G4Media.ro

Lider UDMR anunță îngroparea de facto a proiectului de autonomie pentru Ținutul…

Lider UDMR anunță îngroparea de facto a proiectului de autonomie pentru Ținutul Secuiesc

István Székely, vicepreşedinte executiv al UDMR, a anunțat vineri într-o dezbatere cu alte partide maghiare că formațiunea sa va depune un proiect privind autonomia Ținutului Secuiesc doar dacă o un alt partid ”oferă sprijin pentru organizarea unei dezbateri de fond pe această temă”, potrivit agenției maghiare MTI.

Or, precedentele două tentative ale UDMR de a promova în Parlament un proiect de lege privind autonomia au arătat că nici un alt partid nu susține această idee.

Liderul UDMR a mai spus că mediul internaţional pentru acceptarea autonomiei este mai neprielnic acum decât a fost în urmă cu zece sau douăzeci de ani. Motivul? ”Este dificil să aduci ca argument faptul că autonomia aduce stabilitate unei regiuni” după evenimentele din Spania (tentativa de obținere a independenței Cataloniei) sau Marea Britanie (secesiunea Scoției), după cum arată MTI.

Foto: István Székely (Contul personal de Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Atentie la minciunile gogonate ale secaturilor astora …..

 2. Daca se vor desfasura dezbateri pe fond, sa porneasca de la adevaruri, nu de la minciuni :
  – secuii nu sunt maghiari
  – secui s-au declarat doar cateva sute de persoane, la recensamant
  – in Romania, minoritatile au cele mai multe drepturi si privilegii
  – Transilvania a fost intotdeauna locuita in majoritate de Romani (chiar daca s-au numit daci, valahi, moldoveni)
  – din ultimii 500 de ani, 350 de ani Ungaria nu a existat ca stat (150 de ani a fost pasalic turcesc, iar 200 de ani a fost provincie austriaca), 50 de ani a facut parte de Imperiul Austro-ungar si 100 de ani a fost cum este si astazi.

  • Ai dreptate @Alina!
   – secuii nu sunt maghiari, cum nici moldovenii nu sunt români. Doar că secuii vorbesc limba maghiară cu regionalisme, deoarece limba secuiască nu există, dar avantaj moldovenii, care vorbesc limba moldovenească cu scrisul învățat în alfabetul chirilic.
   – nu știu dacă la recensământ s-a declarat cineva oltean/moroșan/oșan, dar asta nu înseamnă că ei nu există.
   – în România minoritățile sunt autohtone, dar tratate ca și cetățeni de mâna doua, doar imigranții beneficiază de facilități și privilegii.
   – Transilvania a fost locuită de românii ardeleni, doar în prezent sunt majoritari români valahi, moldoveni (s-ar numi daci toți, sau tot un d(r)ac?)
   – din ultimii 500 de ani… ce să mai spun, când România are vechime de 100 de ani…

  • Ai dreptate @Alina! Dezbaterile pe fond trebuie sa porneasca de la adevaruri, nu de la minciuni!
   – secuii nu sunt maghiari, cum moldovenii sunt romani. Adica secuiul vorbeste limba maghiara, dar nu este maghiar, moldoveanul vorbeste limba moldoveneasca, scrie cu litere chirilice, dar este roman.
   – secui s-au declarat doar cateva sute de persoane, la recensamant. Chiar asa! Dar nimeni nu s-a declarat la recensamant muntean/morosan/osan. Avantaj secuii declaranti.
   – in Romania, minoritatile au cele mai multe drepturi si privilegii. Corect in cazul imigrantilor! Dar nu si in cazul minoritatilor AUTOHTONE.
   – Transilvania a fost intotdeauna locuita in majoritate de Romani (chiar daca s-au numit daci, valahi, moldoveni) Corect, dar pe vremurile de care vorbesti l-i se zicea ardeleni. Doar in prezent sunt valahi, moldoveni, mai putin ardeleni.
   – din ultimii 500 de ani, 350 de ani Ungaria nu a existat ca stat (150 de ani a fost pasalic turcesc, iar 200 de ani a fost provincie austriaca), 50 de ani a facut parte de Imperiul Austro-ungar si 100 de ani a fost cum este si astazi. Istoria nu a fost punctul meu forte, dar inca nu sunt asa de senil incat sa uit ca Romania a serbat anul trecut centenarul. Deci nu este cazul sa cercetam ultimii 500 de ani. Ramane cum este de 100 de ani. Vom vedea ce va fi. In urmatorii 500 de ani 😀

 3. Autonomie pentru cine?
  Aia 20000 de unguri care mai sunteti inca pe aici?
  In 10 ani minoritatea va fi nepaleza, nu ungara.
  Le dam si lor autonomie cand o vor cere?
  Tinutul Nepalez din Romania.

  • Ai dreptate @Calin
   In 10 ani minoritatea va fi poate nepaleză, thailandeză, sau orice ..eză. Dar majoritari vor fi rrom(an)i.

 4. Era doar gargara si fum, ca sa se „auda” de ei. Sunt deja autonomi de facto, cu complicitatea clasei politice „romane” care s-a aliat rand pe rand cu ei si le-a indeplinit toate poftele, indiferent cat de absurde au fost ele.

 5. Pe bune?! Si cine are impresia ca-i va crede?!!!!