G4Media.ro

Liderul catalan Pere Aragones a depus plângere pentru spionaj, acuzând-o pe fosta…

sursa foto: Facebook/Pere Aragones

Liderul catalan Pere Aragones a depus plângere pentru spionaj, acuzând-o pe fosta directoare a serviciilor secrete Paz Esteban și societatea israeliană NSO pentru conceperea programului Pegasus

Spionat ca şi alţi separatişti cu ajutorul software-ului Pegasus, liderul regional catalan Pere Aragones a depus miercuri plângere împotriva fostei directoare a serviciilor secrete spaniole Paz Esteban şi a societăţii israeliene NSO care a conceput acest program spion, relatează Agerpres, conform AFP.

Această plângere, depusă la un tribunal din Barcelona şi consultată de AFP, denunţă fapte „de intruziune neautorizată în material informatic”, „interceptare ilegală de comunicaţii” şi „spionaj informatic”.

Potrivit plângerii, telefonul lui Aragones a fost spionat în ianuarie 2020 atunci când era vicepreşedinte al regiunii. Pere Aragones nu exclude ca telefonul să-i fi fost interceptat din nou odată ce a devenit preşedinte al administraţiei regiunii în mai 2021.

Într-un raport publicat la jumătatea lui aprilie, organizarea canadiană Citizen Lab a anunţat că a identificat 60 de persoane din mişcarea separatistă catalană ale căror telefoane mobile ar fi fost piratate între 2017 şi 2020 cu software-ul Pegasus.

Guvernul a recunoscut că 18 separatişti, între care Aragones, au fost puşi sub ascultare cu autorizarea justiţiei.

Aceste dezvăluiri i-au făcut pe separatiştii catalani să ameninţe cu retragerea susţinerii lor pentru guvernul minoritar al lui Pedro Sanchez.

Slăbit de acest scandal, executivul a anunţat pe 10 mai demiterea lui Paz Esteban, prima femeie care a fost numită în fruntea Centrului naţional de informaţii (CNI).

Pedro Sanchez a anunţat apoi, la sfârşitul lui mai, o reformă a serviciilor de informaţii pentru a „întări controlul judiciar” al ascultărilor.

Însă separatiştii catalani au considerat aceste anunţuri insuficiente şi au cerut „explicaţii” privind „cine era la curent” cu ascultările.

Scandalul de spionaj a luat o turnură neaşteptată atunci când guvernul a anunţat în mai că telefoanele lui Pedro Sanchez şi ale mai multor miniştri au fost spionate tot cu Pegasus.

Guvernul a precizat că este vorba despre un „atac extern”, dar afirmă că nu ştie cine poate fi la origine. Mai multe media spaniole au evocat o posibilă implicare a Marocului

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Poate aflam si noi de la vreun Serviciu cati retarzi are Romania … La cum s-au ur!nat pe noi, sa ne zica pe fata …

    App. , GSRIMedia, cand nu va convin cuvinte, spuneti pur si simplu intr-un mesaj ” Folosesti cuvinte indecente/nepermise” in loc de „Trimiti comentarii prea repede”, e de-o josnicie nemarginita.

    Chiar am testat, uite, cu ‘i’ intors merge … Acum nu ma mai grabesc …

  2. Copii, tineti cont ca laba tampeste …