secțiile de votare se închid în următoarele șase state: 

 • Georgia
 • Indiana
 • Kentucky
 • Carolina de Sud
 • Vermont
 • Virginia

De asemenea, se închid urnele în unele circumscripții legislative din Florida.

Iată ce trebuie să știți despre cursele care se desfășoară în statul cheie Georgia: Democrații Jon Ossoff și Raphael Warnock au câștigat locuri în Senat, ceea ce a permis democraților să preia controlul Camerei. Warnock concurează acum pentru un mandat complet împotriva starului de fotbal american Herschel Walker, susținut de Trump, care și-a păstrat sprijinul Partidului Republican în ciuda mai multor scandaluri.

Guvernatorul republican Brian Kemp a supraviețuit unui contracandidat primar susținut de Trump în acest ciclu, după ce a respins minciunile electorale ale lui Trump în 2020. El a câștigat primul său mandat în 2018, învingând-o pe democrata Stacey Abrams cu doar 55.000 de voturi. Abrams nu a cedat niciodată, iar cei doi se vor confrunta din nou în alegerile parțiale din 2022, dar de data aceasta Kemp intră în cursă ca un republican care i-a ținut piept lui Trump. Dacă Abrams va câștiga, ea va fi prima femeie de culoare guvernator din istoria SUA.

01:52 Exit-poll: Opiniile alegătorilor despre Trump sunt mai negative decât despre Biden

În timp ce votanții care au participat la alegerile de la jumătatea mandatului din acest an au o părere negativă despre președintele Joe Biden, părerea lor despre predecesorul său este și mai negativă, potrivit rezultatelor preliminare la nivel național ale sondajului la ieșirea de la urne (exit-poll) realizat de Edison Research pentru CNN și alte organizații media.

Doar aproximativ 37% dintre americanii prezenți la alegerile de la mijlocul mandatului din acest an și-au exprimat o părere favorabilă despre fostul președinte Donald Trump, iar aproximativ 6 din 10 îl consideră nefavorabil. Aproximativ 16% dintre alegători au declarat că votul lor din Camera Reprezentanților din acest an a fost menit să exprime sprijinul pentru Trump, cu puțin sub 3 din 10 au spus că a fost menit să exprime opoziția, iar restul au spus că Trump nu a fost un factor.

Opiniile alegătorilor despre Partidul Republican au fost ușor mai pozitive decât părerile lor despre Trump, aproximativ 43% dintre ei considerând Partidul Republican favorabil și puțin peste jumătate îl consideră nefavorabil. Mai mult de jumătate, aproximativ 54%, spun că Partidul Republican este prea extremist.

Sursa foto: BBC

Rata de aprobare a lui Biden se situează la aproximativ 45% în rândul alegătorilor din acest an – aproape identică cu rata de aprobare de 45% a lui Donald Trump din urmă cu patru ani, în rândul alegătorilor de la jumătatea mandatului din 2018. Iar votanții de la scrutin au fost de peste două ori mai predispuși să îl dezaprobe puternic pe Biden decât să îl aprobe puternic.

Mai puțin de jumătate dintre alegători au spus că politicile lui Biden dăunează în mare parte țării, aproximativ 36% au spus că politicile sale ajută în mare parte, iar restul că nu fac nicio diferență.

Mulți alegători nu au văzut votul lor în Congres ca pe un referendum asupra președintelui – aproape jumătate au spus că Biden nu a fost un factor în votul lor, în timp ce aproximativ 18% au spus că votul lor a fost pentru a-și exprima sprijinul pentru Biden, iar aproximativ o treime că a fost pentru a-și exprima opoziția față de el.

01:45 Exit-poll-urile arată că inflația și politicile privind avortul sunt principalele probleme menționate de alegătorii americani

Prima rundă de sondaje de opinie la ieșirea de la urne (exit-poll) oferă un prim indiciu cu privire la ceea ce i-a determinat pe americani să meargă la vot, informează BBC.

Creșterea prețurilor și politicile privind avortul au fost principalele probleme la care s-au gândit alegătorii în momentul în care au votat, potrivit primei date publicate de sondajul național la ieșirea de la urne.

Aproximativ o treime au numit inflația cea mai importantă problemă pentru votul lor, iar aproximativ 27% au citat avortul. Restul au fost aproximativ împărțiți între alegerea criminalității, a politicilor privind armele de foc și a imigrației ca fiind principalele lor preocupări, potrivit sondajului exit-poll realizat de Edison Research.

Opinia electoratului despre economie este în mare parte sumbră, scrie CNN. Doar aproximativ un sfert dintre alegători au avut o părere pozitivă despre starea actuală a economiei, iar aproximativ trei sferturi au o părere negativă – și aproximativ 4 din 10 au spus că este de-a dreptul proastă.

Acest lucru este mai pesimist decât la alegerile parțiale din 2018, când 68% dintre alegători au spus că starea economiei este excelentă sau bună, și la alegerile prezidențiale din 2020, când 49% au spus același lucru.

Aproximativ 46% dintre alegătorii din aceste alegeri spun că situația financiară a familiei lor s-a înrăutățit în ultimii doi ani, în timp ce doar aproximativ 1 din 5 a spus că s-a îmbunătățit.

Mai mult de trei sferturi dintre alegătorii la alegerile din acest an spun că inflația a cauzat dificultăți pentru ei și familia lor în ultimul an, iar aproximativ 20% au spus că a fost o dificultate severă. Aproximativ 6 din 10 respondenți spun că prețul benzinei, în special, a reprezentat un obstacol în ultima vreme.

01:37 Un consilier de rang înalt insistă că rezultatul alegerilor nu va avea un impact asupra deciziei lui Biden de a mai candida la un nou mandat la Casa Albă

Principalii consilieri ai președintelui Joe Biden recunosc că rezultatul alegerilor de la jumătatea mandatului va remodela probabil Washingtonul – și, prin extensie, modul în care funcționează Casa Albă.

Dar, într-o notă separată, un consilier de rang înalt a insistat asupra faptului că rezultatul alegerilor nu va avea un impact asupra deciziei lui Biden de a candida sau nu pentru un nou mandat de președinte, transmite CNN.

Sursa foto: Facebook / President Joe Biden

Consilierul a remarcat că cei doi predecesori democrați ai lui Biden au suferit pierderi la jumătatea mandatului, pentru ca apoi să câștige alegerile doi ani mai târziu.

Biden a declarat că intenționează să candideze, dar nu a luat o decizie finală. Este de așteptat ca el să înceapă întâlniri cu membrii familiei și consilierii apropiați în următoarele săptămâni.

01:32 Fără nicio dovadă, Trump avansează posibilitatea unei fraude electorale în masă la alegerile intermediare

Fostul președinte Donald Trump, care a afirmat în mod repetat și fals că a existat o fraudă electorală în masă în alegerile din 2020, a sugerat marți, fără niciun temei, pe rețelele de socializare, că o astfel de fraudă ar putea avea loc în alegerile parțiale din 2022, relatează CNN.

„Se întâmplă același lucru cu frauda electorală ca în 2020????”, a scris Trump marți după-amiază (ora locală) pe platforma sa Truth Social.

Sursa foto: Brendan Smialowski / AFP

Nu a existat nicio dovadă de fraudă electorală pe scară largă sau care să schimbe rezultatele în alegerile din 2020, iar marți nu existau semne timpurii de fraudă electorală semnificativă în alegerile parțiale din 2022. Frauda electorală reprezintă de obicei o fracțiune infimă din buletinele de vot exprimate în alegerile din SUA.

Trump a făcut afirmația sa în mijlocul unei serii de postări pe rețelele de socializare în care s-a plâns de dificultăți tehnice felurite în unele state. Nu a existat nicio dovadă că vreuna dintre aceste probleme ar fi implicat un abuz intenționat, cu atât mai puțin „fraudă electorală”.

01:26 Republicanii Hawley și Schmitt din Missouri spun că partidul are nevoie de o nouă conducere la Senat: „Nu Mitch McConnell”

Senatorul în exercițiu Josh Hawley, republican din Missouri, și Eric Schmitt, candidat republican la Senat din Missouri, au declarat luni că, dacă republicanii vor prelua controlul Senatului SUA, nu îl vor susține pe senatorul Mitch McConnell, republican din Kentucky, pentru un nou mandat de lider, relatează Fox News.

La un miting pentru Schmitt în Springfield, Missouri, Hawley a declarat unui grup de reporteri că preferă o față nouă pentru funcția de lider, citând dezacordurile cu McConnell privind finanțarea apărării Ucrainei împotriva Rusiei și legislația privind cheltuielile.

„Nu-mi imaginez că o voi face, nu”, ar fi spus Hawley când a fost întrebat dacă l-ar susține pe McConnell.

Sursa foto: Wikimedia Commons – Flickr / Gage Skidmore (Mitch McConnell)

„Nu sunt sigur dacă vreun alt senator va candida sau nu. Nimeni nu a indicat că ar face-o. Dar opinia mea este că avem nevoie de o nouă conducere în această poziție”, a adăugat el.

În ultimele săptămâni ale alegerilor primare republicane pentru Senat, în iulie, Schmitt a declarat reporterilor că dorește ca oricare dintre senatori să fie ales. Ted Cruz din Texas sau Mike Lee din Utah să conducă conferința republicană. „Mitch McConnell nu m-a susținut și nici eu nu-l susțin pentru conducere”, a declarat Schmitt la acea vreme.

Întrebat luni cum va vota la următoarea alegere a conducerii, Schmitt a declarat reporterilor: „Am spus ceea ce am spus și îmi mențin acele comentarii”.

01:22 Oficialii din comitatul Allegheny din Pennsylvania spun că prezența fizică la vot este ridicată

Oficialii din comitatul Allegheny, Pennsylvania – sediul comitatului Pittsburgh – spun că există o prezență mare la vot în persoană, precum și un număr semnificativ de voturi prin corespondență, scrie CNN.

Un purtător de cuvânt al comitatului, referindu-se la buletinele de vot prin corespondență, a declarat pentru CNN că „angajații continuă să extragă buletinele de vot din plicurile de confidențialitate și aplatizează aceste buletine de vot pentru scanare. Peste 130.000 de buletine de vot au fost scanate până în prezent”.

Asta înseamnă că mai mult de trei sferturi din buletinele de vot prin corespondență care au fost depuse în județ au fost scanate până acum. Dar acestea nu vor fi atribuite oficial candidaților decât după închiderea urnelor.

Oficialii din comitatul Allegheny spun, de asemenea, că din cele peste 1.000 de buletine de vot prin corespondență sau prin corespondență care au fost datate incorect și care riscau să nu fie numărate, doar aproximativ 160 de persoane au venit la biroul din comitat pentru a „vindeca”, sau corecta, aceste buletine de vot defecte. Oamenii au timp până la închiderea urnelor, la ora 20:00 ET (03:00 ora României), pentru a remedia buletinele de vot datate greșit.

01:11 Șase secții de votare din Georgia au fost obligate de instanțe să rămână deschise după închiderea urnelor

Șase secții de votare din Georgia au primit ordin din partea instanțelor să rămână deschise după ora 19:00 ET (02:00, ora României), potrivit lui Gabriel Sterling, adjunctul secretarului de stat interimar din Georgia, relatează CNN.

Sterling a declarat că două secții de votare din comitatul Cobb, în suburbiile de nord ale orașului Atlanta, au primit ordin să rămână deschise până la ora 19:45, două secții din comitatul DeKalb, în zona Atlanta, au primit ordin să rămână deschise până la 19:40 și 19:49, iar două secții din alte comitate vor rămâne deschise până la scurt timp după ora 19:00, când este programată închiderea urnelor.

