G4Media.ro

Liderul principalului partid de opoziţie din Israel, gata să-i ofere lui Netanyahu…

sursa foto: Facebook/ Yair Lapid

Liderul principalului partid de opoziţie din Israel, gata să-i ofere lui Netanyahu un colac de salvare dacă acceptă un armistiţiu

Liderul principalului partid de opoziţie din Israel a afirmat luni că îi va oferi sprijin în parlament premierului Benjamin Netanyahu pentru a evita căderea guvernului, în cazul în care parteneri ai acestuia din coaliţia guvernamentală se vor retrage în eventualitatea unui acord de încetare a focului în Gaza, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Netanyahu şi-a autorizat responsabilii din cabinet să reia negocierile privind un posibil acord cu gruparea palestiniană militantă Hamas în vederea încetării luptelor în Fâşia Gaza şi a eliberării ostaticilor israelieni luaţi de Hamas în atacul său din 7 octombrie. Unii dintre partenerii săi de extremă dreapta din coaliţie au ameninţat însă că se vor retrage dacă războiul ia sfârşit înainte ca Israelul să eradicheze Hamas şi să-i elibereze pe ostatici, decizie care ar putea duce la căderea guvernului Netanyahu, aminteşte Reuters.

Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid, a afirmat la o reuniune a facţiunii sale parlamentare că „nu este adevărat că Netanyahu are de ales între acordul privind ostaticii şi continuarea mandatului său de premier”.

„Să accepte acordul. I-am promis o plasă de siguranţă şi îmi voi ţine promisiunea”, a spus Lapid, referindu-se la scenariul unei plecări a partenerilor de coaliţie ai lui Netanyahu.

El a menţionat că este o decizie dificilă, dată fiind opoziţia sa faţă de Netanyahu, dar „lucrul cel mai important este să-i aducem acasă pe ostatici”.

Cele două partide de extremă dreapta din coaliţia lui Netanyanu care se opun cel mai fervent unui armistiţiu au împreună 13 locuri în parlament, în timp ce formaţiunea lui Lapid dispune de 24 de mandate, conform paginii oficiale de internet a legislativului.

Actualul război din Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al mişcării islamiste Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie anul trecut, atac care a dus la moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale. Israelul a jurat să distrugă Hamas şi a lansat o ofensivă militară de anvergură pe teritoriul palestinian, ofensivă în care au fost ucişi 38.193 de palestinieni, majoritatea civili, potrivit celui mai nou bilanţ de luni comunicat de Ministerul Sănătăţii al Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...