G4Media.ro

Liderul europarlamentarilor PSD: „Aderarea României la Spațiul Schengen este atât un drept…

Sursa Foto: Parlamentul European

Liderul europarlamentarilor PSD: „Aderarea României la Spațiul Schengen este atât un drept legitim și de mult meritat al României, cât și o obligație a Uniunii Europene”

Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, afirmă că „aderarea României la Spațiul Schengen este atât un drept legitim și de mult meritat al României, cât și o obligație a Uniunii Europene”.

„Prin Tratate, Uniunea este obligată să ofere un spațiu de libertate, securitate și justiție, fără control la frontierele interne. Desigur, pe baza respectării unor criterii legale și tehnice, pentru ca regulile Schengen să se aplice pe deplin. România îndeplinește de peste un deceniu aceste criterii, fapt recunoscut oficial de Comisia Europeană și evidențiat de Parlamentul European în repetatele rezoluții prin care a cerut eliminarea controalelor la frontierele interne pentru români. Blocajul din Consiliu este injust și umilitor. Cerem imperativ să se pună capăt acestui tratament inechitabil al cetățenilor români!”, a subliniat eurodeputatul social-democrat, citat miercuri într-un comunicat de presă.

Parlamentul European dezbate, miercuri, din nou, în plen problema aderării României și Bulgariei la Schengen, urmând ca în cadrul viitoarei sesiuni plenare, din 17-20 octombrie, să fie supusă votului o rezoluție a forului europarlamentar.

„Am mobilizat Grupul S&D și avem suportul celorlalte familii politice pro-europene pentru a cere Președinției cehe a Consiliului UE să deblocheze, în sfârșit, ridicarea controalelor la frontieră pentru România și Bulgaria. Ambele țări și-au îndeplinit, încă din 2011, toate obligațiile pentru ca acquis-ul Schengen să se aplice în totalitate, iar în situația actuală de război controlează și protejează eficient granițele externe ale Uniunii”, afirmă Dan Nica.

Liderul Delegației europarlamentare a PSD a precizat că, în temeiul articolului 3 alineatul (2) din Tratatul UE și al articolului 67 alineatul (2) din Tratatul de Funcționare al UE, Uniunea are obligația de a garanta libera circulație cetățenilor statelor membre care îndeplinesc normele Spațiului Schengen.

Potrivit sursei citate, în susținerea poziției PSD, Iratxe García Perez, președinta Grupului S&D, a declarat:

„Fără niciun motiv obiectiv, Bulgaria și România așteaptă de 11 ani să le deblocheze Consiliul intrarea în Schengen. Libertatea de circulație este unul dintre pilonii fundamentali ai Uniunii noastre, iar cetățenii României și Bulgariei au același drept precum cetățenii altor state membre. Nici mai mult, nici mai puțin. Este o chestiune de corectitudine. Acest blocaj discriminatoriu din Consiliu trebuie să se încheie, altfel cetățenii din aceste țări își vor pierde răbdarea. Vorbim mult despre solidaritate, dar trebuie să se aplice tuturor. Nu poți cere solidaritate din partea Bulgariei și României, când Uniunea Europeană nu își respectă propriile angajamente. Este cea mai bună rețetă pentru a alimenta nemulțumirea față de Europa și mesajele populiste anti-europene”, se arată în luarea de poziție a președintei Grupului S&D.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

18 comentarii

 1. Aderarea României la Schengen este încetinită de faptul că suntem un popor ticălos, etern pus pe furat, iar celelalte țări UE nu au încredere în noi. Cum punem mâna pe o instituție, o transformăm în fabrică de bani pentru clanul nostru.

  • Aderarea la Spațiul Schengen nu este un drept legitim și in niciun caz nu este meritat, atata vreme cat mafia psd si pnl a pus stapanire pe tara, atata vreme cat justitia a fost acaparata de mafia psd si pnl, atata vreme cat tara este condusa de corupti, plagiatori, impostori, mincinosi si infractori.
   Chiar Dan Nica este infractor, care s-a ascuns in spatele imunitatii parlamentare, pana la prescrierea faptelor sale de coruptie. In plus, este si mincinos, impostor si plagiator.

 2. România este o tara de hoți, nu merita nimic.
  Nici sa respire.

  • Tot repeți minciuna că „războiul abia începe”, când de fapt Rusia e în retragere, după 7 luni. Rusia a pierdut.

 3. Romania nu trebuie sa fie nici În Uniunea Europeană. Ar trebui că cei de la Bruxelles sa ne scoată din Uniune întrucât am intrat prin minciună și coruperea oficialilor de acolo

  • La fel si Grecia. Si Bulgaria, si Ungaria.

 4. Aberația asta că avem dreptul și meritam să fim admiși în spațiul Schengen este îndelung mestecată de niște politicieni primitivi.
  Comunitatea țărilor din spațiul Schengen este singura care are dreptul să decidă cine îndeplinește condițiile de a fi admis. Îndeplinirea acestor condiții nu este un merit este o simplă regulă pentru care România nu poate prezenta garanții că o poate respecta.
  Dacă luăm în calcul doar modul în care acești politicieni se exprimă rezultă clar că nu suntem pregătiți pentru a face parte din spațiul Schengen.

 5. Sa nu intre niciodata in schengen
  Abia am reusit sa oprim imaginea negativa
  Nu vrem noi cei din diaspora romani nenorociti cu furturi prin europa

 6. Sa nu intre niciodata in schengen
  Abia am reusit sa oprim imaginea negativa
  Nu vrem noi cei din diaspora romani nen3orociti cu furturi prin europa

 7. Bai Nica doar cand se uita la fata ta si nu le mai trebuie Romania in Shengen.

 8. Eu daca eram UE, il intrebam pe nenea peseditu, daca ii garantez intrarea, el cum imi garanteaza ca opreste traficul de carne vie, droguri, tigari, alcool si carburant?

 9. Lasati vorba si faceti reforma Justitiei ! Altfel nu intram in Schengen !

 10. S-au fript odată!a doua oară e mai greu!interese mari!

 11. Să intrăm ca să puteți voi fura mai mult. Ce naiba cauți tu acolo slugă al lui Dragnea.

 12. politicienii noștri încearcă în nenumărate feluri să reușească lucrul acesta dar noi ca oameni ,noi de ce nu ieșim un pic mai mult în stradă acolo la Straßburg de exemplu să cerem drepturile????