Sterling a afirmat că există peste 2.600 de secții de votare în Georgia, iar orele au fost prelungite la aceste șase secții deoarece acestea s-au deschis târziu în această dimineață.

El a precizat că „prezența constantă la vot în tot statul” a continuat, iar până în prezent nu au existat probleme majore la vot în Georgia. Ziua alegerilor a fost „minunat, stupefiant de plictisitoare”, a declarat Sterling în timpul unei conferințe de presă marți după-amiază.

2,5 milioane de persoane au votat în timpul votului anticipat și că au avut 234.000 de buletine de vot prin corespondență începând de luni, a mai spus Sterling.

01:07 Amenințare cu bombă la o secție din Louisiana

O secție de votare din suburbiile orașului New Orleans, în statul Louisiana, a fost mutată marți după ce a primit o amenințare cu bombă.

Sediul de votare Kenner Discovery School a fost mutat la Audubon Elementary după o amenințare cu bombă primită marți dimineață, a declarat poliția.

Secretarul de stat din Louisiana, Kyle Ardoin, a declarat că investigațiile timpurii sugerează că amenințarea nu are legătură cu scrutinul.

Poliția a spus că investighează dacă amenințarea are legătură cu o altă amenințare cu bombă primită de școală joi. Oficialii au mai remarcat că nu existau copii la școală în momentul amenințării deoarece sediul școlii este folosit ca secție de votare pentru alegerile intermediare.

01:00 Se închid primele secții de votare în două state

Primele secții de votare se închid acum (ora 18:00 ET) și începe numărătoarea voturilor, relatează BBC.

Secțiile de votare s-au închis în Indiana și în unele părți din Kentucky, care este împărțit pe două fuse orare.

În Indiana, există o cursă competitivă pentru un loc în Camera Reprezentanților, în timp ce în Kentucky, alegătorii decid dacă vor adăuga sau nu un amendament la constituția statului care să spună că nu există dreptul la avort.

00:49 Republicana Kari Lake spune că va fi „cel mai groaznic coșmar al presei” și promite să „reformeze mass-media”

Candidata la postul de guvernator al Arizonei, Kari Lake, republicană, a promis că va fi „cel mai mare coșmar al presei timp de opt ani” dacă va fi aleasă, afirmând marți că va „reforma mass-media”, transmite Fox News.

Lake, o fostă jurnalistă a unei televiziuni locale, cunoscută pentru ironiile sale la adresa presei, s-a răstit la adresa unui reporter CBS după ce acesta a întrebat-o dacă va avea un mandat complet dacă va fi aleasă, menționând zvonurile politice potrivit cărora ar fi contracandidata lui Donald Trump dacă acesta va candida la președinție în 2024.

„Nu voi fi doar guvernator al Arizonei timp de patru ani”, a spus ea. „Am de gând să fac două mandate. Voi fi cel mai mare coșmar al vostru timp de opt ani și vom reforma și mass-media. Vă vom transforma din nou în jurnaliști”.

Sursa foto: Wikimedia Commons / Gage Skidmore – Surprise, AZ, United States of America

„Așa că pregătiți-vă. Vor fi opt ani amuzanți”, a adăugat ea. „Abia aștept să lucrez cu voi timp de opt ani”.

Lake a adăugat că ar fi „atât de încântată” dacă Trump va candida din nou, spunând că trebuie să se întoarcă în funcție pentru a repara tot ceea ce președintele Biden a „stricat”.

00:40 Bursa de pe Wall Street a închis cu câștiguri modeste înaintea rezultatelor din 2022

Bursa americană a închis marți cu câștiguri modeste în contextul în care alegătorii din Statele Unite încă votează în cadrul alegerilor intermediare. Dow Jones Industrial Average a închis ziua cu un câștig de 1%, în creștere cu 333 de puncte. Indicele S&P 500 și compozitul Nasdaq au terminat cu aproximativ 0,5% mai mult față de ziua precedentă.

Rezultatele alegerilor intermediare vor avea probabil implicații semnificative pentru economia Statelor Unite și piețele financiare globale. Republicanii se luptă pentru a prelua controlul Camerei Reprezentanților și Senatului de la majoritățile democrate, lucru care îl va împiedica pe președintele Biden să-și poată promova legislația sau nominalizații fără sprijin bipartizan în Congres.

Congresmenii și candidații republicani promit să-și folosească potențialele majorități pentru a-i forța pe Biden și pe democrați să reducă cheltuielile guvernamentale. Fostul președinte Trump și congresmenii MAGA care îi sunt loiali le-au cerut, de asemenea, liderilor Partidului Republican să folosească limita datoriei federale ca factor în negocierile privind cheltuielile, ceea ce ar putea risca o criză financiară catastrofală dacă SUA nu își achită datoria.

O Cameră sau un Senat controlate de Partidul Republican ar putea, de asemenea, să intensifice supravegherea autorităților de reglementare financiare ale Administrației Biden și să intensifice controlul asupra eforturilor de extindere a protecției financiare a consumatorilor și de a stabili linii directoare clare de investiții în climat cărora republicanii li se opun cu înverșunare.

00:29 Sondaje exit-poll: Alegătorii sunt nemulțumiți de starea națiunii și sunt în mare parte negativi față activitatea lui Biden – CNN

Americanii care și-au exprimat votul la alegerile de la mijlocul mandatului din acest an sunt în general nemulțumiți de starea națiunii și au o părere în mare parte negativă despre președintele Joe Biden, potrivit rezultatelor preliminare la nivel național ale sondajului exit-poll realizat pentru CNN și alte organizații media de Edison Research.

Mai mult de 7 din 10 s-au declarat mai puțin mulțumiți de felul în care merg lucrurile în țară, iar aproximativ o treime au declarat că nu sunt doar nemulțumiți, ci și furioși în legătură starea națiunii.

joe biden
Sursa foto: Jim WATSON / AFP

Rata de aprobare a lui Biden se situează la aproximativ 45% în rândul alegătorilor din acest an – aproape identică cu rata de aprobare de 45% a lui Donald Trump din urmă cu patru ani, în rândul alegătorilor de la jumătatea mandatului din 2018. Iar votanții de la scrutin au fost de peste două ori mai predispuși să îl dezaprobe puternic pe Biden decât să îl aprobe puternic.

Mai puțin de jumătate dintre alegători au spus că politicile lui Biden dăunează în mare parte țării, aproximativ 36% au spus că politicile sale ajută în mare parte, iar restul că nu fac nicio diferență.

Mulți alegători nu au văzut votul lor în Congres ca pe un referendum asupra președintelui – aproape jumătate au spus că Biden nu a fost un factor în votul lor, în timp ce aproximativ 18% au spus că votul lor a fost pentru a-și exprima sprijinul pentru Biden, iar aproximativ o treime că a fost pentru a-și exprima opoziția față de el.

00:19 Când vor fi comunicate rezultatele alegerilor?

Majoritatea secțiilor de votare de pe Coasta de Est încep să se închidă la ora 18:00 ET (01:00, ora României), ceea ce înseamnă că rezultatele ar trebui să înceapă să apară la scurt timp după aceea, precizează Fox News.

Cu toate acestea, fiecare stat are reguli diferite în ceea ce privește numărarea buletinelor de vot și raportarea rezultatelor, ceea ce ar putea duce la raportarea unor cantități diferite de date la momente diferite.

sursa foto: Pexels

Este posibil ca rezultatele unor curse electorale să nu fie cunoscute în noaptea alegerilor din cauza regulilor diferite de la un stat la altul, precum și a numărului mare de persoane care se așteaptă să voteze prin corespondență.

În Alaska, punerea în aplicare a votului cu alegere clasată înseamnă că rezultatele acolo ar putea fi cunoscute abia mai târziu în noiembrie, în timp ce în unele state, cum ar fi California, buletinele de vot prin corespondență sunt acceptate pe parcursul întregii săptămâni care urmează alegerilor, atâta timp cât sunt ștampilate până în ziua alegerilor.

00:15 Tabularea timpurie ar putea ajuta oficialii electorali din Georgia să afișeze rezultatele mai repede decât la alegerile anterioare

Secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, spune că se așteaptă ca multe comitate din stat să poată raporta rezultatele mai repede și mai devreme decât în trecut, datorită proiectului de lege privind votul de stat adoptat în 2021, relatează CNN.

Îmbunătățirile aduse în SB 202 au clarificat faptul că oficialii electorali din comitate pot începe preprocesarea și tabularea timpurie a tuturor buletinelor de vot, inclusiv a tuturor buletinelor de vot anticipat și a buletinelor de vot prin corespondență, înainte de închiderea secțiilor de votare la ora locală 19.00, marți, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

„Vom face actualizări la fiecare 10 minute pentru o perioadă de timp și vom transmite aceste rezultate cât mai repede posibil, deoarece știm că alegătorii vor să vadă aceste rezultate cât mai repede posibil”, a declarat Raffensperger.

Aproximativ o treime din cele 159 de comitate ale statului participă la centralizarea anticipată, inclusiv majoritatea comitatelor cu populație mare din Atlanta și suburbiile din Atlanta, potrivit oficialilor electorali de stat.  Toți funcționarii electorali din secții de votare care sunt implicați în tabulare vor fi sechestrați la biroul lor din comitat până la închiderea urnelor pentru a preveni scurgerile de informații.

Prezența la vot în Georgia continuă să fie extrem de mare în ziua alegerilor, a declarat Raffensperger, adăugând că timpul mediu de așteptare pentru a vota a fost de aproximativ două minute în tot statul până în prezent.

„Ceea ce vedem cu adevărat a fost o alegere care a fost foarte calmă și liniștită și fără probleme”, a adăugat el.

00:05 Biroul grefierului din comitatul Champaign, Illinois, se confruntă cu „probleme de conectivitate” pentru mașinile sale de vot din cauza unui „atac cibernetic”

Biroul secretarului comitatului Champaign a anunțat marți, în jurul prânzului (ora locală), că sistemele sale se confruntă cu probleme de conectivitate și cu performanțe slabe ale serverului. Biroul a declarat că, în opinia sa, problemele sunt rezultatul unor atacuri cibernetice de tip DDoS (distributed denial-of-service), scrie Fox News.

„Biroul grefierului din comitatul Champaign este conștient de problemele de conectivitate și de faptul că performanța serverului de calculatoare este afectată”, a anunțat marți biroul grefierului prin intermediul rețelelor de socializare. „Biroul grefierului crede că acestea se datorează atacurilor cibernetice asupra rețelei și a serverelor”.

Postarea a continuat să informeze cititorii că acestea nu au fost primele probleme la birou, spunând că biroul grefierului a suferit atacuri DDoS repetate în ultima lună.

„În ultima lună, site-ul web al secretarului comitatului Champaign a fost ținta unor atacuri D-DOS repetate, din fericire, securitatea consolidată și răspunsul echipei IT a secretarului au împiedicat aceste atacuri să aibă succes, iar site-ul web al secretarului a rămas securizat”, se arată în postare.

00:02 Avortul, pe buletinul de vot în șase state

Ca urmare a deciziei Curții Supreme de Justiție de a anula hotărârea Roe vs. Wade în iunie și de a reda statelor puterea de a impune sau de a ridica restricțiile privind avortul, alegătorii din șase state vor avea posibilitatea de a vota inițiative de vot care vor modifica sau aboli legislația actuală a statului lor privind avortul, relatează Fox News.

