G4Media.ro

ANALIZĂ Mișcare tectonică uriașă pe scena politică americană: Florida devine un fief…

Sursa foto: Wikimedia Commons / David Adam Kess

ANALIZĂ Mișcare tectonică uriașă pe scena politică americană: Florida devine un fief republican sigur

Florida pare să fi devenit un stat republican sigur din punct de vedere politic, după o serie de victorie clare ale candidaților Partidului Republican (GOP) în alegerile intermediare desfășurate marți în Statele Unite. Analiștii vorbesc despre o mișcare seismică importantă pe scena politică din America, mai ales în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024.

Victorii majore

Guvernatorul Ron DeSantis, liderul republican al Floridei care a devenit un nume cunoscut pentru politicile flexibile implementate în statul său în timpul pandemiei de coronavirus, va câștiga un al doilea mandat la conducerea Sunshine State, potrivit proiecțiilor CNN și FoxNews, zădărnicind astfel încercarea democratului Charlie Crist de a-și recăpăta vechea funcție. Aceasta în ciuda faptului că Crist a fost susținut de nume grele din Partidul Democrat, inclusiv de președintele Joe Biden, care a participat recent la un miting în sprijinul democratului.

În campania electorală, DeSantis a petrecut puțin timp atacându-l pe Crist, concentrându-se în schimb pe președintele Biden și pe bătăliile sale politice naționalizate. Campania sa a lansat o serie de videoclipuri și reclame convingătoare, orientate atât către cei care îl urmăresc din ce în ce mai mult la nivel național pe rețelele de socializare și pe e-mail, cât și către alegătorii din Florida. Într-unul dintre ele, intitulat „Top Gov”, DeSantis, care a servit ca avocat în Marină, s-a costumat în pilot de vânătoare în timp ce își împărtășea „regulile de angajare” pentru „lupta cu câinii” din „presa corporatistă”. În altul, soția sa Casey DeSantis a prezentat o relatare emoționantă a luptei sale cu cancerul la sân. Ultimul său anunț a sugerat că Dumnezeu l-a creat pe DeSantis pentru a fi un luptător.

În drumul său spre victorie, DeSantis a construit un avantaj fără precedent în bani față de Crist și campania sa de 31 de milioane de dolari. Jumătate din cele 200 de milioane de dolari strânse de DeSantis au provenit din donații de 50.000 de dolari sau mai mult, deși a primit și zeci de mii de contribuții mici din întreaga țară. La data de 3 noiembrie, DeSantis avea 66 de milioane de dolari nefolosiți strânse de cele două comitete politice ale sale.

Într-un al doilea mandat, DeSantis a promis să elimine permisele pentru portul de arme de foc și să „extindă în continuare protecțiile pro-viață”, deși nu a precizat care ar putea fi acestea.

DeSantis a fost ales pentru prima dată în Camera Reprezentanților în 2012. A fost reales de două ori, deși a demisionat mai devreme din cel de-al treilea mandat după ce a obținut nominalizarea republicană pentru funcția de guvernator în 2018. DeSantis a învins un candidat mai bine susținut de establishment în acele alegeri primare, pe fondul unei susțineri din partea lui Donald Trump.

Cu campania pentru realegere în spatele său, viitorul politic al lui DeSantis se va concentra acum asupra anului 2024, scrie CNN. Analiștii cred că victoria sa convingătoare de marți pregătește terenul pentru a intra într-o campanie națională pentru Casa Albă, unde s-ar putea afla pe un curs de coliziune cu Trump.

 

De asemenea, alegătorii din Florida l-au reales pe senatorul republican Marco Rubio pentru un al treilea mandat în fața democratei Val Demings, membră a Camerei Reprezentanților, potrivit proiecțiilor televiziunilor.

Rubio a rămas în urmă în ceea ce privește strângerea de fonduri pe tot parcursul cursei și a desfășurat o campanie discretă, cu puține evenimente publice și doar o singură dezbatere. Dar a fost suficient pentru a o învinge pe Demings.

Tot în Florida, republicana Laurel Lee, fostul secretar de stat al Floridei, care a servit în administrația guvernatorului DeSantis, este așteptată să câștige cursa pentru al 15-lea district al Congresului. Lee l-a învins pe democratul Alan Cohn, un fost jurnalist de investigație care a candidat pentru acest loc în 2020.

