G4Media.ro

Liderii grupurilor politice cer statelor membre să țină cont de propunerile Parlamentului…

Liderii grupurilor politice cer statelor membre să țină cont de propunerile Parlamentului European în ceea ce privește certificatul de călătorie / Dacian Cioloş: Negocierile au ajuns într-un impas

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a anunțat că, împreună cu ceilalți președinți ai grupurilor politice, a trimis, miercuri, o scrisoare Președinției portugheze a Consiliului UE, în care își exprimăm îngrijorarea pentru faptul că negocierile dintre statele membre pentru propunerea de regulament asupra Certificatului UE COVID-19 au ajuns într-un impas.

„Cerem ca joi, când șefii de state și guverne din UE se reîntâlnesc pentru a găsi o soluție, să se țină cont de poziția Parlamentului European asupra unor puncte esențiale care să ajute cetățenii Uniunii să își recâștige libertățile dinaintea crizei sanitare”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Dacian Cioloș amintește și care sunt soluțiile propuse de Parlamentul European:

• Odată cu introducerea certificatului, testarea să fie gratuită și finanțată prin Instrumentul pentru Sprijin de Urgență de la nivel european.
• Odată cu introducerea certificatului, trebuie evitată discriminarea pentru cei nevaccinați prin oferirea de alternative precum testarea gratuită.
• Cât timp decidem să avem o abordare comună la nivelul UE, restricțiile naționale ar trebui introduse doar în condiții clar stabilite. Altfel, certificatul european își pierde relevanța.

„Ne dorim ca în Consiliu să fie găsită o soluție de compromis care să țină cont de poziția Parlamentului, pentru că ea reflectă puncte de vedere diverse din toate statele Uniunii prin mandatul primit de membrii aleși ai PE”, mai scris Dacian Cioloș.

Negociatorii Parlamentului European, conduși de raportorul Juan Fernando Lopez Aguilar (grupul S&D), au propus, la cea de-a treia rundă de negocieri cu Consiliul și Comisia Europeană, să fie utilizat Instrumentul de sprijin pentru situații de urgență pentru a oferi cetățenilor teste accesibile și gratuite în cadrul noului certificat UE Covid-19.

La întâlnirea de marți pe tema propunerii de Regulament privind certificatul UE Covid-19, negociatorii Parlamentului au depus un pachet de compromis care include modificări privind costul testării și restricțiile la libera circulație, a anunțat comisia LIBE, al cărei președinte este socialistul Juan Fernando Lopez Aguilar.

În acest scop, Parlamentul European propune să se utilizeze instrumentul de sprijin de urgență și să se aloce o sumă substanțială de bani pentru a asigura testarea accesibilă, în timp util și gratuită.

Juan Fernando Lopez Aguilar a mai precizat că Parlamentul European vrea să negocieze ca, odată adoptat certificatul de călătorie la nivel european, niciun stat membru nu va mai impune restricții suplimentare pentru cei care îl dețin.

Negocierile între colegislatori vor continua joi.

Sursa foto: site Parlamentul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Pai se vede ca e de la cashcaval: vaccinul e suportat de stat, iar testul sa fie suportat de prostul care vrea sa treaca granita.