Alegătorii din Kentucky vor vedea pe buletinele de vot o inițiativă care, dacă va fi adoptată, va păstra constituția statului pentru a nu permite avorturile sau finanțarea publică a avorturilor . În Kentucky, avortul este în prezent ilegal în momentul fertilizării, după ce o lege de declanșare care a intrat în vigoare în urma infirmării hotărârii Roe a permis statului să interzică imediat avortul.

Alegătorii din Vermont vor vedea articolul 22 pe buletinele de vot în această toamnă, care, dacă va fi adoptat, va modifica constituția statului pentru a continua să asigure accesul la avort fără limitări. „Statul Vermont recunoaște dreptul fundamental al fiecărei persoane care rămâne însărcinată de a alege să ducă sarcina la termen, să nască un copil sau să avorteze”, se arată în legea privind avortul din Virginia, care nu permite nicio restricție asupra avortului.

Sursa foto: MANDEL NGAN / AFP

În Montana , alegătorii vor vedea pe buletinul de vot „Actul de protecție a copiilor născuți vii”. Dacă va fi adoptată, legislația ar recunoaște că bebelușii născuți vii, inclusiv cei născuți vii după un avort, sunt persoane juridice. De asemenea, legea i-ar penaliza pe medicii care nu îi tratează ca pe o persoană vie și nu iau măsurile cerute și necesare pentru „a păstra viața unui copil născut viu”.

Californienii vor vedea pe buletinele de vot propunerea 1, o inițiativă care ar modifica constituția statului pentru a permite avorturile fără nicio intervenție din partea statului. În Golden State , avortul este în prezent legal până la punctul de viabilitate a fătului, punctul în care acesta poate supraviețui în afara uterului, sau după, în cazul în care ar proteja sănătatea sau viața mamei.

Alegătorii din Michigan vor vedea pe buletinele de vot propunerea 3, o inițiativă care ar modifica constituția statului pentru a permite avorturile până la viabilitatea fătului și pentru a permite statului „să reglementeze avortul după viabilitatea fătului, dar nu să îl interzică dacă este necesar din punct de vedere medical pentru a proteja viața sau sănătatea fizică sau mentală a pacientei”. În Michigan, în prezent este legal să se facă avort până la punctul de viabilitate fetală, care se încadrează de obicei în jurul săptămânii 23 de sarcină.

23:54 Buletinele de hârtie prea mari provoacă probleme de scanare în Kansas

Mai mulți alegători și observatori electorali din districtul Wyandotte, al patrulea ca mărime din Kansas, raportează că buletinele de vot pe hârtie cauzează probleme cu unele aparate de vot, problema provenind din dimensiunea lor mare.

„Nu a existat nicio problemă cu mașinile,” a declarat comisarul electoral din Wyandotte, Michael Abbott. „A fost o problemă cu o cută făcută în buletinul de vot propriu-zis, deoarece este atât de lung.”

Oficialul a spus, citat de NPR, că buletinul de vot din acest an este unul dintre cele mai lungi pe care le-a văzut vreodată, în principal din cauza prezenței mai multor judecători pe liste și a două amendamente constituționale supuse la vot în acest an.

Datorită dimensiunii crescute a buletinelor fizice de hârtie, lucrătorii electorali au fost nevoiți să le plieze pentru a le introduce în containerele de transfer securizate, folosite pentru a muta buletinele de vot în și dinspre secțiile de votare.

Aparatele de tabulare de la centrele de votare nu au putut citi unele dintre buletinele de vot pliate. Oficialii spun că aceste buletine de vot sunt încă în curs de numărare.

23:49 Un judecător ordonă ca secțiile de votare din comitatul Luzerne, Pennsylvania, să rămână deschise până la ora 22:00

Secțiile de votare din comitatul Luzerne, Pennsylvania, vor rămâne deschise până la ora 22.00 ET (05:00, ora României), conform unui ordin al judecătorului de comitat Lesa S. Gelb, informează CNN.

În ordin, Gelb a declarat că alegătorii din comitat au fost „lipsiți de dreptul de vot și li s-a refuzat dreptul fundamental de a vota … fără a avea vreo vină”.

Avocații care au solicitat prelungirea timpului au reclamat o lipsă de hârtie la secțiile de votare, care a dus în cele din urmă la imposibilitatea de a imprima buletine de vot pe hârtie și a necesitat utilizarea buletinelor de vot de urgență și a buletinelor provizorii, ceea ce a dus la întârzieri pentru alegători.

Judecătorul a ordonat ca toți funcționarii electorali să fie imediat alertați cu privire la prelungirea orelor de votare.

Comitatul Luzerne este situat în nord-estul Pennsylvaniei și cuprinde Wilkes-Barre, cel mai mare oraș al comitatului.

23:41 Incident la o secție de vot din Wisconsin: Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat alegătorii dintr-o suburbie a orașului Milwaukee cu un cuțit

Un bărbat a fost arestat marți după-amiază după ce a amenințat alegătorii cu un cuțit într-o suburbie a orașului Milwaukee, forțând pentru scurt timp închiderea unei secții de votare, relatează CNN.

Poliția din West Bend, Wisconsin, a răspuns în jurul orei 12:35 CT (20:35, ora României) la o sesizare privind un bărbat înarmat cu un cuțit la West Bend Community Memorial Library, care este o secție de votare. Bărbatul a cerut personalului „să oprească votarea”, a precizat Departamentul de Poliție din West Bend într-un comunicat de presă.

Bărbatul în vârstă de 38 de ani, care nu a fost identificat imediat de autorități, a fost arestat fără incidente și nu au fost raportate răniri, a precizat poliția.

Votarea la secția de votare a fost oprită pentru puțin peste 30 de minute în timp ce ofițerii au investigat, a precizat poliția, dar locația a fost redeschisă între timp. Poliția a precizat că „acuzațiile vor fi formulate în curând”.

23:37 Comitatul Bell din Texas prelungește votul cu o oră din cauza unor probleme tehnice la aparatele de înregistrare

Secțiile de votare vor rămâne deschise cu o oră în plus în comitatul Bell, Texas, din cauza unor dificultăți tehnice cu mașinile de înregistrare, a anunțat marți după-amiază (ora SUA) ofițerul de informații publice al comitatului într-un comunicat de presă, citat de CNN.

Administratorul alegerilor din comitatul Bell a cerut procurorului comitatului să ceară unui judecător de district să emită un ordin judecătoresc pentru ca secțiile de votare să rămână deschise.

Judecătorul Jack Jones, din districtul judiciar 146, a ordonat ca orele de votare să fie prelungite până marți la ora locală 20.00, potrivit ordinului judecătoresc.

Sursa foto: Pixabay / RJA1988

Mașinile de înregistrare din opt din cele 42 de centre de votare din comitat nu funcționau marți dimineață (ora locală) din cauza unor probleme de sincronizare legate de schimbarea orei de duminică, a declarat pentru CNN James Stafford, ofițer de informații publice al comitatului Bell, pentru CNN.

„Această problemă a dus la întârzieri în deschiderea acestor centre și la așteptări lungi pentru unii alegători”, a declarat Stafford într-un comunicat de presă marți după-amiază. „Pentru a ne asigura că fiecare alegător din comitatul Bell are posibilitatea de a vota, Biroul Electoral al comitatului Bell a solicitat și i s-a permis să prelungească orele de votare în tot județul până la ora 20:00”.

Rezultatele scrutinului vor fi întârziate ca urmare a acestui fapt, se arată în comunicat. Comitatul Bell se află în centrul Texasului și include Killeen, Texas.

23:32 McCarthy este încrezător că republicanii vor recupera Camera Reprezentanților

Liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, și echipa sa au lucrat la un discurs de victorie în ultimele două săptămâni, el rămânând extrem de încrezător că vor recâștiga Camera, relatează CNN.

Deși are remarci pregătite, se așteaptă ca el să facă și un pic de improvizație. Echipa sa se așteaptă ca el să urce pe scenă la ora 23.00 ET (06:00, ora României), dacă seara va decurge așa cum se așteaptă.

Se așteaptă ca președintele Comitetului Național Republican, Ronna McDaniel, și, eventual, fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Newt Gingrich, să vorbească și ei.

Sursa foto: Facebook / Kevin McCarthy

McCarthy a strâns o sumă enormă de bani și a făcut campanie în aproximativ 40 de state în ultimele luni.

Obiectivul echipei McCarthy: Să câștige cel puțin 20 de locuri. Dacă vor depăși această barieră, vor considera că a fost o noapte foarte bună, oferindu-le o majoritate guvernamentală confortabilă. Dacă partidul va obține mai puține, republicanii nu vor avea în această seară o imagine atât de puternică pe cât au sperat. ceea ce ar putea însemna probleme pentru a obține agenda lor în Congres.

23:22 Când se închid secțiile de vot în fiecare stat?

Fox News a realizat o listă cu orele la care se închid secțiile de votare în fiecare stat american, precum și în alte specifice ale SUA (ora locală).

 • Ora 18.00 – Indiana și Kentucky
 • Ora 19:00 – Alabama, Arizona, Colorado, Florida, Georgia, Hawaii, Illinois, Kansas, Mississippi, Missouri, Nevada, New Mexico, North Dakota (închiderea urnelor variază, dar începe la ora 19:00), Oklahoma, Carolina de Sud, South Dakota, South Dakota, Texas, Vermont, Virginia și Wyoming.
 • Ora 19:30 – Arkansas, Carolina de Nord, Ohio și Virginia de Vest
 • Ora 20:00 – Alaska, California, Connecticut, Connecticut, Delaware, District of Columbia, Idaho, Iowa, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Montana, Nebraska, New Jersey, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Utah, Washington și Wisconsin.
 • Ora 21:00 – New York
 • * New Hampshire – Orele de închidere a urnelor variază, dar nu pot fi înainte de ora 19:00.
 • * Tennessee – Secțiile de votare se închid la ora 19:00, dacă sunt situate în fusul orar central, și la ora 20:00, dacă sunt situate în fusul orar estic.

23:15 „It’s the Economy, stupid”: De ce mersul economiei și teama de inflație ar putea decide rezultatul alegerilor

Americanii care votează la alegerile pentru Congres au în minte o problemă importantă – economia. Și asta este o veste bună pentru un partid, relatează BBC.

În Circleville, Ohio, nimic nu dă startul festivităților de toamnă mai bine decât spectacolul anual al dovleacului. A fost numit „Cel mai mare spectacol gratuit de pe Pământ”.

În acest an, singurul lucru care cântărește mai mult decât dovleacul de zeci de kilograme este, în mintea unor locuitori și alegători, costul vieții.

Kari Stephens, în vârstă de 50 de ani, crede că economia este în „rahat”.

În opinia sa, actuala conducere democrată de la Washington „nu-i pasă și a uitat de oamenii mici din Ohio”. Ea a spus că democraților le pasă de lucruri irelevante, citând ca exemplu susținerea pentru mașini electrice pe care ea nu și le poate permite.

În ciuda cifrelor record privind locurile de muncă și a unor motive de inflație care nu pot fi controlate de democrați, aceștia au ezitat în mesajele lor privind economia, în timp ce republicanii i-au atacat în permanență pe această temă. Sondajele arată că a funcționat în avantajul republicanilor.

Inflația este pe primul loc

Ohio obișnuia să fie un stat oscilant, dar în ultimii ani s-a deplasat mai mult spre dreapta. Statul i-a revenit fostului președinte Trump în 2016 și în 2020, în parte din cauza promisiunii sale de a readuce locurile de muncă din industria prelucrătoare în SUA.

