G4Media.ro

Lituania va cumpăra tancuri germane Leopard şi sisteme antiaeriene IRIS-T

sursa foto: X/ Polska Grupa Zbrojeniowa

Lituania va cumpăra tancuri germane Leopard şi sisteme antiaeriene IRIS-T

Lituania a decis să cumpere tancuri Leopard fabricate în Germania şi sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T, a declarat marţi ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, citat de EFE, transmite Agerpres.

„Vom cumpăra tancuri Leopard. Nu mai sunt discuţii despre asta. Este o afacere încheiată”,a afirmat el.

Ministrul a explicat că „s-a decis să fie creată o divizie şi această divizie va conţine, de asemenea, un batalion de tancuri. Deci, este o decizie reală şi se va concentra pe Leopard”.

Un batalion lituanian, atunci când va fi complet echipat şi desfăşurat, va avea 55 de tancuri Leopard, conform agenţiei de presă citate.

„De asemenea, vorbim şi ne gândim să cumpărăm Iris-T din Germania. Acesta este un sistem foarte eficient, care funcţionează foarte bine şi în câţiva ani ar putea deveni parte a sistemului nostru de apărare antiaeriană”, a adăugat el.

În toamna anului trecut, Ministerul Apărării din Letonia a anunţat că a semnat un contract în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro pentru furnizarea de rachete de apărare antiaeriană IRIS-T cu rază medie de acţiune.

Acest sistem de rachete este capabil să atingă ţinte aflate în zbor la o distanţă de până la 40 de kilometri la o altitudine de până la 20 de kilometri şi vor fi livrate de Diehl Defense din Germania începând din 2026.

Anunţul intenţiei privind achiziţionarea sistemului IRIS-T vine după ce Lituania a semnat un acord în decembrie trecut pentru a cumpăra un sistem similar de apărare antiaeriană cu rază medie de acţiune, dezvoltat de NASAMS norvegian.

Ministrul german al apărării Boris Pistorius a salutat investiţiile şi a calificat proiectul brigăzii germane din Lituania drept ceva fără precedent.

„Acest proiect fără precedent necesită anumite pregătiri şi schimbări, la care lucrăm în prezent în mod intens. …Am investit multă energie şi bani în construirea infrastructurii militare şi civile, fără de care nimic din toate acestea nu ar fi posibil”, a spus Pistorius în Lituania, după o vizită în Letonia în aceeaşi zi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...