G4Media.ro

Lider FIDESZ: Viktor Orbán se gândește serios la plecarea din grupul PPE/…

Lider FIDESZ: Viktor Orbán se gândește serios la plecarea din grupul PPE/ Partidul său era suspendat din familia popularilor încă din martie anul trecut, iar în februarie urmează o decizie

Partidul lui Viktor Orban se gândește serios la plecarea din familia popularilor europeni din Parlamentul European, a declarat un lider FIDESZ pentru Politico. Conducerea FIDESZ explorează posibilitatea să se alăture  partidului Lege și Justiție din Polonia în cadrul grupului Conservatorilor și Reformiștilor (ECR), a adăugat liderul FIDESZ, precizând că în cazul acestei variante Orban ar urma să aibă o poziție de lider în cadrul ECR.

Partidul lui Orban a fost suspendat din PPE în martie anul trecut din cauza îngrijorărilor privind respectarea valorilor statului de drept, deși cei 13 europarlamentari maghiari au rămas parte din familia popularilor în Parlamentul European.

”Nu putem să ne compromitem democrația, statul de drept, libertatea presei, libertatea academică și drepturile minorităților”, declara Joseph Daul, la vremea respectivă liderul PPE, după decizia de suspendare a FIDESZ. ”Retorica antieuropeană este inacceptabilă. Divergențele dintre PPE și Fidesz trebuie să înceteze”, a mai spus el.

Succesorul lui Daul, Donald Tusk, ar urmă să facă o recomandare membrilor PPE în ce privește viitorul FIDESZ în cadrul grupului în următoarele săptămâni, după ce va fi realizată o evaluare internă în ce privește respectarea valorilor și regulilor PPE de către partidul lui Orban. Problema se așteaptă să fie discutată la începutul lunii februarie în cadrul PPE.

”Nu cred că FIDESZ va mai fi membru PPE”, a declarat Gábor G. Fodor, care conduce Századvég Foundation, un think tank apropiat de FIDESZ, în timpul unei intervenții în timpul acestei săptămâni la postul pro-guvernamental HírTV. Fodor a adăgat că apartenența la grupul popularilor  este legată de problema migrației.

După suspendarea FIDESZ din PPE,  unii lideri populari au sperat că decizia va determina conducerea Ungariei să revină asupra unor decizii politice. Politico notează însă că Orban a ignorat îngrijorărilor criticilor său, iar în ultimele lui a adoptat măsuri despre care adversarii său susțin că amenință independența sistemului judiciar și libertatea academică.

Citește integral în Politico

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

 

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Nu cred că va fi acceptat de polonezi având în vedere prietenia cu Putin și facilitățile acordate Rusiei pe teritoriul Ungariei, care poate fi o Troie în UE

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.