Inflația nu face decât să sporească dificultățile pentru democrați aici și la nivel național. Potrivit unui sondaj ABC News/IPSOS realizat cu mai puțin de trei săptămâni înainte de alegeri, mai mulți americani au încredere în republicani decât în democrați, atât în ceea ce privește economia.

Graficul inflației în Statele Unite

Sursa Foto: CNN

”Ne pasă cât costă ouăle la magazinul alimentar”, a declarat doamna Stephens pentru BBC. „18 ouă, 7,85 dolari, este inaccesibil pentru cineva cu trei copii; chiar și cu amândoi muncind este inaccesibil”.

Ea înclină spre republicani, dar a spus că nu are tendința de a-și completa buletinul de vot doar pentru un singur partid.

Jerome Phillips, 59 de ani, pe de altă parte, a votat pentru președintele Joe Biden și pentru democrați în 2020. El nu știe pentru cine va vota de data aceasta. Jerome îl învinovățește pe fostul președinte Donald Trump pentru „economia teribilă”, dar spune că dl Biden a fost „o dezamăgire totală”.

„Nu a făcut nimic în funcție pentru a ajuta economia, absolut nimic”, a spus el. „Prețurile cresc, nu poți mânca”.

Potrivit unui sondaj de la jumătatea lunii octombrie al Centrului de cercetare nepartizan Pew Research Center, inflația a fost preocuparea economică dominantă pentru americani. Aproape trei sferturi dintre respondenți erau îngrijorați de prețurile pentru alimente și bunuri de consum, urmate îndeaproape de benzină și energie și de costul locuințelor.

Raportul Pew a constatat că aceste îngrijorări au fost larg împărtășite în toate grupurile demografice și categoriile de venituri. Deși sondajul a constatat o ușoară înclinație partizană în răspunsuri, totuși o majoritate considerabilă atât a democraților (66%), cât și a republicanilor (81%) au declarat că sunt foarte îngrijorați de inflație. Mai multe detalii, aici.

23:09 Funcționează publicitatea electorală negativă asupra alegătorilor?

În ciclul electoral de la jumătatea anului 2022 au existat numeroase reclame de atac din partea republicanilor și democraților, ceea ce ridică întrebarea dacă reclamele negative funcționează asupra alegătorilor, relatează Fox News.

Politologii și experții estimează că, în general, atât reclamele politice pozitive, cât și cele negative au efecte mici în influențarea alegătorilor, dar în alegerile strânse pot face diferența.

O asociație cunoscută sub numele de Citizens for Sanity, de exemplu, a lansat luna trecută o campanie de mesaje în mai multe state în curs de luptă, batjocorindu-i pe democrații progresiști cu fraze precum „Ajutați-l pe Charlie să devină Charlotte”, „Mama Natură este rasistă” și „Criminalii violenți merită respectul nostru”.

Sursa foto: G4Media – Sony DSC

„Există ideea că o reclamă foarte bună, sau una livrată în contextul potrivit unui public țintă, poate influența alegătorii, dar am constatat că reclamele politice au în mod constant efecte persuasive mici într-o serie de caracteristici”, a declarat Alexander Coppock, coautor al unui studiu de la Yale privind publicitatea politică.

În ciuda lipsei de dovezi că reclamele influențează alegătorii, campaniile cheltuiesc în continuare milioane de dolari pe publicitate în presa scrisă, în anunțuri poștale, la TV și la radio în fiecare ciclu.

23:05 Relatările despre aparatele de vot care au dat rateuri în districtul Maricopa din Arizona – unde problemele afectează circa 40 din cele 223 de centre de votare – au dus marți la o intensificare a acuzațiilor privind fraudele electorale în mass-media de dreapta, lucru care i-a făcut pe analiști să afirme că teoriile conspirației sunt încă prezente de Election Day.

Deși oficialii locali au afirmat că alegătorii pot vota și că nimănui nu i se refuză votul, acuzațiile de fraudă electorală pe scară mare s-au răspândit rapid pe rețelele sociale și în mass-media de dreapta, mai mulți influenceri conservatori susținând că problemele de la locurile de votare i-ar afecta în mod disproporționat pe republicani, care au preferat să voteze în persoană din cauza neîncrederii în buletinele de vot trimise prin corespondență.

„O altă mare problemă de numărare a alegătorilor în Arizona,” a scris fostul președinte Donald Trump pe rețeaua Truth Social. „Sună familiar???”

Într-un alt mesaj, Trump a scris: „Oameni din Arizona: Nu plecați din rând până nu votați. Încearcă să fure alegerile cu mașinării proaste și ÎNTÂRZIERI. Nu lăsați să se întâmple asta!” (https://truthsocial.com/@realDonaldTrump)

Președinta Partidului Republican din Arizona, Kelli Ward, a ridicat imediat posibilitatea de „abateri” și a invocat rechemarea oficialilor electorali. Districtul Maricopa, care cuprinde Phoenix, a fost ținta teoriilor conspirației în contextul alegerilor prezidențiale din 2020, când peste 150 de republicani au invadat un site de numărare a voturilor și au acuzat fraude la numărare.

23:02 Trei secții de votare din Carolina de Nord se vor închide cu o oră mai târziu

Consiliul Electoral din Carolina de Nord a votat în unanimitate pentru a permite ca trei secții de votare să se închidă cu o oră mai târziu în Carolina de Nord, după ce deschiderea lor a fost întârziată în ziua alegerilor, relatează CNN.

Secția de votare din Sanoca Fire Station din comitatul Wilson, secția de votare Gaddys Community Building din comitatul Robeson și secția Ransom din comitatul Columbus se vor închide la ora 20:30 ET, a votat consiliul.

Alegătorii vor vota cu buletine provizorii după ora 19:30 ET, a precizat consiliul în timpul unei ședințe de marți pe această temă.

„Vorbim despre mai puțin de o jumătate de duzină (12) de secții de votare astăzi și sunt peste 2.600 de secții de votare aici, în Carolina de Nord. Așadar, ceea ce suntem pe cale să facem este doar să ne asigurăm că secțiile de votare sunt deschise nici mai mult, nici mai puțin decât prevede legea. Statutul ne cere”, a declarat Damon Circosta, președintele Consiliului Electoral din Carolina de Nord, înainte de vot.

22:58 Oficial din Michigan: Registrele de vot electronic din Detroit au probleme izolate, dar sunt disponibile copii pe suport de hârtie ale listelor de înregistrare a alegătorilor

În Detroit, Michigan, au existat incidente izolate de defectare a cărților de vot electronice, potrivit lui Jake Rollow, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat din Michigan, citat de CNN.

Rollow a explicat: Cărțile de vot electronice sunt laptopuri care au o listă de înregistrare a alegătorilor descărcată static. Atunci când alegătorii ajung la secția de votare, lucrătorii electorali îi verifică pe baza unui registru electronic pentru a se asigura că sunt înregistrați, că se află în secția corectă și că nu au votat deja prin corespondență. Secțiile de votare au copii de rezervă pe hârtie pentru a verifica alegătorii.

Rollow a declarat că a auzit „câteva rapoarte” potrivit cărora în Detroit s-au defectat registrele de vot electronic, dar „nu atât de multe”.

Detroit NAACP a trimis o notificare în care spune că există unele secții de votare care „se confruntă cu probleme de calculator”, dar le-a reamintit alegătorilor să rămână la coadă, deoarece încă se pot înregistra prin intermediul unei cărți de vot de rezervă pe hârtie și pot vota cu buletine de vot pe hârtie.

22:55 Rezultatele alegerilor din California ar urma să fie întârziate cu zile sau săptămâni în unele zone – Los Angeles Times

Având în vedere că tot mai mulți californieni participă la alegeri prin vot prin corespondență, rezultatele pentru mai multe curse de profil înalt din zona Los Angeles ar putea fi anunțate abia la câteva zile sau săptămâni după ziua alegerilor, potrivit LA Times, citat de Fox News.

Printre acestea se numără cursa tot mai strânsă dintre reprezentanta democrată Karen Bass, aleasă de mult timp în sud-estul Los Angeles-ului, și dezvoltatorul miliardar Rick Caruso, care concurează pentru a deveni primar al celui de-al doilea oraș ca mărime din țară.

Potrivit Los Angeles Times, „rezultatele finale pot dura zile sau săptămâni în anumite curse de profil înalt, inclusiv o mână de competiții parlamentare încleștate în jurul statului și o serie de curse competitive între democrați în orașul și comitatul Los Angeles, cum ar fi cursa foarte disputată a primarului din L.A.”.

„Nu mai avem noaptea alegerilor. Avem un sezon electoral”, a declarat pentru Times Mindy Romero, sociolog politic și director al Centrului USC pentru Democrație Incluzivă, a declarat pentru Times.

22:45 Sclavia, pe buletinul de vot, în timp ce alegătorii decid dacă vor modifica limbajul constituției în cinci state

Locuitorii din cinci state vor avea ocazia să voteze marți amendamente care ar putea elimina din constituția statului lor un text care permite sclavia ca formă de pedeapsă pentru infractorii condamnați, deși nu toată lumea susține referendumul, informează Fox News.

Ratificat în 1865, cel de-al 13-lea amendament la Constituția SUA a abolit sclavia și servitutea involuntară în America, dar a oferit o marjă de manevră pentru această practică ca pedeapsă pentru persoanele condamnate pentru o infracțiune. Mai multe constituții de stat au încă un limbaj care reflectă această lacună care permite servitutea involuntară pentru prizonieri, dar Tennessee, Louisiana, Oregon, Alabama și Vermont încearcă să schimbe acest lucru în această toamnă.

22:41 În timp ce democrații se pregătesc de pierderi la jumătatea mandatului, jocul de învinuiri în interiorul partidului este gata să dea în clocot în săptămânile următoare, determinând Casa Albă să îl distanțeze pe președintele Joe Biden și agenda sa de lista de ținte, se arată într-o analiză CNN.

Casa Albă a distribuit aliaților în ziua alegerilor o notă în care subliniază că peste 24 de rezultate individuale ale sondajelor demonstrează popularitatea elementelor individuale cheie ale agendei lui Biden, de la realizările sale legislative de bază până la acțiunile sale privind împrumuturile pentru studenți, marijuana și răspunsul administrației sale la Covid-19.

„Înainte ca toate voturile să fi fost exprimate, experții declară că aceste alegeri de la mijlocul mandatului au fost un referendum asupra agendei președintelui – nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr”, se arată în introducerea memoriului, care a fost obținut de CNN.

Sursa foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP

Cu toate acestea, chiar și Biden a recunoscut că agenda sa, indiferent de modul în care este votată în mod izolat, nu s-a tradus pentru un public american care a adoptat o viziune în mare parte negativă asupra direcției țării. „Am adoptat atât de multe lucruri bune… oamenii nu au realizat încă cât de bune sunt”, a declarat el la un eveniment de strângere de fonduri săptămâna trecută.

Efortul de a ieși în fața pierderilor așteptate vine după luni de zile în care candidații democrați din prima linie au căutat în mod activ să se separe de Biden. Este o realitate despre care consilierii spun că Biden nu o ia personal. După 36 de ani în Senat, punctul de vedere al lui Biden a fost mult timp că candidații știu ce este mai bine pentru statul sau districtul lor. Dar, pe măsură ce ratingul de aprobare al lui Biden a început să crească în ultimele câteva luni, oficialii Casei Albe s-au enervat în fața opiniei că el ar fi o piedică singulară pentru democrați.