Districtul a fost redesenat pentru a include mai mulți alegători democrați. Noua hartă, care cuprinde în principal suburbiile din nord-estul Tampei, după ce s-a întins anterior mai aproape de Orlando, a dat speranțe democraților că Cohn că se va descurca mai bine la a doua sa candidatură, dar Lee a câștigat în cele din urmă după ce l-a depășit pe democrat.

Alte victorii republicane în Florida le includ pe Anna Paulina Luna, care l-a învins pe democratul Eric Lynn în districtul 13 al Congresului din Florida, schimbând controlul partidului pentru mandatul deținut anterior de fostul reprezentant democrat Charlie Crist; Maria Salazar – care a câștigat împotriva democratei Annette Taddeo în districtul 27 al Congresului din Florida; Matt Gaetz, care s-a impus în Districtul 1 cu peste 66% la 33% în fața democratei Rebekah Jones.

Mișcare seismică

Analiștii care au comentat marți seara rezultatele alegerilor din Statele Unite au descris victoriile republicane în Florida drept un tsunami politic care schimbă fața statului sudic și anunță modificări majore pentru anii care urmează, inclusiv pentru Washington.

Ei s-au referit la victoria zdrobitoare a guvernatorului Ron DeSantis, care a reușit să câștige alegerile inclusiv în districtul Miami-Dade din sudul Floridei, cel mai mare din stat și considerat un bastion democrat, care nu mai votase un guvernator republican din 2002. Zona este extrem de populată și foarte diversificată. (https://www.nbcnews.com/politics/2022-election/gov-ron-desantis-cruises-re-election-solidifying-gop-hold-florida-poli-rcna56196)

De remarcat a fost și procentul mare cu care DeSantis s-a impus în fața rivalului său democrat, Charlie Crist, republicanul având circa 57% din opțiunile de vot față de doar 42% pentru democrat. La alegerile anterioare, republicanul s-a impus cu mai puțin de jumătate de procent.

În plus, așa cum au remarcat comentatorii, Miami-Dade este o zona cu o largă populație latino, în special cubano-americani. Transformarea statului într-un roșu, republican, arată că alegătorii latino nu mai sunt unii pe care democrații vor mai putea conta în mod absolut de-acum înainte. Hispanicii au votat mai mereu cu Partidul Democrat, însă anul acesta ei au părăsit masiv formațiunea de stânga. Analiștii au notat că democrații au pierdut teren cu alegătorii hispanici în ultimii ani – în parte pentru că mulți dintre ei preferă politicile conservatoare privind avortul și imigrația. Dar economia aflată în dificultate în acest an – cea mai importantă problemă pentru fiecare grup demografic – este cea mai serioasă chestiune ce poate îndepărta hispanicii de candidații democrați.

Valul roșu condus DeSantis roșu atât de mare încât, pentru prima dată de la Reconstrucție, Florida este pe cale să nu aibă niciun democrat ales la nivel de stat. Legislativul este controlat de GOP, iar toți cei șapte judecători ai Curții Supreme de stat au fost numiți de republicani, patru de către DeSantis.

Sub DeSantis, Partidul Republican a avut anul acesta, pentru prima dată în istoria Floridei, mai mulți alegători înregistrați decât democrați, o marjă de 306.000. Înainte de alegerea lui DeSantis în 2018, democrații aveau un avantaj de 281.000 de alegători înregistrați.

De asemenea, trebuie menționat că transformarea statului într-un fief republican va conta enorm în anii care urma. Așa cum am spus anterior, victoria convingătoare de marți a lui de Santis și a celorlalți republicani pune sub semnul întrebării statutul Floridei de stat swing sau cheie. Cu alte cuvinte, statul sudic va fi unul care va fi sigur în mâna republicanilor în anii următori, un bastion roșu, care le va permite să-și concentreze resursele în alte state.

În sfârșit, victoria zdrobitoare a lui DeSantis și felul în care i-a condus pe republicanii din acest stat anunță un candidat serios pentru Casa Albă în 2024. Statutul lui în Partidul Republican va crește cu siguranță ca urmare a succesului său de marți, iar Trump va avea un concurent redutabil dacă guvernatorul de Florida va ignora avertismentele fostului președinte și va intra în cursa pentru Biroul Oval peste doi ani.

Surse: CNN, FoxNews, NBC News

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Mda, ramane de vazut.

  2. Pai in Florida se stie de ani ca sunt toti idotii.