În schimb, aceștia au subliniat combinația dintre istorie și vânturile economice potrivnice. Aproape toți predecesorii recenți ai lui Biden care au controlat Washingtonul cu un singur partid s-au confruntat cu pierderi majore la jumătatea mandatului. Faptul că americanii s-au confruntat cu o inflație persistentă aproape de maximele ultimelor patru decenii nu face decât să agraveze dificultatea politică.

22:34 Ziua alegerilor în Wisconsin se desfășoară fără probleme semnificative, a declarat marți cel mai important oficial electoral din Wisconsin, relatează CNN.

„Începând din această după-amiază, nu există probleme majore care să fi fost raportate”, a declarat Meagan Wolfe, administratorul nepartizan al Comisiei electorale din Wisconsin, în cadrul unei conferințe de presă. „Ziua alegerilor în Wisconsin se desfășoară fără probleme”.

Comisia a primit câteva „rapoarte foarte minore în cursul zilei de astăzi cu privire la cozi la secțiile de votare din tot statul”, precum și „apeluri și întrebări de rutină”, a adăugat Wolfe.

Secțiile de votare din stat se închid la ora 20:00, ora centrală, iar cei care așteaptă la coadă la acea oră pot vota în continuare, a reamintit Wolfe alegătorilor.

Până marți dimineață, alegătorii au solicitat aproximativ 815.000 de buletine de vot prin corespondență și au returnat aproximativ 742.000 dintre acestea, inclusiv aproximativ 318.000 de buletine de vot prin corespondență în persoană, a precizat ea.

Recunoscând că unele jurisdicții ar putea avea nevoie de timp până miercuri dimineața pentru a finaliza numărătoarea buletinelor de vot prin corespondență, Wolfe a declarat că „funcționarii electorali vor pune întotdeauna preț pe acuratețe în detrimentul vitezei”.

„Există observatori în aceeași cameră până la numărarea ultimului buletin de vot”, a spus Wolfe. „Chiar nu există nicio parte a procesului de administrare a alegerilor care să se desfășoare în spatele unei uși încuiate.”

22:23 Grupul OpenSecrets a prognozat că banii cheltuiți în acest an în alegerile intermediare (curse pentru Camera Reprezentanților și Senat) vor atinge un record istoric la nivel federal, în valoare de 9,3 miliarde de dolari. Aceasta sumă reprezintă o creștere masivă față de fondurile cheltuite în ultimii ani – o creștere de 32% față de acum patru ani și aproape dublul cheltuielilor din 2014. Iar o mare parte din acești bani sunt în reclame TV.

De exemplu, în cele mai competitive 12 curse pentru Senat, până pe 17 octombrie au fost cheltuiți peste 1,6 miliarde de dolari. Dar, ca semn al luptelor strânse pentru controlul camerei superioare a Congresului, 1,3 miliarde de dolari din aceste cheltuieli au fost direcționate către doar șase state – Georgia, Pennsylvania, Arizona, Wisconsin, Nevada și Ohio. Topul celor mai mari donatori care au pompat bani în alegerile americane poate fi citit aici.

21:47 Orele de votare la două secții din comitatul Cobb, Georgia, au fost prelungite de un judecător al unei instanțe de stat după ce secțiile de votare s-au deschis mai târziu decât se aștepta marți dimineață, transmite CNN. Una dintre secții va fi deschisă până la ora 19:06, iar alta până la 19:45, potrivit site-ului guvernului din comitatul Cobb, care a precizat că orele au fost prelungite de judecătorul Gregory Poole, de la Curtea Superioară.

21.24 Mașinile de numărare a voturilor de la aproximativ o cincime din locurile de votare din cel mai populat district din Arizona nu au putut citi buletinele de vot exprimate la alegerile intermediare marți dimineață, au declarat oficialii locali. „La aproximativ 20% din locații există o problemă cu tabulatorul… după ce oamenii le-au votat, încearcă să treacă buletinele de vot prin tabulator și acestea nu le parcurg,” a declarat Maricopa County Board of Supervisors, Bill Gates, într-un videoclip postat pe Facebook.

Cozi lungi la vot au fost raportate în tot districtul marți devreme, în timp ce oficialii electorali de la aproximativ 45 din cele 223 de centre de vot din Maricopa s-au grăbit să rezolve problema. Alegătorii pot vota în continuare în locații cu aparate defecte, dar voturile vor fi plasate într-o „cutie securizată” care va fi păstrată până când vor fi duse la o locație centrală de numărare seara, a spus oficialul. Comentatorii americani spun că este posibil ca problema să întârzie raportarea rezultatelor inițiale marți seara, într-o cursă extrem de strânsă pentru camera superioară a Congresului între senatorul democrat din Arizona Mark Kelly și republicanul Blake Masters.

21:15 În opt state americane, alegătorilor li se trimite automat un buletin de vot prin poștă. În SUA, mai mult de jumătate dintre state cer ca buletinele de vot prin corespondență să fie primite până în ziua alegerilor. În 19 state, buletinele de vot pot fi numărate dacă sunt ștampilate prin poștă în ziua alegerilor sau înainte de aceasta, explică CNN. 

20.56 Comisia din Camera Reprezentanților care investighează atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului este programată să se dizolve, indiferent cine câștigă alegerile de marți din Statele Unite, dar preluarea Congresului de către Partidul Republican face ca șansele ei de a fi reactivată să fie egale cu zero. Comisia, la fel ca toate celelalte comitete înființate în actualul Congres, va dispărea odată cu începerea sesiunii următorului legislativ, în ianuarie 2023. Liderii republicani, cum ar fi liderul minorității din Cameră, Kevin McCarthy (California), nu au dat niciun semn că intenționează să mențină comisia care a anchetat asaltul asupra Capitoliului. În vară, McCarthy a descris comisia drept „cel mai politic și cel mai puțin legitim comitet din istoria Americii” care „s-a folosit de citații ale Congresului pentru a ataca republicani, a violat procesul echitabil și a încălcat discursul politic al cetățenilor privați… a deteriorat permanent Camera Reprezentanților și a divizat țara. Este o cortină de fum pentru democrați ca să-și impună agenda radicală.” Dacă însă democrații vor păstra controlul camerei inferioare, ei ar putea reinițializa comisia, care a dezvăluit noi detalii despre incidentele din ianuarie 2021 și a precizat că continuă să adune dovezi. Conform regulilor, comisia se va auto-desființa la 30 de zile de la prezentarea raportului final.

20:49 În Michigan, studenții o susțin pe Slotkin în Lansing, fie că o plac sau nu, relatează The Guardian:

 • „Nu-mi plac prea multe la Slotkin, dar toți ceilalți au fost mai răi”, a declarat Kathryne Ford, 26 de ani, doctorandă în biochimie la Michigan State University, în fața Don Johnson Fieldhouse, în această dimineață. Ford l-a numit pe Slotkin un „polițist”, cu referire la cariera sa de analist CIA, dar enumeră restricțiile privind avortul ca fiind principala sa preocupare în acest ciclu electoral. „Avortul este un drept al omului. Guvernul nu ar trebui să poată controla ce se întâmplă cu propriul tău corp”, a spus ea.

Camille Mikolas, în vârstă de 25 de ani, purta împletituri și un zâmbet larg când s-a dus să voteze pentru Slotkin.

 • „Nu vreau să am un copil!”, a râs ea. Vorbind despre sprijinul ei pentru referendumul care urmărește să înscrie dreptul la avort în constituția statului Michigan, ea a adăugat: „Conservatorii sunt destul de buni la a spune „corpul meu, alegerea mea” când vine vorba de vaccinuri sau orice altceva, dar nu și când vine vorba de asta. Și nu cred că este corect”. Mikolas a spus că va vota astăzi cu democrații.

20:25 Wall Street preconizează că alegerile de la jumătatea mandatului vor duce la un blocaj la Washington, dar traderii spun că raportul de inflație din această săptămână s-ar putea dovedi mult mai important pentru piețe, transmite CNN.  Piețele au crescut în ultimele zile, investitorii pariind că republicanii vor prelua controlul cel puțin asupra unei camere de comerț, ceea ce va duce la un guvern divizat. Traderii cred, de obicei, că blocajul este un lucru bun – pentru că înseamnă că un partid nu poate impune o legislație care să dea peste cap lucrurile. În acest caz, asta înseamnă că republicanii nu pot promulga reduceri de impozite nefinanțate și democrații nu pot impune programe de cheltuieli nefinanțate, ceea ce ar înrăutăți inflația și ar crește ratele dobânzilor.

20:00 În Kentucky, Ona Marshall, coproprietară a uneia dintre ultimele două clinici de avort din Kentucky, a declarat că la secția de votare unde a mers să voteze astăzi în Louisville, în jurul orei 11.00, coada era plină, transmite The Guardian. 

 • „Nici măcar într-un an prezidențial nu am văzut un asemenea număr de oameni, și asta la mijlocul dimineții”, a spus ea.

Desigur, nu avem cum să știm dacă acei alegători au ieșit în favoarea sau împotriva amendamentului 2, propunerea electorală care urmărește să restricționeze avortul în Kentucky. Dar Marshall a spus că are speranțe.

 • „Orice s-ar întâmpla, pentru țara noastră și pentru democrație, este extrem de important să avem o prezență mai mare la urne la fiecare alegeri, așa că a vedea acest lucru la alegerile de la mijlocul mandatului este cu siguranță o speranță”, a spus ea.

19:23 Fostul președinte Donald Trump a confirmat marți că a votat pentru guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, prezicând o „mare noapte” pentru republicani.”Da, am făcut-o”, a declarat Trump reporterilor atunci când a fost întrebat dacă a votat pentru DeSantis în fața unei secții de votare din Palm Beach unde a votat. „Cred că vom avea o noapte foarte bună și este interesant”, a adăugat el citat de CNN. 

18:45 Administrația DeSantis a avertizat Departamentul de Justiție al lui Biden că observatorii federali din ziua alegerilor „nu sunt „autorizați” în interiorul secțiilor de votare, conform legislației din Florida, și a declarat că Florida își va trimite proprii observatori pentru „a se asigura că nu există nicio interferență în procesul de votare”, transmite Fox News. Departamentul de Justiție a publicat o listă de 64 de jurisdicții din 24 de state în care departamentul intenționează să trimită avocați pentru a „monitoriza respectarea legilor federale privind drepturile de vot” în ziua alegerilor. În această listă sunt incluse comitatele Broward, Miami-Dade și Palm Beach din Florida.

17.05: Nu au existat activități de hacking semnificative pentru a perturba alegerile de la jumătatea mandatului, spun oficialii cibernetici americani, citați de CNN. Oficialii americani „continuă să nu vadă nicio amenințare specifică sau credibilă de a perturba infrastructura electorală” în momentul în care se deschid urnele în toată țara pentru alegerile de la jumătatea mandatului, a declarat marți un înalt oficial american în domeniul securității cibernetice.

Oficialii nu au observat nicio activitate semnificativă de piraterie informatică în ziua alegerilor pe care să o poată atribui unui anumit grup de hackeri, a declarat reporterilor un oficial de la Agenția americană pentru securitate cibernetică și a infrastructurii în cadrul unei ședințe de informare.

16:10 Candidatul republican la postul de guvernator al New York-ului, Lee Zeldin, a încurajat alegătorii să meargă la urne marți dimineață, criticând-o pe guvernatoarea în exercițiu Kathy Hochul și alți democrați pentru că nu au abordat problema infracțiunilor violente, transmite Fox News. Acesta este un răspuns la afirmația lui Hochul potrivit căreia republicanii exagerează cât de gravă este criminalitatea în stat.

15:29 Președintele Biden intră în ziua alegerilor pregătindu-se pentru pierderi, consilierii săi recunoscând în privat că nu văd o cale viabilă pentru democrați de a-și păstra majoritatea în Camera Reprezentanților, transmite CNN, post apropiat de democrați. Dar Biden și echipa sa de conducere încep ziua cu ideea că perspectiva ca democrații să își păstreze majoritatea în Senat este reală – chiar dacă este una care ar putea dura câteva zile, sau mai mult, pentru a se realiza pe deplin. Biden plănuiește să rămână în spatele ușilor închise pe tot parcursul zilei, dar consilierii spun că își va respecta programul obișnuit de dimineață, care include antrenamentul zilnic, întâlnirile de dimineață cu echipa sa de conducere și informarea zilnică cu privire la informații.

15:16 Alegerile de la mijlocul mandatului de marți au loc într-un moment de vulnerabilitate economică pentru Statele Unite, notează CNN. Previziunile privind recesiunea s-au transformat în mare parte în „când”, nu „dacă”, iar inflația rămâne încă foarte ridicată. Americanii resimt durerea provocată de creșterea ratelor dobânzilor și se confruntă cu o iarnă plină de tensiuni geopolitice. Rezultatele alegerilor de marți vor determina componența unui organism al Congresului care are potențialul de a adopta politici care vor schimba fundamental peisajul fiscal.

15:00 În total, în acest an, 309 femei candidează pentru Camera Reprezentanților, Senat sau guvernator pe buletinele de vot la jumătatea mandatului în întreaga țară. Iată cum se împart acestea, conform CNN:

 • Camera: Există 263 de femei care candidează ca democrate sau republicane pentru Camera Reprezentanților – 106 dintre ele sunt în funcție, 45 candidează în locuri libere și 112 se confruntă cu candidați în funcție.
 • Senat: Există 21 de femei care candidează pentru un loc, fie ca democrat, fie ca republican. Există trei curse pentru Senat în care femeile candidează una împotriva celeilalte.
 • Femeile doboară recorduri în cursele pentru postul de guvernator din acest an: Sunt 25 de femei care candidează pentru postul de guvernator. O victorie a unei femei ar putea fi istorică în unele state precum Arkansas, Georgia și Iowa, unde o femeie nu a mai fost niciodată guvernator.

14:30 Proiectarea rezultatelor poate lua timp și nu din cauza vreunei fraude sau conspirații generalizate, scrie CNN, ci mai degrabă din cauză că o mare parte dintre alegătorii americani votează din nou anticipat și prin corespondență. Deși sunt mult mai puține voturi preelectorale decât în urmă cu doi ani, iar numărarea acestor voturi ar trebui să decurgă mai repede în majoritatea statelor decât în 2020, asta nu înseamnă că va fi instantanee.

14.10: Cel puțin 14 state americane și-au desfășurat unitățile Gărzii Naționale pentru a contracara atacurile cibernetice ce vizeaza alegerile intermediare. Cele paisprezece state care au sprijin permanent pentru securitate cibernetică și electorală sunt: Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Iowa, Illinois, Louisiana, Carolina de Nord, New Mexico, New York, Pennsylvania, Washington și Virginia de Vest. DefenseOne precizează că Garda Națională și-a intensificat sprijinul pentru alegeri și cel cibernetic în ultimii ani. Peste 2.200 ai Gărzii Naționale Aeriene si ai Armatei servesc în 38 de unități de operațiuni cibernetice, cu alți 2.240 de membri ai serviciului care participa la asigurarea misiunilor cibernetice și IT, evaluări de rețea, protecție și atenuare a riscurilor etc.

14.05: Vremea capricioasă ar putea împiedica o prezență mai mare la vot în unele state, după ce meteorologii au anunțat ploi și zăpadă în regiuni unde au loc curse electorale semnificative. Potrivit The Hill, ploi importante vor cădea în statele pacifice Washington și Oregon, unde au loc întreceri importante pentru Camera Reprezentanților. În Nevada, unde republicanul Adam Laxalt speră să o învingă pe senatoarea democrată Catherine Cortez Masto, Serviciul Național de Meteorologie (NWS) prognozează ninsori marți pentru o mare parte din partea de nord a statului. Ploi abundente sunt așteptate și în unele părți din California, în timp ce furtuna subtropicală Nicole se apropie de coastele Floridei. Impactul ei va fi însă resimțit puternic miercuri, la o zi după Election Day.

14:00 Rezultatul alegerilor parțiale din 2022 va pregăti terenul pentru a doua jumătate a mandatului lui Biden, precum și pentru alegerile prezidențiale din 2024, scrie Fox News. În cazul în care Partidul Democrat va reuși să mențină o majoritate într-una sau în ambele camere, lui Biden ar trebui să îi fie relativ mai ușor să își realizeze agenda politică cu ajutorul unui Congres controlat de democrați. În cazul în care republicanii vor obține majorități în Cameră și Senat, lui Biden îi va fi din ce în ce mai greu să obțină victorii legislative semnificative și probabil că va vedea lansate anchete conduse de republicani în timpul președinției sale.

13:42 S-au deschis urnele în Florida. 

13:41 „Dacă pierdem Camera și Senatul, vor fi doi ani oribili”, a declarat Biden la o strângere de fonduri vineri, transmite CNN. Este un argument pe care fostul președinte Barack Obama, care a susținut candidații în Georgia, Michigan, Wisconsin, Nevada, Arizona și Pennsylvania în ultimele săptămâni, l-a făcut explicit în timpul ultimului său miting din Philadelphia, sâmbătă.

13:36 Fox News, televiziune apropiată de republicani și Donald Trump, redă cititorilor săi, printre altele, următoarele informații în LIVE-ul despre alegerile intermediare din SUA:

 • ”Fiind partidul legat în mod tradițional de lege și ordine, republicanii au făcut din infracționalitate o parte esențială a mesajelor lor de la mijlocul mandatului, apelând frecvent la adversarii democrați care au susținut anterior dezfinanțarea poliției în urma protestelor Black Lives Matter din 2020. Criminalitatea a continuat să ocupe un loc fruntaș în topul preocupărilor alegătorilor în ultimele săptămâni ale alegerilor de la mijlocul mandatului, ajungând adesea pe locul al doilea după inflație, majoritatea alegătorilor având încredere în republicani în detrimentul democraților în ceea ce privește criminalitatea cu o marjă de 15 puncte, potrivit unui sondaj Fox News”.

13:13 Oficialii electorali se confruntă cu noi presiuni în mijlocul unui climat politic hiperpolarizat, în care votul însuși a fost supus unui baraj susținut de atacuri și dezinformare timp de aproape doi ani, pe fondul afirmațiilor false repetate ale fostului președinte Donald Trump, potrivit cărora alegerile din 2020 au fost furate, transmite CNN.

12:55 Președintele Biden a declarat luni reporterilor că este „optimist” în legătură cu alegerile de la mijlocul mandatului de marți, dar a recunoscut că va fi o cursă „dificilă” pentru democrați în ceea ce privește păstrarea controlului asupra Camerei Reprezentanților, transmite Fox News.

 • „Mă simt, mă simt optimist. Dar sunt întotdeauna optimist”, a declarat Biden la sosirea sa la Casa Albă. El a făcut campanie pentru senatorul Chris Van Hollen și pentru candidatul la postul de guvernator al statului Maryland, Wes Moore, la Bowie State University, mai devreme în acea zi.

Biden a răspuns cu mai puțin entuziasm când un reporter l-a întrebat dacă democrații ar putea să-și păstreze majoritatea în Camera Reprezentanților.

12:30 Peste 41 de milioane de buletine de vot preelectorale au fost exprimate în 47 de state, iar oficialii se așteaptă la o prezență ridicată în ziua alegerilor, de asemenea, pentru competițiile pentru Congres, stat și guvernator care vor determina controlul Congresului și al camerelor legislative ale statelor, transmite CNN. 

12.00: Marile rețele TV din SUA vor prezenta proiecții ale rezultatului votului pentru Congres pe parcursul acestei nopți. Vom avea astfel primele indicații despre rezultatul bătăliei politice

Totul despre alegerile din SUA: Cel puțin una dintre cele două camere ale Congresului american este pe cale să treacă de la democrați la republicani în urma alegerilor intermediare care se desfășoară marți în Statele Unite, indică ultimele sondaje de opinie, care anticipează un val de victorii republicane în cursele pentru Camera Reprezentanților și, foarte posibil, și pentru Senat. De partea lor, democrații speră că vor păstra Senatul, deși șansele lor nu sunt mari, iar starea precară a economiei îi trage în jos. Rezultatul alegerilor – în care circa 168 de milioane de americani au drept de vot – va determina cel de-al 118-lea Congres al Statelor Unite și va avea un impact major asupra celor doi ani rămași din mandatul lui Joe Biden la Casa Albă.

Date despre alegeri

 • Alegerile intermediare din SUA sunt organizate marți, 8 noiembrie. Ele sunt numite așa deoarece se desfășoară la mijlocul mandatului președintelui în funcție. Alegerile din acest an vor fi primele afectate de redistribuirea districtelor congresionale care a urmat recensământului din 2020.
 • Circa 168 de milioane de americani sunt eligibili să își exprime opțiunea electorală, un număr record pentru un scrutin în SUA.
 • Din aceștia, aproximativ 41 de milioane de alegători au votat deja anticipat în 47 de state, dar este dificil de spus dacă aceste voturi cu anticipație le vor depăși ca număr pe cele din 2018, când s-a înregistrat un număr record de voturi înainte de Election Day.
 • Analiștii estimează că există 8,3 milioane de tineri alegători nou eligibili pentru alegerile intermediare din 2022, adică tineri care au împlinit 18 ani după alegerile generale anterioare, cele din noiembrie 2020.
 • În mod obișnuit, alegerile intermediare atrag o prezență mai mică la vot decât cursa pentru Casă Albă, dar miza este întotdeauna mare și scrutinul din acest an nu va face excepție.
 • Membrii Camerei Reprezentanților candidează pentru realegere o dată la doi ani, așa că toate cele 435 de locuri din Cameră sunt pe listele de vot pentru alegeri. Americanii vor vota și treizeci și cinci de locuri în Senat: cele 34 de locuri standard scoase în mod normal la bătaie, plus un scrutin special pentru a completa cei patru ani rămași din mandatul senatorului James Inhofe (Oklahoma), care se va retrage în ianuarie 2023.
 • Fiecare stat american are doi senatori, care servesc mandate de șase ani. Membrii Camerei Reprezentanților servesc timp de doi ani și reprezintă districtele mai mici. Fiecare stat primește reprezentare în Cameră proporțional cu dimensiunea populației sale, dar are dreptul la cel puțin un reprezentant. De exemplu, California – cel mai populat stat – are 52 de membri în Cameră, iar Wyoming – cel mai puțin populat stat, cu circa 575,000 de locuitori – are doar unul. Dar ambele state au fiecare câte doi senatori.
 • În acest moment, democrații (de stânga) controlează atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul, deși majoritățile lor sunt extrem de fragile, în special în camera superioară a legislativului. În Senat, democrații au 48 de mandate, iar independenții care votează cu ei alte două (Angus King și Bernie Sanders). Republicanii, dreapta politică în America, au și ei 50 de locuri, ceea ce face ca vicepreședinta Kamala Harris să fie cea care oferă votul necesar democraților în momente legislative esențiale.
 • În Cameră, democrații beneficiază de 220 de mandate la 212 mandate pentru republicani. Majoritatea necesară este de 218. Trei posturi sunt actualmente vacante în camera inferioară a Congresului.
 • Alegerile intermediare sunt văzute, în general, ca un referendum al performanțelor președintelui și al partidului aflat la putere. Din punct de vedere istoric, formațiunea aflată la guvernare pierde mandate în acest scrutin. Începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, partidul președintelui a pierdut în medie 29 de locuri în Cameră la primele alegeri de la jumătatea mandatului fiecărui președinte, potrivit Consiliului pentru Relații Externe.

Astfel, în 2018, republicanii lui Trump au pierdut 40 de locuri în Camera Reprezentanților și majoritatea. În 2010, democrații lui Obama au pierdut 63 de locuri în camera inferioară a Congresului și majoritatea. Iar în 1994, democrații conduși de Clinton au pierdut 54 de locuri în Cameră și majoritatea. O excepție notabilă a fost George W Bush când, în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, republicanii au câștigat opt locuri în Cameră la alegerile din anul următor.

 • Dintre cele 435 de locuri din Camera, cele mai multe sunt deținute în siguranță de fiecare dintre partide, cu aproximativ 30 în prezent descrise ca „Toss up,” putând fi câștigate de oricare dintre tabere. Zonele suburbane din jurul orașelor din state precum Pennsylvania, California, Ohio și Carolina de Nord vor fi cheia curselor pentru Cameră.
 • În Senat, se estimează că circa șase dintre cele 35 de locuri contestate în mod real ar putea merge în orice direcție. Cursele esențiale aici sunt în Nevada, Arizona, Georgia, Pennsylvania, Ohio și New Hampshire.
 • Americanii vor alege, de asemenea, guvernatori în 36 de state – cursele importante fiind în New York, Michigan, Florida, Georgia, Oregon, Maine, New Hampshire sau Colorado, și trei guvernatori de teritorii ale SUA, precum și numeroși oficiali în primării, districte școlare, procurori districtuali, aleși tribali (Navajo Nation, Cheyenne River Sioux, San Carlos Apache Tribe, Wampanoag Tribe of Gay Head și Delaware Tribe of Indians) etc.
 • O sută douăzeci și nouă de propuneri legislative se află pe listele de vot în 36 de state, inclusiv legile privind avortul în California, Kentucky, Michigan, Montană și Vermont.
 • Un grup demografic care ar putea influența masiv alegerile este cel al diasporei americane, al cărui număr este estimat între 4,8 și 9 milioane de persoane, alcătuită din imigranți, personal militar, studenți, oameni de afaceri etc. Numărul lor masiv, mai mult decât populația multor state americane, îi transformă într-un grup electoral major. Așa cum s-a văzut de exemplu în urmă cu doi ani, când sute de mii de americani din peste 180 de țări s-au prezentat la alegerile prezidențiale din SUA din 2020, suficient pentru a face diferența în unele state.
 • Un alt grup demografic atent urmărit este cel al populației latino. Hispanicii au votat mai mereu cu Partidul Democrat, însă anul acesta ei au părăsit masiv formațiunea de stânga. Analiștii au notat că democrații au pierdut teren cu alegătorii hispanici în ultimii ani – în parte pentru că mulți dintre ei preferă politicile conservatoare privind avortul și imigrația. Dar economia aflată în dificultate în acest an – cea mai importantă problemă pentru fiecare grup demografic – este cea mai serioasă chestiune ce poate îndepărta hispanicii de candidații democrați. O situație similară pare că se înregistrează și în ceea ce privește votanții afro-americani, deși susținerea acestora pentru Partidul Democrat continuă să rămână puternică.
 • Datorită modului în care sunt procesate și numărate buletinele de vot, precum și al regulilor electorale din anumite state, este posibil ca rezultatul final al alegerilor să nu fie cunoscut timp de câteva zile sau săptămâni. În unele state, nu este exclus să fie organizat un al doilea tur de scrutin, așa cum este cazul Georgiei, unde un candidat trebuie să depășească pragul de 50% pentru a fi declarat câștigător.

Scenarii post-electorale

Dacă trendul istoric conform căruia partidul aflat la guvernare pierde mandate în scrutinul intermediar se menține și în 2022, atunci republicanii sunt favoriți. Ei și-au concentrat mesajele de campanie pe inflație, securitatea frontierei sau criminalitatea ridicată, bombardându-i pe democrați cu acuzații de incompetență, politici greșite și cheltuieli guvernamentale masive.

De partea lor, democrații sunt optimiști că vor păstra Senatul. Ei apără doar 14 locuri în Senat, în timp ce republicanii apără 21. În plus, democrații speră că decizia Curții Supreme din vara, legată de anularea dreptului federal la avort, le va energiza baza electorală, care se va prezenta în număr mare la urne.

În acest moment, analiștii prognozează două posibile scenarii post-scrutin (un alt scenariu, în care democrații rămân în controlul Congresului, nu pare să mai fie luat în calcul de aproape niciun comentator).

Primul este acela în care democrații își vor păstra majoritatea în camera superioară a Congresului american, dar vor pierde Camera.

În acest scenariu, Congresul va fi împărțit între cele două partide, lucru care va face că, foarte probabil, nicio legislație majoră nu va fi adoptată în următorii doi ani, până după alegerile din noiembrie 2024. Analiștii se așteaptă că, în acest scenariu post-electoral, cele două partide se vor implica într-o avalanșă de investigații și manevre politice cu scopul de a-și sabota adversarii.

Cu un Senat majoritar, democrații ar continuă să numească în funcție judecătorii propuși de Biden, în special cei de la curțile federale. Importanța acestora e uriașă, așa cum s-a demonstrat în situația unor investigații (cum ar fi în cazul lui Trump) și a disputelor cu privire la politicile administrației (cum ar fi forțarea lui Biden să continue o politică controversată de deportare din epoca Trump, cunoscută sub denumirea de Title 42).

De asemenea, un Senat democrat va reuși să stopeze înlăturarea din funcție a lui Biden, promisă de republicani. Așa cum am mai scris pentru G4Media ro, cea mai drastică acțiune luată de republicanii din Camera ar putea să fie declanșarea procedurii de impeachment împotriva lui Biden. Democratul ar deveni astfel al patrulea președinte american, după Andrew Jackson, Bill Clinton și Donald Trump, care ar fi nevoit să treacă prin umilință punerii sub acuzare de către Congres.

Al doilea scenariu este acela în care republicanii triumfă în ambele camere ale legislativului. În acest an, ei sunt într-o poziție net favorabilă: trebuie să câștige un total de doar cinci locuri (din 435) în Camera Reprezentanților pentru a obține majoritatea și doar unul din 35 de mandate în Senat.

În acest scenariu, republicanii vor acționa fără îndoială ca să blocheze complet sau aproape total agenda lui Biden și să-i saboteze șansele înainte de alegerile prezidențiale din 2024. Analiștii cred că Biden se poate aștepta că republicanii să blocheze oricare dintre cererile sale de cheltuieli pentru ajutor pentru pandemie, schimbări climatice și orice altă inițiativă de stânga care va mai apărea în anii următori. Ar putea există chiar și amenințări de închidere completă a activității guvernului federal, deoarece ambele tabere vor încerca să câștige prim-planul în privința cheltuielilor guvernamentale.

De asemenea, un Senat republican nu-l va audia pe candidatul propus de Biden în cazul în care, în următorii doi ani, va apare un loc vacant la Curtea Supremă și va încetini sau chiar bloca propunerile Casei Albe pentru judecători federali.

În cazul în care Congresul e dominat de republicani, este de așteptat ca anchetele și investigațiile pe care le-au anunțat deja republicanii să se desfășoare în forță. De asemenea, punerea sub acuzare a lui Biden ar fi aproape certă. Chiar dacă înlăturarea lui din funcție nu se va produce (republicanii ar avea nevoie de 67 de voturi în Senat, adică de o majoritate de două treimi, și e greu de crezut că vor avea atâtea mandate sau că unii democrați și-ar trăda partidul și ar vota cu republicanii pentru demiterea președintelui), mișcarea ar fi o umilință pentru liderul de la Casa Albă. Nu doar că el s-a lăudat mereu cu prieteniile unor adversari politici, dar și-a făcut campanie în 2020 accentuând și abilitățile sale de a lucra cu Partidul Republican. O astfel de inițiativă din partea republicanilor, chiar dacă va fi luată la presiunea aripii MAGA, va pune capăt mitului colaborării amicale dintre Biden și adversarii săi politici.

În ambele scenarii, în cazul în care republicanii au cel puțin Camera și vor sabota agenda Administrației Biden, președintele democrat și-ar putea folosi dreptul de veto și ar putea bloca, la rândul său, legile adoptate de republicani legate de avort, imigrație și impozite. Rezultatul? Blocaj până la următoarele alegeri prezidențiale și pentru Congres, programate în noiembrie 2024. Consecințele ar fi semnificative pentru inițiativele domestice ale Team Biden, dar și pentru agenda externă a Americii.

Câteva observații

Scrutinul din acest an din Statele Unite mai este important și din alte puncte de vedere. Alegerile pentru guvernatori, secretari de stat, procurori generali și legislaturi în diferite state sunt, fără îndoială, mai importante că niciodată. Câștigătorii ar putea avea o influență imensă asupra drepturilor la avort, a dreptului de vot și a provocărilor la adresa legitimității viitoarelor alegeri prezidențiale.

De asemenea, în majoritatea statelor, legislaturile statale controlează procesul de redesenare a granițelor districtelor Congresului pentru a se ajusta la schimbările populației. Partidul care controlează aceste legislaturi tinde să traseze aceste granițe în avantajul său politic – proces cunoscut sub numele de gerrymandering – , lucru care are implicații de anvergură pentru viitorul control al Camerei.

O altă problemă de urmărit este modul în care se desfășoară alegerile în sine. Nouăsprezece state au promulgat legi în 2021 care au înăsprit regulile de înregistrare a alegătorilor și au restrâns sau au pus capăt unor proceduri electorale, cum ar fi votul prin corespondență și votul anticipat. Alegerile intermediare vor oferi unele dintre primele dovezi ale consecințelor pentru democrație ale acestor legi.

Mai trebuie spus, de asemenea, că deși numele lui Joe Biden și Donald Trump nu sunt pe buletinele de vot, influența lor asupra modului în care se va vota de Election Day este semnificativă. Succesele – și eșecurile – care au marcat primii doi ani petrecuți de Biden în Biroul Oval pot afecta dramatic rezultatele. Crizele care i-au marcat mandatul președintelui democrat, între care retragerea haotică din Afganistan, bâlbâielile cu vaccinarea din timpul pandemiei, numărul record de imigranți ilegali care su traversat granița cu Mexicul, inflația galopantă, i-au prăbușit rata de aprobare, care a fost constant în jur de 40%, așa cum arată și agregatorul de sondaje RealClearPolitics de luni dup-amiaza.

Lipsa sa de popularitate a fost unul dintre motivele pentru care candidații democrați s-au ferit, în marea lor majoritate, să se afișeze cu el în timpul campaniei, Biden fiind perceput drept o vulnerabilitate majoră.

De partea sa, fostul președinte Donald Trump a fost și el parte din această campanie, fie anunțându-și susținerea pentru candidați loiali, fie participând la mitinguri electorale. El a sprijinit candidați pentru curse cheie în Senat, între care Herschel Walker în Georgia, Mehmet Oz în Pennsylvania, Blake Masters în Arizona și J.D. Vance în Ohio, și și-a oferit, de asemenea, sprijinul în cursele pentru Camera Reprezentanților și în alegeri din diferite state, în multe cazuri defilând alături de candidați care au pus sub semnul întrebării sau au răspândit informații greșite despre rezultatele alegerilor din 2020.

De asemenea, democrații au făcut din Trump un cal de bătaie în această campanie, vorbind de pericolul pe care candidații republicani devotați filozofiei sale MAGA sau Make America Great Again îl vor reprezenta pentru Congres și, prin extensie, pentru scenă politică americană.  Biden, în special, i-a criticat constant pe republicanii MAGA pe care, într-o declarație controversată și contestată vehement de dreapta politică, i-a descris drept „semi-fasciști.”

Avertismentele lor sunt cât se poate de reale. Dacă candidații susținuți de Trump vor pierde marți, șansele lui de a rămâne influent în partid scad simțitor. Succesele electorale ale acestora, mai ales în statele swing, decisive pentru rezultatul final, i-ar consolida însă statutul de om forte în formațiunea conservatoare și ar duce, aproape sigur, la intrarea sa oficială în cursa pentru Casă Albă 2024. Un scenariu de coșmar pentru democrați, care l-au demonizat pe Trump timp de șapte ani, l-au supus procedurii de impeachment de două ori (2019 și 2021) și, în general, l-au transformat în inamicul lor public numărul 1 și în adversarul democrației din America.

Concluzia. Dacă sondajele de opinie sunt corecte – și nu vor da rateuri așa cum au făcut-o în 2016 sau 2020 -, republicanii vor ieși învingători în aceste alegeri, controlând cel puțin una dintre camerele Congresului. Ei s-au concentrat pe economie, un subiect care rezonează cu majoritatea americanilor, afectați la buzunare de prețurile în creștere la alimente, la chirii, la benzină, dar au insistat și pe criminalitatea mare, lipsa unei granițe sigure cu Mexicul, educația afectată de cultura woke etc.

De partea lor, democrații vor avea nevoie de multă șansă că să păstreze măcar Senatul, ei mizând pe alegătorii nemulțumiți de eliminarea dreptului federal la avort și pe amenințările la adresa democrației reprezentate de republicanii MAGA, care candidează în număr mare în acest an. Indiferent de cine va câștiga și cine va pierde, un lucru este însă aproape sigur: scrutinul de marți din Statele Unite are șanse mari să zdruncine o arenă politică deja marcată de intensificarea partizanatului și a polarizării.

Surse: CNN, BBC, The Guardian, New York Times, Axios, Wall Street Journal, RealClearPolitics

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

34 comentarii

 1. Pe scurt, exista asemanari profunde intre electoratul din America si cel din Sector 1

  • Am mai scris si m-ati blocat ,sper sa va cumpere unul de dreapta si sa va desfiinteze asa cum Musk se kisa pe Twitter.
   Ultima noapte de dragoste pt Bideu. Republicanii or sa pastreze Pennsylvania, Ohio, Wisconsin, Florida, NC si or sa castige Nevada si Georgia si cu 52-48 pe Bideu il asteapta zile Negre.
   La Congres probabil republicanii or sa aiba peste 40 in plus.

  • Cand ma gandesc la alegerile din SUA, incerc sa fac o paralela cu un meci de fotbal, sa zicem. Si vine capitanul echipei rosii (Trump) si chiar inainte sa inceapa meciul incepe sa acuze ca nu va recunoaste rezultatul meciului pentru ca arbitrul e cineva care a mai arbitrat meciuri ale echipei sale, iar pe unele le-a pierdut.
   Apoi meciul incepe, iar tactica echipei rosii e sa intre la rupere la fiecare adversar. Dar nici asta nu-i ajuta, iar la final pierd partida la limita. Imediat, capitanul Trump indeamna suporterii sa intre pe teren, sa sechestreze arbitrul pana cand accepta sa declare echipa sa castigatoare la masa verde.
   Trump e genul de om conflictual care polarizeaza oamenii, ii asmute unul impotriva altuia. Pentru el adversarii sunt o catastrofa pentru America, doar el avand solutiile potrivite. Felul cum a anihilat complet tot ce precedesorul Obama a facut ca presedinte spune mult de felul in care gandeste. Nu am eu cum sa evaluez obiectiv ce a facut Obama, dar daca nimic nu a fost considerat bun de pastrat (chiar asasa fie?) imi spune multe despre egocentrismul si felul de a gandi a lui Trump.
   Democratia in State se bazeaza pe fair play, pe modul civilizat in care se fac tranzitiile intr ecei doi pilini ai politicii. E ca la un meci de fotbal, castigi sau pierzi, strangi mana adversarului si te pregatesti pentru urmatoarea intalnire. Sa fii atat de conflictual, sa incerci sa-i anihilezi pe adversari, sa modifici sistemul electoral sa te avantajeze, sa sabotezi numirile la Curtea Constitutionala, sa le tergiversezi incat numirile sa ajunga sa fie facute in mandatul tau, sa nu recunosti alegerile, sa intervii in procesul de tranzitie…asta sapa la fundamentele democratiei. Pentru binele Americii, indiferent cine castiga alegerile midterms, sper ca republicanii sa gaseasca un candidat mai moderat decat Trump.

 2. deja cel mai mare contributor ce ofera bani republicanilor cere ca viitorul candidat sa nu fie trump iar rusia prin bucatarul lor sef anunta ce se va reamesteca in alegerile din sua .adicatelea cistiga biden .

  • Da, ca doar cind s-au amestecat in 2016 a cistigat…Hillary…Culmea e ca orcii spun pe fata ca-l sprijina pe trumspki, 🐩 lu’ stalputin, tu zici c-o sa-l faca pe presedinte iar Biden, ca doar n-a dat nici un HIMARS ucrainienilor. Pune comprese, bea niste ceaiuri si mareste medicatia, baiete!

 3. Cand in America adie vantul, inseamna ca in Europa va incepe furtuna.

 4. Sondajele spun că Novac ii un b.o.u.

 5. Astia au 500 locuri la 400 milioane de locuitori si noi avem 600 la 17 mil

  Treaba e buna , tara de inapti

 6. „Biden și echipa sa de conducere încep ziua cu ideea că perspectiva ca democrații să își păstreze majoritatea în Senat este reală – chiar dacă este una care ar putea dura câteva zile, sau mai mult, pentru a se realiza pe deplin.”
  Dureaza sa furi voturile, ne imaginam si noi. Nu ca Republicanii nu ar fura deloc.
  #VoteLibertarian

 7. Susținătorii democraților sper că n-au aruncat sticlele de la șampaniile de la alegerile trecute. Le pot umple acum cu lacrimi.

 8. „Biden … își va respecta programul obișnuit de dimineață, care include antrenamentul zilnic”…lol, sa nu-mi spuneti ca mosul face jogging :))

 9. Fiindca vorbim depre alegeri si despr jocuri rusesti intreb ganindu-ma si la tara noastra atat de plina pana la refuz de manurti care in istoria i a tradat tot ce se puta trada : O fi adevrat ce spune un ziarist destul de cunoscut cum ca România e dată pe tavă dictaturii lui Putin? Adica sustine acesta si desigur ca si argumenteaza ca PSD și PNL joacă viitorul nostru la ruleta rusească

 10. Primele rezultate ale exit poll-ului: La Senat scorul este de 54-46, iar la Congres 246-189, peste tot în favoarea Republicanilor. Nu e tsunami, nu? :))

  • De unde, 54-46 esti pe pastile? Democratii au deja 48 la Senat si e prognozat sa mai castige cel putin 2. La Congres republicanii conduc cu vreo 20 de locuri si, desi au sanse sa ia „House of Representatives”, inca nu e sigur.

  • homo sovieticus debilus; realitate pastilata

 11. Nu? Da? Nu stiu? Aaaaaa….bbbbbb……ccccc :):):)

 12. Deci PSD-ul pierde in sfarsit in US

 13. sincer mie imi suna a „big cope”…

  • Trump visează la funcția de președinte pe viață. Susținătorii lui oare își dau seama de asta?

 14. O parte din presa din Romania credea ca Republicanii vor câștigă, Uite ca nu au câștigat.

 15. urmeaza 2 ani de blocaj institutional …

 16. Too long. Didn’t read.

 17. Vesti proaste pentru Putinstan și China. Republicanii cu un președinte sănătos la cap,deci nu Trump, se vor ocupa serios și de unii și de alții. Sau credeați că republicanii sunt putinisti? Nu frate ,Trump e putinist dar el e pe făraș.

 18. catre @Portavici. Zici ca Trump e cu Putin !. Pai atunci daca Trump a fost ajutat de Putin sa ajunga Presedinte in 2016 atunci de ce Putin NU a Atacat Ucraina in 24 feb. 2017, sau 24 feb. 2018, sau 24 feb. 2019, sau 24 feb. 2020. De ce a asteptat Putin ca fostul Vice-Presedinte Joe Biden, (de la Invazia Crimeii din 2014), sa devina Presedinte-Plin in ianuarie 2021) ?. De ce Putin ar fi fost atat de prost ?. Desigur ca NU se leaga !.

 19. Nu inteleg de ce intr-un articol (un articol) trebuie sa puneti de 4 ori poza acestui narcisit si om de nimc numit TRump. Chiar nu mai aveti alte poze? Mai bine fara poze!

 20. biden este marele cistigator al acestor alegeri . practic biden reuseste sa sparga in doua partidul republican .trump nu va renunta .

  • Ce se intampla, ce se publica si ce intelege un sarman din Romania. Atat de pr0st si totusi atat de amuzant.

 21. Un mic moment de respiro pentru „partenerii” trădători europeni. Degeaba incercati sa dregeti busuiocul, democrații si-au luat-o peste bot. Problema loazelor europene era Trump, la fel ca în 89 când problema era Ceaușescu, nicidecum comunismul.

 22. Nu-i nimic, Mihăiță Neamțu s-a reorientat deja: i-a făcut lui DeSantis o prezentare ca pe vremea lui Ceaușescu. Așteptăm cartea!
  P.S. Propunere de titlu: ”DeSantis – ocrotitorul cu pușca în mână al familiilor creștine în lupta cu sexul, cu marxiștii și cu sexo-marxiștii”

 23. Cu două zile înainte de alegerile din state speram încă la evitarea dezastrului pentru democrați. Iată că speranța nu a fost deșartă. Mă bucură rezultatul scrutinului, chiar dacă nu este totul roz pentru democrați. Dacă vor reuși să păstreze controlul a cel puțin uneia dintre camere voi fi și mai încântat. Nu știu ce a determinat alegătorii, dar un lucru pot spune: I’m happy!

  • Esti happy? Bun asa! Esti constient ca razboiul va continua in Ucraina, da? Esti constient ca la armele alea cotizam si noi cot la cot cu altii, da? Cu bani, fireste. Cu bani imprumutati ca de unde din alta parte? Ca suntem colonie americana banuiesc ca esti constient deja.

 24. Pai centenarii ăștia cît o sa trăiască că se zgraptana după alte mandate ? E tot ce au din peste 300 mil locuitori ? O sa ne trezim și noi in ’24 cu Iliescu?

 25. J.R.Biden este adevaratul cistigator al alegerilor partiale . Partdul Republican este rupt in doua . Trump nu se va preda niciodata lui de Santis ba mai mult deja il ameninta voalat sa nu candideze .J.R.Biden si-a securizat toate deciziile importante in primii doi ani de mandat si acum ii invita pe republicani la negocieri . Ce poate fi mai bine apreciat de catre votanti decit asta .